Column Jaap Huibers


Column voor 26 maart 2017 - Lavas (maggiplant), monniken lusten er graag soep van en zeer bruikbaar bij vocht vasthouden, en darmkoliekjes bij kinderen.

Goedemorgen luisteraars,

 

Vorige week kon ik de eerste zeer jonge bladtopen van de maggiplant in mijn kruidentuin plukken. Fijn gesneden, een ware lekkernij, als je het op een hete, vers getrokken groentesoep of kippensoep strooit bij het opdienen ervan. In het Latijn heet de plant: Levisticum officinale.De lavas (maggiplant) was bij de Grieken en Romeinen een zeer geliefd kruid. Het werd zowel in de keuken, als ook voor medicinale doeleinden gebruikt. Een van de bijzondere eigenschappen van de maggiplant is het eetlustopwekkend effect. Je merkt dat direct als je een lepel soep eet, zoals hier boven al gezegd, zo’n eigen gemaakte verse groenten soep, met wat fijngesneden maggiplant blad er op gestrooid. De sappen in de mond beginnen direct heftig te stromen. En dat is weer heel zinvol, want dat speeksel bevat immers veel enzymen die de vertering heel gunstig beïnvloeden. Die ervaring zullen Middeleeuwse monniken beslist ook gehad hebben, want als je in oude boeken de aanplant in de Middeleeuwse kruidentuinen bestudeert, dan ontbreekt de Lavas, de Levisticum bijna nooit. Die eetlust-opwekkende eigenschap van de Lavasplant is er wellicht de reden van dat men vele eeuwen Lavaslikeur heeft gemaakt, soms gecombineerd met de Angelica officinalis,  de Engelwortel. Het was een heel zinvol aperitiefje, zoals de broeders in de refter van het klooster beslist wisten en hebben ervaren. Nogmaals, het jonge blad van de Lavasplant, de Levisticum, is smaak verrijkend in soepen, stoofpotten en salades.

De medicinale werking van de Levisticum betreft met name de tinctuur die wordt getrokken uit de gedroogde wortels. Levisticum tinctuur wordt in de natuurgeneeskunde ook nu nog dikwijls gebruikt als een mild werkend diureticum, of wel, een middel dat vocht afdrijft. Het zet de nieren aan tot wat extra activiteit. Mensen bij wie het hart wat minder krachtig werkt en daardoor soms de neiging vertonen om vocht vast te houden, dikke enkels en voeten, kunnen baat hebben bij het gebruik van Levisticum tinctuur. Een heel goed werkende combinatie, als diureticum, is Levisticum, Jeneverbes  en Peterseliezaad tinctuur, alles in gelijke delen. 3 keer daags 25 druppels op iets water. Maar let wel: nierpatiënten moeten altijd zeer voorzichtig zijn met deze vocht afdrijvende kruiden. Ze prikkelen namelijk de nieren, of wel, de nieren worden gestimuleerd om een ietsie-pietsie harder te werken. Maar….als de nieren niet helemaal gezond zijn, is zo’n nierfunctie stimulans niet verstandig. Tegen een heup-artrose patiënt zeg je ook niet: ga eens drie keer daags een rondje snelwandelen om de kerk…

Naast de vocht afdrijvende werking is Levisticum  ook een heel zinvol middel bij winderigheid en buikkolieken. Met name bij kinderen werkt het dikwijls prima, als je wat jong maggiplantblad, eventueel gecombineerd met wat venkelzaad, toevoegt aan een half litertje kokend water en dat ongeveer 15 minuten laat trekken. Dan afzeven en het kind met buikpijn, daar meerdere keren daags een eetlepel van geven.

In vroeger tijd gebruikte men het blad van de Maggiplant, licht aangebakken in wat ‘reuzel’ (dat is varkens vet) bij steenpuisten. Dan werd het vetsmeerseltjes met het Maggiplantblad er in, op de steenpuist aangebracht, waardoor deze veel sneller ‘rijpte’, en dus de troep een uitweg kreeg.

Welnu, koop eens wat potjes met Lavas (Maggiplant). In de meeste tuincentra nu te koop, zelfs van super biologische kwaliteit!!   Ze doen het prima in een grote bloempot of in een hoek van je tuin. U heeft dan werkelijk een bron van geneeskracht en geurige heerlijkheid voor gebruik in de  keuken binnen handbereik.

 

Luisteraars, graag weer tot de volgende week.

Copyright, 26-03-2017, Jaap Huibers, Amerongen.
Andere columns Jaap Huibers:

- ‘R’ in de maand –over levertraan, zonlicht, moderne kantoor- werk-plekken en vit,D.

- Melissa officinalis: een waardevolle hulp als de indrukken van ‘buitenaf’ iets teveel zijn.

- Column voor 3 september 2017 – Begin nieuw schooljaar, keel en neusprobleempjes en de heilzame werking van Pau d’arco, Echinacea en Melissa.

