Column Jaap Huibers


Meidoorn, een zonnetje voor het hart, en een weldaad voor de neus.

Goedemorgen luisteraars,

De aankomende weken kunnen we zo her en der weer genieten van de prachtige meidoorn struiken en hagen. De Amerongse Veerweg is wat dat betreft,  werkelijk een lust voor het oog en lopend langs die meidoornstruiken een weldaad voor de neus, want de geur van de meidoornbloemen is op zich al genezend. In het Latijn heet de plant: Crataegus oxyacantha. Als sinds het midden van de 19e eeuw wordt de meidoorn in de kruidengeneeskunde gebruikt bij tal van hartkwalen. En begin 20e eeuw toonden medisch-wetenschappelijke onderzoeken aan, dat patiënten met een verminderde doorbloeding ten gevolge van een slechte hartwerking, na 6 weken meidoorntinctuur gebruik aantoonbare verbeteringen in hun toestand te zien gaven. Maar ook in de oudheid was men bekend met de meidoorn.

De Griekse arts Dioscorides vermeldde, dat het eten van meidoornbessen diarree deed ophouden en ook beschreef hij de effecten van meidoorngebruik op de hartwerking.

Kortom, de meidoorn bezit een re-genererend vermogen op de hartspier. Nu ga ik u niet lastig vallen met al die stoffen in de meidoornbladeren die daar toe bijdragen, want dat zijn allemaal heel moeilijke namen. Dat is werk voor farmacologen en specialisten.

Wat wel interessant is? Eigenlijk iets heel eenvoudigs. Al bij de Germanen werden meidoornstruiken geplant rond hun zogenaamde Heilige Plaatsen. Dat waren de plaatsen waar de Goden in ere werden gehouden.  Heilige Plaatsen dat lijkt een wat vaag iets uit een ver, bijgelovig verleden. Toch is een Heilige Plaats nog altijd te ontdekken, niet alleen ergens in het land, als wel en ook, in jezelf. Hoe dat, zo zult u zich afvragen? Wel, de meest Heilige plaats van een mens, dat is…zijn hart. Door vele eeuwen heen is dat ook zo genoemd en in onze taal verwerkt. Het hart is de zetel van jouw eigen, diepste ‘zijn’, jouw onvervalsbare persoonlijke eigenheid. Met je hoofd (dus met de ‘denk’ hersenen) kun je van alles bedenken, en bekokstoven. Maar als het om de echte eerlijkheid, de echte waarheid gaat, dan zegt de taal: ‘In zijn hart wist hij het wel’. Je moet dus van je hart nooit een moordkuil maken, zoals de taal ook weer zo treffend aangeeft.

Alle menselijke gevoelens, emoties, vreugden, verdriet, woede, teleurstellingen en vernederingen hebben altijd hun weerslag op het hart. Als je je diepste wezen in liefde hebt geschonken aan een medemens en die liefde die je voor die ander hebt willen tonen wordt ontwricht of verbroken, dan zegt ook weer de taal: een gebroken hart.

Voor cardiologen is het hart een zuiver materieel, fysiek orgaan. Daarom kan een cardioloog geen ‘gebroken hart’ genezen.

Veel mensen, zeker op oudere leeftijd, kunnen te maken krijgen met een vermindering van de kwaliteit van hun hart-spier-werking. Als je, zoals ik, vele jaren hebt gepraktiseerd en met hartpatiënten wat dieper en persoonlijker doorpraatte, komt er altijd een ‘geschiedenis’ voorbij waar dan dikwijls veel verdriet, spanningen, teleurstellingen en het beschadigd zijn van het eigen enthousiasme, wat ooit vanuit het hart werd getoond, zichtbaar wordt. En dan komt de meidoorn, de Crataegus als de beschermer, de omhuller van jouw eigen, meest heilige plaats, jouw hart in beeld.

 Alle mensen met een wat verminderde hartwerking, een nerveus hart, dat onrustig wordt als de omgevings-invloeden hard en soms zo onpersoonlijk wreed kunnen zijn, kunnen steeds hun toevlucht zoeken bij dat al-oude geneesmiddel voor het hart: de meidoorn. Zeer lange tijd kun je dagelijks 2 tot 3 keer 20 druppels Crataegus tinctuur gebruiken. Het bevordert de doorbloeding van het hart en versterkt de hartspier. Letterlijk: een zonnetje voor dat kwetsbare hart.

Luisteraars, graag weer tot de volgende week.

 

Copyright, 23-04-2017, Jaap Huibers, Amerongen
Andere columns Jaap Huibers:

- Meidoorn, een zonnetje voor het hart, en een weldaad voor de neus.

- Pasen: eieren, nieuw leven, voorjaar en het belang van cholesterol.

