Column Jaap Huibers


‘R’ in de maand –over levertraan, zonlicht, moderne kantoor- werk-plekken en vit,D.

Terugdenkend aan je kinderjaren, kun je je dingen herinneren waar je als klein kind best wel een beetje trots op was. Zo gebeurde het mij dat ik, toen ik nog maar net in de eerste klas van de lagere school zat, alle maanden van het jaar uit mijn hoofd kon opzeggen. Nog voor ik echt goed kon lezen, kon ik al wel de namen van de maanden van het jaar lezen, want dat had oma Huibers me heel geduldig geleerd. En als zij die namen van de maanden in blokletters had opgeschreven, zette ze met een rood potloodje een kringetje om de ‘r’. ‘Kijk jochie’, vertelde oma, ‘al die maanden met een rood kringetje, dat zijn de maanden met de R, en dan moet je altijd goed oppassen om niet ziek te worden.’ Tja, die periode van het jaar met de ‘R’ in de maand. Dan kreeg je een warm ‘wolletje’ aan en iedere avond een lepel levertraan. Ik herinner me hoe ik letterlijk stond te kokhalzen als ik die levertraan moest doorslikken. Maar oma wist niet van wijken. Ze goot de levertraan in mijn mond, kneep mijn neus dicht en zei eigenlijk wel lief en toegenegen: ‘Slikken, en op tafel ligt een half pepermuntje als troostrijke beloning.’ Dat levertraan slikken had een reden. Men wist intussen dat de vit.D aanmaak in het lichaam in het meer donkere deel van het jaar veel minder was, dan in de zomertijd. Vooral bij kinderen, bij wie de botjes nog helemaal in ontwikkeling zijn, kon een te weinig vit. D binnenkrijgen leiden tot slechte bot-ontwikkeling en zelfs rachitis, ook wel de Engelse ziekte genoemd. De boten van o.a. de benen waren dan te zwak om het lichaam te kunnen dragen met als gevolg X of O-benen. Levertraan bevat veel vit. D. Dus waren ouders en grootouders er vast van overtuigd, dat het dagelijks slikken van levertraan, en dan met name als de ‘R’ in de maand zat, een heel zinvolle zaak was.

Vit. D zit deels in de voeding, maar voor het belangrijkste deel maken we het zelf aan in ons lichaam. Onze huid bevat namelijk bepaalde receptoren, zeg maar ontvangers, voor zonlicht waar vervolgens vit. D mee gevormd kan worden. Als je dagelijks een paar uur buiten bent, kun je via de huid van handen en gezicht, al aardig wat vit. D aanmaken.

Nu maak ik een stap naar deze tijd. Dan zie ik mensen iedere dag maar weer achter hun beeldscherm zitten in ruimten waar weinig daglicht binnenkomt, als wel die kunstmatig verlicht worden, en dikwijls ook nog met klimaatregeling. Ofwel, je ademt niet meer direct buitenlucht, maar lucht die via bepaalde apparaten geregeld wordt qua temperatuur en vochtigheid, en wat meer. Als je dan eens aandacht wilt besteden aan het ‘concept’ mens, ofwel, de mens die in zijn huidige vorm al zo’n 30.000 jaar op aarde leeft, dan kom je al snel tot het inzicht, dat het wezen van de mens (lichamelijk en psychisch) nooit ingericht kan zijn om 8 uur per dag achter een computerscherm te zitten in een ruimte zonder zonlicht. We zijn dus heel erg ‘tegen-menselijk’ bezig, ja, misschien zelfs wel in strijd met alle biologische hoedanigheden die nog altijd de basis vormen voor ons menselijk bestaan.

De levertraan moeten we maar snel vergeten, maar voor de moderne, computer afhankelijke mens is het waarschijnlijk niet verkeerd om in de periode dat de ‘R’ in de maand zit, dagelijks 1 tablet vitamine D van ongeveer 400 I.E. (Internationale Eenheden) te slikken. Het gaat zelfs bepaalde vormen van somberen tegen.

Luisteraars, graag weer tot de volgende week.  

Copyright 17-09-2017, Jaap Huibers, Amerongen.

 

 
Andere columns Jaap Huibers:

- ‘R’ in de maand –over levertraan, zonlicht, moderne kantoor- werk-plekken en vit,D.

- Melissa officinalis: een waardevolle hulp als de indrukken van ‘buitenaf’ iets teveel zijn.

- Column voor 3 september 2017 – Begin nieuw schooljaar, keel en neusprobleempjes en de heilzame werking van Pau d’arco, Echinacea en Melissa.

- Column voor 27 augustus 2017 – Een ‘vrije geest’ biedt ruimte om het lichaam zinvol en dus gezond te laten functioneren.

