Aan Tafel: Koken met streekproducten

Van maandag 25 augustus tot en met vrijdag 29 augustus maken we iedere dag in Aan Tafel een heerlijk gerecht met producten uit de provincie Utrecht.
 

Het recept van vrijdag: Gazpacho van Kevin McMulkin, eigenaar van De Kas Utrecht:

 

Ingrediënten:

 

- 500 gram tomaten

- 1 komkommer

- 1 rode ui

- 1 paprika

-  knoflook

- broodkruim van 5 boterhammen of ciabatta

- 750 ml groentebouillon

- rode wijnazijn

- olijfolie

- zeezout

 

Snij alle groente klein en vermeng met het brood. Bewaar een deel van de groente voor de garnering. Giet de bouillon erbij, samen met een scheut azijn. Pureer het met de blender of in de keukenmachine. Zet de soep ten minste twee uur in de koelkast.

Schenk de soep in kommen en garneer met klein gesneden groente die je hebt bewaard. Scheut olijfolie er door en naar smaak zout en peper toevoegen.

Je kunt ook wat brood bewaren en hier croutons van maken. Verhit hiervoor wat olie in een pan en bak hier een beetje knoflook in. Verwijder de knoflook en bak in die olie de broodblokjes bruin tot croutons.

----

Het recept van donderdag: Stoofpot van geitenvlees van 'by Marco & Sophie'-kok Marco Gelens uit Hoogland:

Voor zes personen:

1 Kilo geitenvlees
4 rode uien
2 courgettes: een gele en een groene.
3 rode puntpaprika's
4 teentjes knoflook.
Zeezout, zwarte peper.
1 eetlepel kerry
2 theelepels komijn.
Halve Spaanse peper.
1 winterwortel

Kruid het geitenvlees met de kerry, komijn,knoflook, zout , peper en de halve Spaanse peper. Laat dit alles in olijfolie goed aanbakken.
Snij ondertussen de groente in blokjes van 2 a 3 centimeter.
Doe dat een kopje water bij het vlees en laat dit in circa een uur gaar pruttelen.
Doe na een uur de groente erbij, en laat dit nog eens 5 minuten rustig doorpruttelen.
Snij ondertussen brood. Klaar!

Eet smakelijk en geniet ervan.

----

Het recept van woensdag: Gerookte wilde gans van Arjan Smit, eigenaar van De Pronckheer in Cothen

Voor 4 personen:

1 wilde ganzenborst
30 gram zout
10 gram suiker
10 gram grove peper
50 gram ganzenvet

 

Rook tonen rook mot
Salade
Brandnetelpesto

 

Smeer de gans in met de peper, zout en suiker en laat hem 24 uur onder lichte druk in de koelkast staan. Dep de volgende dag de gans met keukenpapier droog en rook hem langzaam in ongeveer 4 uur tijd gaar totdat de kerntemperatuur van de gans 50 graden Celsius is. Leg de gans weer onder lichte druk in de koelkast en smeer hem in met wat ganzenvet. Snij er met een scherp mes dunne plakjes van en leg deze op wat salade van het seizoen. Serveer er de brandnetelpesto bij. Deze salade is ook erg lekker met een zelfgemaakte piccalilly!

 

Recept: pesto met hondsdraf en brandnetel

 

Voor 1 potje pesto van 250 gram

 

100 gram brandneteltoppen
50 gram hondsdraf
50 gram pistache pitten
50 gram witte hazelnoten
1 teen knoflook
Olijfolie
Peper en zout

 

Was de hondsdraf en de brandnetel en snijd het fijn, wrijf in een vijzel de pistache, knoflook, hazelnoten en een klein scheutje olijfolie totdat deze smeuïg maar nog iets grof is. Voeg  de brandnetel en hondsdraf toe en meng dit in de vijzel met de nootjes. Voeg als laatste wat peper en zout toe en garneer de pesto met de paarse bloemetjes van de hondsdraf.

