VIDEO: Monstransroof in Utrecht vastgelegd

UTRECHT - De monstransroof in Museum Catharijneconvent in Utrecht is vastgelegd door bewakingscamera's. De beelden waren woensdag voor het eerst te zien op RTV Utrecht in het opsporingsprogramma Bureau Hengeveld.
De twee daders komen dinsdagmiddag 29 januari aanrijden op een rode, in Duitsland gestolen scooter. De bijrijder stapt af en gaat naar binnen, de ander rijdt door. Met een moker wordt vervolgens het beveiligde glas van een deur ingeslagen.
De man weet precies waar hij naar toe moet: naar de zogenoemde Schatkamer. Daar staat de monstrans, een liturgisch kunstvoorwerp met een waarde van 250.000 euro, tentoongesteld in een vitrine.
Ook daar gaat de man met een moker aan de slag. De vitrine valt om, maar hij weet de monstrans te pakken. Hij probeert hem in zijn tas te stoppen, maar die is te klein. Hij gaat er met het topstuk onder zijn arm vandoor en kruipt door het gat in de deur naar buiten. Er breken daarbij wat onderdelen van het kunstvoorwerp af, het kostbaarste deel met vijf diamanten.

SCOOTERRIJDER

De dader op de scooter heeft ondertussen in het steegje naast het museum staan wachten. De man met de monstrans rent naar hem toe. Omstanders proberen hem nog tegen te houden, maar dat mislukt en dan gaan de daders er op de scooter vandoor, linksaf de Nieuwegracht op.
Beveiligers hebben wel de tas weten af te pakken en daarvan zijn inmiddels DNA-monsters genomen.
Het kan zijn dat de daders onderweg de monstrans aan een mededader hebben overhandigd. Zeker is dat ze de scooter hebben achtergelaten bij het Spoorwegmuseum. Onbekend is nog hoe ze vanaf die plek zijn weggekomen.

RODE RENAULT

De politie is in het bijzonder op zoek naar de bestuurder van een rode Renault Megane die wegreed bij het Spoorwegmuseum. Die bestuurder kan heel waardevolle informatie hebben, denkt de politie.

SIGNALEMENTEN

Dader 1

- grote, blanke man

- fors postuur

- 1.95 m

- donkere kleding

- witte sokken
Dader 2
- 1.80m, kleiner dan dader 1
- breder en dikker dan dader 1
- accentloos Nederland
- blauwe jas, horizontale witte letter H
- capuchon
De verzekeringsmaatschappij looft een hoge beloning uit voor de gouden tip. Geef uw informatie door. Dat kan via 0800-6070 of anoniem via 0800-7000.

Bewakingsbeeld van monstransroof

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.