Column Jaap Huibers


Kwetsbaar tandvlees

Erg veel mensen tobben met het verschijnsel paradentose en/of parodontitis. Laat ik eerst het verschil tussen beiden uitleggen. De omgeving van de tand of kies, dus het tandvlees tot en met het wortelvlies, wordt het parodontium genoemd. Tandvlees kan zich terugtrekken, waardoor de tandhals en zelfs een stukje van de wortel bloot komt. Dat wordt paradentose genoemd. Dat is in feite een degeneratieproces van het direct omringende tandvlees. Maar als zich tussen tandhals, wortel en het tandvlees bacteriën gaan nestelen, dan gaat de zaak ontsteken. Dat noem je parodontitis. Paradentose en parodontitis gaan dikwijls hand in hand. Als het een er is volgt dikwijls ook het andere. Al weer tientallen jaren geleden heb ik me, samen met een tandarts/acupuncturist behoorlijk verdiept in dit verschijnsel, want wat was mij opgevallen? Parodontitis en paradentose zag ik nogal dikwijls bij personen met z.g.n. ‘kunstwerken’, dus kronen, in de mond en dan meer in het bovengebit dan het ondergebit. Als snel rees het vermoeden, dat de problemen met het tandvlees ook wel eens te maken zouden kunnen hebben met het materiaal van de kronen. Dus ging ik op bezoek bij de tandtechnikers die de tandartsen voorzien van de kronen en bruggen die door hem of haar geplaatst gaan worden. Dat bleek een moeilijk traject, want de tandtechnikers waren niet zo bijster scheutig met hun informatie omtrent het door hen gebruikte materiaal. Op de vraag: mag ik nu eens exact weten wat de samenstelling is van het materiaal waarvan u de kroon maakt, zeker qua chemische analyse en inhoudstoffen, ben ik nogal in het duister blijven tasten. Wel kwam ik er via,via achter, dat er beslist metalen in verwerkt werden. Toen ging mij een  bescheiden lichtje op. Stel je voor: die metalen kunnen ten gevolge van de aanwezigheid van het speeksel in meer of mindere zin gaan ‘oxideren’. Dientengevolge kunnen daartoe gevoelige personen last krijgen van geïrriteerd tandvlees. Je zou het een soort allergische reactie kunnen noemen. Dan gaat het tandvlees zich al snel terug trekken, dus weg van de irritatiebron en erger, er ontstaat een ontsteking. En dat is rap gerealiseerd,want onze mond wemelt nu eenmaal van de bacteriën. Op zich niet kwalijk, maar wel als er ‘zwakke plekken’ in dat tandvlees aanwezig zijn, zoals de hiervoor genoemde irritaties t.g.v. het aanwezige metaal in de kronen.

Wat te doen? Je helemaal uit de naad poetsen en flossen is op zich prima, maar helpt niet altijd echt. Dan maar naar de parodontoloog voor een tandvleesoperatie, schoonmaken en eventueel antibiotica. Maar ook die behandeling blijkt niet altijd duurzaam te werken, want na enige tijd zie je toch weer de problemen de kop opsteken. Ik blijf nog even bij mijn waarneming, dat parodontitis en paradentose, dikwijls gezien wordt bij personen met kronen, en dan met name in het bovengebit. Kijk, die ‘kunstwerken’, de tand- en kieskronen zitten er nu eenmaal. Die laat je niet zomaar slopen, maar ze kunnen m.i. wel mede oorzaak zijn van... Dus moeten we zorgen dat het milieu in de mond super gezond is, zodanig, dat de rondzwermende bacteriën tot een minimum beperkt worden,

In de homeopathie wordt al lange jaren het middel Mercurius Solubilis D6 of 9CH aanbevolen bij parodontitis. Iedere morgen nuchter 4 korrels opzuigen.Daarnaast blijkt het dagelijks spoelen met Colloïdaal Zilverwater ook nuttig. Het heeft een bewezen bacteriedodende werking. Maar dan wel graag Colloïdaal Zilverwater van zeer goede en betrouwbare kwaliteit. Twee keer daags een kinderlepel zilverwater, daar de mond grondig mee spoelen, een paar minuten in de mond houden en dan uitspugen. Probeer dit allemaal eens, maar, zoals ik al opmerkte: wanneer komt er nu echt duidelijkheid (met name voor de patiënt) over het materiaal dat in kronen en bruggen is verwerkt? En dat zal er wellicht niet zo snel komen, omdat ook aan die kunstwerken goud geld wordt verdiend.

Luisteraars, graag weer tot de volgende week.

© 2014, Jaap Huibers, Amerongen

Radio M Utrecht

Maandag in Aan Tafel!
Theater Totaal is de plek waar mensen met een verstandelijke beperking hun droom van uitvoerend artiest kunnen waarmaken. Jessica van Berkel en Daan Kettelarij komen hier in Aan Tafel! over praten.

lees verder »


-advertentie-RTV Utrecht

Vermiste Dieren
Dieren zijn een belangrijk onderdeel van een huishouden en als het huisdier vermist is geeft dat veel verdriet. RTV Utrecht wil graag een bijdrage leveren aan het terugvinden van vermiste huisdieren.

lees verder »


RTV Utrecht

Evenement aanmelden op RTV Utrecht
Iedereen die een evenement (of iets anders voor publiek) in onze provincie organiseert, kan die uploaden in de evenementenagenda op onze website. Meld hier uw evenement aan en deze verschijnt in onze rubriek "agendatips".

lees verder »

-advertentie2-(inter)nationaal nieuws


Nieuws uit andere regio's-advertentie-