Column Jaap Huibers


Is kanker domme, biologische pech? (deel 2)

Goedemorgen luisteraars,

 

Vorige week heb ik u het een en ander verteld over het ontstaan en optreden van kanker. Dat naar aanleiding van bevindingen en conclusies van wetenschappers van de John Hopkins Universiteit in Baltimore. Zoals ik al vertelde: de wetenschapper hadden vastgesteld, dat tweederde van de kankers niet ontstaat door genetische factoren of riskant, zeg maar, ongezond leefgedrag, nee, het is allemaal gewoon, heel simpeltjes domme, biologische pech. Ik heb vorige week uitgelegd, dat deze conclusie heel merkwaardig is. Lees die column nog even na op www.rtvutrecht.nl/jaaphuibers. Vandaag ga ik verder uitleggen dat de omgeving en gedragsfactoren die de wetenschapper uit Baltimore beslist terzijde hebben geschoven, wel degelijk van invloed zijn. Dit alles, mede op grond van de inhoud van het afscheidscollege van Prof.Dr. P. Bloemers, oud hoogleraar biochemie te Nijmegen, een man die zich vele jaren zeer intensief bezig heeft gehouden met de biologie van de kankercel. Als er een fout optreedt bij de ‘deling’ van het DNA, gaan de z.g.n. celreparatieve enzymen aan het werk om de ontstane fouten zo veel als mogelijk is te herstellen. Als dan toch nog een foute cel doorsiepelt, dan komen de T-lymfocythen van ons afweersysteem in actie om die foute cellen letterlijk op te ‘vreten’. En tenslotte is er nog het fantastische proces van de ‘apoptose’, het Griekse woord voor de ‘natuurlijke celdood’.

Luisteraars, we moeten nu de raderen van de grijze cellen in de bovenkamer even heel krachtig laten draaien. Logica betrachten. Fouten in de DNA delingen komen 24 uur per etmaal voor, Dus, is voldoende aanwezigheid van de celreparatieve enzymen van levensbelang. In ons lichaam spelen enzymen op heel erg veel niveaus een cruciale rol. Het is absoluut noodzakelijk dat de enzymproductie in ons lichaam goed verloopt en voldoende capaciteit kan opbouwen. Nu de kernvraag: waar is die enzymproductie vooral van afhankelijk? Het antwoord: van voldoende aanwezigheid van de zogenaamde co-enzymen. Wat moeten we ons daarbij voorstellen? Met name bepaalde mineralen en spoorelementen, zoals magnesium, zink, selenium en nog wel enkele anderen, die we ook spoorelementen noemen omdat we er maar heel erg weinig van nodig hebben (een ‘spoortje’), ja, die unieke mineralen en spoorelementen functioneren als co-enzymen. Als die voldoende aanwezig zijn, kunnen de celreparatieve enzymen zich voldoende vormen in het lichaam.

Nu de realiteit: spoorelementen en bepaalde mineralen komen vooral voor in onbewerkt, puur natuurlijk voedsel. Dat echte gezonde voedsel gaat tegenwoordig niet iedere dag alle monden binnen. Integendeel.Er is tegenwoordig heel veel aantrekkelijk eetbaars, wat in  feit erg ‘dode’, loze materie is, zeg maar, begeerte bevredigende maagvulling. Veel modern voedsel, vooral alles wat intensief is bewerkt en kant en klaar is, meestal ook nog met vele toevoegingen (E-nummers), verpesten dikwijls ook nog eens onze darmflora. Dat betekent: weer een gevaar op de loer, want juist de opname van magnesium, zink en al die andere spoorelementen die als co-enzym zo belangrijk zijn, is een goede conditie van de darmflora onmisbaar. Nog iets over die ‘tweede beveiliging’, de T-lymfocythen. Bij erg veel mensen functioneert het afweersysteem beslist niet voldoende, mede als gevolg van het vele medicijngebruik en met name de soms wel erg snel en makkelijk voorgeschreven antibiotica. Antibiotica verzieken de darmflora en zetten het afweersysteem letterlijk op ‘nul’. Foute DNA delingen zijn eigenlijk van ‘nature’ steeds wel aan de orde, maar, en daar draait nu alles om: we hebben drie beveiligingssystemen om dat zo goed als mogelijk is op te vangen en te herstellen. Als de drie hiervoor genoemde ‘waakhonden’ goed functioneren hoeft de foute DNA deling beslist niet uit te groeien tot een kankercel, en later de tumor.

En aan dit alles kun je zelf beslist een zinvol steentje bijdragen, door er voor te zorgen dat je in ieder geval voldoende co-enzymen, of wel mineralen/spoorelementen binnen krijgt, ook je darmflora in zo’n goed mogelijke conditie probeert te houden en je afweersysteem niet door verkeerde voeding, medicijngebruik en vooral te snel antibioticumgebruik te laten ‘vervuilen’.

Verkeerde DNA delingen…tja, je zou het dommem pech kunnen noemen, zoals die merkwaardige wetenschappers in Baltimore, maar het echt manifest worden van kanker berust niet op ‘domme, biologische pech’, omdat ons lichaam over drie bewakingssystemen beschikt om noodzakelijke DNA reparaties uit te voeren. En dat heeft absoluut ook te maken met jouw leefwijze, je voedingsgedrag. Probeer daar  nu in de meest positieve zin zelf aan te werken. Luisteraars, graag weer tot de volgende week.

© 2015, Jaap Huibers, Amerongen.

RTV Utrecht

Dinsdag: Westbroek!
Deze week: Vliegen met een vliegtuig is tegenwoordig vanzelfsprekend, maar hoe kan het dat we nog steeds niet zelf kunnen vliegen? Henk slaat z'n vleugels uit en onderzoekt de wereld van het vliegen.


-advertentie-Utrecht Science Park Marathon
Utrecht gaat weer lopen! Loopt u met ons mee? Of wilt u helpen als vrijwilliger? Schrijf u dan nu in voor de Utrecht Science Park Marathon op 22 maart.

lees verder »


RTV Utrecht

RTV Utrecht op Facebook
Like onze Facebookpagina met dagelijks het nieuws, leuke tips en spelletjes. Nieuwsgierig? Klik hier.

lees verder »

-advertentie2-(inter)nationaal nieuws


Nieuws uit andere regio's-advertentie-