Column Jaap Huibers


Over een zeer bijzonder medicijn, dat ‘niets’ kost….

Goedemorgen luisteraars,

U zult het misschien niet geloven, maar er bestaat een geneesmiddel dat letterlijk ‘niets’ kost en heel gezondheid bevorderend is, ja, zelfs bepaalde aandoeningen en klachten kan genezen. Ik ga u strakst vertellen wat dat geneesmiddel is, maar, laat ik eerst vertellen hoe ik tot het schrijven van dit verhaal ben gekomen.

Al tal van jaren verbaas ik en in toenemende mate over de enorme hoeveelheden medicijnen die mensen dagelijks slikken. Helaas mag, of behoor je nooit de vraag te stellen: is dat nu wel echt nodig, want als de ’dokter’ het voorschrijft zal het wel nodig zijn , dus slik je braaf jouw persoonlijke handje vol pillen, in het vertrouwen en het onderdanige geloof, dat het voor je lichamelijk ‘heil’ noodzakelijk, en dus van belang is.

Maar…en dat is dan weer zo vervelend en zelfs heel frustrerend: er zijn ook wetenschappers, die onderzoek doen naar medicijngebruik en tot de conclusie komen dat er veel medicijnen worden voorgeschreven, die beter niet voorgeschreven hadden moeten worden en waarvan de werkzaamheid niet of nauwelijks op deugdelijke wijze is aangetoond, om over de schadelijke bijwerkingen van erg veel medicijnen maar te zwijgen. Ook lees je over het feit dat onderzoeksgegevens door  ‘big farma’ gemanipuleerd worden. Heel treurig.

Nog iets interessants. Veel mensen slikken braaf iedere dag maar weer, hun pillen omdat ze, diep in hun hart, een soort vage angst beleven voor de eigen gezondheid. Want…die lichamelijke gezondheid is wellicht het meest begeerde ‘iets’ waar mensen zich enorm druk en angstig over kunnen maken. Want o hemeltje, als het met de gezondheid even niet lekker gaat, dan kunnen we bijvoorbeeld aan heel veel niet meedoen. En dat schijnt als iets vreselijks ervaren te worden. Maar…Er is zo heel erg veel in deze tijd waar we allemaal aan mee willen en mee moeten doen.

Al vele jaren  heb ik zelf het idee, dat mensen in deze, onze moderne tijd bijna waanzinnig ‘te-veel’ willen. Alles moet kunnen, maar, vragen we ons zelf ook wel eens  af, of dat alles waar we zo nodig aan mee menen te doen ook enige zin, enige inhoud heeft en enige bijdrage levert voor ons welzijn en dan met name onze gezondheid?

In 1979 schreef ik het boekje (een Ankertje) ‘NIETS helpt’. Dat klinkt heel somber en tragisch. Het klinkt als hetgeen de arts tegen je zegt als je t.g.v. jouw ernstige ziekte uitbehandeld bent. Mevrouw, we kunnen niets meer voor u doen, want er is niets meer voor handen dat u kan helpen.

Laten we dat woord ‘NIETS’ nu eens vanuit een andere optiek benaderen. Niets kan helemaal niet, in deze tijd, want we leven in een wereld waar ‘alles’ moet kunnen. Toch werd dat begrip ‘NIETS’ duizenden jaren geleden door oude Chinezen al aangemerkt als het belangrijkste wat een mens kan praktiseren om lichamelijk en geestelijk in evenwicht te kunnen blijven. De oude Chinezen noemden het ‘NIETS’:  Woe Wei. Dat betekent letterlijk: doen, door niet te doen. Dat was een geweldig wijs en zinvol inzicht, ofwel, doe nooit iets dat tegen de natuurlijke aard der dingen gaat, want heel veel lichamelijke en psychische narigheden zijn letterlijk het gevolg van te veel doen. Eten, drank, reizen, vakanties, meedoen aan manifestaties, al weer een nieuwe auto kopen, feestjes, kortom, het zijn allemaal uitingen van een bepaalde manier van doen. Dat kan wel even, dikwijls heel kortstondig, een bepaalde ‘kick’ geven, maar de vraag is of het wijs en zinvol is. Als ik zelf iedere dat 2 a 3 uur in mijn tuin doende ben tussen mijn geneeskruiden, schoffelen, weiden, verplanten, dikwijls met de knieën in de aarde, dan hoor ik mijn rijke buurman van 5 huizen verder denken: wat een saai gedoe, die Huibers. Op die wijze zal hij nooit miljonair worden of echt meetellen…

Als je de moed hebt, om niet meer mee te doen aan heel veel wat in deze wereld van belang schijnt, dan wordt dat aangemerkt als: hij doet eigenlijk ‘NIETS’.

En nu zijn we precies wat ik u wil aanreiken: NIETS helpt. Dat uniek van NIETS is van grote waarde, omdat het rust en evenwicht brengt  in jouw hele wezen.

Luisteraars, besef de waarde van NIETS, probeer het eenvoudig en ‘klein’ te houden, want zeker op den duur, ooit zal blijken dat ‘small is beautiful’.

Graag tot de volgende week.

