Column Jaap Huibers


Mierikswortel: stimulans voor gal en spijsvertering

Verse mierikswortel zie je tegenwoordig zelden in een groetenwinkel. Het neefje van de mierikswortel, de rettich, is dikwijls wel verkrijgbaar. Vandaag toch even aandacht voor die al-oude mierikswortel.

De mierikswortel is een van oudsher zeer gewaardeerde plant die in geen boerentuin ontbrak. Misschien duidt de (Latijnse) naam van de mierikswortel op die hechte band met het boerenleven en de moestuin die bij geen enkele boerenhoeve ontbrak. In het Latijn heet de plant namelijk : Armoracia rusticana. Rusticana wil zeggen, bij het boerenleven behorend, op de boerenmanier. In het Duits heet de mierikswortel: Märrettich. Het Duitse woord Mär heeft in dit geval niet met de zee (Meer) te maken, als wel met een merrie of paard. Die relatie vinden we bijvoorbeeld ook in de Engelse naam van de mierikswortel terug. In het Engels heet de mierikswortel horse-radish, of wel: paardenradijs. Rettich en radijs stammen weer van het Latijnse woord radix, dat wortel betekent. Dat het bij de mierikswortel, de radijs en de rettich om de wortel gaat valt niet zo moeilijk te begrijpen. Bij al de genoemde planten toont de wortel een enorme ontwikkeling en groei. In die grote dikke wortel van  de genoemde planten bevindt zich in wezen de belangrijkste energie van die plant.

De mierikswortel behoort tot de familie der kruisbloemigen. Probeer dit eens te onthouden, want veel eetbare planten en tal van geneeskruiden behoren tot deze kruisbloemigen: de koolsoorten, mosterd, radijs, de pinksterbloem, rettich, barbarakruid, paksoi en vele anderen. Een gemeenschappelijk kenmerk van de genoemde kruisbloemigensoorten is o.a. dat er altijd iets scherps, iets pittigs te proeven valt, eigen een smaak die je ‘prikkelend’ zou kunnen noemen. Dat komt omdat bij de kruisbloemigen het element zwavel dikwijls een rol speelt. Verse rettich, radijs hebben dan ook een reinigende werking op de darmen.

Mierikswortel bevat niet alleen sporen zwavel, maar ook veel vitamine C. Daarom was het zo’n 300 jaar geleden een geliefd middel om, scheurbuik te voorkomen of genezen. Mierikswortel heeft ook een stevige invloed op de werking van de gal. In oude kruidenboeken en zelfs in een officiële Farmacopee (dat is een heel belangrijk boek voor apothekers) uit 1747, wordt mierikswortel nadrukkelijk aangeprezen bij galstenen. In die Farmacopee staat het zo prachtig geschreven: “De krachten van Meiredik (dat is een oud Nederlandse naam voor mierikswortel) slijten den steen….” Er staat dus niet dat de galsteen zomaar wordt afgevoerd, nee, er staat ‘slijten’ den steen. Daarmee werd bedoeld dat de galsteen zachter werd, als het ware een beetje oploste, waardoor het gruis via de galgang kon afvloeien. Wat waren de mensen in die tijd toch goede waarnemers. En waarom dan wel? Omdat jaren geleden al kon worden vastgesteld dat mierikswortel inderdaad van invloed is op de gal. Zelf heb ik ooit aangetoond dat mierikswortel een cholesterolverlagende invloed heeft. En wat heeft cholesterol nu weer met galstenen te maken? Veel, want galstenen bestaan dikwijls uit ‘neergeslagen’, zeg maar versteend, gekristalliseerd cholesterol. Mierikswortel is van ultieme betekenis om de gal- en de cholesterolhuishouding in het lichaam in goede banen te houden. Een van mijn eerste patiënten, zo ruim veertig jaar geleden, had frequent last van ‘galaanvallen’, omdat, zo bleek na verder onderzoek, er galsteentjes aanwezig waren. Ik heb haar toen aangeraden iedere dag wat verse, geraspte mierikswortel te gebruiken en later iedere dag 25 druppels Mierikswortel tinctuur (Armoratia tinctuur) te gebruiken. Tot op deze dag heeft ze geen last van de gal meer ervaren.

