Column Jaap Huibers


Griep… Enige uitleg en een vijf-stappen-plan , als basis behandeling

Goedemorgen luisteraars,

De afgelopen anderhalve maand en zeker de laatste twee weken blijken de A-griep virussen er weer helemaal trek in te hebben. Ze zijn namelijk bezig met een heftig winteroffensief. Veel mensen liggen met griep op bed.

Griep is een wonderlijke infectieziekte. Griepvirussen zijn namelijk erg dol op zenuwweefsel. Kun je zelf waarnemen, want wat zijn de eerste verschijnselen als er sprake is die echte griep? Koorts en pijn in  al je spieren, soms ook hoofdpijn. Die koorts is, mits niet al te hoog en te langdurig aanwezig, een heel gezonde en zinvolle reactie van ons afweersysteem. Ik heb het al eens eerder gezegd: voor ‘gezonde’ mensen is koorts letterlijk een uniek geneesmiddel. Mensen die nog koorts in hun lijf kunnen ontwikkelen blijken meestal over een nog goed werkend afweersysteem te beschikken. Koorts ‘brandt’ letterlijk veel ‘narigheid’ je lijf uit…En, vergeet dat ook niet, als je ten gevolge van zo’n griepvirus infectie een fikse koorts kunt ontwikkelen, wordt er veel Interferon in het lichaam gevormd. Interferon is een heel belangrijk stofje in ons afweersysteem. Het geeft o.a. een zekere bescherming tegen kankercel-ontwikkeling. Dat is nota bene wetenschappelijk aangetoond en bewezen!! Dus, hoe vreemd het ook moge klinken, een positief bij-effect van griep is de vorming van Interferon en je afweersystem doet het helemaal prima.

Nu die spier- en soms aanwezige hoofdpijn. Spieren en vooral hersenen bezitten of bestaan zelfs volledig uit zenuwweefsel. Omdat met name de ‘zenuwweefsel-draden’ in de spieren gepakt worden door het griepvirus, zou je griep ook op kunnen  aanmerken als een door het hele lichaam heen aanwezige ‘zenuwontsteking’. Uitgaande van deze twee feiten, dus, de afweersysteemactiviteit en de virale aanval op de zenuwweefsels, kun je een bruikbare benadering ontwikkelen en toepassen, om de griep zo goed mogelijk door te komen.

Wel is het belangrijk dat je steeds op je hoede bent voor complicaties en –wat ook heel belangrijk is- de virale infectie zo min mogelijk de kans geeft te ontaarden in een bacteriële infectie, waardoor dikwijls zware bronchitis en gevaarlijke longontsteking kan ontstaan.

We maken een griep-behandeling-stappen-plan:

1. zodra de koorts uitbreekt, alle spieren pijn doen, alles er op wijst: helaas, helaas, het griepvirus heeft me te pakken…..neem rust, kruip in bed, drink veel slap getrokken gewone thee en accepteer, dat je even helemaal ‘out of order’ bent.

2. Het aloude middel Aconitum D4 is heel zinvol om in die allereerste fase van de griep te gebruiken. Het heeft een positieve invloed op zenuwweefsel en werkt enigszins anti-viraal. Na enkele dagen Aconitum gebruik ga je meestal flink zweten. Dat is een belangrijk moment, want dan is de activiteit van het virus ‘gebroken’. Neem dan het middel Belladonna D4, zeker drie tot vijf dagen achtereen gebruiken.

3. Om het door het griepvirus aangedane zenuwweefsel te versterken is het gebruik van een klein beetje Vit.B heel zinnig, bijv. Vit.B complex voor kinderen.

4. Griepvirussen willen heel erg graag ‘migreren’, zeg maar, heel geniepig, stiekem verhuizen naar de keel, neus en bronchie slijmvliezen. Om dat proces zoveel mogelijk te voorkomen en verstoren, is het gebruik van het geneeskruid Pelargonium Sidoides, en dat de wortel (radix) heel waardevol gebleken. Gebruik het als Pelargoniumtinctuur. Wetenschappelijk is aangetoond, dat Pelargonium stoffen bevat, die kunnen voorkomen, dat virussen zich gaan hechten aan de slijmvliezen.

5. En tenslotte: veel drinken, thee en een goede, getrokken runderbouillon om het zoutgehalte op peil te houden. Vast voedsel is in de begin fase van griep niet zo belangrijk.

En het allerbelangrijkste: neem rust, neem de tijd, verstop de mobiele telefoon, want daar lees je uitsluitend ‘ziekmakende’ ellende op (en je bent al ziek, toch?).

Want, het niet echt goed ‘uitzieken’ van griep kan soms heel vervelende en nare ‘venijntjes in de staart’ tot gevolg te kunnen hebben.

Luisteraars met griep: heel veel sterkte en beterschap en graag weer tot de volgende week.

