Column Jaap Huibers


Geneeskruiden langs de dijk

Goedemorgen luisteraars,

Als je op dit moment vanuit Amerongen over de rijndijk naar Wijk bij Duurstede rijdt, zullen weinig mensen zich echt realiseren, dat ze door een bijna paradijselijk struweel aan geneeskruiden rijden. Met name het gedeelte tussen de sluizen  en Wijk bij Duurstede is erg rijk aan geneeskrachtige planten. Op dit moment zie je grote stukken dijkhelling die schitterend geel kleuren vanwege de bloeiende pastinaken. ’s Morgens zie je de prachtig blauwe kleur van de bloemen van de wilde cichorei en het duizendblad bloeit dit jaar erg uitbundig, met name aan de buitendijkse kant. De wilde peen, dat is de moederplant van onze oranje bosworteltjes en winterpeen, staat met haar bloemtoeven te wiegen op de wind en de smalbladige weegbree zoekt, bijna ondeugend, de rand van het wegdek op. Kortom, je rijdt daar eigenlijk door een unieke apotheek in de natuur.

Het zal ongeveer 65 jaar geleden zijn, dat ik als klein  jochie met mijn grootvader mee mocht, zittend op de stang van zijn fiets. We gingen ‘kruien steken’, zoals opa dat noemde. Vanuit Veenendaal langs Prattenburg naar Amerongen en daar de dijk op. Met een klein steekschopje stak opa zo hier en daar wat pastinaak-, cichorei- en wilde peenwortel uit de rond, haalde het loof er af en deed de wortels in een klein jute zakje. Even verderop werd ook wat duizendblad afgesneden, dat ook in een jute zakje ging. In de verte hoorde je soms een rijnaak voorbij komen met dat ouderwetse ‘tjoeke-tjoeke-tjoeke’ geluid van de nog langzaam draaiende motoren van de rijnaken. Halverwege de dijk gingen we op de terugweg nog even aan bij een boer, benedendijks, die tot de zelfde kerk behoorde als opa. Dat werd een erg zwaar gesprek over geloofszaken, waar ik erg aandachtig naar luisterde, maar waar ik niets van begreep. Onderweg vroeg ik aan grootvader honderd uit. Opa, waar is die pastinaak voor, waarom steekt u die wortels van die blauwe bloemenplant, opa, waarom zit er in  de bloem van de peenplant zo’n donker paars stipje, terwijl de rest zo mooi wit is? En dan begon op te vertellen. Ach, jong, de HEERE HEERE heeft alles zo geschapen, dat het de mens tot nut en heil kan zijn. Ja, maar opa, heeft de HEERE HEERE ook verteld waarvoor het is? Dan zweeg opa even en vervolgde: nou, de pastinaakwortel is goed voor je maag als het eten niet wil verteren en als er gassen in  je buik komen. Ja, maar opa, ik heb toch geen gas in mijn buik? Glimlachend reageerde grootvader: ja, maar mijn jongen, jij laat toch ook wel eens een scheetje? Dat is gas in je buik. Van de weeromstuit liet ik prompt een fikse wind langs de dijk knallen. Dat bedoel ik nu maar, lachte opa. En die  cichoreiwortel, vervolgde hij, is bar best voor de lever en de gal, want die kunnen het in de winter wel eens zwaar te verduren krijgen met al die stamppotten  en vooral het vette, heerlijke spek. Opa, heb ik ook een lever en een gal en waar zitten die dan? Jochie, dat moet je maar aan oma vragen, want die weet veel beter dan ik hoe het er van binnen uitziet bij een mens.

Door het Amerongse bos terug rijdend, richting Prattenburg, werd opa nog even erg enthousiast bij het zien van de uitgestrekte bosbessenstruiken. Daar waren kort daarvoor, emmers vol blauwe bosbessen geplukt en gewekt, voor, zoals oma het noemde, ‘barre tijden’ als de griep en de keelpijn rondwaart. Eenmaal thuis legde opa alles wat was ‘gestoken en geplukt’ op een groot vel papier, in de schuur, om te drogen. Oma sneed dat alles later  weer in kleine stukjes en deed het in glazen weckflessen met de naam van de plant erop, geschreven op een ‘plakpapiertje’.

