•  
  •  
  • vandaag 11 °C
  • morgen 15 °C

Column Jaap Huibers


Veel groente en magnesium voor de hersenen

Goedemorgen luisteraars,

Vorige week verschenen er in de media, de kranten, enkele bijzondere berichten. Ik noem er twee: uit een langjarig Engels onderzoek is gebleken, dat we veel en veel meer groenten moeten eten en onderzoekers van het Radboudziekenhuis in Nijmegen hebben nu (eindelijk!!) vastgesteld hoe belangrijk magnesium is voor een gezonde ontwikkeling van de hersenen. Voor mij was dat allemaal geen echt nieuws, want ik beweer deze feiten in mijn  boeken en de wekelijkse columns al jaren; maar wel zinvol, dat het nu eindelijk ook door ‘wetenschappers’ wordt aangetoond. Eerst maar die kwestie van het eten van groenten. Waarom is het eten van groenten zo vreeslijk belangrijk? Moeten we even heel pienter kijken naar de biochemische processen in ons lichaam, naar datgene wat zich voordoet in die lichaamscellen. Voeding kun je opdelen in een aantal onderdelen. Eiwitten, koolhydraten, vetten en alles wat uit groenten komt zoals vitaminen, mineralen en vooral spoorelementen. Eiwitten kun je beschouwen als ‘groeifactoren’. In de jeugdjaren heb je er veel meer van nodig dan op oudere leeftijd. Koolhydraten uit meel, brood, suikers, geven energie omdat ze in ons lichaam worden omgezet in het lichaameigen suiker glucose. Vetten zijn nodig om de opname van bepaalde vitaminen in het voedsel te kunnen realiseren en het cholesterol op een gezond niveau te houden. Want, en dat vergeten velen, vooral ook artsen, een goed en gezond cholesterol in je lichaam is van levensbelang, omdat cholesterol de hoofdsubstantie is van de bewakers van de lichaamscellen, de celmembranen. Dan de groenten. Die bevatten in feite de kern van datgene wat nodig is voor een gezond milieu in de lichaamscellen. Mineralen, vitaminen en spoorelementen. Datgene wat zich afspeelt in  de lichaamscellen kun  je aanmerken als een ‘terrein’ waarop de gezondheid zich moet realiseren en manifesteren. Als het ‘terrein’ gezond is, gaat er met de gezondheid meestal niet zoveel mis. Kijk, ter vergelijk, eens naar de land en tuinbouw. Als het terrein, dus de grond waarop wordt verbouwd oké is, dan gedijt het gewas en komen er weinig ziekten in het gewas.

Een beetje eiwitten (vlees en/of vis) is nodig en een beetje koolhydraten (brood/pasta’s etc.) is evenzeer nodig, maar suikers, snoep, koek, gebak, ijs, chocolade en vooral die levensgevaarlijke frisdranken zijn schadelijk en kun je missen als kiespijn. Groenten, die leveren de ware bouwstenen voor jouw gezondheidsterrein, voor datgene wat zich in al die lichaamscellen essentieel afspeelt. Eet dus vooral heel erg veel groenten.

Nu nog even aandacht voor dat magnesium, wat door de Nijmeegse wetenschappers als belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen is uitgevogeld. Ze geven niet aan waarom magnesium zo belangrijk is, maar melden alleen dat bij mensen met een verstandelijke beperking en epilepsiepatiënten een magnesiumtekort is vastgesteld. Magnesium speelt een cruciale rol in  het zenuwstelsel. Bij magnesium tekorten, met name in  de cellen  (en dus niet in  het bloed!!) kan men zich niet meer echt ontspannen. De emotionele verwerkingscapaciteit neemt af. De huisarts neigt er in zulke situaties al snel toe om  antidepressiva voor te schrijven,maar m.i. zou het veel beter en  zinvoller zijn om een goed magnesiumpreparaat te adviseren. Met  magnesiumsuppletie, maar dan wel van een goede samenstelling, heb ik al vele jaren veel mensen uit hun psychische onevenwichtigheden kunnen bevrijden. Als er met de magnesiumbalans, in  de cellen , iets mis is, ligt depressiviteit, somberheid en gebrek aan psychisch vitale energie direct op de loer. Gebruik magnesium altijd als magnesiumorotaat of magnesiumcitraat. Ook het Schusslerzout magnesium fosforicum D6 kan al iets oplossen , geb ruik dan lange tijd 3 keer daags 2 tabletten (opzuigen).

