Column Jaap Huibers


Ogentroost voor vermoeide en geďrriteerde ogen

Onze ogen zijn gevoelige en erg kwetsbare instrumenten. Tegenwoordig hoor ik meer mensen over hun ogen klagen dan 40,45 jaar geleden, toen ik mijn praktijk als natuurgeneeskundig therapeut begon. Het zijn klachten waar men niet direct naar de huisarts of oogarts gaat, want daar is het dan weer net niet ernstig genoeg voor. Maar toch... Veel mensen hoor ik zeggen: mijn ogen zijn de laatste tijd soms een beetje geïrriteerd, en soms ook zo heel erg ‘moe’.

Waarschijnlijk spelen er enkele factoren, zeg maar, ‘stoorzenders’, die de ogen op een ongezonde wijze belasten. Ik denk met name aan de kwestie van het dagelijks uren achtereen voor een beeldscherm zitten kijken, of wel, mensen zitten vaak acht uur per dag, voor hun werk, op een stoel voor het computerbeeldscherm. Het ‘licht’ dan uit een beeld scherm komt is een volledig onnatuurlijk en voor onze ogen totaal vreemd licht. Ook de klimatologische omstandigheden in veel kantoren of werkruimten is niet optimaal gezond voor onze ogen, want de airco’s en luchtverversingssystemen in veel eigentijdse gebouwen zijn voor tal van mensen een directe aanslag op het wel-zijn van onze ogen en de gezondheid in het algemeen.

Even een stukje uitleg: Onze ogen hebben een voorkant. Over die voorkant van het oog zit een vlies, het hoornvlies. Dat wordt vochtig gehouden door het ‘bindvlies’ van de oogleden, ook wel conjunctiva genoemd.Bij geïrriteerde  ogen is er dikwijls sprake van een heel lichte vorm van ontsteking van dat blindvlies. Dat wordt, medisch, een conjunctivitis genoemd. De allerkleinste bloedvaatjes in het oogwit kunnen dan ook geïrriteerd raken, waardoor het oog iets roder wordt dan normaal. In al dat soort gevallen is er zelden sprake van een ‘echte’ ziekte van het oog, als wel van een vorm van overbelasting, van irritatie. Wat te doen?

Een al eeuwen befaamd kruid voor dit soort oogproblemen is de Euphrasia, met de heel toepasselijke Nederlandse naam : Ogentroost. Rembertus Dodonaeus,, de Vlaamse arts en kruidenkenner, prees in zijn beroemde Cruydeboeck, verschenen in 1554 aan bij oogklachten en gaf het kruid de naam ‘ Claerooghe’. Hij zegt dan, dat Ogentroost heilzaam is om het zicht te verbeteren en adviseerde het aan oudere mensen om weer ‘jonge’ ogen te krijgen. Ook vermeldt hij, dat Ogentroost zinvol is om het geheugen en de concentratie te verbeteren. Het aardige is, dat de Latijnse naam van  de plant, Euphrasia, uit het Grieks stamt. In het Grieks betekent het woord Euphrasia: vreugde, goed humeur en blijdschap.Best wel interessant, want als hij in een goed humeur bent, vreugdevol en blij gestemd, dan ‘stralen’ de ogen dikwijls vanwege het innerlijk gevoelde enthousiasme. De plant die het weer ‘doen stralen’ van de ogen bevordert, ja, die plant heeft men in de oudheid dus Euphrasia genoemd. Altijd weer bijzonder, hoe men in de oudheid, met name bij de oude Grieken en later de Romeinen, in de naam van een plant iets tot uitdrukking wilde laten konen van de werking en de essentie van de plant.

Euphrasia...De onvolprezen Ogentroost werkt samentrekkend en genezend op het oogbindvlies. Maar ook werkt deze plant ontsmettend, wat antiallergisch en ontstekingwerend. Dat is allemaal aangetoond op basis van de stoffen die men in de plant heeft aangetroffen.

Met name mensen die dagelijks uren achtereen voor het beeldscherm zitten, en soms ook met airco, kortom, verblijven in een  ruimte waar in feite geen normale, frisse lucht meer binnenkomt, en mensen die snel reageren op pollen in de lucht, ja, in al die gevallen biedt het twee tot drie keer daags gebruik van ogentroost dikwijls een verbetering in de vervelende toestand. Het is een heel veilig kruid en je kunt het langdurig gebruiken. 15 druppels op iets water van de Euphrasiatinctuur, liefst voor de maaltijd.

Of wel, hoe een reeds heel lang bekend geneeskruid ons kan helpen in deze moderne tijd, als onze ogen soms even te ‘moe’ worde  van het allemaal moeten aanzien wat op de beeldschermen aan giga-informatie-stromen door die unieke ogen waargenomen moet worden en vervolgens ook weer naar de hersenen moet worden doorgegeven.

Wonderlijke wereld waarin wij leven, waar veel mensen, ondanks al die giga- informatiestromen, nog steeds geen steek ‘wijzer’, laat staan gelukkiger blijken te worden.

Luisteraars, graag weer tot de volgende week.

© 2015, Jaap Huibers, Amerongen.

Radio M Utrecht

Win een privéconcert van Wolter Kroes
Het radioprogramma Aan Tafel! geeft weer exclusieve prijzen weg! Een privéconcert van Wolter Kroes. Een Radio M Utrecht luisteraar mag samen met negen vrienden naar de studio komen en genieten van een intiem concert.

lees verder »
-advertentie-RTV Utrecht

Van Rossem in het Theater
Er zijn nog enkele kaarten voor de voorstelling van Maarten van Rossem van 24 mei. Er worden opnamen gemaakt door RTV Utrecht en de uitzending is op zaterdag 30 en zondag 31 mei.

lees verder »


Doe mee

Schrijf u in voor de Toerversie Utrecht en fiets de RTV Utrecht 35 kilometer route.
Wilt u een stuk over het parcours van de Tour de France fietsen? Fiets dan zondag 28 juni 2015 mee met de Toerversie Utrecht! U kunt kiezen uit 4 routes: 35, 75, 110 en 150 km. Klik hier om u in te schrijven.

lees verder »-advertentie2-
Nieuws uit andere regio's


(inter)nationaal nieuws
-advertentie-