Column Jaap Huibers


De gezonde kracht van andijvie

Goedemorgen luisteraars,

Vorige week vertelde ik u een en ander over de heerlijke kropsla. Vandaag nog een erg gezonde en, mits goed bereide, heerlijke zomergroente: de andijvie.

Andijvie heeft een aantal, eveneens zeer goed smakende broertjes en zusjes: witlof en groenlof. De stamvader van deze drie groenten is de wilde cichorei die in het Latijn Cichorium intybus heet. De wilde cichorei werd rond 2000 v.Chr. al gebruikt en hoog gewaardeerd door de Egyptenaren. Ook de Romeinen gebruikten de cichorei als groente en Plinius prees de groente rond 60 n.Chr. al aan in zijn beroemde boek ‘De geschiedenis van de Natuur’ (Naturalis Historia). Tijdens de veldtochten van Napoleon werd cichoreiwortel (maar dan wel geroosterd) gebruikt als vervanging van koffie en rond 1860 had een Brusselse cichoreikweker per ongeluk de jonge bladknoppen op de cichoreiwortel veel te veel aangeaard, waardoor ze wit bleven. Zijn vrouw wilde die witte bladkropjes wel eens proberen te eten. En ja, het smaakte meer dan voortreffelijk. Zo was de groente ‘Brussels lof’ geboren. Uit de wortel van de wilde cichorei wordt nog steeds een tinctuur getrokken die met name bij gal en leverproblemen goede diensten blijkt te kunnen bewerkstelligen. Waar berust deze werking nu precies op? Dit genoemde plantengeslacht, dus, cichorei, witlof, andijvie en groenlof, bevat, zeker in de wortels, erg veel zogenaamde bitterstoffen. Deze bitterstoffen stimuleren niet alleen de eetlust, de maagsappen en de enzymproductie, alsook de lever en de galproductie. En dat is heel zinvol voor een goede (spijs)vertering.

Een van mijn tantes, die heel erg lekker kon koken, zelf een enorme smulpaap was, veel en veel te dik, galblaas er al uit gehaald, dikwijls dikke darmklachten, maar toch…Ze bleef fantastische maaltijden koken. En wat zag ik haar dikwijls doen? Tijdens het koken kauwde ze vaak op een stukje cichoreiwortel. Intens bitter, maar wel gal en lever stimulerend, dus kon ze weer even mee smullen met het lekkers, omdat de verteringssappen door dat kauwen op een stukje cichoreiwortel gestimuleerd en geactiveerd werden. Mijn gezellige, tonnetje-ronde tante, van wie ik veel ouderwetse en heerlijke kookkunst heb mogen leren en vooral ‘afkijken’….

Kinderen zijn over het algemeen niet zo dol op andijvie en witlof, zeker niet in vroeger tijd. Tegenwoordig smaakt andijvie en witlof als gevolg van de moderne rasveranderingen en teeltmethoden niet meer zo bitter als zestig jaar geleden, maar toch, het is en blijft voor kinderen  een wat moeilijke groente. Kinderen zijn, over het algemeen, niet zulke hele beste verse groente-eters. Als ouders moet je jouw kinderen eigen groenten ’leren eten’. Hoe? Ik hanteerde bij onze kinderen altijd de methode die ik ‘positieve manipulatie’ noemde, of wel, ik kookte andijvie, aardappels, wat lekkere jus maar daarbij ook zelf gemaakte appelmoes van echte goudrenetten. Andijvie, aardappeltjes en jus prakken, iets daarvan op een lepel doen en dan flink wat appelmoes er over. De kinderen zagen amper dat er andijvieprak onder die appelmoes zat,ja, dat werkte prima, zeker als je er ook steeds een spannend verhaaltje bij vertelde. Na enige tijd ‘wennen’ nam ik steeds minder appelmoes en meer andijvieprak. En zo gingen de kinderen andijvie echt heel lekker vinden, hetgeen tot op deze dag zo is gebleven.

