Column Jaap Huibers


Column voor 26 februari 2017 –Februari: vasten, reinigen en met een ‘schone lei’ het voorjaar beginnen.

Goedemorgen luisteraars, 

 

Alles heeft een oorsprong, een ontstaansgeschiedenis. Even heel persoonlijk, biologisch bezien: de oorsprong van het feit dat jij er bent, dat je leeft, heeft zijn wortels in je ouders, grootouders en nog verder terug in de tijd. Dat zijn o.a. de genen, de erfelijke eigenschappen die van geslacht op geslacht worden overgedragen op het nageslacht. Maar ook minder, niet persoonlijke zaken hebben een oorsprong, een ontstaansgeschiedenis, zoals bijvoorbeeld de maanden van het jaar. Op dit moment leven we in de laatste week van de maand februari, Dan zou een heel interessante vraag kunnen zijn: hoe is men ooit, heel lang geleden, tot die naam februari gekomen? Het antwoord op die vraag, en dat realiseren zich tegenwoordig weinig mensen meer, heeft erg veel met onze lichamelijk gezondheid te maken. Dat ga ik proberen uit te leggen.

Wij beginnen het nieuwe jaar op 1 januari. Dat was zo’n 2500 jaar geleden anders ingericht. Bij de oude Romeinen begon het nieuwe jaar op 21 maart, op het moment dat de zon weer opging in het Dierenriemteken Ram, het eerste teken van de Dierenriem. Op dat moment begint ook de lente, het nieuwe begin in de natuur, het nieuwe leven. Dus ook het nieuwe jaar. Februari werd in die oude tijden aangemerkt als de laatste maand van het jaar. Nu even wat logica: wat doe je als je ‘opnieuw’ begint? Dan is het heel zinnig  de rommel, de oude troep en narigheden van de voorliggende periode op te ruimen. Opnieuw beginnen aan iets, met oude troep, ook in gedachten en emotionele beleving, levert nooit een zinvol perspectief op hetgeen gaat komen. Onze taal zegt ook zo treffend: met een schone lei beginnen!

De naam februari is waarschijnlijk gekozen omdat die oude Romeinen inzagen en wisten, dat je aan het eind van de winterperiode een reinigingsproces moest doormaken. Zeg maar: jezelf schoonmaken, reinigen van de voor de gezondheid belastende resten uit de voorliggende periode. Dus merkten de oude Romeinen de maand, net voordat de lente op 21 maart begint aan, als de reinigingsmaand. Je behoorde te vasten, te reinigen en ‘boete’ te doen. En voor dat proces hadden de Romeinen een woord: de februa. Van dat Latijnse woord februa is de naam van onze maand februari afgeleid. Hoe wijs en inzichtelijk is die visie van de oude Romeinen geweest, om de maand voor het nieuwe begin, de aanvang van de lente, het nieuwe jaar, ja, om die maand februa te noemen, wat dus letterlijk ‘grote reiniging en boetedoening’ betekent.

Al heel lang is bekend dat veel mensen zich, juist in die periode half februari tot half maart, dikwijls minder fit voelen, wat lusteloos, wat minder energiek. Zeker vroeger noemde men dat verschijnsel meestal ‘voorjaarsmoeheid’. Heel interessant, hoe men zich in een  naamgeving kan vergissen, want voorjaarsmoeheid heeft helemaal niets met het voorjaar te maken, als wel met het niet of te weinig vorm en inhoud geven aan dat heel belangrijke februari-reinigings-proces, zo net voor de lente begint.

Het aardige is, dat de z.g. vastentijd, ooit door de kerk ingesteld, ook in die periode valt. Of wel, even geen vlees, sober eten, kortom, even geen ballast voor het lichaam naar binnenwerken. Vlees, bijvoorbeeld, bevat veel eiwit. Eiwit hebben we nodig voor de groeiprocessen. Eiwit geeft echter ook dikwijls ‘stofwisselings-slakken’, of wel, de resten van niet goed verwerkte stofwisselingsprocessen die dan in de weefsel, gewrichten en bloedvaten kunnen achterblijven.

Dan die bijzondere Februarimaand, de reinigingsmaand: je even ontdoen en reinigen van alle troep die je een jaar lang hebt verzameld en opgebouwd in je lichaam. De ervaring leert al eeuwen, dat ons lichaam zeer gebaat is bij zo’n reinigingsperiode. Het is oude wijsheid die we intussen helemaal vergeten zijn, maar die nog steeds waardevol is, als je wat verder kijkt dan de medicijnen die worden voorgeschreven om de ‘pep’ er toch maar in te houden, als alles even niet zo lekker gaat. Ik wens u een gezonde reiniging en graag weer tot de volgende week.

 

Copyright 26-02-2017, Jaap Huibers, Amerongen.
Andere columns Jaap Huibers:

- ‘R’ in de maand –over levertraan, zonlicht, moderne kantoor- werk-plekken en vit,D.

- Melissa officinalis: een waardevolle hulp als de indrukken van ‘buitenaf’ iets teveel zijn.