----
Het recept van dinsdag: Flamenco eieren van Beebox-ondernemer Gerry Stapper uit Woerden

Benodigdheden voor 2 personen:

2 rode paprika’s
6 tomaten
1 ui 
2 teentjes knoflook
4 eieren

½ afbak Ciabatta

cayennepeper
50 ml Room
4 eetlepels olie
evt. zout

 

 

Bereiding:

Snij de ui in dunne ringen.
Hak de knoflook heel fijn of gebruik straks een knoflookpers.
Haal de zaadlijsten uit de paprika en hak de paprika in kleine stukjes.

Zet een kruisje bovenin de tomaten en dompel ze een paar tellen in kokend water en daarna in koud water. Hierdoor gaat het velletje los zitten en pel je ze gemakkelijk. Ontvel dus de tomaten en hak ook deze in kleine stukjes.

Verwarm nu de oven voor op 200 graden.

Verhit de helft van de olijfolie in een grote koekenpan of hapjespan.

Bak hierin de uienringen en de (gehakte of geperste) knoflook in ongeveer 5 minuten zacht. Zorg dat de uien en knoflook niet verkleuren, blijf ze bewegen door de pan.

Voeg vervolgens de gehakte paprika toe en bak ze 10 minuten mee.

Roer dan ook de gehakte tomaten en eventueel wat zout erdoor.

Bak de tomaten 5 minuten mee.

Vet twee ovenschaaltjes met de overige olie in en verdeel het mengsel nu over de ovenschaaltjes.

Maak met de achterkant van een lepel kuiltjes in het midden van het mengsel in de schaaltjes.

Breek een ei in elk kuiltje.

Giet op de plek van het ei ook een scheutje room

Strooi op dezelfde plek wat cayennepeper (eventueel er een klein beetje door de room roeren.)

Bak de gerechtjes in de voorverwarmde oven (ongeveer 15-20 minuten). Leg de laatste paar minuten ook het afbakbrood in de oven. Kijk daarvoor op de verpakking van het afbakbrood hoe lang dit moet.

De eieren moeten gestold zijn, maar nog wel zacht. Serveer de schaaltjes als ze heet zijn!
 
Eet smakelijk!

---

Het recept van maandag: Boterhammen met Brandroodkaas, pruimenchutney, rucola, gebakken juttepeertjes & walnoten van René van der Veer, eigenaar van de Veldkeuken in Amelisweerd.

Chutney:

2 rode uien

3 tenen knoflook

1 kilo pruimen

Stukje gemberwortel

200 gram rietsuiker of basterdsuiker

Zout en vers gemalen peper

1 dl balsamico of rode wijnazijn

Scheut sherry of port

Bak in wat (olijf)olie de uien ligt aan, voeg knoflook toe en vervolgens de pruimen en overige ingrediënten, behalve de port & balsamico, kook ongeveer 10 minuten. Voeg dan de port toe en een scheut balsamico. Kort doorkoken en in potjes doen.


Gebakken juttepeertjes:

500 gram juttepeertjes

Roomboter

Vanillestokje

Honing

Schil de juttepeertjes en snijd er partjes van.

Smelt de boter in de pan en bak de peerpartjes rondom aan tot ze beginnen te kleuren, voeg het merg van de vanille toe en een flinke lepel honing; bak op hoog vuur nog even door zodat de honing karamelliseert.

Serveer op lekker brood uit de regio, bijvoorbeeld zuurdesem!


RTV Utrecht

Zaterdag: Westbroek!
Iedereen heeft haar, de een iets meer dan de ander. Waarom hebben we eigenlijk haar? Heeft het een functie? En waarom zijn wij, vergeleken met de oermens, veel minder harig?


-advertentie-



RTV Utrecht

Dit weekend - DocU: Verhalen van de straat
De Hellestraat in Amersfoort is nu een anonieme winkelstraat. Vroeger was dit een straat met veel markante familiebedrijven. Deze aflevering gaat over fietsenmaker Van der Kooy, beter bekend als 'de rijwieldokter'.


RTV Utrecht

Vermiste Dieren
Dieren zijn een belangrijk onderdeel van een huishouden en als het huisdier vermist is geeft dat veel verdriet. RTV Utrecht wil graag een bijdrage leveren aan het terugvinden van vermiste huisdieren.

lees verder »





-advertentie2-



(inter)nationaal nieuws


Nieuws uit andere regio's



-advertentie-