Column Jaap Huibers


Obstipatie, het spijverteringstreintje en de vakantie als oorzaak van verstopping. Russische rabarber kan helpen.

Goedemorgen luisteraars,

Bij vrouwen lijkt het veel meer voor te komen dan bij mannen, de oorzaken van het verschijnsel kunnen heel divers zijn en meestal niet helemaal duidelijk, en juist tijdens een vakantie kunnen, meestal ook weer vrouwen, er behoorlijk last van hebben…

U begrijpt het al. We gaan het vandaag hebben over obstipatie, of wel, verstopping.

Eerst wat uitleg. U kent beslist het traject dat het genuttigde voedsel door het lichaam heen, aflegt. Mond, maag, 12-vingerige darm, dunnen darm, dikke darm en endeldarm. Je zou al die genoemde organen/plaatsen, kunnen aanmerken als een soort ‘stationnetjes’ waar de voedsel-verwerkings-trein even stilstaat. Dan kunnen nieuwe ‘reizigers’ instappen, bijv. enzymen, gal, alvleesklier sap en tal van anderen. Ook kunnen er bepaalde ‘wagonnetjes’ van de voedseltrein die door ons lichaam rijdt, even opnieuw samengesteld worden. Om dat beeld van de ‘voedsel-verwerkingstrein’ nog even vast te houden…Bij station Mond stappen daadwerkelijk alle reizigers in. Door te kauwen krijgt alles een plaatsje in de voedseltrein. Bij het volgende station, Maag, worden alle reizigers nog eens zorgvuldig gecontroleerd op een geldig ‘plaatsbewijs’. Ook wordt beoordeeld of er geen ‘gevaarlijke stoffen’ worden vervoerd. Zo wel, dan kan een afwijzing voor verder transport met de trein geactiveerd worden. Je gaat dan bijvoorbeeld overgeven, of wel, bepaalde ‘reizigers moeten de trein weer uit. Zo heeft ieder station langs de voedsel-verwerkings-lijn, een eigen functie.

Nu het interessante: zoals dat bij de ‘echte’ spoorwegen ook het geval is, alle stations hebben direct contact met elkaar en in een soort ‘centrale’ unit, worden al die feiten en gegevens gecontroleerd, gecoördineerd, bewaakt en de goed verlopende uitvoerbaar van de ‘dienstregeling’ mogelijk gemaakt.

In ons lichaam is ook zo’n ‘centrale’, zo’n alles regelend centrum aanwezig. Dat is het Vegetatief Zenuwstelsel. Immers, zonder de werking van het vegetatief zenuwstelsel, dat is het zenuwstelsel waar we met ons ‘bewustzijn’ geen invloed op kunnen uitoefenen, ja, zonder dat vegetatief zenuwstelsel zouden de functies en processen in ons lichaam onmogelijk zijn.

Nu zou je de vraag kunnen stellen: wat gebeurt er nu precies als obstipatie optreedt? Dat heeft in de veel gevallen te maken met onregelmatigheden bij het ‘station’ Dikke Darm. Dat is het voorlaatste station in het verwerkingsproces van de voedselbrij, die tijdens het verblijf in station Dikke Darm tot de uiteindelijke ontlasting moet worden omgevormd. De dikke darm onderhoudt een heel bijzonder contact met het coördinerend ‘hoofdcentrum’, het vegetatief zenuwstelsel. Emoties, veranderingen in de leefomstandigheden, plotseling voedsel eten dat heel anders is dan maag en darmen ‘normaal’ gewend zijn binnen te krijgen, ja, het vegetatief zenuwstelsel neemt direct maatregelen als de normale ‘voedsel-trein-loop’ op vreemde wijze beïnvloed dreigt te worden. En dat kan zomaar leiden tot verstopping, obstipatie.

Bij zo’n tijdelijk optredende obstipatie, zoals tijdens een vakantie (meestal in ‘verre oorden’ doorgebracht) is het gebruik van tabletten die gemaakt zijn van de gedroogde, heel fijn gemalen wortel van de Russische Rabarber (in het Latijn: Rheum palmatum) dikwijls heel effectief. De naam van deze plant, dus ‘rheum’ is op zich heel interessant, want rheum is afgeleid van het Griekse woord Rhei, dat ‘stromen’ betekent. Denk maar aan de beroemde uitspraak van een oud Grieks filosoof (Heraclitus): ‘Panta Rhei’, alles stroomt.

Rheum/frangula, in tablet of tinctuurvorm, kan tijdelijk een licht prikkelende uitwerking hebben op de dikke darm, zodanig, dat het ‘voedsel-treintje’ weer in beweging komt en de gevormde ontlasting weer naar verder kan gaan ‘stromen’. Een prima middel, bijvoorbeeld bij zo’n vakantie-obstipatie, als de centrale-voedsel-treinreis-coördinator (het vegetatief zenuwstelsel) het even niet helemaal vertrouwt, dus de treinbeweging even gestopt wordt of vertraging ondervindt.

Luisteraars, gaar weer tot de volgende week.

Copyright 23-07-2017, Jaap Huibers, Amerongen.
Andere columns Jaap Huibers:

- Obstipatie, het spijverteringstreintje en de vakantie als oorzaak van verstopping. Russische rabarber kan helpen.

