Column Jaap Huibers


Kwetsbare ogen en de Ogentroost (Euphrasia)

Goedemorgen luisteraars,

In onze moderne welvaartsmaatschappij, waar we ons eigen ego zo graag gloedvol en assertief mogelijk gerealiseerd willen zien, hebben onze ogen het behoorlijk moeilijk. Om ons ego, ons eigen ‘ikje’ aan de bak te kunnen brengen, doen we soms driftig mee in al die onnatuurlijke, rare mogelijkheden die de moderne samenleving te bieden heeft. We eten dikwijls zonder enig inzicht in de processen die zich in de ‘biologie van het lichaam’ afspelen. We jakkeren met auto’s langs de wegen, staan in files en we zitten behoorlijk wat uren achter beeldschermen zowel van tv als computer. En tel dan je biologische winsten maar even uit…

Ogen zijn, evenals de andere zintuigorganen, uiterst gevoelige instrumenten. Niet zomaar is meer van de helft van de oogaandoeningen dikwijls een soort neveneffect van iets dat elders in het lichaam niet goed gaat. Bijvoorbeeld, als er een ontsteking is van de slagader langs de ‘slaap’ (zijkant) van het hoofd, de arteria temporalis.

Laten we ons vandaag beperken tot de invloed van autorijden en beeldschermen op het oog./ Weinig mensen realiseren  zich ten volle, dat autorijden, vooral op drukke wegen en het in de file staan, een vreselijk ongezond iets is. Je waant je veilig in de ‘cabine’ van jouw eigen auto. Toch komt er gigantisch veel troep en ellende in jouw auto binnen ten gevolge van de uitlaatgassen en het stof dat je voorliggers do0en opwaaien. Voor een deel adem je dat in, en je ogen moeten tijdens het rijden toch wel een beetje open blijven, dus komt er ook veel troep op de ogen, op het hoornvlies terecht. Nu kunnen ogen best wel iets hebben. Het zijn in principe sterke organen, maar toch… Uitlaatgassen, vol met tal van agressieve chemische verbindingen, stof van de weg, vooral in de wintertijd als er gestrooid is met niet de meest fraaie zout-verbindingen, het komt allemaal als fijn stof in longen en op je ogen terecht. Gelukkig bezitten we traanvocht. Dat traanvocht heeft een heel bijzonder samenstelling. Het bevat een enzym, lysozyme, dat de ogen permanent wil beschermen tegen vuiligheid die van buitenaf komt, bacteriën  en virussen. Afhankelijk van jouw algehele lichaamssituatie, kan dat traanvocht soms even tekort schieten. Gevolg: droge brandende, vermoeide ogen en oogspieren die het even niet helemaal aankunnen. Zo kunnen de ogen oog zeer vermoeid raken van het langdurig zitten kijken naar een beeldscherm, als ook blootgesteld zijn aan t.l.verlichting, waarbij die ‘aan/uit’ flikkering, die wisseling van 50 hertz (trillingen per seconde)zo indringend speelt.

De afgelopen jaren heb ik dikwijls mensen kunnen bijstaan met een oer-oud geneeskruid: Euphrasia stricta, de Ogentroost. Er bestaat een tinctuur: Euphrasia compositie die bestaat uit Euphrasia, met daarbij iets Valeriaan en Wijnruit (Ruta graveolens). Deze kruiden compositie blijkt de ogen, en met name de oogspieren, erg te ontspannen. Mensen bij wie oogproblemen optraden als gevolg van overbelasting, zoals hiervoor beschreven, bleken dikwijls baat te hebben bij de dagelijks gebruik van die Euphrasia tinctuur.

Zo zin we weer,dat zo’n oude plan t, de ogentroost, die bij de oude Grieken en Romeinen als bekend stond als een ‘ware troost voor de ogen’, als ontspanner van het oog (met name de oogspieren) ook nu nog goede diensten kan bewijzen.

