Column Jaap Huibers


De geheimen van de kruidnagel

Goedemorgen luisteraars,

De welbekende kruidnagel, die in vele gerechten wordt toegepast en verwerkt, heeft een lange geschiedenis. Al in de  6e eeuw voor onze jaartelling, dus ruim 2500 jaar geleden, werden er al kruidnagelen van de Molukken naar China verscheept. In de 17e en 18e eeuw streefde de V.O.C. naar een wereldmonopolie op kruidnagelen die werden gekweekt op de Molukken en Ambon. Kruidnagelen behoren tot de aromatische kruiden. Een potje kruidnagelen zoals dat in de supermarkt gekocht kan worden, bevat de nog niet ontloken, dus nog ongeopende bloemknop van de kruidnagelboom, in het Latijn geheten de Eugenia caryophyllata. De nog ongeopende bloemknoppen worden enige dagen in de zon gedroogd, tot er een rood/bruine kleur ontstaat. Deze bloemknop bevat een zeer hoog gehalte aan verschillende etherische oliën, waarvan het eugenol de belangrijkste is. Die etherische olie eugenol heeft in de tandheelkunde nog een belangrijke rol gespeeld. De vroeger in Tiel praktiserende tandarts en later hoogleraar tandheelkunde in Utrecht, prof.dr. Buisman was rond 1950 de ‘uitvinder’ van de jaren en jaren toegepaste ‘noodvulling’, die bestond uit een pasta van zinkoxide en…eugenol (dus de etherische olie van de kruidnagel).

De kruidnagel is op enkele terreinen belangrijk. De uitwendige toepassing is al oud. In het oude China gebruikte men de kruidnagel om de ademgeur, zeker bij een ‘slechte adem’ te veraangenamen. Het gebruik van de kruidnagel was verplicht voor Mandarijnen als zij de Keizer moesten bezoeken. Bij tand- en kiespijn werd vroeger dikwijls iets kruidnagelolie, enkele druppels op een wattenstaafje, in de kies geduwd. Ook werd er wel thee gezet, zeg maar een aftreksel, van kruidnagelen. Ongeveer 3 gram op 2 liter kokend water. Als dit was afgekoeld werd er mee gespoeld bij ontstekingen van mond en keelslijm vliezen, vooral ook bij aften en tandvleesontstekingen. Kruidnagelolie werd ook gebruikt bij voetschimmels, bijv. het beruchte ‘zwemmerseczeem’, meestal snel en efficiënt werkend. Een koortslip werd ook wel aangestipt met iets kruidnagelolie. Waarom is en werkt dat zo? Omdat kruidnagel(olie) drie specifieke eigenschappen bezit: het is ontsmettend, met name bij bacteriën, virussen en vooral schimmels, het is ontstekingwerend en enigszins pijn stillend, met name in het mond/tandgebied.

Wat kan nu nog het belang zijn, medisch bezien, van de kruidnagel? Erg veel mensen lijden aan  een ‘verborgen’, zogenaamd ‘gemaskeerde’ schimmelinfectie, veelal een Candida albicans. Veel vrouwen, zeker de pilgebruikster kunnen er dikwijls ‘vaginaal’ van getuigen candidainfectie als het zichtbaar is, dus, de vaginale afscheiding en het witte beslag in mond en keelholte. Ik beweer al zeer langjarig: die witte afscheiding is als het ware de ‘buitenkant’ , de paddestoel die je ziet, maar de echte schimmel zit bij de paddestoel in de grond als een schimmeldraad. Zo ook bij de candida-infectie. In het weefsel onder het slijmvlies, het zogenaamde epitheelweefsel, bevindt zich die schimmeldraad, het mycelium. Artsen geven medicijnen die de buitenkant, zeg maar de ‘paddestoelen’ verdonkeremanen. Maar dat mycelium, dus de echte schimmel, die blijft aanwezig. Dus herhaalt het patroon zich iedere keer weer. Thee van kruidnagelen of gebruik (witte vloed). Maar ook mond, keel en darmen zijn bij steeds meer mensen niet vrij van iets te veel Candida. Artsen spreken pas van een van kruidnageltinctuur blijkt dikwijls te werken om die echte schimmel, dus het mycelium, uit te roeien. Gebruik dus de tinctuur (en niet de pure etherische olie !!!) 2 keer daags 15 tot 25 druppels, gedurende lange tijd bij schimmelinfecties. Ook het maag- en darmslijmvlies hebben er profijt van. En dat alles wist men 2500 jaar geleden reeds heel efficiënt toe te passen. Ik heb diep respect voor die oude wijsheden, ervaringen en unieke waarnemingen van weleer,

Graag weer tot de volgende week.

© 2014, Jaap Huibers, Amerongen.
Andere columns Jaap Huibers:

- Sperziebonen, een heel oude groente, waarvan de peulenschillen een bijzondere medicinale werking bezitten, o.a. bij diabetes II.

- Andijvie, een heerlijke groente, met bitterstoffen die erg heilzaam zijn voor de reiniging van de lever.

