Beatrix opent vanavond Vrede van Utrecht bij Domtoren

UTRECHT - Koningin Beatrix, prins Willem-Alexander en prinses Máxima zullen vanavond de officiële aftrap geven voor de viering van de Vrede van Utrecht. Het is precies 300 jaar geleden dat er in het stadhuis in Utrecht vrede werd gesloten tussen Europese landen. Tot dan toe voerden de koningen en keizers voornamelijk oorlog met elkaar.
De koningin geeft het startsein voor de herdenking door een bijzondere verlichting van de Domtoren te ontsteken. Het is het laatste kunstwerk in de permanente avondwandelroute Trajectum Lumen. De stadsbeiaardier zal dan ook een nieuwe compositie spelen.
De herdenking begint donderdagmiddag al officieus, als de eerste herdenkingsmunt van de Vrede van Utrecht wordt geslagen. Het is de allerlaatste munt met koningin Beatrix erop. Op het Domplein zullen daarna 1000 kinderen dansen en samen het wapen van de Vrede van Utrecht vormen.

TENTOONSTELLING

Verder zal minister Timmermans van Buitenlandse Zaken een tentoonstelling over de Vrede openen in het Centraal Museum en is er een besloten concert van violiste Janine Jansen en haar vader Jan Jansen, voormalig Domkerk-organist.
Burgemeester Wolfsen zal een schilderij in het stadhuis onthullen, dat de Vrede moet voorstellen. Woensdag werd al een grote foto onthuld met daarop tientallen Utrechters die de onderhandelingen uitbeelden.
De herdenking begint voor het grote publiek zaterdag met een grootst optreden op het nieuwe park op het dak van de A2-tunnel bij Leidsche Rijn. Junkie XL, het Metropole Orkest en honderden figuranten zullen zorgen voor een spektakel. Het evenement wordt rechtstreeks uitgezonden op RTV Utrecht en UStad.
De historische gebeurtenis wordt de hele zomer in de Domstad gevierd, onder meer met concerten in de wijken, voorstellingen, tentoonstellingen en bijeenkomsten.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.