Column Jaap Huibers


Jicht, urinezuur, oude port en de Colchium autumnale (herfsttijloos).

Goedemorgen luisteraars,

De herfst is begonnen…In de natuur, zeker in het plantenrijk, is alles op weg om de winterslaap te gaan houden. Bladeren vallen van de bomen, kruiden verwelken, bloemen vergaan en in het mistige bos ruikt het naar nippel, grondsels en schimmel. En dan…?In eens, afgelopen week. Daar verschenen de prachtige, op krokussen lijkende bloemen van de Herfsttijloos in mijn (genees)kruidentuin. Wonderlijk plantje, want als alles bezig is naar de onderaarde  te verturven, dan komt deze plant, met zijn prachtige, bijna ultra violet blauw/paarse bloemen boven de aarde kijken. Ik ga vandaag wat dieper in op deze bijzondere plant, de Herfsttijloos. In het Latijn heet de plant Colchium autumnale. Bij de oude Grieken was deze plant bekend en werd ook daadwerkelijk gebruikt bij bepaalde lichamelijke aandoeningen. De naam Colchium is afgeleid van het Griekse woord Kolchikon, genoemd naar de landstreek  waar  de plant inheems was, maar misschien ook in verband gebracht met de gifmengster Medea, die in die landstreek Colchis woonde. Autumnale stamt van het Latijnse woord autumus, dat simpel herfst betekent. In de heel oude kruidenboeken, zo 14e, 15e en 16e eeuw, wordt de Herfsttijloos ‘Naakte Juffer’ genoemd. Dat is toch wel een bijzondere naam, want als eind september de plant  uit de onderaarde tevoorschijn komt, haar prachtige bloemen toont, dan is er nog helemaal niets van enig blad van de plant te zien. Bloemen zijn in feite de voortplantingsorganen van een plant, zeg maar de ‘geslachtsorganen’. Bladeren regelen de ademhaling en stofwisseling van de plant. Dus de plant die nog uitsluitend haar bloemen, of wel, haar geslachtsorganen toont, dat is letterlijk een ‘naakte’ juffer.

Hoe logisch en helder dacht men reeds in die oude tijden…

Wat betreft de werking van deze plant: om te beginnen, de Herfsttijloos is een zeer giftige plant. Ja mag deze plant uitsluitend toepassen in (homeopathische) verdunningen. Begin 19e eeuw ontdekten de apothekers Pelletier en Caventou in de Herfsttijloos een stof die zij, naar de Latijnse naam van de plant, ‘colchicine’ noemden. Met die stof colchicine is veel geëxperimenteerd en onderzoek verricht. Colchicine is een zogenaamd ‘alkaloïd’. Vele jaren werd de Herfsttijloos en zeker de daarin aangetroffen stof colchicine opgenomen is de moderne farmacopees, zeg maar, de ‘bijbel’ van de apothekers. Want wat was gebleken? De stof colchicine was werkzaam bij de aandoening  jicht. Jicht is een erg pijnlijke aandoening, waarbij koorts en je helemaal ziek voelen kan optreden En dan vooral de erg pijnlijke grote gewrichten, met name van de duimen en de grote tenen. Alhoewel er meerdere oorzaken aanwijsbaar zijn, is jicht toch meestal het gevolg van een overmaat aan urinezuur in het bloed. Urinezuur is het eindproduct van de genuttigde eiwitten (vlees, kaas, en purine bevattende voedingsmiddelen), en kan ook door stevig alcoholgebruik sterk verhoogd raken. Bekend zijn de jichtlijders aan de Engelse oostkust, destijds. Daar werd de port aangevoerd die weer door de beroemde Engelse ‘Porthuizen’ verder werd verkocht, immers, de Engelsen waren eeuwen de portschippers van Europa.

Urinezuur moet door de nieren worden afgevoerd. Soms hebben de nieren daar even geen belangstelling voor en hoopt het urinezuur zich op, met als gevolg: jicht…

Ook in deze tijd schrijven artsen nog steeds colchicine voor, maar dat pure colchicine is niet geheel zonder bijwerkingen, omdat de grens tussen giftig en niet-giftig bij de Herfsttijloos (en dus het colchicine) heel nauw luistert en dus maar moeilijk te trekken is.