- Zwarte bessen: heerlijk voor bessensap en jam, maar ook vol medicinale kwaliteiten bij allergieën en een verzwakt afweersysteem.

- Column voor 9 juli 2017 – Zijn er verschillen tussen natuurlijke en synthetische vitaminen en mineralen?

- Column voor 2 juli 2017 – Feest van de zon: St. Jan en de helende werking van het kruid, dat naar St. Jan vernoemd is.

- Column voor 25 juni 2017 - Hoge temperaturen, snelle temperatuurverschillen, transpiratie-vochtverlies en een glas andijviekookwater.

- Venkel, midzomernacht, dieven en boze geesten als ook een weldaad bij maag en darm ongenoegens.

- Column voor 11 juni 2017 – Voedingssupplementen… zin of onzin? Moet altijd ‘maatwerk’ zijn!

- Column voor 4 juni 2017- Hooikoorts en drie kruiden die enige verlichting kunnen bieden.

- Column voor 25 juni 2017 - Hoge temperaturen, snelle temperatuurverschillen, transpiratie-vochtverlies en een glas andijviekookwater.

- Column voor 28 mei 2017 – Wierook, een heel oud geneesmiddel bij artritis, spierreuma, artrose en jicht.

- Over een zeer bijzonder medicijn, dat ‘niets’ kost….

- Column voor 14 mei 2017 – Moederdag en de geneeskrachtige werking van Kamille, de bloemen met een ‘gouden’ moederhart.

- Column voor 7 mei 2017 – E-nummers….hulpstoffen in het voedsel, die soms erg vervelende ‘bijwerkingen’ kunnen hebben.

- Column voor 30 april 2017 – De waarde van Valeriaan in een wereld die een gekkenhuisje aan het worden is.

- Meidoorn, een zonnetje voor het hart, en een weldaad voor de neus.

- Pasen: eieren, nieuw leven, voorjaar en het belang van cholesterol.

- Column voor 9 april 2017 – Moederkruid (Tanacetum parthenium), een klein geschenkje uit de hemel bij hoofdpijn en migraine.

- Column voor 2 april 2017 – Hoe het ‘maagdeliefje’ het Madeliefje werd, dat bloedzuiverend kwaliteiten bezit.

- Column voor 26 maart 2017 - Lavas (maggiplant), monniken lusten er graag soep van en zeer bruikbaar bij vocht vasthouden, en darmkoliekjes bij kinderen.

- Maarts viooltje (Viola odorata) en de winterse slijm en hoest ‘restjes’…

- Column voor 12 maart 2017 – Middeleeuwse ‘standen’, ogen, oren, spiergevoel en de kwaliteit van het evenwicht.

- Maagzuurremmers kunnen (ernstige) bijwerkingen hebben. Plantago en Tormentilla zijn dikwijls bruikbare alternatieven.

- Column voor 26 februari 2017 –Februari: vasten, reinigen en met een ‘schone lei’ het voorjaar beginnen.

- Duivelsklauw om spieren, gewrichten, de onderrug en een teveel aan urinezuur in goede banen te leiden.

- Haaruitval, slechte haarconditie, haarverf, shampoos en de werking van Brandnetel, Klitwortel en Heermoes ter verbetering.

- Column voor 5 februari 2017 – Griepvirussen, verzwakte hartspier; Meidoorn en Co-enzym Q10 ter ondersteuning.

- Column voor 29 januari 2017 - Antidepressiva blijken dikwijls onterecht voorgeschreven te worden. Aurum metallicum 4CH: een gouden alternatief.

- Griep… Enige uitleg en een vijf-stappen-plan , als basis behandeling

- Ouder worden, medicijngebruik, en de nierfunctie. Guldenroede, Berk en Koemis Koetjing kunnen hierbij goede diensten bewijzen.

- De oer Hollandse stamppot: zuurkool-boerenkool-hutspot. Gezonde winterkost en razend lekker


Radio M Utrecht

Vrijdag in Aan Tafel!
Bij ‘naar de film gaan’ denk je meestal aan een groot scherm in een donkere zaal. Maar de laatste jaren kun je steeds vaker ook in de open lucht films kijken. Filmkenner Martin de Wit komt er over vertellen en heeft een paar filmtips voor augustus.-advertentie-RTV Utrecht

Vrijdag: De Straat
Presentator Marc van Rossum bezoekt iedere vrijdag zomaar een straat, in zomaar een plaats in onze regio. Om mooie gesprekken te voeren met de bewoners en te horen wat hen zoal bezig houdt.


Radio M Utrecht

De Goedemiddag Zomertoer!
Jos van Heerden presenteert zijn programma Goedemiddag elke werkdag tussen 15.00 en 17.00 uur vanaf een gezellige plaats in de regio. Kom gezellig langs! Klik hier voor de data en locaties.

lees verder »-advertentie-


Energie vergelijken: heel eenvoudig de voordeligste leverancier van stroom en gas in Utrecht vinden en in drie klikken overstappen.
Vergelijk nu op Gaslicht.com


Nieuws uit andere regio's


(inter)nationaal nieuws
-advertentie-