Column Jaap Huibers


Column voor 29 november 2015 – Sint Nicolaas, het zwarte-gal-syndroom en genezende moorkoppen….. (een sinterklaassurprise).

Goedemorgen luisteraars,

 

Wat ik vorige week meemaakte…Zoiets maakt een arts of therapeut misschien een keer in zijn leven mee, zo je het al meemaakt. Waardig en met een droeve blik in de oude ogen…daar schreed de zo overjarige Sint Nicolaas mijn spreekkamer binnen. Maar goede Sint, zo stamelde ik bij dit onverwachte gebeuren, wat verschaft mij de eer uw bezoek te mogen ontvangen? Ja, ja, hou maar om, bromde de goedheiligman wat knorrig, geef me maar een stoel en dan zal ik mijn probleem aan je voorleggen, want de gewone artsen kunnen er niets mee omdat in hun protocollen geen therapie beschreven wordt voor een oude Sint bij wie het gedoe over de kleur zwart op de gal is geslagen. Om kort te gaan jongeman, ik lijd sinds enige tijd aan zwart-galligheid.

Mijn vrouw, als altijd uiterst vriendelijk en dienstbaar, kwam binnen en vroeg: Goede Sint, wat mag ik u presenteren om de inwendige mens te versterken? Gezien de gaande discussie over de kleur zwart heb ik witte thee, bruine thee, zwarte thee en zelfs groene thee. Ach kind, brak de Sint los, alle theeën zijn mij hetzelfde, mits ze uit liefde ingeschonken zijn. Aandachtig en therapeutisch alert keek ik naar de oude man en vroeg: Goede Sint, wat ervaart uzelf aan klachten, sinds, zoals u zegt, de kleur zwart u op de gal is geslagen, want zwartgalligheid was reeds bij de oude Hippokrates bekend onder de naam melancholie en daar is beslist iets aan te doen.

Ach, jonge vrind, sprak de oude Sint met enige opklaring in zijn ogen, dit is een goed bericht. Jij had waarschijnlijk pastoor moeten worden, want je biedt tenminste enige hoop. Of dat nu voor het hiernámaals is, of in het hiervóórmaals, dat doet er niet toe, want iedere hoop doet altijd leven. Jongeman, vervolgde de oude Sint, het hele gedoe over de kleur van mijn Pieten heeft mijn gal in opspraak gebracht.

Mijn vrouw kwam intussen met groene thee binnen, hetgeen, gezien de neutraliteit natuurlijk een heel slim gebaar was. De thee stond nog maar enkele seconden op het bureau, of de Heilige Nicolaas sloeg met een vuist op tafel, die rammelde vanwege de op leeftijd gekomen artrose in de botjes van zijn handen. Dominus Vobiscum, sprak de Sint met enige kathedrale stemverheffing, (tussen haakjes: even voor de leken, dat betekent De Heer zij met u) de mensen in dit land begrijpen nog steeds niet, dat mijn zwarte pieten, die al eeuwen mijn gezelschap vormen, niets met discriminatie of onderdrukking van een anders gekleurd medemens te maken hebben. Dat is allemaal lariekoek, in plaats van goed gebakken speculaas, die overigens ook donker bruin is. Jongeman, toen ik lang geleden van Myra naar Zuid Spanje verhuisde, woonden daar de Mooren. Een bijzonder volk met een zeer hoge cultuur. Het beroemde Alhambra in Granada moge er nog steeds de versteende getuige van zijn. Toen ik daar aan mijn goede-gaven-werk begon, waren er Pieten die daar graag aan mee wilde werken. Beschouw hen maar als de pastoors en kapelaans van een bisschop. Niets mis mee. En toevallig waren die van origine Moorse Pieten wat donkerder dan de Hollanders, die een blanke gelaatskleur hebben vanwege dat eindeloos melkdrinken in hun jeugd. Nu mogen mijn pastorale helpers, mijn Pieten, in eens niet meer de kleur hebben die ze altijd, van nature hadden. De mensen in dit koude Holland eten zich wel ongans aan moorkoppen, bijna zwarte chocolade letters en diep bruine pepernoten… In het jaar Onzes Heeren 1528 heb ik, samen met mijn Moorse Pieten, nog veel oecumenisch goed werk verricht. Utrecht was een van de eerste steden in Nederland, waar de zwaar protestantse bevolking ‘de schoen’ mocht en dus ging zetten. Kijk, jonge vrind, dat was goed voor het kind en het werd een voor die tijd unieke synthese tussen drie wereldgodsdiensten. Ik ben bewierookt Rooms Katholiek, mijn  Pieten zijn de islam toegedaan en de Utrechtse bevolking was toentertijd zonder uitzondering de streng gereformeerde gezindte toegedaan. 500 jaar geleden, jonge vrind. Toen al bereikte ik meer multi-godsdienstige vrede dan thans het geval is. Er is in Utrecht zelfs een kerk aan mij gewijd: de Klaaskerk!! Mijn Pieten waren nooit mijn uitbuitelingen, die ik discriminerend heb misbruikt. Nu mogen ze niet meer zichtzelf, dus zwartig zijn en dat is me op de gal geslagen. Met een zeer diepe zucht zakte de oude Sint terug in zijn stoel.