Copyright 21-05-2017, Jaap Huibers, Amerongen.
Andere columns Jaap Huibers:

- Over een zeer bijzonder medicijn, dat ‘niets’ kost….

- Column voor 14 mei 2017 – Moederdag en de geneeskrachtige werking van Kamille, de bloemen met een ‘gouden’ moederhart.

- Column voor 7 mei 2017 – E-nummers….hulpstoffen in het voedsel, die soms erg vervelende ‘bijwerkingen’ kunnen hebben.

- Column voor 30 april 2017 – De waarde van Valeriaan in een wereld die een gekkenhuisje aan het worden is.

- Meidoorn, een zonnetje voor het hart, en een weldaad voor de neus.

- Pasen: eieren, nieuw leven, voorjaar en het belang van cholesterol.

- Column voor 9 april 2017 – Moederkruid (Tanacetum parthenium), een klein geschenkje uit de hemel bij hoofdpijn en migraine.

- Column voor 2 april 2017 – Hoe het ‘maagdeliefje’ het Madeliefje werd, dat bloedzuiverend kwaliteiten bezit.

- Column voor 26 maart 2017 - Lavas (maggiplant), monniken lusten er graag soep van en zeer bruikbaar bij vocht vasthouden, en darmkoliekjes bij kinderen.

- Maarts viooltje (Viola odorata) en de winterse slijm en hoest ‘restjes’…

- Column voor 12 maart 2017 – Middeleeuwse ‘standen’, ogen, oren, spiergevoel en de kwaliteit van het evenwicht.

- Maagzuurremmers kunnen (ernstige) bijwerkingen hebben. Plantago en Tormentilla zijn dikwijls bruikbare alternatieven.

- Column voor 26 februari 2017 –Februari: vasten, reinigen en met een ‘schone lei’ het voorjaar beginnen.

- Duivelsklauw om spieren, gewrichten, de onderrug en een teveel aan urinezuur in goede banen te leiden.

- Haaruitval, slechte haarconditie, haarverf, shampoos en de werking van Brandnetel, Klitwortel en Heermoes ter verbetering.

- Column voor 5 februari 2017 – Griepvirussen, verzwakte hartspier; Meidoorn en Co-enzym Q10 ter ondersteuning.

- Column voor 29 januari 2017 - Antidepressiva blijken dikwijls onterecht voorgeschreven te worden. Aurum metallicum 4CH: een gouden alternatief.

- Griep… Enige uitleg en een vijf-stappen-plan , als basis behandeling

- Ouder worden, medicijngebruik, en de nierfunctie. Guldenroede, Berk en Koemis Koetjing kunnen hierbij goede diensten bewijzen.

- De oer Hollandse stamppot: zuurkool-boerenkool-hutspot. Gezonde winterkost en razend lekker

- Gelukkig Nieuwjaar en hoe de Jeneverbes ons bevrijdt van de drukkende resten van het oude jaar

- Over de betekenis van de geschenken van de Wijzen uit het Oosten: Mirre, Wierook ende Goud….

- De kerstboom…dennengeur, bronchitis en hoest

- Column voor 11 december 2016 –Kerstfeest en muziek als harmoniserende geneeskracht voor de ‘hele’ mens.

- Column voor 4 december 2016 – Maretak (viscum album): In de kersttijd om onder te zoenen en een zinvol kruid bij licht verhoogde bloeddruk.

- Hulst…prachtig als kerstversiering …ooit een waardevol geneeskruid.

- Moedermelk, koemelk, kalkvoorziening en het geheim van boerenkool

- Column voor 13 november 2016 – Drosera (Zonnedauw), een echt herfst en winterkruid als de bronchiën piepen en de hoest gaat blaffen.

- Column voor 6 november 2016 – Over het kraakbeenonderhoud, synoviale vloeistof, glucosamine en selenium.

- Column voor 30 oktober 2016 – Oostenwind, bronchitis, astma en de bijzondere werking van Anijs, Tijm en Drosera (zonnedauw).


RTV Utrecht

Hemelvaartsdag: DocU sport-Frans van Seumeren; door weer en wind
Een documentaire over Frans van Seumeren, de supporter die eigenaar werd van eredivisie club FC Utrecht. Een unieke situatie in de geschiedenis van het Nederlandse betaald voetbal. Hij voorkomt daarmee dat de club failliet gaat.-advertentie-RTV Utrecht

Talk of the Town
Op maandag 5 juni zenden RTV Utrecht en de Utrechtse stadszender UStad live de talkshow Talk of the Town uit. In het televisieprogramma bespreekt presentatrice Eva Brouwer het laatste culturele nieuws en ontvangt ze diverse gasten.


Binnenkort

Wandel mee!
Op vrijdag 23 en zaterdag 24 juni wordt de Amersfoortse Tweedaagse weer georganiseerd . Wandel dit jaar mee met de RTV Utrecht 30 km route of een van de andere afstanden en geniet van de prachtige Amersfoortse natuur.

lees verder »-advertentie-


Energie vergelijken: heel eenvoudig de voordeligste leverancier van stroom en gas in Utrecht vinden en in drie klikken overstappen.
Vergelijk nu op Gaslicht.com


Nieuws uit andere regio's


(inter)nationaal nieuws
-advertentie-