Column Jaap Huibers


Teunisbloemolie en de vitaliteit van de huid.

Goedemorgen luisteraars,

Laten we maar heel realistisch zijn: geen vrouw met dat echte, heerlijke vrouwelijk belevingsgevoel vindt het leuk als met de jaren haar huid stugger wordt, diepere groeven en rimpels gaat vertonen, minder soepel en veel droger wordt. De bekende cosmeticafirma’s hebben er al vele decennia onnoemelijke hoeveelheden geld aan verdiend, want iedere keer wordt er weer een kuurtje, een zalfje, een vochtinbreng preparaatje, een maskertje, een botoxje en zelfs een flacon met olifantenurine, gemengd met de X-factor uit natuurlijke lanoline en dat verrijkt met de anti-UV factor uit de natuurlijke etherische olie van de Ciabonsoerai-plant, dat Indiase vrouwen zo’n beeldschone uitstraling geeft.Nou ja…..

En weer wordt er een flaconnetje van Euro. 153,95 leggesmeerd, want het meest verrukkelijke van het vrouwelijk wezen is, dat ze, in heel algemene zin gesproken, een koket, ijdel wezen is. Niets mis mee, want de menselijke soort moet, evolutionair bezien, in stand gehouden worden en daar levert de kokette, ijdele en op schoonheid gerichte ziel van de vrouw neen heel belangrijke bijdrage aan.

We gaan het vandaag dus nog een keer hebben over…de huid. Vorige week heb ik verteld, dat het spoorelement Silicium heel belangrijk is voor huid, nagels en haren. Maar er speelt nog een stof die heel wezenlijk is voor de huid. Hoe werd dat ontdekt? Het zal eind vijftiger jaren zijn geweest, dat een jonge gynaecoloog uit een van de Londense ziekenhuizen eens per maand de trein nam naar Schotland, om een half weekje door te brengen bij zijn oude tante, ja, om wat tot rust te komen. Die oude tante fungeerde daar, in dat Schotse dorpje, als een soort natuurgenezeres. Op zekere dag, zo eind september, was zijn tante bezig om uit de zaden van de Teunisbloem, de plant met die schitterende, grote gele bloemen, in een primitief houten persje uit te persen. De olie die daar uitkwam ving ze op in flesjes. Onze gynaecoloog was erg nieuwsgierig. Tante, waar is die olie voor? Ach jongen, dat is het beste middel voor jonge meiden als ze voor de ‘maand’ weer begint, de kolder in de kop krijgen. O, wat een pracht manier om het premenstrueel syndroom aan te geven. Onze gynaecoloog werd toen heel erg nieuwsgierig en begon zelf een onderzoek naar de effecten van de teunisbloemolie. Hij ontdekte dat teunisbloemolie inderdaad effecten had in positieve zin, als je, kort voor de menstruatie begon, erg uit je doen raakte. Maar nu het bijzondere: hij ontdekte niet alleen het heilzame effect op het hormonale gebeuren, maar na geruime tijd kan hij waarnemen, dat het dagelijks gebruik van teunisbloemolie een geweldig effect op de huid had. Daar zijn toen later weer veel onderzoeken naar gedaan, vooral in  Engeland en Amerika. Wat kwam daar uit? De zuivere, dus de echte, hooggekwalificeerde teunisbloemolie bevat twee heel essentiële vetzuren, namelijk linolzuur en gamma linoleenzuur. Wat bleek? Juist die twee vetzuren zijn heel essentiële, dus onmisbare bestanddelen van de structuur van de celmembraan en worden in het lichaam omgezet in de zogenaamde prostaglandinen. En juist die prostaglandine, met name type PGE 1, is onmisbaar om de huid gezond, soepel en in goede conditie te houden. Teunisbloemolie werk, zoals uit onderzoeken is gebleken, als een zeer natuurlijke vochtinbrenger in de huid.