- Kropsla, de Romeinen kweekten het al, en het witte melksap heeft een rustgevende werking, met name bij een ‘nerveuze maag’

- Obstipatie, het spijverteringstreintje en de vakantie als oorzaak van verstopping. Russische rabarber kan helpen.

- Zwarte bessen: heerlijk voor bessensap en jam, maar ook vol medicinale kwaliteiten bij allergieën en een verzwakt afweersysteem.

- Column voor 9 juli 2017 – Zijn er verschillen tussen natuurlijke en synthetische vitaminen en mineralen?

- Column voor 2 juli 2017 – Feest van de zon: St. Jan en de helende werking van het kruid, dat naar St. Jan vernoemd is.

- Column voor 25 juni 2017 - Hoge temperaturen, snelle temperatuurverschillen, transpiratie-vochtverlies en een glas andijviekookwater.

- Venkel, midzomernacht, dieven en boze geesten als ook een weldaad bij maag en darm ongenoegens.

- Column voor 11 juni 2017 – Voedingssupplementen… zin of onzin? Moet altijd ‘maatwerk’ zijn!

- Column voor 4 juni 2017- Hooikoorts en drie kruiden die enige verlichting kunnen bieden.

- Column voor 25 juni 2017 - Hoge temperaturen, snelle temperatuurverschillen, transpiratie-vochtverlies en een glas andijviekookwater.

- Column voor 28 mei 2017 – Wierook, een heel oud geneesmiddel bij artritis, spierreuma, artrose en jicht.

- Over een zeer bijzonder medicijn, dat ‘niets’ kost….

- Column voor 14 mei 2017 – Moederdag en de geneeskrachtige werking van Kamille, de bloemen met een ‘gouden’ moederhart.

- Column voor 7 mei 2017 – E-nummers….hulpstoffen in het voedsel, die soms erg vervelende ‘bijwerkingen’ kunnen hebben.

- Column voor 30 april 2017 – De waarde van Valeriaan in een wereld die een gekkenhuisje aan het worden is.

- Meidoorn, een zonnetje voor het hart, en een weldaad voor de neus.

- Pasen: eieren, nieuw leven, voorjaar en het belang van cholesterol.

- Column voor 9 april 2017 – Moederkruid (Tanacetum parthenium), een klein geschenkje uit de hemel bij hoofdpijn en migraine.

- Column voor 2 april 2017 – Hoe het ‘maagdeliefje’ het Madeliefje werd, dat bloedzuiverend kwaliteiten bezit.

- Column voor 26 maart 2017 - Lavas (maggiplant), monniken lusten er graag soep van en zeer bruikbaar bij vocht vasthouden, en darmkoliekjes bij kinderen.

- Maarts viooltje (Viola odorata) en de winterse slijm en hoest ‘restjes’…

- Column voor 12 maart 2017 – Middeleeuwse ‘standen’, ogen, oren, spiergevoel en de kwaliteit van het evenwicht.

- Maagzuurremmers kunnen (ernstige) bijwerkingen hebben. Plantago en Tormentilla zijn dikwijls bruikbare alternatieven.

- Column voor 26 februari 2017 –Februari: vasten, reinigen en met een ‘schone lei’ het voorjaar beginnen.

- Duivelsklauw om spieren, gewrichten, de onderrug en een teveel aan urinezuur in goede banen te leiden.

- Haaruitval, slechte haarconditie, haarverf, shampoos en de werking van Brandnetel, Klitwortel en Heermoes ter verbetering.

- Column voor 5 februari 2017 – Griepvirussen, verzwakte hartspier; Meidoorn en Co-enzym Q10 ter ondersteuning.

- Column voor 29 januari 2017 - Antidepressiva blijken dikwijls onterecht voorgeschreven te worden. Aurum metallicum 4CH: een gouden alternatief.


Radio M Utrecht

Deze week: Elvis Week
De hele week is er extra aandacht voor de nummers van Elvis en zijn er leuke prijzen te winnen. Op vrijdag 18 augustus sluiten we de week af met het concert van Elvis in Madison Square Garden. We zenden dit concert uit tussen 19:00 en 20:00 uur.-advertentie-Radio M Utrecht

Vrijdag in Aan Tafel!
Soest staat vanaf morgen zestien dagen lang in het teken van de Gildefeesten. Op het programma staan volksspelen, een korenfestival en natuurlijk het koningschieten. René van Hal is een van de organisatoren en komt erover praten.


RTV Utrecht

Zondag: UIT! in Leersum
RTV Utrecht gaat erop UIT! deze zomer. Iedere zondag trekken Caroline Geijsman en Marco Geijtenbeek langs de leukste evenementen in onze regio. Hun verslag is te zien op televisie, online op de RTV Utrecht website en Facebook pagina.-advertentie-


Energie vergelijken: heel eenvoudig de voordeligste leverancier van stroom en gas in Utrecht vinden en in drie klikken overstappen.
Vergelijk nu op Gaslicht.com


Nieuws uit andere regio's


(inter)nationaal nieuws
-advertentie-