Column Jaap Huibers


Lavendel, rust en een gezonde slaap

Goedemorgen luisteraars,

Op dit moment vieren veel Nederlanders hun vakantie in Frankrijk. Terugdenkend aan de keren dat ik in Zuid-Frankrijk kampeerde, zie ik velden vol paarse schoonheid, golvend in de wind en badend in de stralen van de zon. Geen mensen, geen verkeer, alom de rust die ’t hart verkwikt en in de verte, in de stilte van de tijd, een boer…getooid met breed gerande strooien hoed, soms even leunend op de houten steel van ’t schoffelijzer, waarmee het veld van onkruid wordt bevrijd…Dan turend in de verte, met ’t hoofd een weinig achterover hellend, waardoor de neus de geuren feller op kan snuiven, ruikend, tastend, voelend…en dan die vredige ontspanning …een glimlach van het minzaam elitair, zo typisch Frans niveau… Het wordt een goed lavendel jaar!

Terugdenkend aan mijn ervaringen en waarnemingen in Zuid Frankrijk, vertoevend tussen al die uitgestrekte lavendelvelden… Zulke ontmoetingen met de natuur maak je niet iedere dag mee.

U begrijpt het: vandaag ga ik enige aandacht besteden aan de lavendel. In het Latijn heet de plant Lavandula angustifolia. De naam lavandula stamt van het Latijnse werkwoord ‘lavare’, dat wassen betekent. In de oudheid werd lavendel dikwijls toegevoegd aan het badwater, ja, het werd met name toegevoegd aan de baden waarin Romeinen hun genezing zochten en tot rust probeerden te komen. Tot eind 19e eeuw werd lavendelwater en lavendelolie dikwijls gebruikt bij nervositeit, rusteloosheid en dientengevolge slapeloosheid.

Toen men in de 20e eeuw de werkzame bestanddelen van de lavendel wat uitgebreider ging onderzoeken, ontdekte men, dat lavendel o.a./ twee soorten etherische olie bevat: linalol en linalyl-acetaat. Deze etherische oliën kunnen ten dele de werking van dit kruid verklaren. Deze twee bestanddelen werken namelijk heel direct op het vegetatief zenuwstelsel. Dat is het onbewuste zenuwstelsel, dat alle orgaanfuncties in het lichaam regelt. Dat gebeurt dan via twee zenuwtakken  die vanuit de hersenstam komen en zich door het lichaam verspreiden. D e ene zenuwtak wordt de sympaticus genoemd, de andere de para-sympaticus. De sympaticus wordt erg actief bij stress en gevaarsituaties. De para-sympaticus wordt actief als we in rust wat willen ‘spijs verteren’ en onze stofwisseling zich wat moet herstellen van gedane inspanningen. Als nu het evenwicht tussen deze twee zenuwtakken niet goed geregeld is, kunnen er tal van lastige verschijnselen optreden. Dat wordt wel ‘vegetatieve dystonie’ genoemd: nervositeit, het je opgejaagd voelen, slapeloosheid en met name het niet kunnen doorslapen, hartoverslagen, onrustige maag en darmen, meer dan normaal meten plassen, neigen tot hyperventilatie en een soort onverklaarbare zwaarmoedigheid. In oude, Engelse kruidenboeken wordt lavendel aangeprezen als een ‘vertroosting voor de ziel’ het brengt wat rust in het hoofd. Zo is bekend dat Koningin Elizabeth I en later Koningin Victoria, fervente gebruiksters waren van lavendel. De minnaressen van de Franse zonnekoning, Lodewijk XIV, mochten de sponde van Zijne Majesteit niet met hem delen als ze niet geurden naar lavendel. Kortom, een bijzonder waardevol kruid om wat tot rust te kunnen komen.

Lavendelolie kun je op de huid smeren en lavendeltinctuur is zinvol om het genoemde vegetatief zenuwstelsel enigszins te ‘harmoniseren’ en met name om gezonder en evenwichtiger te kunnen slapen.

Op weg naar het zuiden van Frankrijk, zie ik lange, heel lange autofiles, staande in de hete zon. Maar…aan het eind van die zenuwstelsel slopende rit, groeit dan toch het geneesmiddel om weer echt tot rust te kunnen komen.

Luisteraars, graag weer tot de volgende week.
 

Copyright 17-07-2016, Jaap Huibers, Amerongen.
Andere columns Jaap Huibers:

- Lavendel, rust en een gezonde slaap

- Muziek als geneesmiddel. Over de heilzame invloed van (klassieke) muziek op het wezen mens.

