Column Jaap Huibers


Het geneeskrachtig geheim van de kerstboom

Goedemorgen luisteraars,

 

Over enkele dagen is het Kerst. Het kerstfeest heeft te maken met de geboorte van Jezus Christus in een stal in Bethlehem, die wellicht nooit heeft bestaan, althans op de manier waarop het dikwijls in verhaaltjes en liedjes wordt voorgesteld. Desondanks liggen de wortels van het christelijk denken in dat unieke moment van de geboorte van een kind, dat gedurende twee millennia zijn stempel heeft gedrukt op samenleving, cultuur en religieus bewustzijn. Misschien zou je het kerstfeest, zoals dat door vele eeuwen heen gevierd is, kunnen opvatten als een feest dat gevuld is met heel veel symbolische krachten en energieën. Zoals gezegd, Jezus Christus, wiens geboorte we vieren in die kerstnacht, is wellicht nooit op 24 of 25 december geboren. Waarom dan die kerstviering op juist die datum? Kijk, dat is nu het bijzondere van cultuur en beschavingsontwikkeling: eeuwen geleden wist men al, dat de zon, de energiebron bij uitstek, juist rond 24 en 25 december zijn minste en kleinste lichtkracht vertoont. De donkere decembermaand. Bij de oude Romeinen was 25 december het feest van “Sol Invictus”, of wel, het Licht zal overwinnen. Dat is door o.a. Keizer Constantijn de Grote en de Christelijke Kerk aangegrepen om het wezen van Jezus Christus een plek te geven, want Jezus Christus schijnt zelf gezegd te hebben: Ik ben het Licht der wereld. Slimme combinatie van twee oeroude feiten. Tja, en dan ga je ook begrijpen waarom ooit die kerstboom in huis werd gehaald. Als het buiten wat karig is gesteld met het ‘licht’, ze zonne-energie, zo eind december, dan kun je, als symbolisch gebaar, het licht ook in huis halen, bijvoorbeeld met de kerstboom met de lichtjes er in. Van oorsprong was  de kerstboom er niet voor de gezelligheid, maar als symbool voor het Licht dat moet overwinnen. En dan blijkt weer, dat alles met alles te maken heeft. Want…waarom nu juist een kerstboom, vroeger een dennenboom, als drager van het Licht, van de kaarsjes en tegenwoordig de lampjes? Om dat te kunnen begrijpen moeten we ons heel even verdiepen in de unieke kenmerken en kwaliteiten van die dennenboom. De Latijnse naam van de oorspronkelijke kerstboom is: Pinus sylvestris. In de geneeskunst is al heel lang bekend, dat de knoppen van de Pinus sylvestris, dus van de gezellige kerstboom, stoffen bevatten zoals harsen, etherische oliën en bepaalde vitaminen, die een bewezen helende werking hebben op de luchtwegen, met name de bronchiën en bij verkoudheden.

Midden inde winternacht, als de dagen kort zijn en de nachten lang, dan is er weinig zonne-energie,dan kunnen rondwarende virussen en bacteriën wat gemakkelijker vat op ons krijgen. Dan is ons afweersysteem in wat mindere conditie. Het afweersysteem is namelijk altijd erg ‘meelevend’ met die energetische zonnekrachten, die juist eind december zo donker en spaarzaam zijn.

En nu iets bijzonders: wat gaat een pasgeboren kind als eerste praktiseren, nadat het de moederschoot heeft kunnen achterlaten? Jawel, ademen, die eerste, door het kind zelf gerealiseerde ademhaling, het begin van het zelfstandige leven van de mens, ja, dat begint met….de eerste ademhaling. Adem bezit grote symbolische krachten. We zeggen immers ook: hij blies zijn laatste adem uit. Kerstfeest, geboorte, dus eerste ademhaling van een kind, en dan…een kerstboom vol met lichtjes, een kerstboom als symbool van de zonne-levens-energie, en vol met knoppen waarvan je een tinctuur of siroop kunt maken die jou kan helpen als de adem, die zo essentieel is voor alle leven, even wat stagneert, uit zijn gevoeg is.

Dennenappel tinctuur en siroop…Een fantastisch middel bij winterse bronchieproblemen. En zo zie je maar weer, hoe een boom ‘voor de gezelligheid’ ook een zeer geneeskrachtige eigenschap bezit om de levensadem, dus het ‘Licht van kerst’, vlot te trekken als die adem even wat stagneert.

O dennenboom, o dennenboom, wat zijn uw knoppen….nee, niet alleen wonderschoon, maar ook vol van geneeskracht.

Luisteraars, graag weer tot de volgende week en zeer verlichte kerstdagen toegewenst.

© 2014, Jaap Huibers, Amerongen.

RTV Utrecht

Kerstavond en eerste Kerstdag: Nieuwe Philharmonie
De Utrechtse kerstconcerttraditie is in 2012 gestart en is niet meer weg te denken. Dit jaar op Kerstavond het Concert Messiah van de NPU/MediaFris en op Kerstdag het Slotconcert Festival Oude Muziek door de NPU. Kijk op: www.nputrecht.nl


-advertentie-RTV Utrecht

Vermiste Dieren
Dieren zijn een belangrijk onderdeel van een huishouden en als het huisdier vermist is geeft dat veel verdriet. RTV Utrecht wil graag een bijdrage leveren aan het terugvinden van vermiste huisdieren.

lees verder »


RTV Utrecht

Evenement aanmelden op RTV Utrecht
Iedereen die een evenement (of iets anders voor publiek) in onze provincie organiseert, kan die uploaden in de evenementenagenda op onze website. Meld hier uw evenement aan en deze verschijnt in onze rubriek "agendatips".

lees verder »

-advertentie2-(inter)nationaal nieuws


Nieuws uit andere regio's-advertentie-