Column Jaap Huibers


Een belangrijk onderzoek: veroudering en voeding hebben met elkaar te maken

Goedemorgen luisteraars,

Enkele weken geleden heb ik iets verteld over de vitaliteitspool en de mortaliteitspool, of wel, de innerlijke krachten om vitaal te kunnen zijn e  de biologische wetmatigheid van de veroudering die tenslotte tot de dood leidt, de mortaliteit. Aan het slot van mijn verhaaltje heb ik er op gewezen, dat, naarmate een mensouder wordt, dus de verouderingsprocessen in activiteit toe gaan nemen, het van groot belang is, dat je het lichaam zo min mogelijk belast met vooral voedsel. Sober en heel natuurlijk, basaal eten is van essentieel belang om het lichaam en de functies er van, vitaal en gezond te houden.

Luisteraars, vandaag kan ik u goed nieuws brengen, een blijde boodschap. Wat is het geval? Vorige week las ik over een onderzoek dat is gedaan aan de Erasmusuniversiteit (Rotterdam) en bij het RIVM. Uit dit onderzoek bleek, dat verouderingsprocessen bij diertjes met de z.g. verouderingsziekte sterk afnamen, dat ze drie keer zo lang leefden, als ze 30% minder aten. De diertjes werden veel vitaler en in feite ook veel gezonder. Dat vertelde Prof. Dr. Jan Hoeijmakers, die het onderzoek heeft geleid. Zijn onderzoek was gericht op het effect van voeding bij patiëntjes met die vreselijke, fatale ‘verouderingsziekte’ waar in Nederland ongeveer 200 patiëntjes aan lijden en dien ten gevolge al heel jong overlijden.

Prof. Hoeijmakers merkte op: als onze bevindingen bij de muizen juist zijn, dan moet dat wellicht ook opgaan voor deze kinderen. Dat is zeer goed nieuws, want nu is wetenschappelijk aangetoond, dat voeding en veroudering wel degelijk met elkaar te maken hebben, iets wat ik al vele decennia probeer uit te leggen en beschrijf in mijn boeken en columns (zie o.a. de boekjes “Vitaal en fataal voedsel’ en “Vitaal ouder worden’, beiden uitverkocht maar via internet wel te verkrijgen.

De vraag die nu beantwoord moet worden is o.a.: waarom kan heel sober eten bijdragen tot het terugdringen van verouderingsprocessen? Het antwoord is eigenlijk onthutsend eenvoudig. Alles wat je eet moet in het lichaam ‘verwerkt’ worden, of wel, afgebroken en omgebouwd tot lichaams-eigen substanties. Alles wat je eet heeft in wezen maar een doel, namelijk een bijdrage leveren aan de goede celstofwisseling- en lichaamsprocessen. Wat heb je dan wel aan voeding nodig, om die cel- en lichaamsprocessen gezond en vitaal te houden? Dat is, als je de zaak goed onderzoekt en bestudeert, heel weinig, mits hetgeen je eet van zeer hoge, biologische en vitale kwaliteit is. Als je nu, om welke reden ook, meer eet dan je eigenlijk nodig hebt voor de instandhouding van die celstofwisseling- en lichaamsfuncties, dan ben je bezig je lichaam negatief te belasten, ja, zelfs te over-belasten. Immers voor het verwerken en afbreken van dat te veel aan voedsel moeten tal van (spijsvertering) enzymsystemen erg veel extrawerk verrichten, moeten lever, gal en alvleesklier veel extra capaciteit en productie ophoesten. En al die extra inzet van enzymsystemen heeft als consequenties, dat de andere, overige enzymsystemen een productie tekort gaan vertonen, omdat de spijsverteringsenzymen alles hebben ingepikt. Net als in het dagelijks leven: je kunt een dubbeltje maar een keer uitgeven.

Prof. Hoeijmakers zegt ook nog: een ‘hongerdieet’ blijkt het eigen afweersysteem zeer positief te beïnvloeden en het vermindert zelfs de DNA-beschadigingen van de cellen

En dat is m.i. niet zo vreemd, als je bedenkt dat fouten in de DNA-replicatie ook door enzymen gerepareerd worden, de z.g. celreparatieve enzymen)

Mijn grootmoeder Huibers zou beslist erg ingenomen zijn met Prof. Hoeijmakers. Zij beweerde haar leven lang, en dat was erg lang, want ze werd 98 jaar in goede gezondheid, dat het altijd heel erg verstandig is om soberheid in alles te betrachten. Het weerhoudt de mens om te ontsporen, zowel in zijn lichaam, als in zijn ziel. Maar ja, zij was uit 1885…

Luisteraars, graag weer tot de volgende week.

