Column Jaap Huibers


SOLK 5: Extra-systolen, bloeddruk, angsten en tyramine.

Goedemorgen luisteraars,

Vandaag SOLK-column nummer 5. De achtergrond van de SOLK columns kunt u nalezen op de site van RTV Utrecht waar de teksten van mijn columns te vinden zijn. SOLK staat voor Somatisch Onvoldoende Verklaarbare Lichamelijke Klachten. Tot die groep behoren o.a. fibromyalgie, M.E., chronische vermoeidheid, hyperventileren en zo meer. Vandaag ga ik u iets vertellen over een aantal klachten die schijnbaar niets met elkaar te maken hebben, waar het medisch bedrijf meestal ook geen aantoonbare verklaring voor kan geven, maar die wellicht toch een gemeenschappelijke oorzaak zouden kunnen hebben, althans zo is mij in veel gevallen gebleken. Waar gaat het over?

Over willekeurige, plotseling optredende hartoverslagen, bloeddrukschommelingen en zomaar optredende onrust en angstgevoelens. De huisarts, cardioloog en psychiater zullen u vertellen, dat u absoluut 100 jaar kunt worden met deze klachten en geven in zulke gevallen nog wel eens een bèta-blokker om de hartoverslagen te laten verdwijnen, een bloeddrukverlager en in geval van de onrust en angsten een kalmeringspilletje, zoals oxazepam. Allemaal goed bedoeld, maar zulke middelen hebben behoorlijk wat vervelende bijwerkingen. En, zo is mijn mening, je moet als arts geen medicijnen voorschrijven, al jij, als arts, de echte oorzaak van het verschijnsel niet kent, niet kan verklaren. Wat is het geval? Zo’n 40 jaar geleden had ik enige tijd veel contact met een Wageningse biochemicus. Hij deed enig onderzoek naar… ja, houdt u vast i.v.m. de moeilijke naam: Biogene aminen. Even uitleggen. Onze voeding en zelfs ons eigen vlees (ons lijf) bestaat o.a. uit eiwitten. Dat is niet een enkele stof, maar een eiwit(molecuul) is opgebouwd uit zogenaamde aminozuren. Er bestaan verschillende soorten aminozuren, allemaal met een eigen taak en betekenis, ook in ons lichaam. Die aminozuren hebben allemaal moeilijke namen die ik u nu niet ga vertellen, want daar wordt je als gewoon mens tureluurs van, echter, twee moet ik wel noemen, te weten Histidine en Tyrosine. Aminozuren, en met name de genoemde twee, kunnen door gisting en fermentatie, waarbij enzymen een belangrijke rol spelen, omgezet worden tot stofjes die van grote invloed zijn op de functie van ons lichaam en dus onze gezondheid. Uit histidine kan zich histamine ontwikkelen, een stof die we kennen bij hooikoorts, eczeem, verkoudheden enz. Als dat histamine teveel vrij komt in je lijf, krijg je dikwijls een antihistaminicum, een medicijn wat de histamine tijdelijk even de nek omdraait.

Ten aanzien van de klachten waar het vandaag om gaat speelt de stof tyramine  een belangrijke rol. Tyramine ontwikkelt zich uit het aminozuur Tyrosine.

Normaal gesproken kan het lichaam met behulp van een bepaald enzym, dat MAO heet, een teveel aan tyramine opheffen.

