Column Jaap Huibers


Bekkeninstabiliteit (2), postnataal en Vrouwenmantel.

Enkele weken geleden vertelde ik een en ander over kiezelzuur (Silicea) in verband met bekkeninstabiliteit. Vandaag nog enige aanvulling op dat verhaal. Bekkeninstabiliteit kan, zoals ik heb verteld, het gevolg zijn van kiezelzuur tekort tijdens de zwangerschapsperiode, maar het kan ook optreden direct na de bevalling. Hoe komt dat? Wel, direct na de bevalling moet het bekken weer in  de normale stand  terugkeren. Immers, in de laatste maanden van de zwangerschap heeft het bekken een beduidend andere stand moeten innemen dan normaal. Zo’n kleintje in moeders buik vraagt nu eenmaal ook al snel om wat eigen ruimte.

Het bekken is, via het z.g.n SI-gewricht en de heiligbeenwervels verbonden met de wervelkolom. Die (ruggen)wervelkolom bestaat uit wervels en tussenwervelschijven. Tussen die wervels en tussenwervelschijven treden tal van zenuwen uit o.a. ook zenuwen die ‘uitlopers’ zijn van het vegetatief zenuwstelsel, het onbewuste zenuwstelsel. Dat vegetatieve zenuwstel heeft zijn oorsprong in de hersenstam. Van daaruit wordt alles aan orgaanfuncties in ons lichaam bestuurd en geregeld. Wat gebeurt en nu direct na de bevalling? Dan treedt er een grote hormonale verandering op. Het hormoon prolactine wordt aangemaakt in de hypofyse om de melkproductie op gang te brengen. Maar ook de baarmoeder moet weer tot de normale omvang terugkeren. Beide processen hebben met elkaar te maken en beïnvloeden elkaar. Wat blijkt nu? Als de baarmoeder niet snel genoeg ‘krimpt’ tot haar normale omvang, wordt dat gesignaleerd door het vegetatief zenuwstelsel. Dat kan dan weer gevolgen hebben voor het SI-gewricht en de heiligbeen wervels, met als vervelende bijwerking: bekkeninstabiliteit.

Even alles op een rijtje: bekkeninstabiliteit kan al tijdens de zwangerschap optreden. Dat is dan meestal het gevolg van Silicium en /of calcium tekort. Als de bekkeninstabiliteit direct na de bevalling optreedt, heeft dat dikwijls te maken met het veel en veel te traag krimpen van de baarmoeder, waardoor er hormonaal-vegetatieve onevenwichtigheden kunnen optreden die in de onderste wervel en het SI-gewricht, bij het heiligbeen, manifest kunnen worden. Hoe kun je zulke narigheid voorkomen? Ten eerste: direct zelf voeden in erg goed, want de prikkeling van de tepels tijdens het voeden, direct na de bevalling, stimuleert de aanmaak van het hormoon prolactine en bevordert het krimpen van de baarmoeder.

Nu een heel belangrijk hulpmidden, dat in vroeger tijd erg veel werd toegepast: het aloude en beroemde geneeskruid: Vrouwenmantel, of in het Latijn: Alchemilla vulgaris. De tinctuur van de Alchemilla, de Vrouwenmantel, bevat stoffen, die het snel krimpen van de maarmoeder erg positief bevorderen. 6 uur na de bevalling 20 druppels Alchemillatinctuur op iets water en vervolgens een week lang 3 keer daags 20 druppels.

Uit ervaring in mijn eigen praktijk, waar ik vele zwangerschappen heb mogen begeleiden, kan ik zeggen, dat het gebruik van de Alchemillatinctuur een erg waardevol middel is gebleken om de postnatale bekkeninstabiliteit in heel veel gevallen te voorkomen. Zie ook mijn boekje: ‘Gezonde Zwangerschap’.( 2e hands nog wel verkrijgbaar)  Misschien hebben wijze mensen, al honderden jaren geleden, niet zomaar gemeend, om dit bijzondere kruid Vrouwenmantel te noemen.

Luisteraars, graag weer tot de volgende week.

© 2014, Jaap Huibers
Andere columns Jaap Huibers:

- Bekkeninstabiliteit (2), postnataal en Vrouwenmantel.

- Oppassen met maagzuurremmers

- Geneeskruiden langs de dijk

- Bekkeninstabiliteit en het ‘zand van het strand’

- Lindebloesem, bij griep en verkoudheid

- Kwetsbare ogen en de Ogentroost (Euphrasia)

- De gezonde kracht van andijvie

- Kropsla, broom en schone dromen

- Ouderdomsduizeligheid en de Gevlekte Scheerling

- Column 29 juni 2014 – Lage rugpijn, ‘mens-zijn’ en de Kolokwint.

- St.Janskruid en de energie van het levenslicht

- Darmdivertikels, nootjes en weegbree

- Pinksteren en de geďnspireerde ademhaling…

- E250, Nitrosaminen en hartoverslagen

- Madeliefjes, jicht en cholesterol.

- Lofzang op de Asperge

- Column voor 11 mei 2014 – Het afweersysteem, basis voor gezondheid (deel 2).

- 4 mei en de kracht van twee minuten stilte...

- Het afweersysteem, basis voor goede gezondheid

- Paaseieren, cholesterol en een vruchtbaar nieuw begin

- Veel groente en magnesium voor de hersenen

- Houtrook bevat levensgevaarlijke stoffen (deel 2)

- Peterselie, geneesmiddel en onmisbaar keukenkruid. Goedemorgen luisteraars, Peterselie….een kruid dat in geen tuin of keuken mag ontbreken. Door alle eeuwen heen, ja, eigenlijk al vele millennia heeft peterselie steeds in hoog aanzien gestaan. De oude G

- Houtrook: milieu-onvriendelijk en zeer ongezond voor omwonenden

- Een visie van neuroloog Oliver Sacks

- Grote Voorjaarsschoonmaak..., een zegen voor lichaam en ziel

- Haaruitval en paracetamol

- Kalium Phos. D6 bij lichamelijke en geestelijke uitputting

- De geheimen van de kruidnagel

- Stemverlies (aphonie) en de zilverlinde


RTV Utrecht

Nieuw op donderdag: Gouden Tijden
Donderdag zendt RTV Utrecht het nieuwe televisieprogramma Gouden Tijden uit. Het programma maakt een reis door de Utrechtse geschiedenis met muziek als leidraad. Van de Utrechtse jazzkelders uit de jaren vijftig tot de nederpop van de jaren 80.


-advertentie-Radio M Utrecht

Woensdag in Aan Tafel!
Stadsdichter Ingmar Heytze is te gast. Zondag is het Manuscripta, het boekenfestival. Ingmar heeft een gedichtenrubriek op het festival, waar hij met bevriende Utrechtse dichters gedichten voordraagt.


RTV Utrecht

Vrijdag: Giphart leent uit
In de laatste aflevering gaat Ronald naar de stad Utrecht. We zien hoe de Wapperkids baby’s, peuters en hun ouders vermaken en we werpen een blik op de bibliotheek van de toekomst.

-advertentie2-(inter)nationaal nieuws


Nieuws uit andere regio's-advertentie-