Column Jaap Huibers


Hoe ‘depri’ is depressiviteit? Somberen en zwaarmoedigheid kunnen dikwijls in zonniger vaarwater komen.

Goedemorgen luisteraars,

 

Eind januari jl. verscheen er een rapport van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), waaruit bleek dat ruim een miljoen mensen, of wel, ruim acht procent van de bevolking van twaalf jaar en ouder, zich depressief voelt of daar wel eens last van heeft gehad. Vrouwen blijken vaker depressief te zijn dan mannen en naarmate mensen ouder worden krijgen vaker anti-depressiva voorgeschreven. Uit het CBS onderzoek blijkt ook, dat het hier niet gaat om medisch (dus door een psychiater) vastgestelde vormen van depressies, maar over wat mensen zelf hebben aangegeven en zelf ervaren en voelen. Interessante, maar ook heel bizarre feiten die het CBS in het rapport heeft meegedeeld.

Eerste enige uitleg. Een depressie (en dan bedoel ik een medisch/psychiatrisch ‘echte’ vorm van depressie) kan eigenlijk uitsluitend worden vastgesteld door een ervaren psychiater, In het geval van een echte depressie spoort er iets niet in de hersenen, dat gaat er iets mis op het niveau van de ‘stofjes’, de biochemie, die er in de hersenen voor moeten zorgen, dat de zenuwprikkels in die hersenen zich op een normale, evenwichtige wijze kunnen bewegen en manifesteren (het zenuwprikkel-overdracht-proces). Mensen die lijden aan een ‘echte’ vorm van depressie leven in een hel, waar ze niet of nauwelijks uit kunnen komen. Echter, de afgelopen decennia is er een vreemde ‘begripsverwarring’ ontstaan. Wat we tegenwoordig al snel depressief noemen (dus ook in het CBS onderzoek), heeft in de meeste gevallen niets of nauwelijks iets te maken met die echte, diep dramatische vorm van depressiviteit, als wel met….gevoelens van neerslachtigheid, je niet zo ontspannen en vrolijk kennen voelen als je zou willen. De tragisch is, dat afgelopen decennia steeds meer, met name huisartsen, dat onderscheid tussen de echte depressie en het somberen/erg zwaarmoedig kunnen zijn, niet of nauwelijks meer maken met betrekking tot de behandeling. Als je, als patiënt even met nogal behoorlijk neerslachtig, somber en ‘ik-zie-het-allemaal-niet-meer-zitten’ verhaal aan komt zetten, dan schrijven een aanzienlijk aantal artsen als snel antidepressiva voor, als een soort….’stemming verbeteraars’. Maar daar waren die antidepressiva eigenlijk helemaal niet voor bedoeld, zoals afgelopen jaren ook door psychiaters is opgemerkt.

Laat het duidelijk zijn: dat ruim een miljoen Nederlanders zich wat neerslachtig en zwaarmoedig voelen, wat dus heel foutief ‘depressief’ wordt genoemd, dat kan ik beslist begrijpen en meevoelen. Wordt u erg vrolijk als u hoort, leest en ziet wat er in de realiteit allemaal gebeurt? Ik niet. Dus herken ik de neerslachtigheid, het gevoel van, mijn god, in wat voor wereld leven we. Maar, desondanks, depressief ben ik beslist niet. Soms wat neerslachtig en wat somber ten aanzien van de toekomst.

Nu nog even heel praktisch. De wereld waarin u en ik leven, is er en daar kunnen u en ik niets aan veranderen, hoe graag we dat misschien ook zouden willen en wellicht ook nog uit heel gezonde, praktische en menselijke gedachten en overwegingen. Echte depressiviteit is een psychiatrisch beeld, maar die ‘moderne’ depressiviteit, wat dus in wezen een vorm van somberen en neerslachtigheid is, die kan dikwijls een andere wending krijgen, in zonniger vaarwater belanden, als je de ‘emotionele-verwerkings-capaciteit’ in je zenuwstelsel wat probeert op te hogen, wat te ondersteunen. Hoe? Mij is al tal van jaren gebleken dat mensen die erg zijn gaan somberen dikwijls in betere gevoelens belanden als ze langdurig het homeopathische middel Aurum metallicum 4 CH (dat is homeopathisch verdund goud) gaan gebruiken en daarnaast een goed magnesiumpreparaat en een lage dosering vit. B complex. Dat is letterlijk ‘goud voer’ voor het zenuwstelsel. En tenslotte: Levensvreugde komt helaas nooit van buitenaf, die moet van binnen uit komen. Levensvreugde begint altijd in jou zelf!!