Copyright 25-09-2016, Jaap Huibers, Amerongen.
Andere columns Jaap Huibers:

- Een belangrijk onderzoek: veroudering en voeding hebben met elkaar te maken

- Pelargonium en Pau d’arco bij ‘vroege’ verkoudheidjes en griepachtige verschijnselen.

- Passiflora incarnata: brengt rust en je slaapt er beter door

- Nooit ziek zijn zegt weinig over de echte gezondheid.

- Aristolochia clematis: een zeldzame plant die voor veel vrouwen met PMS enig soelaas kan bieden.

- Citroenmelisse, Karel de Grote gebruikte het al, om lekker te slapen en de zenuwen de baas te blijven.

- Uien…een zeer oude plantenfamilie met specifieke geneeskrachtige kwaliteiten.

- Langs de Rijn dijk tussen Amerongen en Wijk: een apotheek vol pastinaak, cichorei en wilde peen.

- Sperzieboon(schillen): bloedsuiker - glucose-tolerantie-test en soms geen ‘heilig boontje’.

- Hartgespan: een plant vol ritmische bewegingen en bruikbaar als het hartritme wat ‘uit de maat’ klopt.

- Lavendel, rust en een gezonde slaap

- Muziek als geneesmiddel. Over de heilzame invloed van (klassieke) muziek op het wezen mens.

- Mierikswortel: een pittige kruiderij in de keuken en heilzaam voor darmen, bij winderigheid en slijmvorming in longen en bronchiën

- Kropsla: een gezonde groente en een oud geneesmiddel bij ‘nerveuze’ maagklachten

- De zon in zijn hoogste stand, St. Jan, Goud en de stem van ons hart…

- Kattendoorn – hoog water – vocht vasthouden, niergruis, gevoelens en emoties

- Heermoes, organisch kiezelzuur, huid, kraakbeen en de ‘lichtjes’ in de ogen…

- Tormentil, zomer(vakantie)diarree, en ontstekingen van mond en maagslijmvlies.

- Asperges…over reinigen, een apart urinegeurtje en de vocht afdrijvende werking van een bijzondere groente.

- Pinksteren, ‘begeesterd’ spreken, de wijnstok (Vinis Vinifera), druiven en de bloeddoorstroming.

- Reumatische klachten, urinezuur en de heilzame werking van de Duivelsklauw.

- Kruiden in de keuken: bevorderen de vertering van een gerecht, mits het juiste kruid gebruikt wordt

- Paardenbloem: een bijzonder geneeskrachtig kruid voor lever, gal en nieren en ook lekker in de salade

- Eenzaamheid, geestelijke verzorging in de ziekenhuizen: “troostengelen” met een gezondheid bevorderend effect

- Daslook (Allium ursinum), een vergeten geneeskruid, vroeger aangeprezen als tonicum voor het hart.

- Caesar tooide zich niet zomaar met een lauwerkrans. Over de geneeskracht van de Laurus nobilis (Laurier).

- Column voor 27 maart 2016 – Paaslekkernijen (eieren, chocolade eitjes, paasstollen) en cholesterol dat nieuw leven mogelijk maakt!

- Column voor 20 maart 2016 – Als de ‘weg naar verder’ verduisterd wordt door knagend verdriet.

- Dikke darm ‘gerommel’, knagende grieven, Weegbree, Tormentilla en Duizendguldenkruid

- Het Maarts Viooltje (Viola odorata) en hoestprikkels ten gevolge van vastzittend slijm.


Radio M Utrecht

Vrijdag: Open spreekuur in Aan Tafel!
Vrijdag 30 september is hovenier Jurgen Smit te gast in Aan Tafel! Van 12.00 tot 14.00 uur beantwoord hij vragen van luisteraars over hun tuin. Heeft u een vraag? Mail deze naar tuin@rtvutrecht.nl.-advertentie-RTV Utrecht

Wie kent de mooiste plekjes van Utrecht?
Voor het programma Mijn mooiste plek zijn wij op zoek naar de mooiste plekjes van de provincie. Kent u ze? Mail dan naar plek@rtvutrecht.nl!


RTV Utrecht

Donderdag Van Rossem Vertelt over de Lek
Maarten reist door onze provincie en bekijkt historische onderwerpen op zijn eigen manier. Eeuwenlang was de Lek een ontembare, wilde rivier. Maarten ontmoet wetenschappers die tot de oorsprong van de Lek zijn doorgedrongen.-advertentie-


Energie vergelijken: heel eenvoudig de voordeligste leverancier van stroom en gas in Utrecht vinden en in drie klikken overstappen.
Vergelijk nu op Gaslicht.com
Nieuws uit andere regio's


(inter)nationaal nieuws
-advertentie-