Conclusie: erg veel groenten bevatten veel magnesium. Dus veel groeten eten en je magnesiumbalans op orde houden, zeker in de wereld waarin wij leven en iedereen bezig is zijn hersenfunctie met internet, gsm en al die verdere moderne idiotie uit te putten.

Graag weer tot de volgende week.

© 2014, Jaap Huibers, Amerongen.
Andere columns Jaap Huibers:

- Veel groente en magnesium voor de hersenen

- Houtrook bevat levensgevaarlijke stoffen (deel 2)

- Peterselie, geneesmiddel en onmisbaar keukenkruid. Goedemorgen luisteraars, Peterselie….een kruid dat in geen tuin of keuken mag ontbreken. Door alle eeuwen heen, ja, eigenlijk al vele millennia heeft peterselie steeds in hoog aanzien gestaan. De oude G

- Houtrook: milieu-onvriendelijk en zeer ongezond voor omwonenden

- Een visie van neuroloog Oliver Sacks

- Grote Voorjaarsschoonmaak..., een zegen voor lichaam en ziel

- Haaruitval en paracetamol

- Kalium Phos. D6 bij lichamelijke en geestelijke uitputting

- De geheimen van de kruidnagel

- Stemverlies (aphonie) en de zilverlinde

- Slapeloosheid, haver, hop en zilverlinde

- Borstvoeding en gamma-linoleenzuur.

- PMS en Teunisbloemolie.

- Veroudering, chronisch moe en Co-enzym Q10

- Gelukkig Nieuwjaar met medicijnvrij drinkwater

- Valeriaan en de filosofie van oudejaarsavond

- Kerstsymboliek en gezondheid.

- Maculadegeneratie, gele paprika en goudsbloemen

- Thymus vulgaris (tijm) en het afweersysteem

- Jicht, urinezuur en helpende kruiden.

- Ongezond eetgedrag (deel 2)

- Ongezond eetgedrag (deel 1)

- Luchtvervuiling en luchtwegaandoeningen

- Vit. D: zinvol of rage?

- Toename van huidaandoeningen.

- Vegetatieve dystonie: mogelijke oplossingen (deel 2)

- Vegetatieve dystonie zit niet ‘tussen de oren’.(deel 1)

- Foliumzuur en de bloedvaten.

- Antibiotica of huismiddeltjes bij luchtweginfecties.

- Middenoorontsteking, buisjes en anders eten.


RTV Utrecht

Tweede Paasdag DocU: Enkele reis Utrecht
Tientallen jaren lang was de Demka een begrip in Utrecht. Deze staalfabriek in Zuilen was ook een belangrijke werkgever voor arbeiders uit het buitenland. Veel migranten kwamen via de Demka in Utrecht terecht.


-advertentie-RTV Utrecht

Tweede paasdag: Mattheus Passie
Tweede Paasdag zendt RTV Utrecht de hoogtepunten van de Mattheus Passie van de Nieuwe Philharmonie Utrecht uit. De Mattheus Passie is een muziekstuk van Bach gewijd aan de kruisiging van Christus. Het passieconcert is ook te zien op UStad.

lees verder »


Radio M Utrecht

De Week van de Seventies
Deze week is het De Week van de Seventies. De hele dag geniet van de beste muziek uit de jaren 70! En elke werkdag tussen 14:00 en 17:00 uur draait Edwin Meerman uw hits op verzoek. Wat is uw favoriete nummer en waarom? Laat het ons weten!

lees verder »

-advertentie2-(inter)nationaal nieuws


Nieuws uit andere regio's-advertentie-