Copyright 22-01-2017, Jaap Huibers, Amerongen.

 
Andere columns Jaap Huibers:

- Griep… Enige uitleg en een vijf-stappen-plan , als basis behandeling

- Ouder worden, medicijngebruik, en de nierfunctie. Guldenroede, Berk en Koemis Koetjing kunnen hierbij goede diensten bewijzen.

- De oer Hollandse stamppot: zuurkool-boerenkool-hutspot. Gezonde winterkost en razend lekker

- Gelukkig Nieuwjaar en hoe de Jeneverbes ons bevrijdt van de drukkende resten van het oude jaar

- Over de betekenis van de geschenken van de Wijzen uit het Oosten: Mirre, Wierook ende Goud….

- De kerstboom…dennengeur, bronchitis en hoest

- Column voor 11 december 2016 –Kerstfeest en muziek als harmoniserende geneeskracht voor de ‘hele’ mens.

- Column voor 4 december 2016 – Maretak (viscum album): In de kersttijd om onder te zoenen en een zinvol kruid bij licht verhoogde bloeddruk.

- Hulst…prachtig als kerstversiering …ooit een waardevol geneeskruid.

- Moedermelk, koemelk, kalkvoorziening en het geheim van boerenkool

- Column voor 13 november 2016 – Drosera (Zonnedauw), een echt herfst en winterkruid als de bronchiën piepen en de hoest gaat blaffen.

- Column voor 6 november 2016 – Over het kraakbeenonderhoud, synoviale vloeistof, glucosamine en selenium.

- Column voor 30 oktober 2016 – Oostenwind, bronchitis, astma en de bijzondere werking van Anijs, Tijm en Drosera (zonnedauw).

- De kwaliteit van de grote slagaderen, aneurysma en magnesiumorotaat,-citraat.

- Rozemarijn – Warmteprocessen – Bloeddoorstroming in de kleinste bloedvaten.

- Enthousiasme: niet als pil verkrijgbaar, maar misschien wel een heel waardevol ‘medicijn’.

- Gezonde voeding is een fabeltje! Ontdek wat bij jouw eigen spijsverteringsmogelijkheden past

- Een belangrijk onderzoek: veroudering en voeding hebben met elkaar te maken

- Pelargonium en Pau d’arco bij ‘vroege’ verkoudheidjes en griepachtige verschijnselen.

- Passiflora incarnata: brengt rust en je slaapt er beter door

- Nooit ziek zijn zegt weinig over de echte gezondheid.

- Aristolochia clematis: een zeldzame plant die voor veel vrouwen met PMS enig soelaas kan bieden.

- Citroenmelisse, Karel de Grote gebruikte het al, om lekker te slapen en de zenuwen de baas te blijven.

- Uien…een zeer oude plantenfamilie met specifieke geneeskrachtige kwaliteiten.

- Langs de Rijn dijk tussen Amerongen en Wijk: een apotheek vol pastinaak, cichorei en wilde peen.

- Sperzieboon(schillen): bloedsuiker - glucose-tolerantie-test en soms geen ‘heilig boontje’.

- Hartgespan: een plant vol ritmische bewegingen en bruikbaar als het hartritme wat ‘uit de maat’ klopt.

- Lavendel, rust en een gezonde slaap

- Muziek als geneesmiddel. Over de heilzame invloed van (klassieke) muziek op het wezen mens.

- Mierikswortel: een pittige kruiderij in de keuken en heilzaam voor darmen, bij winderigheid en slijmvorming in longen en bronchiën


Actie

Win een DAB+ radio
Vanaf maandag geeft Radio M Utrecht elke werkdag 2 DAB+ radio’s weg! Luister elke dag naar de zender en bel de spellijn 0900-6931 931 als u het nummer De Radio van Stef Bos hoort en wie weet wint u een DAB+ radio.-advertentie-Doe mee

RTV Utrecht Achtste van de Haar
Op Tweede Paasdag 17 april is De Halve van de Haar. Ren mee tijdens dé Kastelenloop in onze provincie! Bijvoorbeeld met de RTV Utrecht Achtste van de Haar van 5 kilometer of een van de andere afstanden.

lees verder »


RTV Utrecht

Evenement aanmelden op RTV Utrecht
Iedereen die een evenement (of iets anders voor publiek) in onze provincie organiseert, kan die uploaden in de evenementenagenda op onze website. Meld hier uw evenement aan en deze verschijnt in onze rubriek "agendatips".

lees verder »-advertentie-


Energie vergelijken: heel eenvoudig de voordeligste leverancier van stroom en gas in Utrecht vinden en in drie klikken overstappen.
Vergelijk nu op Gaslicht.com
Nieuws uit andere regio's


(inter)nationaal nieuws
-advertentie-