- Koolsoorten, heerlijke groenten en vol geneeskrachtige kwaliteiten.

- Sperziebonen, een heel oude groente, waarvan de peulenschillen een bijzondere medicinale werking bezitten, o.a. bij diabetes II.

- Andijvie, een heerlijke groente, met bitterstoffen die erg heilzaam zijn voor de reiniging van de lever.

- Kropsla, de Romeinen kweekten het al, en het witte melksap heeft een rustgevende werking, met name bij een ‘nerveuze maag’

- Obstipatie, het spijverteringstreintje en de vakantie als oorzaak van verstopping. Russische rabarber kan helpen.

- Zwarte bessen: heerlijk voor bessensap en jam, maar ook vol medicinale kwaliteiten bij allergieën en een verzwakt afweersysteem.

- Column voor 9 juli 2017 – Zijn er verschillen tussen natuurlijke en synthetische vitaminen en mineralen?

- Column voor 2 juli 2017 – Feest van de zon: St. Jan en de helende werking van het kruid, dat naar St. Jan vernoemd is.

- Column voor 25 juni 2017 - Hoge temperaturen, snelle temperatuurverschillen, transpiratie-vochtverlies en een glas andijviekookwater.

- Venkel, midzomernacht, dieven en boze geesten als ook een weldaad bij maag en darm ongenoegens.

- Column voor 11 juni 2017 – Voedingssupplementen… zin of onzin? Moet altijd ‘maatwerk’ zijn!

- Column voor 4 juni 2017- Hooikoorts en drie kruiden die enige verlichting kunnen bieden.

- Column voor 25 juni 2017 - Hoge temperaturen, snelle temperatuurverschillen, transpiratie-vochtverlies en een glas andijviekookwater.

- Column voor 28 mei 2017 – Wierook, een heel oud geneesmiddel bij artritis, spierreuma, artrose en jicht.

- Over een zeer bijzonder medicijn, dat ‘niets’ kost….

- Column voor 14 mei 2017 – Moederdag en de geneeskrachtige werking van Kamille, de bloemen met een ‘gouden’ moederhart.

- Column voor 7 mei 2017 – E-nummers….hulpstoffen in het voedsel, die soms erg vervelende ‘bijwerkingen’ kunnen hebben.

- Column voor 30 april 2017 – De waarde van Valeriaan in een wereld die een gekkenhuisje aan het worden is.

- Meidoorn, een zonnetje voor het hart, en een weldaad voor de neus.

- Pasen: eieren, nieuw leven, voorjaar en het belang van cholesterol.

- Column voor 9 april 2017 – Moederkruid (Tanacetum parthenium), een klein geschenkje uit de hemel bij hoofdpijn en migraine.

- Column voor 2 april 2017 – Hoe het ‘maagdeliefje’ het Madeliefje werd, dat bloedzuiverend kwaliteiten bezit.

- Column voor 26 maart 2017 - Lavas (maggiplant), monniken lusten er graag soep van en zeer bruikbaar bij vocht vasthouden, en darmkoliekjes bij kinderen.

- Maarts viooltje (Viola odorata) en de winterse slijm en hoest ‘restjes’…

- Column voor 12 maart 2017 – Middeleeuwse ‘standen’, ogen, oren, spiergevoel en de kwaliteit van het evenwicht.

- Maagzuurremmers kunnen (ernstige) bijwerkingen hebben. Plantago en Tormentilla zijn dikwijls bruikbare alternatieven.


Dit weekend

Mijn stad Nieuwegein
Nieuwegein, u kent het als nieuwbouw-stad, maar kent u ook de oude boerderijen en havens? De 12-jarige Esmee Koene, geboren en getogen in Nieuwegein, neemt presentator Margreet van Gils (uit Utrecht) mee op een ontdekkingstocht door haar stad Nieuwegein.-advertentie-Radio M Utrecht

Stem hier op de Sixties Top 100
Van 9 tot en met 13 oktober is het de Week van de Sixties op Radio M Utrecht. Op vrijdag 13 oktober zenden we de Sixties Top 100 uit. Stem hier op uw favoriet en win een leuke prijs!

lees verder »


Radio M Utrecht

Woensdag in Aan Tafel!
Greetje Kauffeld is de grande dame van de jazz. Ze viert dit jaar haar 60-jarige jubileum met een nieuw album en mooie optredens. Ze vertelt ons over dit ‘sprookjesjaar’, haar idolen van toen en de ballads die haar nog steeds ontroeren.-advertentie-


Energie vergelijken: heel eenvoudig de voordeligste leverancier van stroom en gas in Utrecht vinden en in drie klikken overstappen.
Vergelijk nu op Gaslicht.com


Nieuws uit andere regio's


(inter)nationaal nieuws
-advertentie-