Column Jaap Huibers


Boezemfibrilleren en magnesiumtekort.

Goedemorgen luisteraars,

Als je zo nu en dan eens te maken hebt met een hartoverslag, dan is er meestal niets ernstigs aan de hand. Die ‘losse’ hartoverslagen, ze worden aangeduid als extrasystolen, kunnen door verkeerd eten, te veel eten, galproblemen, emoties, koorts en nog wel enkele andere zaken veroorzaakt worden. Het wordt een heel ander verhaal als er medisch bezien sprake is van een echte hartritmestoornis. En dar lijden best veel mensen aan. Er zijn diverse soorten hartritmestoornissen en een van de meest voorkomende is wellicht boezemfibrillerend.

Even wat uitleg. Ons hart bestaat uit vier afdelingen waar doorheen ons bloed wordt bewogen: linker boezem, rechter boezen, linker kamer en rechter kamer. Dat alles trekt zich iedere seconde, tenminste als je hartslag 60 per minuut bedraagt, een keer samen vanwege de bloed-doorpomp-functie van het hart. Die samentrekking van de hartspier, dus van boezen en kamer, wordt geregeld door een uniek ‘elektrisch’ systeem dat zich als zenuwdraden in de hartspier bevindt. Als er in die zenuwprikkelgeleiding iets misgaat, ja, dan kunnen hartritmestoornissen optreden. Wat kan er dan misgaan in die zenuwprikkelgeleiding in de hartspier? Dat kan een beschadiging van het zenuwweefsel zijn, bijvoorbeeld ten gevolge van een virusinfectie, of een uitgeputte hartspier, wat je hartfalen noemt. Cardiologen schrijven bij boezemfibrillerend meestal direct bètablokkers, bloedverdunners, cholesterolverlagers en andersoortige farmaceutisch gezelligheid voor. Dikwijls helpt dat niet voldoende. Dan volgt de elektrische schok, de cardioversie, onder narcose toegediend. Werkt ook niet altijd, want de mogelijke echte oorzaak, zo ontdekte ik tal van jaren geleden, zit in een heel ander hoekje. Kijk, dat zenuwstelsel in de hartspier is heel erg afhankelijk van voldoende aanwezigheid van twee basisstoffen, te weten:  kalium en vooral magnesium. Toen destijds de eerste plaspillen op de markt verschenen, verdween er uit het lichaam erg veel kalium. Gevolg: dikwijls ernstige hartritmestoornissen. Maar dat magnesium? Nee, daar was en is geen cardioloog echt in geïnteresseerd. Magnesium speel een heel belangrijke rol in ons zenuwstelsel. Echter, het probleem is, dat eigen nauwelijks meetbaar is of er ‘in’ de spieren en ‘in’ het zenuwstelsel een magnesiumtekort is. Dat komt zo: 90% van al het in het lichaam aanwezige magnesium bevindt zich ‘in’ de weefselcellen en maar 10% bevindt zich in het bloed.En magnesium in het bloed is bijna altijd goed, want als er magnesiumtekort in het bloed optreedt, dan is er echt heel erg veel mis. En  wat doen  artsen:die meten het magnesium in het bloed. Als dat aan de referentiewaarde voldoet, nou, dan vinden artsen dat er geen sprake is van magnesiumtekort, terwijl die magnesiumwaarde van het bloed, eigenlijk niets zegt over de hoeveelheid magnesium ‘in’ de lichaamscellen. Door de jaren heen heb ik, in het geval van boezemfibrillerend, mensen steeds geadviseerd vooral ook magnesiumorotaat 500 mg, 2 keer daag een capsule te gebruiken. De resultaten waren dikwijls opvallend, want in een aanzienlijk aantal gevallen herhaalde het boemfibrilleren zich niet.

Waarom nu magnesiumsuppletie in de vorm van magnesium-orotaat? Wel, er zijn heel veel magnesium ‘verbindingen’. Zoals magnesium, gekoppeld aan oxide, citraat, sulfaat, fosfaat enz. Het bijzondere is, dat de combinatie magnesium en orotaat (dat is het zout van de lichaamseigenstof  orootzuur!) er voor zorgt, dat het magnesium echt ‘in’ de cellen terecht komt om dat thesecombinatie de celmembraan kan passeren.

Tegen alle mensen die te maken hebben of hebben gehad met boezemfibrillerend zou ik willen zeggen: Ga eens een jaar magnesiumorotaat gebruiken en probeer, als de resultaten bevallen, met jouw arts te bespreken of er iets van dat handje medicijnen afgebouwd kan worden, want, en dat is mijn stellige overtuiging: waarom zouden we niet eerst en ook naar de puur natuurlijke benadering zoeken om een probleem op te lossen? Het farmaceutisch ‘geweld’ kan altijd nog, maar, als het even kan, toch liever niet.

Luisteraars, graag weer tot de volgende week.

© 2015, Jaap Huibers, Amerongen.

 

 

RTV Utrecht

Koningsdag Blazers in Concert: On a wing
RTV Utrecht zendt uit de registratie van het Blazers in Concert On a Wing uitgevoerd door het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht vanuit TivoliVredenburg. Speciale aandacht voor de Utrechtse zangeres Fenneke Pommer.
-advertentie-Doe mee

Schrijf u in voor de Toerversie Utrecht en fiets de RTV Utrecht 35 kilometer route.
Wilt u een stuk over het parcours van de Tour de France fietsen? Fiets dan zondag 28 juni 2015 mee met de Toerversie Utrecht! U kunt kiezen uit 4 routes: 35, 75, 110 en 150 km. Klik hier om u in te schrijven.

lees verder »


RTV Utrecht

Weerfoto?
Heeft u een mooie weerfoto gemaakt vandaag? En zou deze graag terug zien in de uitzending van U Vandaag? Stuur uw foto op naar weerfoto@rtvutrecht.nl

-advertentie2-Doe mee

Schrijf u in voor de Toerversie Utrecht en fiets de RTV Utrecht 35 kilometer route.
Wilt u een stuk over het parcours van de Tour de France fietsen? Fiets dan zondag 28 juni 2015 mee met de Toerversie Utrecht! U kunt kiezen uit 4 routes: 35, 75, 110 en 150 km. Klik hier om u in te schrijven.

lees verder »


RTV Utrecht

Weerfoto?
Heeft u een mooie weerfoto gemaakt vandaag? En zou deze graag terug zien in de uitzending van U Vandaag? Stuur uw foto op naar weerfoto@rtvutrecht.nl


-advertentie-