Column Jaap Huibers


Grijze staar, bergkristal, Silicea 4CH

In zijn algemeenheid kunnen we zeggen dat mensen de afgelopen honderd jaar steeds ouder worden. We noemen dat de ‘vergrijzing’. Het grappige is, dat er een lichamelijk verschijnsel bestaat waar ook het woord grijs in voorkomt, namelijk ‘grijze staar’, ook wel seniele-, of ouderdomsstaar genoemd. Dat betreft een aandoening die te maken heeft met een troebeling van de lens van het oog. Het verloopt meestal allemaal langzaam en rustig, maar dan komt toch het moment dat het gezichtsvermogen niet meer toereikend is om goed te kunnen zien. Daar zijn al enige decennia prima operaties voor in de handel. Zelfs in een dagbehandeling kan er een nieuwe kunstlens in het oog gemonteerd worden. Alsof je in de garage even je voorruit van je auto laat vervangen…

Grijze staar kent een aantal varianten, maar de meest voorkomende is toch wel die ouderdomsstaar. Eerst even kijken naar de achtergronden. Het oog is op zich een heel bijzonder orgaan. Je zou bijna kunnen zeggen: een niet te evenaren wonder van vernuft. Het oog bestaat uit de oogbol, het hoornvlies, aan de voorste buitenkant, de lens, de iris en achter in het oog het netvlies, waar de beelden op terecht komen. Daar weer achter het z.g.n. vaatvlies, waar de doorbloeding van het netvlies geregeld wordt en dan tenslotte de oogzenuwen die de waargenomen beelden naar de hersenen transporteren voor verdere ‘verwerking’. Kortom,  ik vind het oog nog altijd een wonderschoon instrument. Maar helaas, ook met dit wonderschonen instrument kunnen wel eens problemen optreden: netvliesloslating, maculadegeneratie, waar ik enige weken geleden over heb verteld en, naarmate de mensen ouder worden, het verschijnsel grijze staar. Dat is een troebeling van de samenstelling van de lens van het oog. Die lens is namelijk iets heel aparts, iets heel bijzonders. Als onderdeel van het oog, en dus van ons lichaam, bevat de lens totaal geen bloedvaten. De lens kent ook geen ontstekingen en kanker komt niet voor in de lens van het oog. De lens leeft als het ware een heel afgesloten, in zichzelf beschermd leven. De lens bestaat voor een belangrijkdeel uit de zogenaamde lensvezels. Die kunnen, naarmate we ouder worden, degenereren, met onder andere de troebeling van de lens als gevolg. Dat ook te maken hebben met de eiwitsamenstelling van het lensweefsel en met de water/vochtbalans in het oog.

Nu ga ik iets vertellen over een aspect van de lens, dat door de oogheelkunde niet of nauwelijks is onderzocht, maar wellicht toch een rol van betekenis speelt. We maken even een uitstapje naar de fotografie.

De kwaliteit van uw foto’s wordt voor het belangrijkste deel bepaald door de lens van uw fototoestel. Die lens bestaat uit glas, zeg maar uit de stof ‘silicium’, of wel kiezel. Het aardige is, dat het bekende bergkristal ook voor 100% uit silicium bestaat. Het is het enige half-edelsteen, dat in zuivere vorm volmaakt doorzichtig is, vergelijkbaar met de lens van ons oog. Naast dus die eiwitsamenstelling en de vochtkwestie in de lens van het oog, speelt de stof silicium, of wel, het kiezelzuur m.i. ook een belangrijke rol, om de lens van het oog in goede conditie te houden.

Kiezelzuur moet je binnen krijgen met de voeding. Maar dat is tegenwoordig, met al die moderne  voeding maar heel mondjesmaat. Met name in de biologisch geteelde volle granen en vruchten met veel pectinen in de schil tref je gezonde hoeveelheden kiezelzuur aan. Veel gedenatureerd voedsel, zoals dat dikwijls royaal aanwezig is in supermarkten, snackbars en restaurants, bevat meestal zeer weinig, tot helemaal geen kiezelzuur (silicium).

