Column Jaap Huibers


Zinvolle voeding: eten wat bij jou past (dl.2).

Goedemorgen luisteraars,

 

Ter wille van de duidelijkheid en zinvolle inzichten, zal ik vandaag nog wat meer toelichting geven op het verhaal dat ik vorige week vertelde over de kreet ‘gezonde voeding’, die ik veel liever wil vertalen met de leuze: ‘Zinvolle Voeding, is die voeding die bij jouw persoonlijke spijsverterings-verwerkingsmogelijkheden past. Vorige week heb ik, als voorbeeld, aangegeven dat een voedingsmiddel niet allen al die prachtige vitaminen, mineralen en andere waardevolle stoffen bevat, maar ook, in bepaalde gevallen, stofjes die minder aardig zijn voor jouw lichaam. Enkele luisteraars vroegen me: ja, maar, kunnen we nu geen paprika meer eten? Als u de column van vorige week nog een terugleest zult u opmerken, dat ik dat beslist niet heb gezegd of gesuggereerd. Ik heb er op gewezen dat je niet klakkeloos moet zeggen: paprika is (uitsluitend) heel gezond voedsel. Mensen met wat kwetsbare of minder goed functionerende nieren, mensen met een erg gevoelige huid of personen met een erg gevoelig maagslijmvlies kunnen, bij frequent en fiks paprika eten, last ervaren. De ene mens verdraagt paprika beter dan de ander, omdat die ene kennelijk meer enzymen tot zijn beschikking heeft om het moeilijke stofje capsaicine te detoxificeren (ontgiften). Veel mensen blijk dat namelijk niet of slecht te kunnen. Dus moet je niet zeggen: paprika is een heel gezonde groente, als wel de vraag stellen: is paprika voor mij een ‘zinvolle’ groente? En dat kun je meest zelf heel goed uitvogelen.

Ik zal nog enkele voorbeelden geven van voedingsmiddelen die de hemel in geprezen worden als heel erg gezond, maar waar sommige mensen toch wel enigszins mee moeten oppassen. Spinazie, snijbiet en rabarber. Dat zijn groenten die erg veel oxaalzuur bevatten. Ja, maar…spinazie is toch supergezond? Veel ijzer, vit. C, magnesium, kalium en noem al het moois maar op. Allemaal waar, maar…als je darmen onvoldoende enzymen produceren om dat oxaalzuur een beetje redelijk te verwerken (om te zetten in een minder kwalijk stofje), dan kan dat oxaalzuur zich binden  aan de kalk uit je voeding en ontstaat het totaal onoplosbare calciumoxalaat. Gevolg: door het eten van spinazie wordt veel kalk uit je voedsel onttrokken en er komt een verbinding tot stand die eventueel de vorming van nierstenen tot gevolg kan hebben. Dus, geen spinazie meer eten? Nee, dat beweer ik niet. We moeten echter niet zomaar (dus in zijn algemeenheid) zeggen dat spinazie zo’n ‘gezonde’ groente is. Mensen met aan aanleg tot niergruis, niersteenvorming kunnen het beter niet al te dikwijs eten en mensen die lijden aan artrose en vooral osteoporose (verzwakte botjes) kunnen er maar beter helemaal afblijven. Kijk luisteraars, dat is nu zo ontzettend aardig van dit alles. We moeten geen ‘inhalige gezondheidsfanaten’ meer willen zijn, als wel proberen te ontdekken wat voor jou eigen, individuele lichaam echt zinvol is en wat voor jouw lichaam bepaalde risico’s inhoud. Als je zelf goed kunt waarnemen kan er door jou zelf veel ontdekt worden. Nog een voorbeeldje. Zo’n 25, 30 jaar geleden kwam er ineens zo’n ‘knoflookengel’ uit de hemel vallen die er een onvoorstelbare gezondheids hype van wist te maken. Knoflook heeft beslist goede eigenschappen. Wat bloeddrukverlagend, aderverkalking voorkomend, antiseptisch en noem maar op. Maar….Knoflook bevat nogal veel van het stofje allicine. De mensen uit het oosten, India, midden Azië, kennen en eten al duizenden jaren knoflook. Hun enzymsystemen zijn er, evolutionair bezien, in getraind, om dat allicine goed te kunnen verwerken. Maar de van oorsprong West-Europese bevolking heeft die evolutionaire ontwikkeling niet meegemaakt. Bij veel mensen kan knoflook een heftige aanslag doen op gal en alvleesklier. Zelf moet ik absoluut geen knoflook eten, want mijn maag, gal en darmen zijn zeker enkele dagen van slag als ik het wel eet.

