Column Jaap Huibers


Column voor 26 februari 2017 –Februari: vasten, reinigen en met een ‘schone lei’ het voorjaar beginnen.

Goedemorgen luisteraars, 

 

Alles heeft een oorsprong, een ontstaansgeschiedenis. Even heel persoonlijk, biologisch bezien: de oorsprong van het feit dat jij er bent, dat je leeft, heeft zijn wortels in je ouders, grootouders en nog verder terug in de tijd. Dat zijn o.a. de genen, de erfelijke eigenschappen die van geslacht op geslacht worden overgedragen op het nageslacht. Maar ook minder, niet persoonlijke zaken hebben een oorsprong, een ontstaansgeschiedenis, zoals bijvoorbeeld de maanden van het jaar. Op dit moment leven we in de laatste week van de maand februari, Dan zou een heel interessante vraag kunnen zijn: hoe is men ooit, heel lang geleden, tot die naam februari gekomen? Het antwoord op die vraag, en dat realiseren zich tegenwoordig weinig mensen meer, heeft erg veel met onze lichamelijk gezondheid te maken. Dat ga ik proberen uit te leggen.

Wij beginnen het nieuwe jaar op 1 januari. Dat was zo’n 2500 jaar geleden anders ingericht. Bij de oude Romeinen begon het nieuwe jaar op 21 maart, op het moment dat de zon weer opging in het Dierenriemteken Ram, het eerste teken van de Dierenriem. Op dat moment begint ook de lente, het nieuwe begin in de natuur, het nieuwe leven. Dus ook het nieuwe jaar. Februari werd in die oude tijden aangemerkt als de laatste maand van het jaar. Nu even wat logica: wat doe je als je ‘opnieuw’ begint? Dan is het heel zinnig  de rommel, de oude troep en narigheden van de voorliggende periode op te ruimen. Opnieuw beginnen aan iets, met oude troep, ook in gedachten en emotionele beleving, levert nooit een zinvol perspectief op hetgeen gaat komen. Onze taal zegt ook zo treffend: met een schone lei beginnen!

De naam februari is waarschijnlijk gekozen omdat die oude Romeinen inzagen en wisten, dat je aan het eind van de winterperiode een reinigingsproces moest doormaken. Zeg maar: jezelf schoonmaken, reinigen van de voor de gezondheid belastende resten uit de voorliggende periode. Dus merkten de oude Romeinen de maand, net voordat de lente op 21 maart begint aan, als de reinigingsmaand. Je behoorde te vasten, te reinigen en ‘boete’ te doen. En voor dat proces hadden de Romeinen een woord: de februa. Van dat Latijnse woord februa is de naam van onze maand februari afgeleid. Hoe wijs en inzichtelijk is die visie van de oude Romeinen geweest, om de maand voor het nieuwe begin, de aanvang van de lente, het nieuwe jaar, ja, om die maand februa te noemen, wat dus letterlijk ‘grote reiniging en boetedoening’ betekent.

Al heel lang is bekend dat veel mensen zich, juist in die periode half februari tot half maart, dikwijls minder fit voelen, wat lusteloos, wat minder energiek. Zeker vroeger noemde men dat verschijnsel meestal ‘voorjaarsmoeheid’. Heel interessant, hoe men zich in een  naamgeving kan vergissen, want voorjaarsmoeheid heeft helemaal niets met het voorjaar te maken, als wel met het niet of te weinig vorm en inhoud geven aan dat heel belangrijke februari-reinigings-proces, zo net voor de lente begint.

Het aardige is, dat de z.g. vastentijd, ooit door de kerk ingesteld, ook in die periode valt. Of wel, even geen vlees, sober eten, kortom, even geen ballast voor het lichaam naar binnenwerken. Vlees, bijvoorbeeld, bevat veel eiwit. Eiwit hebben we nodig voor de groeiprocessen. Eiwit geeft echter ook dikwijls ‘stofwisselings-slakken’, of wel, de resten van niet goed verwerkte stofwisselingsprocessen die dan in de weefsel, gewrichten en bloedvaten kunnen achterblijven.

Dan die bijzondere Februarimaand, de reinigingsmaand: je even ontdoen en reinigen van alle troep die je een jaar lang hebt verzameld en opgebouwd in je lichaam. De ervaring leert al eeuwen, dat ons lichaam zeer gebaat is bij zo’n reinigingsperiode. Het is oude wijsheid die we intussen helemaal vergeten zijn, maar die nog steeds waardevol is, als je wat verder kijkt dan de medicijnen die worden voorgeschreven om de ‘pep’ er toch maar in te houden, als alles even niet zo lekker gaat. Ik wens u een gezonde reiniging en graag weer tot de volgende week.

