Persbericht: DocU: Domtoren, Trots van de stad bij RTV Utrecht


De Domtoren: ruim 700 jaar hét symbool van de stad Utrecht. Een inspiratiebron voor kunstenaars, een werkplek voor musici of gewoon dat gevoel van thuis: voor iedere Utrechter heeft de kerktoren wel een speciale betekenis. In de DocU: Domtoren, Trots van de stad gaan we op zoek naar de persoonlijke verhalen die schuilgaan achter de 112 meter hoge toren. Deze documentaire is zaterdag 3 en zondag 4 september te zien bij RTV Utrecht.

Iedere week hoor je haar spelen op het carillon van de Domtoren, maar wie is beiaardier Malgosia Fiebig eigenlijk? En wat betekent de kerktoren voor de vrouw die iedere week het vertrouwde geluid van het carillon door de binnenstad van Utrecht laat klinken? In de DocU: Domtoren, Trots van de stad neemt Malgosia ons mee in de muzikale wereld van een beiaardier en laat zij zien hoe dat gaat, een carillon bespelen. Ook duiken we in de ontstaansgeschiedenis van de Domtoren, die werd gebouwd als dikke vinger naar de graaf van Holland. Renger de Bruin, conservator Stadsgeschiedenis van het Centraal Museum Utrecht, vertelt over de toren die als ultiem machtssymbool zijn schaduw wierp tot ver buiten de stad. En René de Kam, coördinator publieksbereik Erfgoed bij gemeente Utrecht en auteur van het boek 'De Utrechtse Domtoren', neemt ons mee naar het KNMI in de Bilt. Hier ontdekken we de ware toedracht van de storm van 1674, waarbij het middenschip van de kathedraal instortte.

Uitzending
De DocU: Domtoren, Trots van de stad  is zaterdag 3 en zondag 4 september te zien bij RTV Utrecht en wordt mede mogelijk gemaakt door het Centraal Museum Utrecht. Na de uitzending is de documentaire online terug te kijken via www.rtvutrecht.nl/gemist.

Het eerste deel van deze documentaire -  DocU: Domtoren, Het Hoogste Punt - werd uitgezonden op zaterdag 30 en zondag 31 juli. Deze is terug te zien op www.rtvutrecht.nl/gemist.

RTV Utrecht is de omroep voor de stad en provincie Utrecht.Eerder verschenen persberichten:
- DocU: Domtoren, Trots van de stad bij RTV Utrecht
- DocU: Oude Muziek in Utrecht bij RTV Utrecht
- Nieuw televisieprogramma De Kwestie op RTV Utrecht
- Vijfde seizoen Van Rossem Vertelt van start op RTV Utrecht
- RTV Utrecht stapt aan boord in Vreeswijk
- DocU: Domtoren, Het Hoogste Punt bij RTV Utrecht
- Op weg naar de Olympische spelen zendt RTV Utrecht de DocU: De weg naar Rio uit
- Verhalen over de Lange Linschoten in televisieprogramma op RTV Utrecht
- Televisieprogramma De Straat terug op RTV Utrecht
- RTV Utrecht zendt films Utrecht over Utrecht festival uit

-advertentie-