Column Jaap Huibers


Griep, Interferon en anti-tumor-activiteit

Goedemorgen luisteraars,

Veel, met name oudere mensen, hebben de afgelopen maand weer de jaarlijkse uitnodiging gekregen voor de griepprik. Wel of geen griepprik, daar doe ik geen uitspraak over. Dat is een kwestie tussen huisarts en patiënt. Overigens, ik vond het wel erg interessant om in de media te lezen dat artsen, medisch en verplegend personeel, dus de mensen die tamelijk direct met griep in aanraking kunnen komen, zelf niet zulke trouwe griepprikhalers zijn. Nog een 15% van de medische werkers laat zich inenten tegen griep. Heel apart.

Vandaag ga ik iets over griep vertellen dat waarschijnlijk weinigen van u weten en zelfs bij artsen niet altijd bekend blijkt te zijn, alhoewel er in de officiële medische literatuur voldoende informatie over bestaat. De eerste vraag is: moet griep nu aangemerkt worden als een heel negatief, kwalijke, gevaarlijke aandoening? Ja en nee. Dat wisten de mensen vroeger ook al. Als echt griep hebt, dat is dus iets anders dan die verkoudheid met een wat grieperig gevoel, ja, als je echt griep hebt, moet je dat heel secuur en zorgvuldig behandelen en vooral lang genoeg uitzieken. Iemand met een redelijk gezond functionerend afweersysteem kan de griep in bijna alle gevallen goed aan en de baas worden. Oké, je bent een week tot tien dagen ziek, behoorlijk beroerd, maar je komt er wel weer boven op.

Griep wordt veroorzaakt door een bepaald soort virus. En wat blijkt nu?Juist die virussen en met name het griepvirus, zorgt er voor dat er een enorme toename is van de vorming van de stof Interferon (in het lichaam zelf). Er is tussen 1960 en 1980 onderzoek gedaan naar die stof, ja, er zijn zelfs proefschriften aan gewijd. Is dat belangrijk? Ja, dat is zeker belangrijk, want we weten nu, dat die stof Interferon van grote betekenis is voor de opbouw van jouw eigen afweersysteem en daarnaast heeft Interferon een zogenaamde ‘anti-tumor-activiteit’. Interferon blijkt de groei van de verkeerde cellen (dus de kankercellen) te remmen en het stimuleert de aanmaak van de zogenaamde ‘natural killer’ cellen, of wel, de T-lymfocyten. Met andere woorden: Interferon geef een bepaalde bescherming ten kanker. Dit feit is mij al lange jaren bekend en sinds ik daarvan op de hoogte was, heb ik nogal wat kankerpatiënten gevraagd: wanneer hebt u voor het laatst griep gehad, of een fikse virale infectie? Het was onthutsend om tot de ontdekking te komen, dat het grootste deel van die patiënten die ik de vraag had gesteld antwoordden: Griep? Hoezo? Ik ben altijd heel gezond geweest, nooit griep, nooit ziek, nooit verkouden en dan nu in een keer dit….Niet te begrijpen meneer Huibers.

In mijn eigen familie heb ik iets dergelijks ook kunnen traceren. In mijn moeders familie weinig griep, maar wel kanker en in mijn vaders familie beslist ieder  jaar griep, en hoe, maar in 4 tot 5 generaties die ik heb kunnen nagaan vanuit stamboom en andere familiaire gegevens, nooit kanker. Maar let wel, je mag nooit zeggen: als ik griep heb gehad krijg ik geen kanker. Maar wel is het heel apart, dat mensen die getroffen worden door kanker zelden of nooit griep hebben gehad. Werd zo’n feit nu maar eens heel grondig, op degelijk wetenschappelijk niveau uitgezocht.

En als de griep dan al toeslaat? Wat doe je dan?Direct in je bed, weinig voedsel, heel veel drinken, met name gewone (zwarte, Ceylon) thee en echt helemaal uitzieken. Tijdens de eerste dagen, als de koorts hoog is, alles je pijn doet en de huid gloeiend en droog is, het homeopathisch middel D3 of D4, 4 keer daags 20 druppels. En als je begint te transpireren, dus dat echte zweten, dan het middel Belladonna D3 of D4, ook 4 keer daags 20 druppels. Het aardige is, dat de Utrechtse arts Dr. Voorhoeve, de man van dat geweldige Homeopathisch Hospitaal, waar later het Oude Rijnziekenhuis verrees, het allemaal erg kundig beschreven heeft in zijn nog altijd unieke boek: Homeopathie in de praktijk.

Welnu, griep is op zich best wel een ernstige en soms heftige aandoening die veel zorg vereist, maar de positieve kant van griep is, dat we ook een  enorme toename zien van de stof Interferon, goed voor de opbouw van het afweersysteem en met een bewezen anti-tumor-activiteit. En dat verhaal hoort u wellicht niet van artsen, dus vond ik dat het best de moeite waard is om het u te vertellen.

Luisteraars, graag weer tot de volgende week.

© 2014, Jaap Huibers, Amerongen.

Westbroek!
Ook wel eens afgevraagd waarom iets er uitziet zoals het er uitziet? Hoe het is ontstaan? Of sinds wanneer we het gebruiken? Volg Henk op zijn zoektocht naar de wereld achter alledaagse dingen.


-advertentie-Actie

Exclusieve Prijs in Aan Tafel!
Het radioprogramma Aan Tafel! geeft weer een exclusieve prijs weg. Wie altijd al eens een kijkje heeft willen nemen in de fabriek van de bekendste koffiebrander van het land heeft geluk. Het programma geeft vanaf een unieke rondleiding weg.

lees verder »


Binnenkort

Taxatiedagen De Utrechtse Schatkamer
RTV Utrecht is op 9 en 30 november weer op zoek naar nieuwe kunstschatten voor het programma De Utrechtse Schatkamer. Heeft u nog een voorwerp in huis waarvan u altijd al de waarde heeft willen weten? Bezoek dan een gratis taxatiedag.

lees verder »

-advertentie2-(inter)nationaal nieuws


Nieuws uit andere regio's-advertentie-