Luisteraars, kunt u zich voorstellen, hoe intens dankbaar ik ben, dat ik dit alles in mijn jongste jaren heb mogen meemaken? Samen met je grootvader, die oude koperslager, samen zoeken in de natuur, naar datgene wat steeds heilzaam en zinvol is gebleken, omdat oma er thee van zette, dat aan me te drinken gaf, als mijn buik pijnlijk was en de keelpijn heftig. Ach, zei oma dan troostend: de dokter, dat kan altijd nog…..

Ga zelf eens stilletjes kijken en ervaren, hoe langs zo’n oude rijndijk, veel groeit wat tot uw welzijn kan dienen.

Luisteraars, graag weer tot de volgende week.

© 2014, Jaap Huibers.

Nawoord: de hiervoor genoemde kruiden zijn allen verkrijgbaar als kruidentincturen. Ga dus nooit zelf planten plukken of uitgraven. Planten langs de wegen zijn sterk vervuild en we moeten de natuur niet leegroven. Dus laat de kruiden langs de dijk zoals ze daar groeien en bloeien en geniet van het ‘zicht’ op al dit schoons, indachtig hetgeen ik hiervoor heb verteld.

J.H.
Andere columns Jaap Huibers:

- Geneeskruiden langs de dijk

- Bekkeninstabiliteit en het ‘zand van het strand’

- Lindebloesem, bij griep en verkoudheid

- Kwetsbare ogen en de Ogentroost (Euphrasia)

- De gezonde kracht van andijvie

- Kropsla, broom en schone dromen

- Ouderdomsduizeligheid en de Gevlekte Scheerling

- Column 29 juni 2014 – Lage rugpijn, ‘mens-zijn’ en de Kolokwint.

- St.Janskruid en de energie van het levenslicht

- Darmdivertikels, nootjes en weegbree

- Pinksteren en de geïnspireerde ademhaling…

- E250, Nitrosaminen en hartoverslagen

- Madeliefjes, jicht en cholesterol.

- Lofzang op de Asperge

- Column voor 11 mei 2014 – Het afweersysteem, basis voor gezondheid (deel 2).

- 4 mei en de kracht van twee minuten stilte...

- Het afweersysteem, basis voor goede gezondheid

- Paaseieren, cholesterol en een vruchtbaar nieuw begin

- Veel groente en magnesium voor de hersenen

- Houtrook bevat levensgevaarlijke stoffen (deel 2)

- Peterselie, geneesmiddel en onmisbaar keukenkruid. Goedemorgen luisteraars, Peterselie….een kruid dat in geen tuin of keuken mag ontbreken. Door alle eeuwen heen, ja, eigenlijk al vele millennia heeft peterselie steeds in hoog aanzien gestaan. De oude G

- Houtrook: milieu-onvriendelijk en zeer ongezond voor omwonenden

- Een visie van neuroloog Oliver Sacks

- Grote Voorjaarsschoonmaak..., een zegen voor lichaam en ziel

- Haaruitval en paracetamol

- Kalium Phos. D6 bij lichamelijke en geestelijke uitputting

- De geheimen van de kruidnagel

- Stemverlies (aphonie) en de zilverlinde

- Slapeloosheid, haver, hop en zilverlinde

- Borstvoeding en gamma-linoleenzuur.


Binnenkort

Taxatiedagen De Utrechtse Schatkamer
RTV Utrecht is vanaf 14 september weer op zoek naar nieuwe kunstschatten voor het programma De Utrechtse Schatkamer. Heeft u nog een voorwerp in huis waarvan u altijd al de waarde heeft willen weten? Bezoek dan een gratis taxatiedag.

lees verder »


-advertentie-RTV Utrecht

Vrijdag: Giphart leent uit
Ronald Giphart duikt van 25 juli t/m 5 september iedere vrijdag in de wereld van de bibliotheek! Hij rijdt mee met de Vervoersdienst, neemt een kijkje in de digitale boekenwereld en doet mee met cursussen en workshops. Beleef het met hem mee!


Doe mee

Zomerfoto Wedstrijd!
Stuur hier uw leukste, gekste of mooiste zomerfoto in! Insturen kan tot 29 augustus 12.00 uur. De winnaar wordt 1 september bekend gemaakt op de facebookpagina van RTV Utrecht.

lees verder »

-advertentie2-(inter)nationaal nieuws


Nieuws uit andere regio's-advertentie-