- Column voor 9 april 2017 – Moederkruid (Tanacetum parthenium), een klein geschenkje uit de hemel bij hoofdpijn en migraine.

- Column voor 2 april 2017 – Hoe het ‘maagdeliefje’ het Madeliefje werd, dat bloedzuiverend kwaliteiten bezit.

- Column voor 26 maart 2017 - Lavas (maggiplant), monniken lusten er graag soep van en zeer bruikbaar bij vocht vasthouden, en darmkoliekjes bij kinderen.

- Maarts viooltje (Viola odorata) en de winterse slijm en hoest ‘restjes’…

- Column voor 12 maart 2017 – Middeleeuwse ‘standen’, ogen, oren, spiergevoel en de kwaliteit van het evenwicht.

- Maagzuurremmers kunnen (ernstige) bijwerkingen hebben. Plantago en Tormentilla zijn dikwijls bruikbare alternatieven.

- Column voor 26 februari 2017 –Februari: vasten, reinigen en met een ‘schone lei’ het voorjaar beginnen.

- Duivelsklauw om spieren, gewrichten, de onderrug en een teveel aan urinezuur in goede banen te leiden.

- Haaruitval, slechte haarconditie, haarverf, shampoos en de werking van Brandnetel, Klitwortel en Heermoes ter verbetering.

- Column voor 5 februari 2017 – Griepvirussen, verzwakte hartspier; Meidoorn en Co-enzym Q10 ter ondersteuning.

- Column voor 29 januari 2017 - Antidepressiva blijken dikwijls onterecht voorgeschreven te worden. Aurum metallicum 4CH: een gouden alternatief.

- Griep… Enige uitleg en een vijf-stappen-plan , als basis behandeling

- Ouder worden, medicijngebruik, en de nierfunctie. Guldenroede, Berk en Koemis Koetjing kunnen hierbij goede diensten bewijzen.

- De oer Hollandse stamppot: zuurkool-boerenkool-hutspot. Gezonde winterkost en razend lekker

- Gelukkig Nieuwjaar en hoe de Jeneverbes ons bevrijdt van de drukkende resten van het oude jaar

- Over de betekenis van de geschenken van de Wijzen uit het Oosten: Mirre, Wierook ende Goud….

- De kerstboom…dennengeur, bronchitis en hoest

- Column voor 11 december 2016 –Kerstfeest en muziek als harmoniserende geneeskracht voor de ‘hele’ mens.

- Column voor 4 december 2016 – Maretak (viscum album): In de kersttijd om onder te zoenen en een zinvol kruid bij licht verhoogde bloeddruk.

- Hulst…prachtig als kerstversiering …ooit een waardevol geneeskruid.

- Moedermelk, koemelk, kalkvoorziening en het geheim van boerenkool

- Column voor 13 november 2016 – Drosera (Zonnedauw), een echt herfst en winterkruid als de bronchiën piepen en de hoest gaat blaffen.

- Column voor 6 november 2016 – Over het kraakbeenonderhoud, synoviale vloeistof, glucosamine en selenium.

- Column voor 30 oktober 2016 – Oostenwind, bronchitis, astma en de bijzondere werking van Anijs, Tijm en Drosera (zonnedauw).

- De kwaliteit van de grote slagaderen, aneurysma en magnesiumorotaat,-citraat.

- Rozemarijn – Warmteprocessen – Bloeddoorstroming in de kleinste bloedvaten.

- Enthousiasme: niet als pil verkrijgbaar, maar misschien wel een heel waardevol ‘medicijn’.

- Gezonde voeding is een fabeltje! Ontdek wat bij jouw eigen spijsverteringsmogelijkheden past


Fotoalbum Koningsdag 2017
Nog even nagenieten van Koningsdag 2017? Bekijk hier het Utrechtse fotoalbum.

lees verder »-advertentie-RTV Utrecht

DocU: Koningsdag, veilig feesten?
Deze DocU geeft een kijkje achter de schermen bij de gemeente Utrecht en de hulpdiensten die elk jaar nauw samenwerken om ervoor te zorgen dat Koningsdag zo veilig mogelijk verloopt.


Binnenkort

DocU: Stoomcursus Treintechniek
Op 6 en 7 mei zendt RTV Utrecht de DocU: Stoomcursus Treintechniek uit. Hoe komt het dat een trein op de rails blijft en waarom worden vogels niet geëlektrocuteerd als ze op de bovenleiding zitten?-advertentie-


Energie vergelijken: heel eenvoudig de voordeligste leverancier van stroom en gas in Utrecht vinden en in drie klikken overstappen.
Vergelijk nu op Gaslicht.com


Nieuws uit andere regio's


(inter)nationaal nieuws
-advertentie-