Column Jaap Huibers


Wilde cichorei, nepkoffie en gal/leverproblemen

Goedemorgen luisteraars,

 De wilde cichorei is niet allen een fraaie plant, alsook een bijzonder nuttig en geneeskrachtig kruid. Als je, komend van de Grebbeberg in Rhenen, onderaan in de bocht direct rechtsaf gaat, de smalle Rijndijk op, richting Wageningen, kun je aan het begin tal van wilde cichoreiplanten in de berm van de weg zien.
Cichorei kreeg vooral bekendheid omdat het in de Franse tijd, begin 19e eeuw, als koffie surrogaat werd gebruikt. Dat kwam omdat Napoleon het Continentaal Stelsel als economisch wapen tegen Engeland gebruikte, waardoor er geen koffie ingevoerd mocht worden. Voor het koffiesurrogaat gebruikte men de wortel van de cichoreiplant. Die werd gedroogd, in heel kleine stukjes gesneden en vervolgens licht ‘gebrand’, of wel, geroosterd. Daardoor kwamen karamelachtige aroma’s vrij, die de koffiesmaak enigszins benaderden. Een andere unieke betekenis kreeg de cichoreiwortel, toen een Brusselse cichoreikweker(dus voor koffiesurrogaat doeleinden) de uitlopende wortels teveel had aangeaard. Het zich ontwikkelend blad uit de cichoreiwortel kon, omdat het vanwege dat teveel aan aan-aarding, letterlijk in het donker groeide, geen chlorofyl vormen. Chlorofyl is de wetenschappelijke naam voor bladgroen. De bladeren van die Brusselse cichoreiplanten bleven wit/geelachtig en moesten gedwongen een kropvorm aannemen, omdat de te hoog opgeworpen aarde de uitwaaiering van de bladeren belemmerde. Toen de Brusselse cichoreikweker zijn vergissing ontdekte, sneed hij de gegroeide, witte bladkropjes af, nam ze mee naar huis en zei tegen moeder: alee, wij eten vanavond iets wat niet in de winkel te koop is. En ja, het Brussels lof, ook wel witlof genoemd, was geboren. Aardig om weer eens onder ogen te zien, hoe een vergissing soms tot heel waardevolle resultaten kan leiden. Al sinds de oude Grieken is de cichorei een zeer geprezen geneeskruid. In de bijbel van de apothekers van weleer, werd de cichorei Radix Cichorii genoemd. Een bekende volksnaam was peewortel. Thee getrokken van gedroogde cichoreiwortel of (misschien nog beter) de tinctuur van cichoreiwortel bevat veel bitterstoffen. Bitterstoffen bezitten de eigenschap dat ze de (gele) gal uit de lever activeert. Vandaar ook de aanbeveling van cichorei bij tal van leverkwalen. Bij het ouder worden van mensen, zie je dikwijls dat het wit van het oog niet meer helemaal echt wit is. Dikwijls zie je een wat gelige waas, een gelige verkleuring. Dat duidt op het feit dat de stof bilirubine (dat is een afbraakproduct van de rode bloedcellen) niet volledig door de lever worden omgezet en afgevoerd. In feite schiet de reinigende en ontgiftende werking van de lever enigszins tekort. Op zich niet zo vreemd, als we wat ouder worden, want ieder orgaan neemt, bij het ouder worden in vitale capaciteit af. Juist die galdrijvende kruiden, zoals cichorei, en de paardebloem en Temoe Lawak, waarover ik enige weken geleden tekst en uitleg heb gegeven, zijn voor ouder wordende mensen eigenlijk een dagelijkse ‘must’.
Een vitale lever houdt ‘het leven’ erin. De lever is immers de centrale organisator, ontgifter en bewaker van bijna alle biochemische lichaamssystemen.
Juist de ouder wordende mens, die dikwijls dagelijks een handje vol met gif moet slikken, vanwege de voorschriften van huisarts en/of specialist, zouden er zeer goed aan doen, ook iedere dag twee of zelfs drie keer 20 druppels tinctuur te gebruiken, samengesteld uit cichorei, paardebloem, gezegende distel en temoe lawak. Artsen zullen er wel weer niet in geloven omdat het allemaal niet dubbelblind is bewezen. Denk dan maar aan de uitspraak van Petrus de Genestet: ‘Veel wordt bewezen wat in de grond niet waar is, en veel is eeuwig waar, ofschoon ’t bewijs niet daar is.’
Luisteraars, graag weer tot volgende week.
©2015, Jaap Huibers, Amerongen
Andere columns Jaap Huibers:

