Persbericht: Documentaires over Utrechtse historie op RTV Utrecht


Op zaterdag 1 en zondag 2 oktober zendt RTV Utrecht het eerste deel van de documentaire DocU: Een schat vol historie uit. In de tweedelige serie wordt de geschiedenis van onze provincie verteld vanuit de collecties van tientallen Utrechtse Musea. De musea herbergen vaak wonderlijke verhalen en interessante kunstschatten die gezamenlijk de geschiedenis van de provincie Utrecht vertellen.

De provincie Utrecht heeft een rijke historie. Vaak is die te zien in het straatbeeld: historische kastelen, grafheuvels in het bos of een oude scheepswerf. Maar veel vaker heeft de geschiedenis plaats gemaakt voor woningen, industrie of aangelegd groen. In de tientallen grote en kleine Utrechtse musea zijn collecties waar we de geschiedenis en ontwikkeling van onze prachtige regio kunnen bewonderen. In de DocU: Een schat vol historie krijgt de kijker een duidelijk beeld van de provincie, van de prehistorie tot het bouwen van het wereldbekende Rietveldhuis.

Het weekend van 1 en 2 oktober
DocU: Een schat vol historie - deel 1

In het eerste deel van DocU: Een schat vol historie zien we de geschiedenis van onze provincie van de ijzertijd tot het jaar 1815 toen het Koninkrijk der Nederlanden werd opgericht. Door bijvoorbeeld beelden, schilderijen en archeologische vondsten te laten zien krijgt de kijker een levendig beeld van hoe het er ooit in onze regio uitzag. Musea die in deze eerste uitzending worden bezocht zijn onder andere Het Rondeel in Rhenen, het Centraal Museum in Utrecht en het Nederlands Militair Museum in Soest.

Het weekend van 8 en 9 oktober
DocU: Een schat vol historie - deel 2

In deze aflevering van de DocU: Een schat vol historie starten we de geschiedenis van onze provincie in de middeleeuwen. We nemen een kijkje in kastelen en buitenplaatsen en bezoeken diverse streekmusea die de historie tot leven laten komen. In Utrecht laten de collecties van onder andere het Spoorwegmuseum, Museum Speelklok en het Universiteitsmuseum zien hoe de stad zich ontwikkelde. De documentaire sluit af met een overzicht van diverse moderne Utrechtse kunstenaars als Mondriaan, Rietveld en Armando.

De DocU: Een schat vol historie is mede mogelijke gemaakt door de Provincie Utrecht en Vereniging Utrechtse Musea.

 


Eerder verschenen persberichten:
- Documentaires over Utrechtse historie op RTV Utrecht
- De Week van de Sixties op Radio M Utrecht
- RTV Utrecht haalt herinneringen op aan de Demka
- Maarten van Rossem volgt de voetsporen van de Utrechtse schilder Moesman
- Genieten van 'de Italiaanse' bij RTV Utrecht
- RTV Utrecht zendt een documentaire uit over de bewoners van de hoge flats in de Utrechtse wijk Overvecht.
- Maarten duikt in het leven van streekromanschrijver Herman de Man
- DocU: Domtoren, Trots van de stad bij RTV Utrecht
- DocU: Oude Muziek in Utrecht bij RTV Utrecht

-advertentie-