Column Jaap Huibers


Het moesje van de Schone van Boskoop.

Goedemorgen luisteraars,

In deze tijd van het jaar kunnen we nog volop genieten van die heerlijke goudrenetten en dan vooral de Schone van Boskoop, ook wel Rode Boskoop genoemd. Ik moet u eerlijk bekennen, dat ik de laatste jaren zelden een appel eet van die moderne rassen. Veel moderne appels bezitten niet meer die ouderwetse, wat rinse appelsmaak die ik me van vroeger herinner. Alles uit de biologische winkel, of van de eigen appelboom, of nog bij enkele ouderwetse groentemannen te koop, die smaken meestal wel uitgesproken heerlijk, nog ouderwets ‘appelig’. Omdat appels nogal fiks worden bespoten raad ik iedereen aan, om een appel die niet uit de biologische winkel of van de eigen appelboom komt met lauw/warm water af te wassen of te schillen, want de door de fruitkwekers gebruikte bestrijdingsmiddelen zijn minder gezond dan het mooie appeltje doet vermoeden. Maar ja, alles heeft een keerzijde, dus ook de appel-medaille.

Vroeger konden kinderen zo echt lekker en gezond een appel uit het vuistje eten. Die tijd is een beetje voorbij. Nu kunnen kinderen zomaar met een joystick in het vuistje van computerspelletjes genieten….

De appel is van ouds her een zeer gewaardeerde vrucht. De Engelse taal kent zelfs een gezegde waarin de gezondmakende kracht van de appel tot uitdrukking komt: an apple a day, keeps the docter away, of wel, iedere dag een appel houdt de dokter uit je buurt. Dit gezondheidseffect van de appel heeft waarschijnlijk te maken  met het erg hoge gehalte aan pectine in de appel. Pectine kennen we allemaal als de stof die er voor zorgt dat de jam die we maken gaat geleren. In geleisuiker die daar tegenwoordig meestal voor wordt gebruikt, zit ook een bepaalde hoeveelheid pectine. Vroeger moest je dat apart bijvoegen, om lekker jam te kunnen maken. Pectine heeft in de voeding een bijzondere functie. Het draagt er namelijk toe bij, dat tal van vitaminen en mineralen veel beter worden opgenomen. Vandaar dat de heel ouderwetse gewoonte om aan de ‘warme prak’ van kleine kinderen wat (appel)moes toe te voegen, ook een  heel zinvolle gewoonte was. De darmpjes van de kleine kinderen die voor het eerst een ‘warme prak’ moeten verteren, zijn  nog niet zodanig uitgegroeid en ingeregeld, dat alle noodzakelijke verteringssappen (enzymen) al voldoende aanwezig zijn. Alles wordt bij die allerkleinsten nog niet volledig uit het voedsel opgenomen. Dat beetje appelmoes helpt bij het opnameproces, omdat, met name zelf gemaakte appelmoes, van echte goudrenetten, veel pectine bevat. De hoeveelheid pectinen in de appels kun je mooi waarnemen aan de hand van het opstijven van de appelmoes. Immers, als de appelmoes, (en dan de zelf gemaakte van appel plus schil!) een uurtje of zes staat, begint ze wat te geleren, evenals dat bij jam gebeurt, waaraan pectine is toegevoegd. Appelmoes is dus een heel gezond voedsel voor de kleine kinderen. Je kunt er eventueel wat rietsuiker aan toevoegen en een hoeveelheidje kaneel. Kaneel is bij verkoudheid een middel dat het proces even iets verergert, om het daarna in zeer rap tempo te laten genezen.

Dan is er nog een product, ook van appels gemaakt, wat eigenlijk voor niemand zinvol is: appelsap. Appelsap geeft altijd gistingsprocessen in  maag en vooral de darmen. In appelsap, zeker als dat industrieel is vervaardigd, werken de pectinen van de appel niet meer, zo ze er nog in aanwezig zijn. Het meest waardevolle van de appel is dus verloren gegaan. Met name kleine kinderen en baby’s kunnen beter geen appelsap drinken, omdat in negen van de tien gevallen  er altijd vervelende buikkrampen ontstaan.

Samenvattend: de appel is een gezonde vrucht, mits je weet hoe er mee om te gaan. Ach, luisteraars, dat laatste geldt niet alleen voor appels, maar misschien ook wel voor mensen. Als je eenmaal weet hoe je met iemand om moet gaan, ‘gisten’ de emoties minder en er vast minder ‘ziele-krampen’. Leren afstemmen op elkaar. Dat is hetgeen ook dagelijks moet gebeuren met voedsel en darmfunctie!

Tenslotte een lekkernij:

Probeer eens zo’n ouderwetse appeltaart te bakken van meel, rietsuiker, roomboter, iets zout, wat bakpoeder en een ei voor het deeg. Als vulling: royaal Schone van Boskoop in stukje gesneden, eventueel wat rozijnen, rietsuiker en veel kaneel. Alles in de appeltaart vorm verwerken en ongeveer 55 minuten bakken bij 175 gr. Zo’n heerlijk, knapperige appeltaart,dat zal u zeker smaken met daarbij een kopje verse thee, gezet van eerste pluk darjeeling…

Luisteraars, graag weer tot de volgende week.

© 2015, Jaap Huibers, Amerongen.

RTV Utrecht

Ontvangstproblemen Ziggo?
Ervaart u problemen met het ontvangen van RTV Utrecht (kanaal 30) en/of UStad (kanaal 40)? Heeft u de juiste kabels in huis? Heeft u geen geluid maar wel beeld? Heeft u het juiste netwerk-ID gebruikt?

lees verder »


-advertentie-RTV Utrecht

Onze Tuin
Presentatrice Margreet van Gils is op zoek naar mensen van wie de tuin hen boven het hoofd groeit en een nieuwe start nodig hebben. Kent u zo iemand? Aanmelden kan tot 1 maart door een mail te sturen naar onzetuin@rtvutrecht.nl.


RTV Utrecht

Provinciale Statenverkiezingen op RTV Utrecht
Vanaf 2 maart staat RTV Utrecht in het teken van de Provinciale Statenverkiezingen 2015. In het programma U Vandaag en op Radio M Utrecht in U Kiest, komen kijkers en luisteraars alles te weten over de politiek.

lees verder »

-advertentie2-RTV Utrecht

Ontvangstproblemen Ziggo?
Ervaart u problemen met het ontvangen van RTV Utrecht (kanaal 30) en/of UStad (kanaal 40)? Heeft u de juiste kabels in huis? Heeft u geen geluid maar wel beeld? Heeft u het juiste netwerk-ID gebruikt?

lees verder »-advertentie-