Column Jaap Huibers


Medicijnen en geneeskruiden: ga niet zelf ‘dokteren’

Column voor 22 maart 2015 – Medicijnen en geneeskruiden: ga niet zelf ‘dokteren’.

 

Goedemorgen luisteraars,

 

Vorige week vrijdag verscheen er in de media een bericht, dat het RIVM (Rijksinstituut voor de volksgezondheid) een rapport heeft gepubliceerd, waarin wordt gewaarschuwd tegen het gebruik van bepaalde geneeskruiden in combinatie met bepaalde medicijnen. Fytotherapeuten (dat is de mooie naam voor therapeuten die met geneeskrachtige planten werken) weten dit al vele jaren, mits ze een gedegen opleiding hebben genoten en op de hoogte zijn gebleven van de nieuwste onderzoeken/publicaties op dit terrein. Een betrouwbaar werkend fytotherapeut zal altijd direct aan zijn patiënt/cliënt vragen: welke medicijnen slikt, welke voedingssupplementen en welke ‘alternatieve’ middelen, eventueel voorgeschreven door een andere therapeut. Op basis van zo’n inventarisatie weet een fytotherapeut met een all round gedegen kennis direct, welke kruidenpreparaten niet gebruikt mogen worden, en/of met welke je de dosering moet aanpassen etc. Een vakkundig werkend fytotherapeut zal u nooit iets adviseren, waarvan bekend is dat het, op welke wijze dan ook, schadelijke gevolgen zou kunnen hebben. Dit alles meen ik nadrukkelijk te moeten opmerken, zeker ook, om u gerust  te stellen. Het wordt echter een geheel ander verhaal als u zelf gaat ‘dokteren’ en in drogisterijen, kruidenwinkels, natuurvoedingswinkels en zelfs in de supermarkten, preparaten (kruidenthee, tincturen, kruidentabletten en wat er al niet meer te koop is) koopt, die in de huis-aan-huis folders of in de diverse bladen en/of op internet met de mooiste verhalen en voorspiegelingen worden aangeprezen.

In mijn column besteed ik al 23 jaar regelmatig aandacht aan de kwalijke en soms zelfs bedrieglijke aspecten  van tal van aangeprezen alternatieve middelen. Maar ja, de alternatieve pillen en preparatenindustrie heeft het ‘grote geld’ ook in de neusgaten opgesnoven en pikken daar graag wat miljoentjes van mee. Helaas….

Terug naar het RIVM rapport. Men heeft met name tien kruiden gevonden die kunnen interactioneren met bepaalde geneesmiddelen. Het gaat om: Hypericum (St.Janskruid), Echinacea (Rode zonnehoed) Amerikaanse ginseng, Geelwortel (Curcuma, Temoe Lawak). R ode Salie, Ginkgo, Mariadistel (Silymarine preparaten),Knoflook, als ook groene thee en Valeriaan. Die laatste twee worden genoemd in een klein onderzoekje, dat ik na lezing, niet bepaald steekhoudend vond. Voorop staan Hypericum, Echinacea en Geelwortel. Deze kruiden kunnen van invloed zijn op de werking van antidepressiva, kalmeringsmiddelen, chemokuren, middelen die het afweersysteem onderdrukken, antischimmel middelen, anticonceptiepillen en bloedverdunners. Met andere woorden: mijn  advies en beleid is al ruim veertig jaar: als u medicijnen van de gewone dokter slikt, gebruik van nooit op eigen houtje andere middelen, zoals kruidenpreparaten, orthomoleculaire middelen (vitaminen, mineralen en andersoortige ‘mooi weer’ preparaten), dus alles wat er verder aan gezondheid aanprijzende ‘ellende’ in de genoemde winkels te koop wordt aangeboden aan, jawel, leken, mensen die geen echte kennis bezitten om zulke preparaten veilig te kunnen beoordelen. Je volgt of de adviezen van de behandelend arts en of een betrouwbaar fytotherapeut, of je gaat zelf dokteren. Dat is uw keuze. Echter, twee kapiteins op een schip, dat loopt meestal op een klip. Als u geen medicijnen gebruikt en voor bepaalde klachten een bepaald kruid wilt gebruiken, laat u dan even adviseren door een deskundig fytotherapeut en ga niet zelf ‘rommelen’.  Deskundige fytotherapeuten behoren de  inhoud van het zeer uitgebreide en wetenschappelijk verantwoorde vak-leerboek “Groot handboek geneeskrachtige planten” te kennen, een zeer deskundig opgesteld boek van de wetenschapper, farmacoloog en apotheker Dr, Geert Verhelst, die meer dan 200 geneeskrachtige planten uitgebreid heeft beschreven, qua werking, inhoudstoffen, maar ook heeft hij uitgebreid de (mogelijke) interacties beschreven met bepaalde geneesmiddelen.

Slotconclusie: als u bepaalde kruiden gebruikt op advies van een deskundig fytotherapeut, hoeft dit RIVM bericht geen onrust te genereren. Ga nooit iets alternatiefs slikken op grond van alle mooie verhalen, voorspiegelingen en aanprijzingen die worden gepresenteerd als slagroomtaarten.

En tenslotte: toch wel leuk dat op grond van dit RIVM rapport/onderzoek, artsen nu nooit meer kunnen beweren dat kruiden niet werken, dat het volgens hen allemaal onzin en  bedrog is. Want nu staat toch wel onomstotelijk vast, dat die geneeskrachtige planten een bepaalde werking bezitten, want anders zou niet voor de gevaren van het gebruik ervan gewaarschuwd worden. Al 43 jaar probeer ik me in te zetten een goede samenwerking tussen reguliere medische wetenschap en fytotherapeutische wetenschap. Laten we hopen dat dit er ooit nog eens van komt, dat zou beslist een zegen en een  weldaad zijn voor ons allemaal. Want, van veel reguliere medicijnen wordt je ook niet altijd gezonder. Van daar.

Luisteraars, graag weer tot de volgende week.

© 2015, Jaap Huibers, Amerongen.

Actie

Win een vakantie naar Frankrijk op Radio M Utrecht
Van 30 maart tot en met 3 april maken de luisteraars van Radio M Utrecht kans op een geheel verzorgde fietsvakantie naar het Franse Bretagne. Luister iedere dag en bel wanneer u een Frans liedje hoort.

lees verder »
-advertentie-RTV Utrecht

Dit weekend op RTV Utrecht: Utrechtse Vertellingen
De eerste sporen van menselijke bewoning in de provincie Utrecht stammen uit de prehistorie. In Utrechtse Verhalen neemt Mari Carmen Oudendijk u mee door de geschiedenis van de provincie Utrecht vanaf die eerste sporen.

lees verder »


RTV Utrecht

Dit weekend: DocU Op de Valreep
Het rommelt in de Galgenwaard in het seizoen 1995-1996. Trainer Simon Kistemaker gaat de strijd aan met het bestuur. Het levert alleen maar verliezers op voor FC Utrecht. Op de valreep is zaterdag 28 en zondag 29 maart te zien.

-advertentie2-Actie

Win een vakantie naar Frankrijk op Radio M Utrecht
Van 30 maart tot en met 3 april maken de luisteraars van Radio M Utrecht kans op een geheel verzorgde fietsvakantie naar het Franse Bretagne. Luister iedere dag en bel wanneer u een Frans liedje hoort.

lees verder »

-advertentie-