- Column voor 3 september 2017 – Begin nieuw schooljaar, keel en neusprobleempjes en de heilzame werking van Pau d’arco, Echinacea en Melissa.

- Column voor 27 augustus 2017 – Een ‘vrije geest’ biedt ruimte om het lichaam zinvol en dus gezond te laten functioneren.

- Koolsoorten, heerlijke groenten en vol geneeskrachtige kwaliteiten.

- Sperziebonen, een heel oude groente, waarvan de peulenschillen een bijzondere medicinale werking bezitten, o.a. bij diabetes II.

- Andijvie, een heerlijke groente, met bitterstoffen die erg heilzaam zijn voor de reiniging van de lever.

- Kropsla, de Romeinen kweekten het al, en het witte melksap heeft een rustgevende werking, met name bij een ‘nerveuze maag’

- Obstipatie, het spijverteringstreintje en de vakantie als oorzaak van verstopping. Russische rabarber kan helpen.

- Zwarte bessen: heerlijk voor bessensap en jam, maar ook vol medicinale kwaliteiten bij allergieën en een verzwakt afweersysteem.

- Column voor 9 juli 2017 – Zijn er verschillen tussen natuurlijke en synthetische vitaminen en mineralen?

- Column voor 2 juli 2017 – Feest van de zon: St. Jan en de helende werking van het kruid, dat naar St. Jan vernoemd is.

- Column voor 25 juni 2017 - Hoge temperaturen, snelle temperatuurverschillen, transpiratie-vochtverlies en een glas andijviekookwater.

- Venkel, midzomernacht, dieven en boze geesten als ook een weldaad bij maag en darm ongenoegens.

- Column voor 11 juni 2017 – Voedingssupplementen… zin of onzin? Moet altijd ‘maatwerk’ zijn!

- Column voor 4 juni 2017- Hooikoorts en drie kruiden die enige verlichting kunnen bieden.

- Column voor 25 juni 2017 - Hoge temperaturen, snelle temperatuurverschillen, transpiratie-vochtverlies en een glas andijviekookwater.

- Column voor 28 mei 2017 – Wierook, een heel oud geneesmiddel bij artritis, spierreuma, artrose en jicht.

- Over een zeer bijzonder medicijn, dat ‘niets’ kost….

- Column voor 14 mei 2017 – Moederdag en de geneeskrachtige werking van Kamille, de bloemen met een ‘gouden’ moederhart.

- Column voor 7 mei 2017 – E-nummers….hulpstoffen in het voedsel, die soms erg vervelende ‘bijwerkingen’ kunnen hebben.

- Column voor 30 april 2017 – De waarde van Valeriaan in een wereld die een gekkenhuisje aan het worden is.

- Meidoorn, een zonnetje voor het hart, en een weldaad voor de neus.

- Pasen: eieren, nieuw leven, voorjaar en het belang van cholesterol.

- Column voor 9 april 2017 – Moederkruid (Tanacetum parthenium), een klein geschenkje uit de hemel bij hoofdpijn en migraine.

- Column voor 2 april 2017 – Hoe het ‘maagdeliefje’ het Madeliefje werd, dat bloedzuiverend kwaliteiten bezit.

- Column voor 26 maart 2017 - Lavas (maggiplant), monniken lusten er graag soep van en zeer bruikbaar bij vocht vasthouden, en darmkoliekjes bij kinderen.

- Maarts viooltje (Viola odorata) en de winterse slijm en hoest ‘restjes’…

- Column voor 12 maart 2017 – Middeleeuwse ‘standen’, ogen, oren, spiergevoel en de kwaliteit van het evenwicht.

- Maagzuurremmers kunnen (ernstige) bijwerkingen hebben. Plantago en Tormentilla zijn dikwijls bruikbare alternatieven.


Dit weekend

Mijn stad Nieuwegein
Nieuwegein, u kent het als nieuwbouw-stad, maar kent u ook de oude boerderijen en havens? De 12-jarige Esmee Koene, geboren en getogen in Nieuwegein, neemt presentator Margreet van Gils (uit Utrecht) mee op een ontdekkingstocht door haar stad Nieuwegein.-advertentie-RTV Utrecht

Evenement aanmelden op RTV Utrecht
Iedereen die een evenement (of iets anders voor publiek) in onze provincie organiseert, kan die uploaden in de evenementenagenda op onze website. Meld hier uw evenement aan en deze verschijnt in onze rubriek "agendatips".

lees verder »


Doe mee

RTV Utrecht Panel
Via dit online panel vragen wij naar uw ervaringen met onze radio- en televisieprogramma’s, websites, reclamecampagnes en nog veel meer.

lees verder »-advertentie-


Energie vergelijken: heel eenvoudig de voordeligste leverancier van stroom en gas in Utrecht vinden en in drie klikken overstappen.
Vergelijk nu op Gaslicht.com


Nieuws uit andere regio's


(inter)nationaal nieuws
-advertentie-