- Wilde cichorei, nepkoffie en gal/leverproblemen

- Regelmaat, evolutie en bijwerkingen van medicijnen.

- Vakantie, welzijn en gezondheid

- Zomerdiarree, arsenicum album D6 en Tormentilla

- SOLK 5: Extra-systolen, bloeddruk, angsten en tyramine.

- Grijze staar, bergkristal, Silicea 4CH

- Bloeddruk, nieuwe normen, medicijnen en risico’s.

- SOLK 4: Chronische vermoeidheid, schimmels en kruidnageltinctuur.

- SOLK 4: Chronische vermoeidheid en een niet onderkende schimmelbelasting

- Maculadegeneratie...gele paprika, sla en andijvie...

- Pinksteren, geestkracht, bloedsomloop en de Rozemarijn.

- Ogentroost voor vermoeide en geďrriteerde ogen

- Overgangsklachten en hoppoeder.

- De meidoorn, zuurstofbevorderend ‘zonnetje’ voor ons hart.

- Boezemfibrilleren en magnesiumtekort.

- SOLK 3: Nervositeit, onrust en (vage) angstgevoelens

- Houtrook... Mogen we elkaars gezondheid en het milieu schade toebrengen?

- Pasen: symbool van nieuw leven en vruchtbaarheid

- SOLK 2: Het Fibromyalgie Mysterie.

- Medicijnen en geneeskruiden: ga niet zelf ‘dokteren’

- Restverschijnselen na de wintergriep: hoest en slijmvorming

- Strijd tussen twee zenuwstelsels: perspectieven. (deel 2)

- SOLK 1: De strijd tussen twee zenuwstelsels. (deel 1)

- Het moesje van de Schone van Boskoop.

- SOLK: de nieuwe naam voor medisch onverklaarbare klachten

- Lage rugpijn en dikke darmproblemen

- Ons dagelijks brood

- Is kanker domme, biologische pech? (deel 2)

- Is kanker domme, biologische pech? (deel 1)

- Goede voornemens en de onzin van diëten


Binnenkort

Fifties Vrijdag op M
Bij Radio M Utrecht staan op vrijdag 14 augustus de jaren vijftig centraal. De hele dag de beste muziek uit die periode en met de spelletjes zijn er leuke prijzen te winnen.-advertentie-Radio M Utrecht

Woensdag in Aan Tafel!
Aanstaande zondag is de musical 'Moeder ik wil bij de revue'' voor het laatst te zien in het Beatrixtheater. De voorstelling is dan 317 keer gespeeld. Spelers Terence van Loo en Christanne de Bruijn zijn te gast in Aan Tafel!

lees verder »


RTV Utrecht

Verkiezing RTV Utrecht Publieksprijs Rietveldprijs
Deze prijs wordt iedere twee jaar uitgereikt aan een project in de stad Utrecht, er wordt gekeken naar de kwaliteit van het project zelf en de bijdrage aan de beleving en bruikbaarheid van de stad. Klik hier en stem.

lees verder »-advertentie-


Energie vergelijken: heel eenvoudig de voordeligste leverancier van stroom en gas in Utrecht vinden en in drie klikken overstappen.
Vergelijk nu op Gaslicht.comNieuws uit andere regio's


(inter)nationaal nieuws
-advertentie-