Column Jaap Huibers


Column voor 12 maart 2017 – Middeleeuwse ‘standen’, ogen, oren, spiergevoel en de kwaliteit van het evenwicht.

Goedemorgen Luisteraars,

 

De eigentijdse samenleving van mensen vertoont in m.i. toenemende mate extreme. Je ziet dat in rijk en arm, vakanties, auto’s, kleding, seks en eetgedrag.

Op zich kan alles, mits je ander maar niet kwetst, benadeeld of zelfs het leven onmogelijk maakt. Nu ben ik nog van de generatie waar geleerd werd: overal waar ‘te’ voor staat is onverstandig. Of dat nu te-veel of te-weinig is, want als de uitschieters te extreem zijn, wordt het evenwicht verstoord. En dat is een heel kwalijk iets. Kom ik op terug.

Ik neem u even mee naar een ver verleden, de vroege Middeleeuwen. De Middeleeuwse samenleving bestond bij de gratie van drie z.g. ‘standen’: de ridderstand, die voor de veiligheid moest zorgen en soms moest vechten, de geestelijke stand, die moest zorgen voor het geestelijk en psychologisch welzijn en tenslotte de boerenstand, die voor het voedsel zorgde, want eten moeten we allemaal.

Deze drie ‘standen’ zorgden er voor dat er een zeker evenwicht bestond in die Middeleeuwse samenleving, waarbij ik opmerk, dat er soms heel vreemde en kwalijke uitschieters aanwezig waren, zowel bij de ridders, als bij de geestelijkheid.

Desondanks functioneerde die ‘drie standen’ vele honderden jaren redelijk evenwichtig.

Nu nemen we een kijkje in ons lichaam. Ons lichaam is ook gebaat bij een zeker evenwicht wat betreft alle processen en functies. Als een van die functies van het lichaam te veel of te weinig activiteit vertoont kan er, zeker op de lange duur narigheid optreden.

Nu gaat het niet alleen om het evenwicht tussen al die o.a. biochemische lichaamsprocessen op zich,  een proces wat je met een moeilijk woord homeostase noemt, of wel het in evenwicht zijn van alle lichaamsfunctie, nee, het gaat nu in het bijzonder even over de problemen die kunnen optreden als er sprake is van niet meer kunnen lopen of moeilijk bewegen omdat het evenwicht-houden verstoord is geraakt.

Dan iets interessants: hoe kunnen we ons evenwicht houden, bijv. Als we lopen of als je staat? Door drie specifieke lichaamsfuncties: oren, ogen en het gevoel in de spieren dat steeds moet bijsturen als je uit het lood raakt. Het binnenoor, de ogen en de spieren leveren informatie aan de hersenen wat betreft de houding en de stand van je lichaam. Als een van die informatiebronnen een verkeerde of onduidelijke informatie geeft komt er gedonder. Is er in het binnenoor iets mis, dan krijg je als snel de Ménière problematiek, of de plotseling optredende bewegingsduizeligheid. Als er iets in dat diepe spiergevoel mis is, dan loop je niet meer rechtdoor langs een lijntje, bijv. als je dronken bent. Als de twee beelden van de ogen in de hersenen niet meer exact samenkomen, ontstaat, zeker op den duur ook narigheid.

Kortom, ons evenwicht wordt, hoe interessant, eigenlijk net als in de Middeleeuwen bepaald door ‘drie standen’. Ogen, oren en spiergevoel. En als we nu eens  een m.i. interessant vergelijk maken tussen dit alles: de Middeleeuwse ridders waren als het ware de ‘ogen’ van de samenleving. Immers, om te beschermen en vechten zijn ogen van groot belang. De geestelijkheid vormde de oren van de Middeleeuwse samenleving. Geloof en zinvol samenleven berust op luisteren naar elkaar en in de Middeleeuwen ook naar God. En de derde stand, de boeren, dat waren de spieren die het werk voor de samenleving moesten verrichten.

Tenslotte een bijna Middeleeuws advies, zelfs voor deze tijd bruikbaar: wil je kunnen beschikken over een gezond evenwicht, houdt je ogen open, je oren luisterend en zorg voor ruim voldoende beweging van de spieren.

Luisteraars, graag weer tot de volgende week.

Copyright, 12-03-2017, Jaap Huibers, Amerongen

 

 
Andere columns Jaap Huibers:

- ‘R’ in de maand –over levertraan, zonlicht, moderne kantoor- werk-plekken en vit,D.

- Melissa officinalis: een waardevolle hulp als de indrukken van ‘buitenaf’ iets teveel zijn.

- Column voor 3 september 2017 – Begin nieuw schooljaar, keel en neusprobleempjes en de heilzame werking van Pau d’arco, Echinacea en Melissa.