- Mierikswortel: een pittige kruiderij in de keuken en heilzaam voor darmen, bij winderigheid en slijmvorming in longen en bronchiën

- Kropsla: een gezonde groente en een oud geneesmiddel bij ‘nerveuze’ maagklachten

- De zon in zijn hoogste stand, St. Jan, Goud en de stem van ons hart…

- Kattendoorn – hoog water – vocht vasthouden, niergruis, gevoelens en emoties

- Heermoes, organisch kiezelzuur, huid, kraakbeen en de ‘lichtjes’ in de ogen…

- Tormentil, zomer(vakantie)diarree, en ontstekingen van mond en maagslijmvlies.

- Asperges…over reinigen, een apart urinegeurtje en de vocht afdrijvende werking van een bijzondere groente.

- Pinksteren, ‘begeesterd’ spreken, de wijnstok (Vinis Vinifera), druiven en de bloeddoorstroming.

- Reumatische klachten, urinezuur en de heilzame werking van de Duivelsklauw.

- Kruiden in de keuken: bevorderen de vertering van een gerecht, mits het juiste kruid gebruikt wordt

- Paardenbloem: een bijzonder geneeskrachtig kruid voor lever, gal en nieren en ook lekker in de salade

- Eenzaamheid, geestelijke verzorging in de ziekenhuizen: “troostengelen” met een gezondheid bevorderend effect

- Daslook (Allium ursinum), een vergeten geneeskruid, vroeger aangeprezen als tonicum voor het hart.

- Caesar tooide zich niet zomaar met een lauwerkrans. Over de geneeskracht van de Laurus nobilis (Laurier).

- Column voor 27 maart 2016 – Paaslekkernijen (eieren, chocolade eitjes, paasstollen) en cholesterol dat nieuw leven mogelijk maakt!

- Column voor 20 maart 2016 – Als de ‘weg naar verder’ verduisterd wordt door knagend verdriet.

- Dikke darm ‘gerommel’, knagende grieven, Weegbree, Tormentilla en Duizendguldenkruid

- Het Maarts Viooltje (Viola odorata) en hoestprikkels ten gevolge van vastzittend slijm.

- De Grote Engelwortel, kwetsbare zenuwen en een erg gevoelige maag

- Negatieve energiestromen en de mogelijk ongezonde gevolgen voor lichaam en ziel.

- Aangezichtszenuwpijn (trigeminusneuralgie), tanden, kiezen, noordoosten wind en Colocynthis D3

- Hoe ‘depri’ is depressiviteit? Somberen en zwaarmoedigheid kunnen dikwijls in zonniger vaarwater komen.

- Pelargonium: kan de migratie van het griepvirus naar de slijmvliezen van keel en bronchiën dikwijls voorkomen

- De unieke Domkerk, gezondheid en stilte die alle verstand te boven gaat.

- Heemst (Althea off.) bij een schrale hoest en ‘rauwe’ slijmvliezen van mond en keel

- Inula Helenium (Griekse Alant) bij hoest en vastzittend slijm.

- Aan het nieuwe begin: Ik wens u een …Gouden Nieuwjaar

- Oudejaarsavond, reinigingsrituelen en de kracht van Hyssop


Radio M Utrecht

Vraag het dokter Felix!
Heeft u een medische vraag? Stel hem aan dokter Felix! Iedere werkdag beantwoordt hij vragen in het programma Tijd voor U tussen 10.00 en 12.00 uur op Radio M Utrecht. Mail uw vraag naar felix@rtvutrecht.nl.-advertentie-RTV Utrecht

Evenement aanmelden op RTV Utrecht
Iedereen die een evenement (of iets anders voor publiek) in onze provincie organiseert, kan die uploaden in de evenementenagenda op onze website. Meld hier uw evenement aan en deze verschijnt in onze rubriek "agendatips".

lees verder »


Doe mee

RTV Utrecht Panel
Via dit online panel vragen wij naar uw ervaringen met onze radio- en televisieprogramma’s, websites, reclamecampagnes en nog veel meer.

lees verder »-advertentie-


Energie vergelijken: heel eenvoudig de voordeligste leverancier van stroom en gas in Utrecht vinden en in drie klikken overstappen.
Vergelijk nu op Gaslicht.com
Nieuws uit andere regio's


(inter)nationaal nieuws
-advertentie-