Zoek altijd twee of drie mensen met wie je jouw gevoelens, ook de sombere en neerslachtige , kunt delen, van hart tot hart, want dan wordt de ervaren en beleefde neerslachtigheid dikwijls tot een halve smart. En dat werkt altijd troostend en omhullend.

Luisteraars, graag weer tot de volgende week.

Copyright 2016, Jaap Huibers, Amerongen.
Andere columns Jaap Huibers:

- Hoe ‘depri’ is depressiviteit? Somberen en zwaarmoedigheid kunnen dikwijls in zonniger vaarwater komen.

- Pelargonium: kan de migratie van het griepvirus naar de slijmvliezen van keel en bronchiën dikwijls voorkomen

- De unieke Domkerk, gezondheid en stilte die alle verstand te boven gaat.

- Heemst (Althea off.) bij een schrale hoest en ‘rauwe’ slijmvliezen van mond en keel

- Inula Helenium (Griekse Alant) bij hoest en vastzittend slijm.

- Aan het nieuwe begin: Ik wens u een …Gouden Nieuwjaar

- Oudejaarsavond, reinigingsrituelen en de kracht van Hyssop

- Sol Invictus: als het Licht overwint, kan veel genezen in een soms erg duistere wereld.

- Artrose: kraakbeen vereist aparte ‘voeding’ en onderhoud.

- Tandvleesontsteking, parodontose, mondslijmvliesirritatie en Ratannhia

- Column voor 29 november 2015 – Sint Nicolaas, het zwarte-gal-syndroom en genezende moorkoppen….. (een sinterklaassurprise).

- Decemberlekkernijen, maagzuur en de risico’s van bepaalde maagzuurremmers

- Winterperiode: virussen, bacteriën – Pelargonium en Pau d’arco als hulpje voor het afweersysteem.

- De ‘cholesterolkwestie’….Over de betekenis van cholesterol en wat artsen u niet vertellen.

- Trigonella Foenum Graecum (Fenegriek): De varkens lusten er wel pap van en uitgeputte mensen komen er beter van in hun ‘vlees’.

- "Gezonde” voeding, bestaat dat eigenlijk wel?

- Prostaatklachten, achtergronden, de Zegepalm en het Wilgenroosje.

- Kookgeuren van groenten… Gezonder dan velen zich realiseren, want o.a. de spijsverteringsenzymen worden er door geactiveerd

- Jicht, urinezuur, oude port en de Colchicum autumnale (herfsttijloos).

- Anijs…Karel de Grote liet het in zijn tuinen zaaien en moedermelk gaat smaken als beschuit met muisjes!

- Het afweersysteem: “oorlog” voeren om lichamelijk welzijn te kunnen bereiken.

- Herfstsomberen, depri-zijn en de kracht van goud.

- Herfst, paardenkastanje en spataderen

- BBQ…misschien toch wel een ongezond pleziertje!

- Mierikswortel: stimulans voor gal en spijsvertering

- Wespensteken, lastig, soms gevaarlijk en wat te doen?

- Prei… een heerlijke groente en een weldaad voor de stem

- Wilde cichorei, nepkoffie en gal/leverproblemen

- Regelmaat, evolutie en bijwerkingen van medicijnen.

- Vakantie, welzijn en gezondheid


Radio M Utrecht

Maandag in Aan Tafel!
Het aantal 50+ers met een alcoholverslaving stijgt. Vandaag is Maria op de Weegh te gast. Zij is werkzaam in de verslavingszorg. Ook schuift Jan aan, die zelf verslaafd is geweest. Met hen praat Conny over alcoholverslaving.-advertentie-RTV Utrecht

Oproep: Utrecht over Utrecht
Bent u amateurkunstenaar en woont u in de provincie? Doe dan mee met de 10e editie van het beeld- en literatuurfestival over de provincie Utrecht. Foto's, films, gedichten: als het maar geïnspireerd is op een plek in de provincie Utrecht!

lees verder »


RTV Utrecht

Vermiste Dieren
Dieren zijn een belangrijk onderdeel van een huishouden en als het huisdier vermist is geeft dat veel verdriet. RTV Utrecht wil graag een bijdrage leveren aan het terugvinden van vermiste huisdieren.

lees verder »-advertentie-


Energie vergelijken: heel eenvoudig de voordeligste leverancier van stroom en gas in Utrecht vinden en in drie klikken overstappen.
Vergelijk nu op Gaslicht.com
Nieuws uit andere regio's


(inter)nationaal nieuws
-advertentie-