Column Jaap Huibers


Duizendguldenkruid, voor lever, gal en spijsvertering

Goedemorgen luisteraars,

Een goede spijsvertering is van groot belang voor de verwerking van hetgeen je hebt gegeten. Wellicht bezit niemand een volmaakt, honderd procent goede spijsvertering, want altijd is er wel iets wat je beter of slechter bekomt. Als ik zelf bruine bonenpot of hachee eet, wel, dan voelt mijn buik na enige uren als een opgeblazen ballon. Gasvorming, lichte darmkrampen, kortom, dat valt dan niet lekker. En zo heeft iedereen wel iets wat hem of haar minder bekomt. Kijk, die spijsvertering is een interessant, maar ook heel complex gebeuren. Niemand realiseert zich, als het bordje met alle smakelijke zaken is leeg gegeten, dat er een enorme activiteit begint in maag en darmen, als ook in lever, gal en alvleesklier. Waarom is dat zo? Wel, alles wat de mond binnen gaat, gekauwd en doorgeslikt wordt, is eigenlijk lichaamsvijandig. Stel, je maakt van een boterham of een malse biefstuk een vloeibare oplossing en je spuit er iets van in een ader, dan is de kans groot, dat je dat maar met moeite overleeft. Dus moet er iets gebeuren met dat genuttigde voedsel, waardoor het lichaamseigen wordt. Er zitten namelijk ook heel veel waardevolle stoffen in het voedsel, zoals vetten, koolhydraten, eiwitten, vitaminen, mineralen en spoorelementen. Maar…en daar gaat het nu om, al dat moois moet er tijdens dat spijsverteringsproces wel uit gehaald worden. Dat gebeurt met behulp van maagsap, alvleeskliersap, gal, en vooral enzymen uit de alvleesklier en de darmen. Vergelijk het genuttigde voedsel met die pure, zwarte aardolie, nog dik en stroperig (even als een voorbeeldje). Die pure aardolie moet in een raffinaderij zodanig behandeld worden (‘gekraakt worden’), dat er uiteindelijk benzine over blijft, waarop uw autootje kan rijden. Het is dus van het grootste belang, dat juist die stoffen die nodig zijn voor de ‘raffinage’, en dan dus in ons lichaam, tijdens het spijsverteringsproces, voldoende voor handen zijn. Ik noemde al de gal, de alvleesklier en de darmenzymen.

Het bijzondere van de spijsvertering is, dat het absoluut geen ‘standaard’ gebeuren is. Elk voedsel vraagt om een eigen aanpak, en ieder mens heeft weer een strikt individueel functionerend enzymsysteem. Omdat dit zo is, kun je ook begrijpen, waarom de een wel probleemloos bruine bonen kan eten en de ander er een opgezette buik van krijgt, om maar een voorbeeldje te geven.

Hoe kunnen we ons spijsverteringsproces zo zinvol moegelijk behulpzaam zijn? Ten eerste door, voor jouw spijsverteringsmogelijkheden, niet al te ‘vreemde’ zaken te eten, of wel, eet het liefst datgene, wat jouw grootouder, overgrootouder en zelfs bedovergrootouders meestal dagelijks aten. Genetisch bezien is jouw spijsvertering- en enzymsysteem voor dat voedsel geconditioneerd. Ten tweede is het van belang, dat je de activiteit van gal, lever en alvleesklier, alsook van de darmenzymen op peil houdt. En daar is een bijzonder kruid heel zinvol voor gebleken. In de oudst bekende kruidenboeken wordt al met veel lof geschreven over…..het Echt Duizendguldenkruid (in het Latijn: Centaurium erythraea). Het is een heel bescheiden plantje, met prachtige rode bloemetjes, die alleen open gaan als de zon schijn en nooit voor 12 uur ’s middags. Het Echt Duizendguldenkruid bevat stoffen die stimulerend werken op de alvleesklier, lever, gal en de aanmaak van enzymen. Mensen met een slechte lever, gal of alvleesklierfunctie vertonen dikwijls een typisch gebrek aan eetlust. Het smaakt allemaal niet zo bijster goed. Kijk maar als iemand de ziekte van Pfeiffer heeft, of geelzucht (een leverontsteking), dan sta je niet te trappelen van trek, begeerte en honger. Dat komt omdat de lever op zo’n moment even helemaal van slag is. Voor mensen met spijsverteringsproblemen, een slecht werkende gal of lever en mensen die heel snel na de maaltijd dat ellendige opgeblazen gevoel in de maag en buikstreek ervaren, welnu, dan is er geen beter kruid dan het Echt Duizendguldenkruid (als Centaurium comp. tinctuur). Gebruik het steeds even voor de maaltijden, 25 druppels van de tinctuur op iets water en de ‘voedselverwerkingsmachine’ gaat met enthousiasme aan de slag. Een prachtig kruid, dat 2500 jaar geleden door de oude Grieken al werd geprezen en dikwijls werd gebruikt, want, zo redeneerde men: “de dood huist in de darmen’. Als het daar allemaal goed verloopt heb je meestal weinig problemen te duchten.

En voor de liefhebbers van een ‘patatje oorlog’ en/of een frikadelletje met hot-ketchup, uien en een kwakje mayo? Die raad ik zeker het gebruik van dit geweldige kruid aan.

Luisteraars, graag weer tot de volgende week.

© 2014, Jaap Huibers, Amerongen.

RTV Utrecht

Dit weekend - DocU: Verhalen van de straat
De Hellestraat in Amersfoort is nu een anonieme winkelstraat. Vroeger was dit een straat met veel markante familiebedrijven. Deze aflevering gaat over fietsenmaker Van der Kooy, beter bekend als 'de rijwieldokter'.


-advertentie-RTV Utrecht

Vermiste Dieren
Dieren zijn een belangrijk onderdeel van een huishouden en als het huisdier vermist is geeft dat veel verdriet. RTV Utrecht wil graag een bijdrage leveren aan het terugvinden van vermiste huisdieren.

lees verder »


RTV Utrecht

Evenement aanmelden op RTV Utrecht
Iedereen die een evenement (of iets anders voor publiek) in onze provincie organiseert, kan die uploaden in de evenementenagenda op onze website. Meld hier uw evenement aan en deze verschijnt in onze rubriek "agendatips".

lees verder »

-advertentie2-(inter)nationaal nieuws


Nieuws uit andere regio's-advertentie-