Mijn vrouw was razend snel langs gegaan bij mijn vriend bakker Bert. Bij het tweede kopje groene thee serveerde ze een prachtige moorkop, zoals alleen bakker Bert die kan maken. Met een zilveren vorkje prikte de oude Sint in de moorkop en mompelde: In dit huis ervaart men genezing, want deze overheerlijke moorkop is toch het tastbare bewijs van een multi-culturele en zelfs poly-godsdienstige-smikkelpartij. Het haalt weer even het zwart van mijn gal.

Toen de Sint weer naar elders schreed, heb ik een glaasje bisschopswijn genuttigd, want na zo’n diepgaand consult heb je beslist enige spirituele versterking nodig om de eigen kwaliteiten wat moed in te drinken.

Ik wens u allen een goede Sint Nicolaasviering en als u niet in de zak bent verdwenen, graag weer tot de volgende week.

Copyright 2015, Jaap Huibers, Amerongen.
Andere columns Jaap Huibers:

- Column voor 29 november 2015 – Sint Nicolaas, het zwarte-gal-syndroom en genezende moorkoppen….. (een sinterklaassurprise).

- Decemberlekkernijen, maagzuur en de risico’s van bepaalde maagzuurremmers

- Winterperiode: virussen, bacteriën – Pelargonium en Pau d’arco als hulpje voor het afweersysteem.

- De ‘cholesterolkwestie’….Over de betekenis van cholesterol en wat artsen u niet vertellen.

- Trigonella Foenum Graecum (Fenegriek): De varkens lusten er wel pap van en uitgeputte mensen komen er beter van in hun ‘vlees’.

- "Gezonde” voeding, bestaat dat eigenlijk wel?

- Prostaatklachten, achtergronden, de Zegepalm en het Wilgenroosje.

- Kookgeuren van groenten… Gezonder dan velen zich realiseren, want o.a. de spijsverteringsenzymen worden er door geactiveerd

- Jicht, urinezuur, oude port en de Colchicum autumnale (herfsttijloos).

- Anijs…Karel de Grote liet het in zijn tuinen zaaien en moedermelk gaat smaken als beschuit met muisjes!

- Het afweersysteem: “oorlog” voeren om lichamelijk welzijn te kunnen bereiken.

- Herfstsomberen, depri-zijn en de kracht van goud.

- Herfst, paardenkastanje en spataderen

- BBQ…misschien toch wel een ongezond pleziertje!

- Mierikswortel: stimulans voor gal en spijsvertering

- Wespensteken, lastig, soms gevaarlijk en wat te doen?

- Prei… een heerlijke groente en een weldaad voor de stem

- Wilde cichorei, nepkoffie en gal/leverproblemen

- Regelmaat, evolutie en bijwerkingen van medicijnen.

- Vakantie, welzijn en gezondheid

- Zomerdiarree, arsenicum album D6 en Tormentilla

- SOLK 5: Extra-systolen, bloeddruk, angsten en tyramine.

- Grijze staar, bergkristal, Silicea 4CH

- Bloeddruk, nieuwe normen, medicijnen en risico’s.

- SOLK 4: Chronische vermoeidheid, schimmels en kruidnageltinctuur.

- SOLK 4: Chronische vermoeidheid en een niet onderkende schimmelbelasting

- Maculadegeneratie...gele paprika, sla en andijvie...

- Pinksteren, geestkracht, bloedsomloop en de Rozemarijn.

- Ogentroost voor vermoeide en geďrriteerde ogen

- Overgangsklachten en hoppoeder.


RTV Utrecht

Hardnekkige storing teletekst
RTV Utrecht kampt met een hardnekkige storing op teletekst. De nieuwsberichten die onze redactie dagelijks schrijft, zijn sinds afgelopen donderdag niet meer op teletekst te zien. Er wordt hard gewerkt aan het herstellen van dit probleem.

lees verder »-advertentie-RTV Utrecht

Donderdag: Gouden Tijden
Deze week neemt Tineke Schouten ons in Gouden Tijden mee naar Utrecht en Zeist. De cabaretičre vertelt hoe haar werk bij een Biltse autoverkoper haar inspiratie gaf voor enkele van haar bekende typetjes. Donderdag 3 december bij RTV Utrecht.


Radio M Utrecht

Woensdag in Aan Tafel! Zorgverzekeringen!
Aanstaande woensdag staat Aan Tafel! in het teken van zorgverzekeringen. Te gast zijn Tom Meens en Winny Toersen van Patiëntenfederatie NPCF om zoveel mogelijk vragen hierover te beantwoorden. Heeft u een vraag? Mail die dan naar aantafel@rtvutrecht.nl-advertentie-


Energie vergelijken: heel eenvoudig de voordeligste leverancier van stroom en gas in Utrecht vinden en in drie klikken overstappen.
Vergelijk nu op Gaslicht.com
Nieuws uit andere regio's


(inter)nationaal nieuws
-advertentie-