Column Jaap Huibers


Maarts viooltje (Viola odorata) en de winterse slijm en hoest ‘restjes’…

Goedemorgen luisteraars,

Het is maar zo’n bescheiden plantje, maar als geneeskruid van belang. Ik ga het hebben over het Maarts viooltje, in het Latijn: Viola odorata. In het oostelijk deel van de provincie Utrecht en in de Vechtstreek bloeit het Maarts viooltje op dit moment met diepblauwe, prachtige bloemetjes, die heerlijk geuren en al heel lang in de parfumindustrie gebruikt worden. Nu kunnen we direct die tweede Latijnse naam begrijpen, dus het ‘odorata’, want dat betekent letterlijk: welriekend, een heerlijke geur verspreidend. Het aardige is, dat het Maarts viooltje juist dan in bloei staat, als veel mensen nog wat bezig zijn met het kwijtraken van de laatste slijmresten die zich in de bronchiën en longen hebben ontwikkeld, bijvoorbeeld ten gevolge van griep, bronchitis of longontsteking. Juist als er antibiotica gebruikt zijn, waardoor de bacteriën dan weliswaar de nek zijn omgedraaid, kan er nog langdurig sprake zijn van hoest en slijm dat maar heel moeilijk ‘los’ wil komen.

Het Maarts viooltje is dan een heel bruikbare slijmoplosser. Je kunt Viola odorata tinctuur prima combineren met Tijm-, Drosera/Quebracho tinctuur. Dan heb je een ‘mix’ die het dikwijls prima doet als slijmoplosser en hoestprikkel dempend. Gebruik zo’n combinatie een weekje 3 x daags 25 druppels op iets water. Als de hoestprikkel overheerst is het ook zeer goed te combineren met Heleniumsiroop (dat is een siroop  gemaakt  van de Griekse Alant, de Inula Helenium.

Nu nog iets interessants over de bloemen van het Maarts viooltje. In die bloemen bevindt zich een zogenaamde ‘etherische’ olie. Het woord etherisch lijkt wat zweverig, maar het betekent niets anders dan ‘vluchtig’, dat in tegenstelling tot ‘vette’ olie. Zoals bijv. olijfolie e.d.

Onverdund ruikt de etherische olie uit de bloemen van het Maarts viooltje bijna, maar, en nu komt het interessante, als je die etherische olie verdunt tot 1 op 10.000, dan pas komt die unieke geur tevoorschijn. Omdat er maar erg weinig etherische olie in de bloemen van het Maarts viooltje aanwezig is, is er ruim 1000, jawel, u hoort het goed, 1000kg viooltjesbloemen nodig, om 30 gram olie te maken die voor de parfum fabricage geschikt is. Nu begrijpt u meteen waarom deze olie zo kostbaar is.

Zelf kan ik ieder jaar erg genieten van iedere dag, zo in maart als ze bloeien, even te ruiken aan zo’n wonderschoon Maarts viooltjes bloemeke. Heerlijk en het kost niets!! Eigenlijk alleen maar iets om diep dankbaar voor te zijn.

Nog even terugkomend op die verdunning. Een verdunning van 1 op 10.000 wordt in de homeopathie de vierde decimale verdunning genoemd, of wel, D4. En dan hoor je altijd weer de critici van natuurgeneeskunde en homeopathie zeggen: het is allemaal rommel, bedrog en onzin, want er zit helemaal niets in. Wel, dan hebben de homeopathiebestrijders toch even de zaken niet goed bestudeerd, want als bekend en bewezen is, dat de geur van de etherische olie van het Maarts viooltje pas waarneembaar wordt (dus ruikbaar) in een verdunning van 1 op 10.000, dus de D4 verdunning, dan moeten er beslist moleculen aanwezig zijn die er voor zorgen dat je iets kunt ruiken. Toch aardig, dat u het nu wel weet.

Tenslotte terugkerend naar de hoest en slijmvorming: als daar, zo in maart, dus in de nawinter, sprake van is, kun je beter ook alle zuivel uit je voedingspatroon schrappen, want zuivel werkt altijd slijmvormend.

Ik wens u veel vreugde en heerlijke geuren, als u op zoek gaat om dit bijzondere plantje, het Maarts viooltje, te ontdekken, zomaar ergens in de natuur en….het gebruik ervan heeft nooit bijwerken!

Luisteraars, graag weer tot de volgende week.

Copyright 19-03-2017, Jaap Huibers, Amerongen.
Andere columns Jaap Huibers:

- ‘R’ in de maand –over levertraan, zonlicht, moderne kantoor- werk-plekken en vit,D.

- Melissa officinalis: een waardevolle hulp als de indrukken van ‘buitenaf’ iets teveel zijn.

- Column voor 3 september 2017 – Begin nieuw schooljaar, keel en neusprobleempjes en de heilzame werking van Pau d’arco, Echinacea en Melissa.