De natuur wil altijd nog wel een hulpje zijn om iets te verhelpen en zelfs genezen, mits wij, als yuppen-ego-mentaliteit mensen de natuur niet al te zeer veronachtzamen en naar de afgrond helpen, vanwege ons dikwijls vreemde, heel ‘onnatuurlijke’ denken en doen in deze tijd.

Wees zuinig op uw ogen!

Let wel, de genoemde tinctuur van de Euphrasia (ogentroost) moet op iets water worden ingenomen (ongeveer 15 druppels) en mag natuurlijk nooit IN het oog gedruppeld worden, gezien het alcoholgehalte van de tinctuur. Maar dit alles wellicht ten overv loede.

Luisteraars, graag weer tot de volgende week.

© 2014, Jaap Huibers, Amerongen.
Andere columns Jaap Huibers:

- Kwetsbare ogen en de Ogentroost (Euphrasia)

- De gezonde kracht van andijvie

- Kropsla, broom en schone dromen

- Ouderdomsduizeligheid en de Gevlekte Scheerling

- Column 29 juni 2014 Ė Lage rugpijn, Ďmens-zijní en de Kolokwint.

- St.Janskruid en de energie van het levenslicht

- Darmdivertikels, nootjes en weegbree

- Pinksteren en de geÔnspireerde ademhalingÖ

- E250, Nitrosaminen en hartoverslagen

- Madeliefjes, jicht en cholesterol.

- Lofzang op de Asperge

- Column voor 11 mei 2014 Ė Het afweersysteem, basis voor gezondheid (deel 2).

- 4 mei en de kracht van twee minuten stilte...

- Het afweersysteem, basis voor goede gezondheid

- Paaseieren, cholesterol en een vruchtbaar nieuw begin

- Veel groente en magnesium voor de hersenen

- Houtrook bevat levensgevaarlijke stoffen (deel 2)

- Peterselie, geneesmiddel en onmisbaar keukenkruid. Goedemorgen luisteraars, PeterselieÖ.een kruid dat in geen tuin of keuken mag ontbreken. Door alle eeuwen heen, ja, eigenlijk al vele millennia heeft peterselie steeds in hoog aanzien gestaan. De oude G

- Houtrook: milieu-onvriendelijk en zeer ongezond voor omwonenden

- Een visie van neuroloog Oliver Sacks

- Grote Voorjaarsschoonmaak..., een zegen voor lichaam en ziel

- Haaruitval en paracetamol

- Kalium Phos. D6 bij lichamelijke en geestelijke uitputting

- De geheimen van de kruidnagel

- Stemverlies (aphonie) en de zilverlinde

- Slapeloosheid, haver, hop en zilverlinde

- Borstvoeding en gamma-linoleenzuur.

- PMS en Teunisbloemolie.

- Veroudering, chronisch moe en Co-enzym Q10

- Gelukkig Nieuwjaar met medicijnvrij drinkwater


RTV Utrecht

Vrijdag: Giphart leent uit
Ronald Giphart duikt van 25 juli t/m 5 september iedere vrijdag in de wereld van de bibliotheek! Hij rijdt mee met de Vervoersdienst, neemt een kijkje in de digitale boekenwereld en doet mee met cursussen en workshops. Beleef het met hem mee!


-advertentie-Doe mee

Zomerfoto Wedstrijd!
Stuur hier uw leukste, gekste of mooiste zomerfoto in! Insturen kan tot 29 augustus 12.00 uur. De winnaar wordt 1 september bekend gemaakt op de facebookpagina van RTV Utrecht.

lees verder »


RTV Utrecht

RTV Utrecht op Facebook
Like onze Facebookpagina met dagelijks het nieuws, leuke tips en spelletjes. Nieuwsgierig? Klik hier.

lees verder »

-advertentie2-(inter)nationaal nieuws


Nieuws uit andere regio's-advertentie-