Andijvie bevat veel kalium wat goed is voor de spieren. Daarnaast bevat andijvie ook wat kalk en dan, tenslotte:

De onvolprezen andijviestamppot.
Snijdt andijvie heel fijn en laat dit, terwijl de aardappels koken, in een ruime bak even intrekken met wat (natuur)azijn, olijf of zonnebloemolie en  wat kruidenzout. Even goed door elkaar husselen. Tijdens het droogstomen van de gekookte aardappels, de andijvie even laten uitlekken in een vergiet en dan door de aardappels en flink stampen met eventueel nog een klontje roomboter er bij voor de smeuigheid. Sommige mensen prefereren daarbij uitgebakken spekkie. Het kan allemaal ook erg smakelijk zijn met een paar niet al te hard gekookte eitjes. Allemaal erg gezond en overheerlijk.

Ach, wat biedt de zomerperiode toch een weelde aan  groentelekkernijen, zeker als je dat ook nog in jouw eigen moestuin heb mogen verbouwen en kunt oogsten.

Luisteraars, eet er zeer smakelijk van en graan weer tot de volgende week.

© 2014, Jaap Huibers, Amerongen.
Andere columns Jaap Huibers:

- De gezonde kracht van andijvie

- Kropsla, broom en schone dromen

- Ouderdomsduizeligheid en de Gevlekte Scheerling

- Column 29 juni 2014 – Lage rugpijn, ‘mens-zijn’ en de Kolokwint.

- St.Janskruid en de energie van het levenslicht

- Darmdivertikels, nootjes en weegbree

- Pinksteren en de geïnspireerde ademhaling…

- E250, Nitrosaminen en hartoverslagen

- Madeliefjes, jicht en cholesterol.

- Lofzang op de Asperge

- Column voor 11 mei 2014 – Het afweersysteem, basis voor gezondheid (deel 2).

- 4 mei en de kracht van twee minuten stilte...

- Het afweersysteem, basis voor goede gezondheid

- Paaseieren, cholesterol en een vruchtbaar nieuw begin

- Veel groente en magnesium voor de hersenen

- Houtrook bevat levensgevaarlijke stoffen (deel 2)

- Peterselie, geneesmiddel en onmisbaar keukenkruid. Goedemorgen luisteraars, Peterselie….een kruid dat in geen tuin of keuken mag ontbreken. Door alle eeuwen heen, ja, eigenlijk al vele millennia heeft peterselie steeds in hoog aanzien gestaan. De oude G

- Houtrook: milieu-onvriendelijk en zeer ongezond voor omwonenden

- Een visie van neuroloog Oliver Sacks

- Grote Voorjaarsschoonmaak..., een zegen voor lichaam en ziel

- Haaruitval en paracetamol

- Kalium Phos. D6 bij lichamelijke en geestelijke uitputting

- De geheimen van de kruidnagel

- Stemverlies (aphonie) en de zilverlinde

- Slapeloosheid, haver, hop en zilverlinde

- Borstvoeding en gamma-linoleenzuur.

- PMS en Teunisbloemolie.

- Veroudering, chronisch moe en Co-enzym Q10

- Gelukkig Nieuwjaar met medicijnvrij drinkwater

- Valeriaan en de filosofie van oudejaarsavond


RTV Utrecht

Aangepaste programmering
In verband met de Dag van Nationale Rouw zendt RTV Utrecht vanavond live de dienst in de Sint Joriskerk in Amersfoort uit, van 18.30 uur tot 21.00 uur.


-advertentie-Radio M Utrecht

Woensdag in Aan Tafel!
Psychologische nazorg bij kanker is ook voor familie en naasten belangrijk. Het Helen Dowling instituut is daarin gespecialiseerd en therapeut Joyce Vermeer komt vertellen over haar werk.


RTV Utrecht

Vermiste Dieren
Dieren zijn een belangrijk onderdeel van een huishouden en als het huisdier vermist is geeft dat veel verdriet. RTV Utrecht wil graag een bijdrage leveren aan het terugvinden van vermiste huisdieren.

lees verder »

-advertentie2-(inter)nationaal nieuws


Nieuws uit andere regio's-advertentie-