Column Jaap Huibers


Maagzuurremmers kunnen (ernstige) bijwerkingen hebben. Plantago en Tormentilla zijn dikwijls bruikbare alternatieven.

Goedemorgen luisteraars,

Recent werd in het tv programma Kassa en daarop volgend in tal van media aandacht besteed aan medicijnen die het maagzuur remmen. Ruim twee miljoen mensen in Nederland slikken deze middelen op eigen gezag, daar ze bij de drogist vrij verkrijgbaar zijn. De Groningse hoogleraar, professor Rinse Weersma trekt aan de bel. Hij wijst er op, dat deze zware middelen niet in de vrije verkoop verkocht zouden moeten worden, gezien de risico’s op ernstige bijwerkingen, zeker bij langdurig gebruik. Het gaat hier om de z.g. protonpompremmers, zoals omeprazol, pantoprazol en meer ‘-prazollen’. Door het slikken van deze medicijnen heb je dan weliswaar minder last van maagzuuroprispingen, maar het maagzuur heeft absoluut ook een heel belangrijke taak, die voor een belangrijk deel verloren gaat bij het slikken van die maagzuurremmers. Maagzuur zorgt er o.a. voor dat bacteriën en andere micro-organismen, die en passant met het voedsel mee kunnen komen, grondig de nek worden omgedraaid. Als dat niet gebeurt loop je een (sterk) verhoogd risico op maag en darminfecties. Ook kan langduriger gebruik van deze maagzuurremmers er toe leiden dat er botontkalking gaat ontstaan, een magnesiumtekort optreedt en zelfs nierfalen.

Grote waardering voor professor Weersma, die als medisch wetenschapper nu eindelijk op de gevaren van deze middelen durft te wijzen.

Gedurende de afgelopen 25 jaar heb ik in mijn columns regelmatig gewezen op de gevaren van deze middelen en destijds heb ik ook mijn vraagtekens gezet bij de z.g. vrije verkoop van deze middelen. Ik vindt het onverantwoord dat middelen met risico’s op genoemde ernstige bijwerkingen vrij verkocht mogen worden, alhoewel moet worden opgemerkt, dat sommige artsen ook erg royaal en scheutig kunnen zijn met het voorschrijven van de maagzuurremmers.

Nu maar weer even heel praktisch. Een overmaat aan maagzuur is meestal het gevolg van het eten van voedsel dat niet bij jouw spijsverteringsmogelijkheden past. De ellende is, dat je daar tegenwoordig eigenlijk niet over mag en kunt praten. Dat is helemaal taboe, want je moet toch mee kunnen doen aan alles wat de voedingsindustrie in de schappen zet en vooral vrijelijk mee kunnen eten met alles wat tegenwoordig zoal op tafel wordt gezet in restaurants, waar een ‘sterren’ kok de meest waanzinnige dingen, wat betreft gezondheid, bij elkaar rommelt met uitsluitend het oogmerk apart en exclusief te zijn. Bizar!

Een teveel aan maagzuur kun je dikwijls voorkomen, door je voedingspatroon een tijdje heel gezond en basaal, eenvoudig en heel sober, aan te passen. Nog een praktische tip: als u, met name ’s nachts, last hebt van maagzuur dat terugloopt in de slokdarm, waar het heftig kan branden en erg pijnlijk kan zijn, zet dan eens een tijdje ‘klossen’ van ongeveer 15cm onder het hoofdeinde van je bed. Dan lig je met je hoofd wat hoger en loopt het maagzuur minder, of zelfs niet meer terug in de slokdarm. Het teruglopen van maagzuur in de slokdarm is dikwijls het gevolg van een z.g. breukje in het middenrif. Ga in zo’n geval niet op je zij liggen, zodanig, dat het ene been gestrekt wordt en het andere (bovenste) been wordt opgetrokken, waardoor je zo half en half op je buik kunt draaien. Dan kan t.g.v. dat breukje in het middenrif, de maagingang (een soort klepje) klem komen en zich openen, met maagzuur-terugkeer tot gevolg.

Bij brandend maagzuur en dien ten gevolge geïrriteerd maag en slokdarmslijmvlies, zijn twee kruiden dikwijls heel goed werkend en zinvol gebleken:

Plantago (weegbree) en Tormentilla. Gebruik van beide kruiden een enkele weken 3 keer daags 25 druppels op iets water, zo’n half uur na de maaltijd. Van deze kruiden zijn geen bijwerkingen bekend!!

En tenslotte: kijk alsjeblieft uit met het ‘zomaar’ gaan gebruiken van de genoemde maagzuurremmers. Pas liever uw leefstijl en voedingspatroon wat aan, en ga zelf leren ontdekken welk voedsel in  uw geval een overmaat aan maagzuur geeft. Uw maag zal daar heel blij mee zijn en misschien wel een vrolijk liedje van geluk knorren.

Copyright 05-03-2017, Jaap Huibers, Amerongen

 
Andere columns Jaap Huibers:

- ‘R’ in de maand –over levertraan, zonlicht, moderne kantoor- werk-plekken en vit,D.