- Column voor 27 augustus 2017 – Een ‘vrije geest’ biedt ruimte om het lichaam zinvol en dus gezond te laten functioneren.

- Koolsoorten, heerlijke groenten en vol geneeskrachtige kwaliteiten.

- Sperziebonen, een heel oude groente, waarvan de peulenschillen een bijzondere medicinale werking bezitten, o.a. bij diabetes II.

- Andijvie, een heerlijke groente, met bitterstoffen die erg heilzaam zijn voor de reiniging van de lever.

- Kropsla, de Romeinen kweekten het al, en het witte melksap heeft een rustgevende werking, met name bij een ‘nerveuze maag’

- Obstipatie, het spijverteringstreintje en de vakantie als oorzaak van verstopping. Russische rabarber kan helpen.

- Zwarte bessen: heerlijk voor bessensap en jam, maar ook vol medicinale kwaliteiten bij allergieën en een verzwakt afweersysteem.

- Column voor 9 juli 2017 – Zijn er verschillen tussen natuurlijke en synthetische vitaminen en mineralen?

- Column voor 2 juli 2017 – Feest van de zon: St. Jan en de helende werking van het kruid, dat naar St. Jan vernoemd is.

- Column voor 25 juni 2017 - Hoge temperaturen, snelle temperatuurverschillen, transpiratie-vochtverlies en een glas andijviekookwater.

- Venkel, midzomernacht, dieven en boze geesten als ook een weldaad bij maag en darm ongenoegens.

- Column voor 11 juni 2017 – Voedingssupplementen… zin of onzin? Moet altijd ‘maatwerk’ zijn!

- Column voor 4 juni 2017- Hooikoorts en drie kruiden die enige verlichting kunnen bieden.

- Column voor 25 juni 2017 - Hoge temperaturen, snelle temperatuurverschillen, transpiratie-vochtverlies en een glas andijviekookwater.

- Column voor 28 mei 2017 – Wierook, een heel oud geneesmiddel bij artritis, spierreuma, artrose en jicht.

- Over een zeer bijzonder medicijn, dat ‘niets’ kost….

- Column voor 14 mei 2017 – Moederdag en de geneeskrachtige werking van Kamille, de bloemen met een ‘gouden’ moederhart.

- Column voor 7 mei 2017 – E-nummers….hulpstoffen in het voedsel, die soms erg vervelende ‘bijwerkingen’ kunnen hebben.

- Column voor 30 april 2017 – De waarde van Valeriaan in een wereld die een gekkenhuisje aan het worden is.

- Meidoorn, een zonnetje voor het hart, en een weldaad voor de neus.

- Pasen: eieren, nieuw leven, voorjaar en het belang van cholesterol.

- Column voor 9 april 2017 – Moederkruid (Tanacetum parthenium), een klein geschenkje uit de hemel bij hoofdpijn en migraine.

- Column voor 2 april 2017 – Hoe het ‘maagdeliefje’ het Madeliefje werd, dat bloedzuiverend kwaliteiten bezit.

- Column voor 26 maart 2017 - Lavas (maggiplant), monniken lusten er graag soep van en zeer bruikbaar bij vocht vasthouden, en darmkoliekjes bij kinderen.

- Maarts viooltje (Viola odorata) en de winterse slijm en hoest ‘restjes’…

- Column voor 12 maart 2017 – Middeleeuwse ‘standen’, ogen, oren, spiergevoel en de kwaliteit van het evenwicht.

- Maagzuurremmers kunnen (ernstige) bijwerkingen hebben. Plantago en Tormentilla zijn dikwijls bruikbare alternatieven.


Dit weekend

Mijn stad Nieuwegein
Nieuwegein, u kent het als nieuwbouw-stad, maar kent u ook de oude boerderijen en havens? De 12-jarige Esmee Koene, geboren en getogen in Nieuwegein, neemt presentator Margreet van Gils (uit Utrecht) mee op een ontdekkingstocht door haar stad Nieuwegein.-advertentie-RTV Utrecht

Evenement aanmelden op RTV Utrecht
Iedereen die een evenement (of iets anders voor publiek) in onze provincie organiseert, kan die uploaden in de evenementenagenda op onze website. Meld hier uw evenement aan en deze verschijnt in onze rubriek "agendatips".

lees verder »


Doe mee

RTV Utrecht Panel
Via dit online panel vragen wij naar uw ervaringen met onze radio- en televisieprogramma’s, websites, reclamecampagnes en nog veel meer.

lees verder »-advertentie-


Energie vergelijken: heel eenvoudig de voordeligste leverancier van stroom en gas in Utrecht vinden en in drie klikken overstappen.
Vergelijk nu op Gaslicht.com


Nieuws uit andere regio's


(inter)nationaal nieuws
-advertentie-