Nog een aardig ‘weetje’: op jonge leeftijd zijn jonge meiden nog beter in staat om linolzuur en enig gammalinoleenzuur uit de voeding om te zetten in Prostaglandine PGE 1. Maar, naarmate de vrouw ouder wordt, neemt de kwaliteit van de darmflora sterk af, waardoor de conditie van de vrouwelijke huid ook achteruit gaat, wegens gebrek aan dat belangrijke gammalinoleenzuur. Teunisbloemolie is zeer rijk aan dat gammalinoleenzuur, dus kan dat voor de huid zo belangrijke PGE 1 zich vormen.

Gebruik teunisbloemolie altijd in capsule vorm en graag van een goed merk. Uit ervaring weet ik, dat met name de Engelse merken speciaal geselecteerd voor teunisbloemolie en de huid. In  de begin fase kan 2 keer daags 2 capsules voor het eten, bijvoorbeeld een mand, veel goed doen  en daarna, zeer lange tijd 1 keer daag 2 capsules.

Lieve dames, vanuit mijn dierbaar, empatisch betrokken gevoel bij uw ijdelheid en schoonheid, hoop ik u weer een bruikbaar en praktisch adviesje gegeven te hebben tot meerde glorie van het welzijn van uw huid.

Graag weer tot de volgende week.

© 2014, Jaap Huibers, Amerongen.

 

 
Andere columns Jaap Huibers:

- Teunisbloemolie en de vitaliteit van de huid.

- Kiezelzuur voor huid, nagels en glanzend haar.

- Het vallen van de blaadjes en lichtkracht uit Goud.

- Oorontsteking, darmflora, Pulsatilla D6 en Weegbree

- Nitrosaminen in condooms

- Zinvolle voeding: eten wat bij jou past (dl.2).

- Eet wat bij jouw spijsverteringsmogelijkheden past

- Bekkeninstabiliteit (2), postnataal en Vrouwenmantel.

- Oppassen met maagzuurremmers

- Geneeskruiden langs de dijk

- Bekkeninstabiliteit en het ‘zand van het strand’

- Lindebloesem, bij griep en verkoudheid

- Kwetsbare ogen en de Ogentroost (Euphrasia)

- De gezonde kracht van andijvie

- Kropsla, broom en schone dromen

- Ouderdomsduizeligheid en de Gevlekte Scheerling

- Column 29 juni 2014 – Lage rugpijn, ‘mens-zijn’ en de Kolokwint.

- St.Janskruid en de energie van het levenslicht

- Darmdivertikels, nootjes en weegbree

- Pinksteren en de geïnspireerde ademhaling…

- E250, Nitrosaminen en hartoverslagen

- Madeliefjes, jicht en cholesterol.

- Lofzang op de Asperge

- Column voor 11 mei 2014 – Het afweersysteem, basis voor gezondheid (deel 2).

- 4 mei en de kracht van twee minuten stilte...

- Het afweersysteem, basis voor goede gezondheid

- Paaseieren, cholesterol en een vruchtbaar nieuw begin

- Veel groente en magnesium voor de hersenen

- Houtrook bevat levensgevaarlijke stoffen (deel 2)

- Peterselie, geneesmiddel en onmisbaar keukenkruid. Goedemorgen luisteraars, Peterselie….een kruid dat in geen tuin of keuken mag ontbreken. Door alle eeuwen heen, ja, eigenlijk al vele millennia heeft peterselie steeds in hoog aanzien gestaan. De oude G


Westbroek!
Ook wel eens afgevraagd waarom iets er uitziet zoals het er uitziet? Hoe het is ontstaan? Of sinds wanneer we het gebruiken? Volg Henk op zijn zoektocht naar de wereld achter alledaagse dingen.


-advertentie-Binnenkort

Taxatiedagen De Utrechtse Schatkamer
RTV Utrecht is op 9 en 30 november weer op zoek naar nieuwe kunstschatten voor het programma De Utrechtse Schatkamer. Heeft u nog een voorwerp in huis waarvan u altijd al de waarde heeft willen weten? Bezoek dan een gratis taxatiedag.

lees verder »


RTV Utrecht

RTV Utrecht op Facebook
Like onze Facebookpagina met dagelijks het nieuws, leuke tips en spelletjes. Nieuwsgierig? Klik hier.

lees verder »

-advertentie2-(inter)nationaal nieuws


Nieuws uit andere regio's-advertentie-