- Column voor 27 augustus 2017 – Een ‘vrije geest’ biedt ruimte om het lichaam zinvol en dus gezond te laten functioneren.

- Koolsoorten, heerlijke groenten en vol geneeskrachtige kwaliteiten.

- Sperziebonen, een heel oude groente, waarvan de peulenschillen een bijzondere medicinale werking bezitten, o.a. bij diabetes II.

- Andijvie, een heerlijke groente, met bitterstoffen die erg heilzaam zijn voor de reiniging van de lever.

- Kropsla, de Romeinen kweekten het al, en het witte melksap heeft een rustgevende werking, met name bij een ‘nerveuze maag’

- Obstipatie, het spijverteringstreintje en de vakantie als oorzaak van verstopping. Russische rabarber kan helpen.

- Zwarte bessen: heerlijk voor bessensap en jam, maar ook vol medicinale kwaliteiten bij allergieën en een verzwakt afweersysteem.

- Column voor 9 juli 2017 – Zijn er verschillen tussen natuurlijke en synthetische vitaminen en mineralen?

- Column voor 2 juli 2017 – Feest van de zon: St. Jan en de helende werking van het kruid, dat naar St. Jan vernoemd is.

- Column voor 25 juni 2017 - Hoge temperaturen, snelle temperatuurverschillen, transpiratie-vochtverlies en een glas andijviekookwater.

- Venkel, midzomernacht, dieven en boze geesten als ook een weldaad bij maag en darm ongenoegens.

- Column voor 11 juni 2017 – Voedingssupplementen… zin of onzin? Moet altijd ‘maatwerk’ zijn!

- Column voor 4 juni 2017- Hooikoorts en drie kruiden die enige verlichting kunnen bieden.

- Column voor 25 juni 2017 - Hoge temperaturen, snelle temperatuurverschillen, transpiratie-vochtverlies en een glas andijviekookwater.

- Column voor 28 mei 2017 – Wierook, een heel oud geneesmiddel bij artritis, spierreuma, artrose en jicht.

- Over een zeer bijzonder medicijn, dat ‘niets’ kost….

- Column voor 14 mei 2017 – Moederdag en de geneeskrachtige werking van Kamille, de bloemen met een ‘gouden’ moederhart.

- Column voor 7 mei 2017 – E-nummers….hulpstoffen in het voedsel, die soms erg vervelende ‘bijwerkingen’ kunnen hebben.

- Column voor 30 april 2017 – De waarde van Valeriaan in een wereld die een gekkenhuisje aan het worden is.

- Meidoorn, een zonnetje voor het hart, en een weldaad voor de neus.

- Pasen: eieren, nieuw leven, voorjaar en het belang van cholesterol.

- Column voor 9 april 2017 – Moederkruid (Tanacetum parthenium), een klein geschenkje uit de hemel bij hoofdpijn en migraine.

- Column voor 2 april 2017 – Hoe het ‘maagdeliefje’ het Madeliefje werd, dat bloedzuiverend kwaliteiten bezit.

- Column voor 26 maart 2017 - Lavas (maggiplant), monniken lusten er graag soep van en zeer bruikbaar bij vocht vasthouden, en darmkoliekjes bij kinderen.

- Maarts viooltje (Viola odorata) en de winterse slijm en hoest ‘restjes’…

- Column voor 12 maart 2017 – Middeleeuwse ‘standen’, ogen, oren, spiergevoel en de kwaliteit van het evenwicht.

- Maagzuurremmers kunnen (ernstige) bijwerkingen hebben. Plantago en Tormentilla zijn dikwijls bruikbare alternatieven.


Dit weekend

Mijn stad Nieuwegein
Nieuwegein, u kent het als nieuwbouw-stad, maar kent u ook de oude boerderijen en havens? De 12-jarige Esmee Koene, geboren en getogen in Nieuwegein, neemt presentator Margreet van Gils (uit Utrecht) mee op een ontdekkingstocht door haar stad Nieuwegein.-advertentie-RTV Utrecht

Evenement aanmelden op RTV Utrecht
Iedereen die een evenement (of iets anders voor publiek) in onze provincie organiseert, kan die uploaden in de evenementenagenda op onze website. Meld hier uw evenement aan en deze verschijnt in onze rubriek "agendatips".

lees verder »


Doe mee

RTV Utrecht Panel
Via dit online panel vragen wij naar uw ervaringen met onze radio- en televisieprogramma’s, websites, reclamecampagnes en nog veel meer.

lees verder »-advertentie-


Energie vergelijken: heel eenvoudig de voordeligste leverancier van stroom en gas in Utrecht vinden en in drie klikken overstappen.
Vergelijk nu op Gaslicht.com


Nieuws uit andere regio's


(inter)nationaal nieuws
-advertentie-