Om de lens van het oog in goede conditie te houden is het dagelijks gebruik van bijvoorbeeld Silicea 4 CH heel nuttig. Silicea is de homeopathische vorm van silicium (kiezelzuur). Zo’n dertig jaar geleden heb ik daar enkele jaren onderzoek naar gedaan en de ervaring was, dat kiezelzuur inderdaad van invloed is op het staargebeuren.

Jaren geleden zei een Zwitsers bioloog/geoloog tegen me, toe we samen hoog in de bergen wandelden: zie je die prachtige bergkristallen in dat bergstroompje? Dat zijn eigenlijk de ‘ogen van moeder aarde’. Ik vond dat een heel bijzondere opmerking…

Luisteraars, graag weer tot de volgende week.

Ó 2015, Jaap Huibers, Amerongen.
Andere columns Jaap Huibers:

- Grijze staar, bergkristal, Silicea 4CH

- Bloeddruk, nieuwe normen, medicijnen en risico’s.

- SOLK 4: Chronische vermoeidheid, schimmels en kruidnageltinctuur.

- SOLK 4: Chronische vermoeidheid en een niet onderkende schimmelbelasting

- Maculadegeneratie...gele paprika, sla en andijvie...

- Pinksteren, geestkracht, bloedsomloop en de Rozemarijn.

- Ogentroost voor vermoeide en geďrriteerde ogen

- Overgangsklachten en hoppoeder.

- De meidoorn, zuurstofbevorderend ‘zonnetje’ voor ons hart.

- Boezemfibrilleren en magnesiumtekort.

- SOLK 3: Nervositeit, onrust en (vage) angstgevoelens

- Houtrook... Mogen we elkaars gezondheid en het milieu schade toebrengen?

- Pasen: symbool van nieuw leven en vruchtbaarheid

- SOLK 2: Het Fibromyalgie Mysterie.

- Medicijnen en geneeskruiden: ga niet zelf ‘dokteren’

- Restverschijnselen na de wintergriep: hoest en slijmvorming

- Strijd tussen twee zenuwstelsels: perspectieven. (deel 2)

- SOLK 1: De strijd tussen twee zenuwstelsels. (deel 1)

- Het moesje van de Schone van Boskoop.

- SOLK: de nieuwe naam voor medisch onverklaarbare klachten

- Lage rugpijn en dikke darmproblemen

- Ons dagelijks brood

- Is kanker domme, biologische pech? (deel 2)

- Is kanker domme, biologische pech? (deel 1)

- Goede voornemens en de onzin van diëten

- Gelukkig Nieuwjaar, daar moet je zelf iets voor doen.

- Herinneringen aan Druďde Panoramix

- Het geneeskrachtig geheim van de kerstboom

- Column 14 december 2014 – De kerstroos en december-eenzaamheid.

- Rode vlekjes die erg jeuken: Pityriasis rosea


RTV Utrecht

Live de Tour de France
Dit weekend is het zover: de start van de Tour de France in Utrecht. Met 25 uur live tv, 60 uur non-stop radio en informatie op onze website en gratis app hoeft u niets te missen van het wielerspektakel.-advertentie-Bingo FM

Bingo FM zoekt weerpraatje
Is het weer jouw hobby, komt je voorspelling altijd uit en ben je niet bang om op de radio te komen? Dan hebben wij spreektijd voor je! Bingo FM is op zoek naar mensen die het leuk vinden om op de zender over het weer te praten.

lees verder »


RTV Utrecht

Weerfoto?
Heeft u een mooie weerfoto gemaakt vandaag? En zou deze graag terug zien in de uitzending van U Vandaag? Stuur uw foto op naar weerfoto@rtvutrecht.nl-advertentie2-
Nieuws uit andere regio's


(inter)nationaal nieuws
-advertentie-