Voorzichtige conclusie: In 1994 schreef Prof.Dr. Hans Galjaard, een biogeneticus van wereldnaam, zijn fantastische boek: “Alle mensen zijn ongelijk”. Daarin wordt ook gememoreerd dat de een dit wel en de ander het niet verdraagt. Dus, biologisch/genetisch bezien zijn we allemaal ongelijk, maar desondanks zijn wij, als mensen, allemaal ‘gelijkwaardig’. Accepteer de biologisch/genetische ongelijkheden en ga daar zinvol mee om, ook wat betreft uw dagelijkse voeding. En anderzijds: hoedt die gelijkwaardigheid van alle mensen steeds hoog in het vaandel, want dat zou kunnen bijdragen tot een wat verdraagzamer samenleving, in liefde, vrede en genegenheid…

Graag weer tot de volgende week.

© 2014, Jaap Huibers, Amerongen.
Andere columns Jaap Huibers:

- Zinvolle voeding: eten wat bij jou past (dl.2).

- Eet wat bij jouw spijsverteringsmogelijkheden past

- Bekkeninstabiliteit (2), postnataal en Vrouwenmantel.

- Oppassen met maagzuurremmers

- Geneeskruiden langs de dijk

- Bekkeninstabiliteit en het ‘zand van het strand’

- Lindebloesem, bij griep en verkoudheid

- Kwetsbare ogen en de Ogentroost (Euphrasia)

- De gezonde kracht van andijvie

- Kropsla, broom en schone dromen

- Ouderdomsduizeligheid en de Gevlekte Scheerling

- Column 29 juni 2014 – Lage rugpijn, ‘mens-zijn’ en de Kolokwint.

- St.Janskruid en de energie van het levenslicht

- Darmdivertikels, nootjes en weegbree

- Pinksteren en de geïnspireerde ademhaling…

- E250, Nitrosaminen en hartoverslagen

- Madeliefjes, jicht en cholesterol.

- Lofzang op de Asperge

- Column voor 11 mei 2014 – Het afweersysteem, basis voor gezondheid (deel 2).

- 4 mei en de kracht van twee minuten stilte...

- Het afweersysteem, basis voor goede gezondheid

- Paaseieren, cholesterol en een vruchtbaar nieuw begin

- Veel groente en magnesium voor de hersenen

- Houtrook bevat levensgevaarlijke stoffen (deel 2)

- Peterselie, geneesmiddel en onmisbaar keukenkruid. Goedemorgen luisteraars, Peterselie….een kruid dat in geen tuin of keuken mag ontbreken. Door alle eeuwen heen, ja, eigenlijk al vele millennia heeft peterselie steeds in hoog aanzien gestaan. De oude G

- Houtrook: milieu-onvriendelijk en zeer ongezond voor omwonenden

- Een visie van neuroloog Oliver Sacks

- Grote Voorjaarsschoonmaak..., een zegen voor lichaam en ziel

- Haaruitval en paracetamol

- Kalium Phos. D6 bij lichamelijke en geestelijke uitputting


Binnenkort

Taxatiedagen De Utrechtse Schatkamer
RTV Utrecht is vanaf 14 september weer op zoek naar nieuwe kunstschatten voor het programma De Utrechtse Schatkamer. Heeft u nog een voorwerp in huis waarvan u altijd al de waarde heeft willen weten? Bezoek dan een gratis taxatiedag.

lees verder »


-advertentie-RTV Utrecht

DocU: Familiefilms
De Utrechtse filmmaker, fotograaf en beeldend kunstenaar Frans Hofmeester bekend door zijn film over zijn dochter Lotte. Hij filmde haar sinds haar geboorte elke week een paar seconden. In DocU: Familiefilms kunt u kijken naar deze vier films.


RTV Utrecht

RTV Utrecht op Facebook
Like onze Facebookpagina met dagelijks het nieuws, leuke tips en spelletjes. Nieuwsgierig? Klik hier.

lees verder »

-advertentie2-(inter)nationaal nieuws


Nieuws uit andere regio's-advertentie-