En dan is er toch weer die mogelijkheid van de homeopathische verdunning. Colchium autumnale D6, dus de verdunning van 1 op 1.000.000, blijkt dikwijls goede diensten te bewijzen bij jicht. Om een jichtaanval te voorkomen doen jicht patiënten er goed aan om zeer langdurig iedere dag 15 tot 25 druppels Colchium autumnale D 6 te gebruiken. Bij aanvallen tot 4 keer daags gebruiken.

Een bijzonder geneeskruid, ondanks haar enorme giftigheid. Als de natuur alles ‘loslaat’, dus afsterft, komt juist die Herfsttijloos tevoorschijn. De jicht patiënt kan in wezen ook zo moeilijk loslaten, zeker dat ‘afval’ van de eiwitten: het urinezuur. En tenslotte…jichtlijders, wees zeer spaarzaam met eiwitrijk voedsel en alcohol. Beter een winterwortel, dan twee gestoffeerde varkens karbonaden! Luisteraars, graag weer tot de volgende week.

Copyright, 2015. Jaap Huibers, Amerongen.
Andere columns Jaap Huibers:

- Jicht, urinezuur, oude port en de Colchium autumnale (herfsttijloos).

- Anijs…Karel de Grote liet het in zijn tuinen zaaien en moedermelk gaat smaken als beschuit met muisjes!

- Het afweersysteem: “oorlog” voeren om lichamelijk welzijn te kunnen bereiken.

- Herfstsomberen, depri-zijn en de kracht van goud.

- Herfst, paardenkastanje en spataderen

- BBQ…misschien toch wel een ongezond pleziertje!

- Mierikswortel: stimulans voor gal en spijsvertering

- Wespensteken, lastig, soms gevaarlijk en wat te doen?

- Prei… een heerlijke groente en een weldaad voor de stem

- Wilde cichorei, nepkoffie en gal/leverproblemen

- Regelmaat, evolutie en bijwerkingen van medicijnen.

- Vakantie, welzijn en gezondheid

- Zomerdiarree, arsenicum album D6 en Tormentilla

- SOLK 5: Extra-systolen, bloeddruk, angsten en tyramine.

- Grijze staar, bergkristal, Silicea 4CH

- Bloeddruk, nieuwe normen, medicijnen en risico’s.

- SOLK 4: Chronische vermoeidheid, schimmels en kruidnageltinctuur.

- SOLK 4: Chronische vermoeidheid en een niet onderkende schimmelbelasting

- Maculadegeneratie...gele paprika, sla en andijvie...

- Pinksteren, geestkracht, bloedsomloop en de Rozemarijn.

- Ogentroost voor vermoeide en geïrriteerde ogen

- Overgangsklachten en hoppoeder.

- De meidoorn, zuurstofbevorderend ‘zonnetje’ voor ons hart.

- Boezemfibrilleren en magnesiumtekort.

- SOLK 3: Nervositeit, onrust en (vage) angstgevoelens

- Houtrook... Mogen we elkaars gezondheid en het milieu schade toebrengen?

- Pasen: symbool van nieuw leven en vruchtbaarheid

- SOLK 2: Het Fibromyalgie Mysterie.

- Medicijnen en geneeskruiden: ga niet zelf ‘dokteren’

- Restverschijnselen na de wintergriep: hoest en slijmvorming


Binnenkort

Iedereen doet mee
Iedereen doet mee is een programma waarin mensen met hun maatschappelijke of culturele ideeën kans maken op een geldprijs van 2.500 tot 25.000 euro. In deze uitzending op 9 oktober de beste ideeen uit onze provincie.

lees verder »-advertentie-Radio M Utrecht

Dinsdag in Aan Tafel!
Ton van den Boon de hoofdredacteur Dikke Van Dale is te gast. Na 10 jaar verschijnt de 15e editie. En ook het boek 'Waarom staat kikkervet niet in de Dikke Van Dale' gepresenteerd. We blikken terug op 150 jaar Dikke Van Dales.


RTV Utrecht

Dinsdag: Westbroek!
Wat is er nu lekkerder dan zelfgekweekte groente uit de volkstuin? Met de handen in de aarde, beetje schoffelen hier en daar. Henk ziet het wel zitten en gaat op zoek naar een eigen volkstuintje. Dinsdag in Westbroek!-advertentie-


Energie vergelijken: heel eenvoudig de voordeligste leverancier van stroom en gas in Utrecht vinden en in drie klikken overstappen.
Vergelijk nu op Gaslicht.com
Nieuws uit andere regio's


(inter)nationaal nieuws
-advertentie-