- Melissa officinalis: een waardevolle hulp als de indrukken van ‘buitenaf’ iets teveel zijn.

- Column voor 3 september 2017 – Begin nieuw schooljaar, keel en neusprobleempjes en de heilzame werking van Pau d’arco, Echinacea en Melissa.

- Column voor 27 augustus 2017 – Een ‘vrije geest’ biedt ruimte om het lichaam zinvol en dus gezond te laten functioneren.

- Koolsoorten, heerlijke groenten en vol geneeskrachtige kwaliteiten.

- Sperziebonen, een heel oude groente, waarvan de peulenschillen een bijzondere medicinale werking bezitten, o.a. bij diabetes II.

- Andijvie, een heerlijke groente, met bitterstoffen die erg heilzaam zijn voor de reiniging van de lever.

- Kropsla, de Romeinen kweekten het al, en het witte melksap heeft een rustgevende werking, met name bij een ‘nerveuze maag’

- Obstipatie, het spijverteringstreintje en de vakantie als oorzaak van verstopping. Russische rabarber kan helpen.

- Zwarte bessen: heerlijk voor bessensap en jam, maar ook vol medicinale kwaliteiten bij allergieën en een verzwakt afweersysteem.

- Column voor 9 juli 2017 – Zijn er verschillen tussen natuurlijke en synthetische vitaminen en mineralen?

- Column voor 2 juli 2017 – Feest van de zon: St. Jan en de helende werking van het kruid, dat naar St. Jan vernoemd is.

- Column voor 25 juni 2017 - Hoge temperaturen, snelle temperatuurverschillen, transpiratie-vochtverlies en een glas andijviekookwater.

- Venkel, midzomernacht, dieven en boze geesten als ook een weldaad bij maag en darm ongenoegens.

- Column voor 11 juni 2017 – Voedingssupplementen… zin of onzin? Moet altijd ‘maatwerk’ zijn!

- Column voor 4 juni 2017- Hooikoorts en drie kruiden die enige verlichting kunnen bieden.

- Column voor 25 juni 2017 - Hoge temperaturen, snelle temperatuurverschillen, transpiratie-vochtverlies en een glas andijviekookwater.

- Column voor 28 mei 2017 – Wierook, een heel oud geneesmiddel bij artritis, spierreuma, artrose en jicht.

- Over een zeer bijzonder medicijn, dat ‘niets’ kost….

- Column voor 14 mei 2017 – Moederdag en de geneeskrachtige werking van Kamille, de bloemen met een ‘gouden’ moederhart.

- Column voor 7 mei 2017 – E-nummers….hulpstoffen in het voedsel, die soms erg vervelende ‘bijwerkingen’ kunnen hebben.

- Column voor 30 april 2017 – De waarde van Valeriaan in een wereld die een gekkenhuisje aan het worden is.

- Meidoorn, een zonnetje voor het hart, en een weldaad voor de neus.

- Pasen: eieren, nieuw leven, voorjaar en het belang van cholesterol.

- Column voor 9 april 2017 – Moederkruid (Tanacetum parthenium), een klein geschenkje uit de hemel bij hoofdpijn en migraine.

- Column voor 2 april 2017 – Hoe het ‘maagdeliefje’ het Madeliefje werd, dat bloedzuiverend kwaliteiten bezit.

- Column voor 26 maart 2017 - Lavas (maggiplant), monniken lusten er graag soep van en zeer bruikbaar bij vocht vasthouden, en darmkoliekjes bij kinderen.

- Maarts viooltje (Viola odorata) en de winterse slijm en hoest ‘restjes’…

- Column voor 12 maart 2017 – Middeleeuwse ‘standen’, ogen, oren, spiergevoel en de kwaliteit van het evenwicht.

- Maagzuurremmers kunnen (ernstige) bijwerkingen hebben. Plantago en Tormentilla zijn dikwijls bruikbare alternatieven.


Dit weekend

Mijn stad Nieuwegein
Nieuwegein, u kent het als nieuwbouw-stad, maar kent u ook de oude boerderijen en havens? De 12-jarige Esmee Koene, geboren en getogen in Nieuwegein, neemt presentator Margreet van Gils (uit Utrecht) mee op een ontdekkingstocht door haar stad Nieuwegein.-advertentie-RTV Utrecht

Evenement aanmelden op RTV Utrecht
Iedereen die een evenement (of iets anders voor publiek) in onze provincie organiseert, kan die uploaden in de evenementenagenda op onze website. Meld hier uw evenement aan en deze verschijnt in onze rubriek "agendatips".

lees verder »


Doe mee

RTV Utrecht Panel
Via dit online panel vragen wij naar uw ervaringen met onze radio- en televisieprogramma’s, websites, reclamecampagnes en nog veel meer.

lees verder »-advertentie-


Energie vergelijken: heel eenvoudig de voordeligste leverancier van stroom en gas in Utrecht vinden en in drie klikken overstappen.
Vergelijk nu op Gaslicht.com


Nieuws uit andere regio's


(inter)nationaal nieuws
-advertentie-