- Column voor 27 augustus 2017 – Een ‘vrije geest’ biedt ruimte om het lichaam zinvol en dus gezond te laten functioneren.

- Koolsoorten, heerlijke groenten en vol geneeskrachtige kwaliteiten.

- Sperziebonen, een heel oude groente, waarvan de peulenschillen een bijzondere medicinale werking bezitten, o.a. bij diabetes II.

- Andijvie, een heerlijke groente, met bitterstoffen die erg heilzaam zijn voor de reiniging van de lever.

- Kropsla, de Romeinen kweekten het al, en het witte melksap heeft een rustgevende werking, met name bij een ‘nerveuze maag’

- Obstipatie, het spijverteringstreintje en de vakantie als oorzaak van verstopping. Russische rabarber kan helpen.

- Zwarte bessen: heerlijk voor bessensap en jam, maar ook vol medicinale kwaliteiten bij allergieën en een verzwakt afweersysteem.

- Column voor 9 juli 2017 – Zijn er verschillen tussen natuurlijke en synthetische vitaminen en mineralen?

- Column voor 2 juli 2017 – Feest van de zon: St. Jan en de helende werking van het kruid, dat naar St. Jan vernoemd is.

- Column voor 25 juni 2017 - Hoge temperaturen, snelle temperatuurverschillen, transpiratie-vochtverlies en een glas andijviekookwater.

- Venkel, midzomernacht, dieven en boze geesten als ook een weldaad bij maag en darm ongenoegens.

- Column voor 11 juni 2017 – Voedingssupplementen… zin of onzin? Moet altijd ‘maatwerk’ zijn!

- Column voor 4 juni 2017- Hooikoorts en drie kruiden die enige verlichting kunnen bieden.

- Column voor 25 juni 2017 - Hoge temperaturen, snelle temperatuurverschillen, transpiratie-vochtverlies en een glas andijviekookwater.

- Column voor 28 mei 2017 – Wierook, een heel oud geneesmiddel bij artritis, spierreuma, artrose en jicht.

- Over een zeer bijzonder medicijn, dat ‘niets’ kost….

- Column voor 14 mei 2017 – Moederdag en de geneeskrachtige werking van Kamille, de bloemen met een ‘gouden’ moederhart.

- Column voor 7 mei 2017 – E-nummers….hulpstoffen in het voedsel, die soms erg vervelende ‘bijwerkingen’ kunnen hebben.

- Column voor 30 april 2017 – De waarde van Valeriaan in een wereld die een gekkenhuisje aan het worden is.

- Meidoorn, een zonnetje voor het hart, en een weldaad voor de neus.

- Pasen: eieren, nieuw leven, voorjaar en het belang van cholesterol.

- Column voor 9 april 2017 – Moederkruid (Tanacetum parthenium), een klein geschenkje uit de hemel bij hoofdpijn en migraine.

- Column voor 2 april 2017 – Hoe het ‘maagdeliefje’ het Madeliefje werd, dat bloedzuiverend kwaliteiten bezit.

- Column voor 26 maart 2017 - Lavas (maggiplant), monniken lusten er graag soep van en zeer bruikbaar bij vocht vasthouden, en darmkoliekjes bij kinderen.

- Maarts viooltje (Viola odorata) en de winterse slijm en hoest ‘restjes’…

- Column voor 12 maart 2017 – Middeleeuwse ‘standen’, ogen, oren, spiergevoel en de kwaliteit van het evenwicht.

- Maagzuurremmers kunnen (ernstige) bijwerkingen hebben. Plantago en Tormentilla zijn dikwijls bruikbare alternatieven.


Dit weekend

Mijn stad Nieuwegein
Nieuwegein, u kent het als nieuwbouw-stad, maar kent u ook de oude boerderijen en havens? De 12-jarige Esmee Koene, geboren en getogen in Nieuwegein, neemt presentator Margreet van Gils (uit Utrecht) mee op een ontdekkingstocht door haar stad Nieuwegein.-advertentie-RTV Utrecht

Evenement aanmelden op RTV Utrecht
Iedereen die een evenement (of iets anders voor publiek) in onze provincie organiseert, kan die uploaden in de evenementenagenda op onze website. Meld hier uw evenement aan en deze verschijnt in onze rubriek "agendatips".

lees verder »


Doe mee

RTV Utrecht Panel
Via dit online panel vragen wij naar uw ervaringen met onze radio- en televisieprogramma’s, websites, reclamecampagnes en nog veel meer.

lees verder »-advertentie-


Energie vergelijken: heel eenvoudig de voordeligste leverancier van stroom en gas in Utrecht vinden en in drie klikken overstappen.
Vergelijk nu op Gaslicht.com


Nieuws uit andere regio's


(inter)nationaal nieuws
-advertentie-