Mosterd, rettich en mierikswortel zijn rasechte ‘aanvuurders‘ van het spijsverteringsproces. Niet alleen de galafscheiding verloopt beter, maar ook de enzymen die in de alvleesklier worden aangemaakt, en heel belangrijk zijn voor een gezonde en goed verlopende spijsvertering, krijgen een extra stimulans. Nog niet zo dwaas, dat de mierikswortel in de groentetuin bij de boerderij van weleer stond aangeplant. Het boeren-middagmaal was meestal zware, vette kost, nogal zwaar verteerbaar. Een ietsie-pietsie mierikswortel, geraspt en vers over de ‘speklappen’, die voor de meeste boeren heilig waren, dat deed wonderen.

Is het niet geweldig, dat men in vroeger tijd die vele unieke mogelijkheden puur en zuiver wist te benutten? Om best eens over na te denken, als u, in de supermarkt, uw diepvriesmaaltijd voor de magnetron in het winkelwagentje legt….

Luisteraars, graag tot de volgende week.

Copyright, 2015, Jaap Huibers, Amerongen.
Andere columns Jaap Huibers:

- Mierikswortel: stimulans voor gal en spijsvertering

- Wespensteken, lastig, soms gevaarlijk en wat te doen?

- Prei… een heerlijke groente en een weldaad voor de stem

- Wilde cichorei, nepkoffie en gal/leverproblemen

- Regelmaat, evolutie en bijwerkingen van medicijnen.

- Vakantie, welzijn en gezondheid

- Zomerdiarree, arsenicum album D6 en Tormentilla

- SOLK 5: Extra-systolen, bloeddruk, angsten en tyramine.

- Grijze staar, bergkristal, Silicea 4CH

- Bloeddruk, nieuwe normen, medicijnen en risico’s.

- SOLK 4: Chronische vermoeidheid, schimmels en kruidnageltinctuur.

- SOLK 4: Chronische vermoeidheid en een niet onderkende schimmelbelasting

- Maculadegeneratie...gele paprika, sla en andijvie...

- Pinksteren, geestkracht, bloedsomloop en de Rozemarijn.

- Ogentroost voor vermoeide en geïrriteerde ogen

- Overgangsklachten en hoppoeder.

- De meidoorn, zuurstofbevorderend ‘zonnetje’ voor ons hart.

- Boezemfibrilleren en magnesiumtekort.

- SOLK 3: Nervositeit, onrust en (vage) angstgevoelens

- Houtrook... Mogen we elkaars gezondheid en het milieu schade toebrengen?

- Pasen: symbool van nieuw leven en vruchtbaarheid

- SOLK 2: Het Fibromyalgie Mysterie.

- Medicijnen en geneeskruiden: ga niet zelf ‘dokteren’

- Restverschijnselen na de wintergriep: hoest en slijmvorming

- Strijd tussen twee zenuwstelsels: perspectieven. (deel 2)

- SOLK 1: De strijd tussen twee zenuwstelsels. (deel 1)

- Het moesje van de Schone van Boskoop.

- SOLK: de nieuwe naam voor medisch onverklaarbare klachten

- Lage rugpijn en dikke darmproblemen

- Ons dagelijks brood


Binnenkort

Van Rossem Vertelt
Vanaf donderdag 3 september zendt RTV Utrecht een nieuw seizoen Van Rossem Vertelt uit. In het vierde seizoen van de serie reist Maarten weer door onze provincie en staat stil bij gebeurtenissen uit de regionale geschiedenis.-advertentie-RTV Utrecht

Te koop: DVD De Ronde van Utrecht
Met 198 renners en 1 miljoen bezoekers was het op 4 en 5 juli zover: de start van de Tour de France! Op deze DVD vindt u de complete uitzendingen met alle mooie, ontroerende, vrolijke en sportieve momenten van de Grand Depart in Utrecht.

lees verder »


RTV Utrecht

Vermiste Dieren
Dieren zijn een belangrijk onderdeel van een huishouden en als het huisdier vermist is geeft dat veel verdriet. RTV Utrecht wil graag een bijdrage leveren aan het terugvinden van vermiste huisdieren.

lees verder »-advertentie-


Energie vergelijken: heel eenvoudig de voordeligste leverancier van stroom en gas in Utrecht vinden en in drie klikken overstappen.
Vergelijk nu op Gaslicht.comNieuws uit andere regio's


(inter)nationaal nieuws
-advertentie-