Maar als dat enzym te weinig paraat is, bijv. t.g.v. een slechte darmflora, dan kan die tyramine tot vervelende klachten aanleiding geven. Van tyramine weten we, dat het een uitwerking heeft op de bloedvaten, op het hart, op de bloeddruk en op een bepaald deel van het zenuwstelsel met name het deel waar emoties en gevoelens verwerkt moeten worden. Met een moeilijk woord noemen we dat ‘vasoactief en psychoactief’. Als we naar ons voedsel kijken, dan blijkt, dat tyramine zeer veel aanwezig is in belegen en oude kaas, in tal van worst soorten, zuurkool, pure, nog niet uit-gegiste bakkersgist, oude, rode port en andere ‘gegiste’ alcoholische dranken, zoals de bieren met hoge gisting, kortom, tyramine is meestal rijkelijk aanwezig in al die voedingsmiddelen die een bewerking, een gisting of fermentatie hebben ondergaan. Al weer jaren gelden beleefde ik een periode waarin ik erg veel last had van hartoverslagen, bloeddrukwisselingen en aanvallen van hyperventilatie. Artsen konden niets aantoonbaars vinden. Alles oke, tot ik zelf ontdekte dat die genoemde klachten vooral optraden als ik eens lekker van de oude brokkelkaas zat te snoep-genieten met een glaasje heel oude port, of als ik een haring at, of mij verlustigde in een paar plukken rauwe zuurkool. Kortom, ik ontdekte eigenlijk de oorzaak, de (mede) boosdoener ten aanzien van mijn klachten. Conclusie: als u last hebt van de genoemde klachten en het medisch bedrijf kan eigenlijk niets vinden, er geen verklaren voor geven, eet dan eens een tijdje tyramine-vrij. Hoe? Niet zo moeilijk, want vers voedsel bevat nauwelijks tyramine en dat kun je van die ‘oude’ kaas niet zeggen wat die is beslist zeer  ‘overjarig’ en dus knallend tyraminerijk..

Graag weer tot de volgende week.

Ó 2015, Jaap Huibers, Amerongen.
Andere columns Jaap Huibers:

- SOLK 5: Extra-systolen, bloeddruk, angsten en tyramine.

- Grijze staar, bergkristal, Silicea 4CH

- Bloeddruk, nieuwe normen, medicijnen en risico’s.

- SOLK 4: Chronische vermoeidheid, schimmels en kruidnageltinctuur.

- SOLK 4: Chronische vermoeidheid en een niet onderkende schimmelbelasting

- Maculadegeneratie...gele paprika, sla en andijvie...

- Pinksteren, geestkracht, bloedsomloop en de Rozemarijn.

- Ogentroost voor vermoeide en geïrriteerde ogen

- Overgangsklachten en hoppoeder.

- De meidoorn, zuurstofbevorderend ‘zonnetje’ voor ons hart.

- Boezemfibrilleren en magnesiumtekort.

- SOLK 3: Nervositeit, onrust en (vage) angstgevoelens

- Houtrook... Mogen we elkaars gezondheid en het milieu schade toebrengen?

- Pasen: symbool van nieuw leven en vruchtbaarheid

- SOLK 2: Het Fibromyalgie Mysterie.

- Medicijnen en geneeskruiden: ga niet zelf ‘dokteren’

- Restverschijnselen na de wintergriep: hoest en slijmvorming

- Strijd tussen twee zenuwstelsels: perspectieven. (deel 2)

- SOLK 1: De strijd tussen twee zenuwstelsels. (deel 1)

- Het moesje van de Schone van Boskoop.

- SOLK: de nieuwe naam voor medisch onverklaarbare klachten

- Lage rugpijn en dikke darmproblemen

- Ons dagelijks brood

- Is kanker domme, biologische pech? (deel 2)

- Is kanker domme, biologische pech? (deel 1)

- Goede voornemens en de onzin van diëten

- Gelukkig Nieuwjaar, daar moet je zelf iets voor doen.

- Herinneringen aan Druïde Panoramix

- Het geneeskrachtig geheim van de kerstboom

- Column 14 december 2014 – De kerstroos en december-eenzaamheid.


RTV Utrecht

Nieuw seizoen van Dierenkliniek op RTV Utrecht
Vanaf vrijdag 10 juli weer terug op RTV Utrecht: Dierenkliniek. Het televisieprogramma waarin u meer te weten komt over allerlei soorten dieren én hun baasjes.-advertentie-RTV Utrecht

Verkiezing RTV Utrecht Publieksprijs Rietveldprijs
Deze prijs wordt iedere twee jaar uitgereikt aan een project in de stad Utrecht, er wordt gekeken naar de kwaliteit van het project zelf en de bijdrage aan de beleving en bruikbaarheid van de stad. Klik hier en stem.

lees verder »


Bingo FM

Bingo FM zoekt weerpraatje
Is het weer jouw hobby, komt je voorspelling altijd uit en ben je niet bang om op de radio te komen? Dan hebben wij spreektijd voor je! Bingo FM is op zoek naar mensen die het leuk vinden om op de zender over het weer te praten.

lees verder »-advertentie2-
Nieuws uit andere regio's


(inter)nationaal nieuws
-advertentie-