 

Copyright 26-02-2017, Jaap Huibers, Amerongen.
Andere columns Jaap Huibers:

- Column voor 26 februari 2017 –Februari: vasten, reinigen en met een ‘schone lei’ het voorjaar beginnen.

- Duivelsklauw om spieren, gewrichten, de onderrug en een teveel aan urinezuur in goede banen te leiden.

- Haaruitval, slechte haarconditie, haarverf, shampoos en de werking van Brandnetel, Klitwortel en Heermoes ter verbetering.

- Column voor 5 februari 2017 – Griepvirussen, verzwakte hartspier; Meidoorn en Co-enzym Q10 ter ondersteuning.

- Column voor 29 januari 2017 - Antidepressiva blijken dikwijls onterecht voorgeschreven te worden. Aurum metallicum 4CH: een gouden alternatief.

- Griep… Enige uitleg en een vijf-stappen-plan , als basis behandeling

- Ouder worden, medicijngebruik, en de nierfunctie. Guldenroede, Berk en Koemis Koetjing kunnen hierbij goede diensten bewijzen.

- De oer Hollandse stamppot: zuurkool-boerenkool-hutspot. Gezonde winterkost en razend lekker

- Gelukkig Nieuwjaar en hoe de Jeneverbes ons bevrijdt van de drukkende resten van het oude jaar

- Over de betekenis van de geschenken van de Wijzen uit het Oosten: Mirre, Wierook ende Goud….

- De kerstboom…dennengeur, bronchitis en hoest

- Column voor 11 december 2016 –Kerstfeest en muziek als harmoniserende geneeskracht voor de ‘hele’ mens.

- Column voor 4 december 2016 – Maretak (viscum album): In de kersttijd om onder te zoenen en een zinvol kruid bij licht verhoogde bloeddruk.

- Hulst…prachtig als kerstversiering …ooit een waardevol geneeskruid.

- Moedermelk, koemelk, kalkvoorziening en het geheim van boerenkool

- Column voor 13 november 2016 – Drosera (Zonnedauw), een echt herfst en winterkruid als de bronchiën piepen en de hoest gaat blaffen.

- Column voor 6 november 2016 – Over het kraakbeenonderhoud, synoviale vloeistof, glucosamine en selenium.

- Column voor 30 oktober 2016 – Oostenwind, bronchitis, astma en de bijzondere werking van Anijs, Tijm en Drosera (zonnedauw).

- De kwaliteit van de grote slagaderen, aneurysma en magnesiumorotaat,-citraat.

- Rozemarijn – Warmteprocessen – Bloeddoorstroming in de kleinste bloedvaten.

- Enthousiasme: niet als pil verkrijgbaar, maar misschien wel een heel waardevol ‘medicijn’.

- Gezonde voeding is een fabeltje! Ontdek wat bij jouw eigen spijsverteringsmogelijkheden past

- Een belangrijk onderzoek: veroudering en voeding hebben met elkaar te maken

- Pelargonium en Pau d’arco bij ‘vroege’ verkoudheidjes en griepachtige verschijnselen.

- Passiflora incarnata: brengt rust en je slaapt er beter door

- Nooit ziek zijn zegt weinig over de echte gezondheid.

- Aristolochia clematis: een zeldzame plant die voor veel vrouwen met PMS enig soelaas kan bieden.

- Citroenmelisse, Karel de Grote gebruikte het al, om lekker te slapen en de zenuwen de baas te blijven.

- Uien…een zeer oude plantenfamilie met specifieke geneeskrachtige kwaliteiten.

- Langs de Rijn dijk tussen Amerongen en Wijk: een apotheek vol pastinaak, cichorei en wilde peen.


RTV Utrecht

Wij verslaan de verkiezingen voor u!
Op zowel radio, televisie als online krijgt u te horen wat de landelijke politieke partijen te zeggen hebben en wat dat betekent voor onze regio. Vandaag is Sybrand Buma van het CDA te gast.-advertentie-Dit weekend

DocU: Liefde voor Modelbouw
Bessel de Jong uit Lopik en Jaap Teeuw uit Bilthoven zijn bezeten van modelspoorbanen. In deze documentaire nemen ze de kijker mee in hun wereld en tonen ze hun spoorbanen.


Actie

Utrecht over Utrecht
Utrecht over Utrecht is een jaarlijks amateur cinema- en literatuurfestival van, over en voor inwoners uit de provincie Utrecht. Wil je meedoen schrijf je dan nu in via utrechtoverutrecht.nl.

lees verder »-advertentie-


Energie vergelijken: heel eenvoudig de voordeligste leverancier van stroom en gas in Utrecht vinden en in drie klikken overstappen.
Vergelijk nu op Gaslicht.com


Nieuws uit andere regio's


(inter)nationaal nieuws
-advertentie-