Medewerkers Albert Heijn: "Opgesloten, geïntimideerd en bedrogen"

AMERSFOORT - De 20 ontslagen medewerkers van een filiaal van de Albert Heijn aan de Leusderweg in Amersfoort zeggen geïntimideerd te zijn. Dat laten ze aan RTV Utrecht weten.
De medewerkers zeggen dat ze onder druk van de directie ieder afzonderlijk schriftelijke bekentenissen hebben moeten tekenen. Als ze dat niet deden, zou de politie worden gebeld en zouden ze "juridisch kapot gemaakt worden".
GEÏNTIMIDEERD
"Ik was zo geïntimideerd door de sfeer op kantoor dat ik heb getekend," schrijft één van de ontslagen vakkenvullers. "Ze zeiden dat op videobeelden te zien was dat ik gestolen had. Ook dat meerdere mensen mij hadden aangewezen als dader. Ik vroeg nog of ik die beelden dan mocht zien, maar dat kon niet. Nu blijkt dat mijn collega's precies hetzelfde verhaal te horen kregen."
De medewerkers denken dat er een heel andere reden achter het ontslag ligt. "Van de 20 ontslagen vullers, hadden 15 recht op een vast contract. Er was al langer bekend dat de loonkosten op onze vestiging veel te hoog waren. Er waren te veel mensen in dienst voor het werk wat er lag. Dit is een goedkope manier om van ons af te komen. Maar wij hebben wel direct een stempel."

OVERUREN

De vulploeg kreeg volgens de schrijver, die zo bang is voor repressailes van de directie van Albert Heijn dat hij anoniem zijn verhaal doet, ook overuren niet uitbetaald. "In ruil daarvoor mochten we na het werk een biertje drinken. Dat pakten we uit de winkel. De filiaalmanager wist daar gewoon van. Ook dat collega's spullen uit de winkel meenamen, zoals kauwgom en deodorant."
"Het mocht, want het was als compensatie voor de overuren die nooit werden uitbetaald. Achteraf hebben ze alles bijgehouden en net zolang gewacht tot ze genoeg hadden om ons eruit te gooien. Zelfs als je vijf minuten te laat was, werd dat in je dossier gezet."
Volgens de tipgever hebben ex-medewerkers zelfs de 'gestolen' spullen moeten terugbetalen. "Je moest een schatting geven en daarna kon je direct pinnen. Sommigen hebben dat gedaan, want ze waren bang dat het zo gespeeld zou worden dat je een strafblad kreeg. Daar werd mee gedreigd."

VASTGEZETEN

In diverse media stond dat medewerkers van de vulpoeg zouden hebben vastgezeten in politiecellen. Volgens de anonieme tipgever is dat pertinent niet waar. "De politie is er niet bijgeweest. Er werd wel mee gedreigd. We hebben in de winkel vastgezeten."
"Als je de verklaring had ondertekend waarin je schuld bekende, moest je je telefoon afgeven. Ik heb zelf ook een paar uur vastgezeten in het filiaal, waarschijnlijk omdat de directie wilde voorkomen dat ik met mijn collega's kon praten. Natuurlijk is het stom dat je je zo laat pakken, maar dat is achteraf. De sfeer was heel intimiderend."
Het hoofdkantoor van de grootgrutter in Zaandam heeft een intern onderzoeksteam opdracht gegeven de zaak uit te pluizen. Donderdag liet een woordvoerder al weten dat het ontslaan van zoveel mensen in één keer vanwege diefstal een zeldzaamheid is.
In het onderzoek dat het hoofdkantoor nu uitvoert worden volgens de tipgever ook ex-werknemers van het filiaal aan de Leusderweg ondervraagd. "We wachten het onderzoek af," schrijft hij. "We hebben er vertrouwen in dat de echte waarheid boven tafel komt en onze naam kan worden gezuiverd."
Albert Heijn liet eerder weten dat het ontslaan van 20 medewerkers op staande voet niet zomaar gebeurt en weloverwogen is geweest. Tot de uitkomsten van het interne onderzoek bekend zijn, wil het concern verder niet op de zaak ingaan.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.