Column Jaap Huibers


Column voor 2 april 2017 – Hoe het ‘maagdeliefje’ het Madeliefje werd, dat bloedzuiverend kwaliteiten bezit.

Goedemorgen luisteraars, Als het voorjaar weer bezit heeft genomen van de plantenwereld, de zonnekracht de planten tot groei en uitbotten laat komen, verschijnt in het gazon al snel het onvolprezen Madeliefje. In het Latijn heet dit plantje Bellis perennis. Bellis stamt van het Latijnse woord bellus, dat mooi betekent en perennis betekent ‘overblijvend’. Deze tweede naam is er wellicht aan gegeven opmat het Madeliefje bijna het hele jaar wel bloeit.

Het Madeliefje is een plantje met een rijke historie. In oude kruidenboeken wordt het Madeliefje ook dikwijls Meizoentje of Mei liefje genoemd, en in het Duits: Marienbluhme. De meimaand was in de traditie van de Rooms Katholieke kerk de Mariamaand bij uitstek. Dan mochten de jonge meisje, als ‘bruidjes’ versiert, ter eerste communie. Uit oude overleveringen blijkt, dat ze hun hoofdjes dikwijls tooiden met kransen, gemaakt van madeliefjes.

De naam made-liefje is wellicht een verbastering van het veel oudere en vroeger gebruikte woord: ‘maagde-liefje’. Immers, de nog heel jonge meisje, als kind-bruidjes ter eerste communie, met madeliefjes getooid, waren nog allen ‘maagdekens’.

Altijd erg interessant om in de folklore iets terug te vinden omtrent de betekenis en achtergronden van een plantennaam, want ‘maagde’-liefje heeft met Maria, de moeder van het Christuskind, te maken, de vrouw die volgens de traditie maagd was en bleef en wier nagedachtenis juist in de meimaand royaal wordt gevierd, nota bene, als alle vogeltjes een ei leggen!!

In de moderne kruidengeneeskunde, de fytotherapie, wordt het Madeliefje nauwelijks meer gebruikt. Jammer, want ik heb erg veel goede ervaringen met de Bellis perennis, het madeliefje en er goede dingen van gezien. Een paar voorbeelden. Mijn vader had dikwijls last van een steenpuist, zo rond de haar grens en in de nek. De huisarts sneed die dan open, zodat het pus er uit kon, hetgeen op zich niet steeds ongevaarlijk is, maar goed. Antibiotica waren er niet of nauwelijks. Toen kwam mijn vader bij de destijds als heel vakbekwaam bekend staande kruidendokter W.C.Smits in Putten. Hij kreeg daar enkele pakjes (gedroogde) kruidenthee mee, met als hoofdbestanddeel: Bellis perennis .

Iedere dag werd er een potje thee van gezet waarvan drie kopjes gedronken werd over de dag verdeeld. O wonder, de steenpuisten bleven weg…

In oudere kruidenboeken lees je, dat de thee of tinctuur van het Madeliefje werd gebruikt bij reuma en jicht. Toen ik mij wat meer verdiepte in dit plantje, op zoek ging naar o.a. de werkzame stoffen, al weer vele jaren geleden, kwam ik tot het inzicht, dat het Madeliefje, met name de bloemen, een stofje bevat met de naam comosiine. Uit onderzoeken, destijds, aan de Universiteit van Heidelberg, onder supervisie van Prof.dr.Otto Gessner, bleek, dat deze stof zeer bloedzuiverend werkt, mede, omdat het de nierfunctie verbetert en veel ‘stofwisselings-afval’, zeg maar ongewenste troep, uit het lichaam afvoert.

Zelf heb ik toen een onderzoekje opgezet naar de werking van Madeliefjestinctuur, o.a. bij acne. Gecombineerd met ook weer zo’n vergeten geneeskruid, de Artemisia Abrotanum, zag ik meer dan toevallige resultaten in gunstig perspectief bij de heel kleine ‘etterkopjes’ op de puistjes in het gezicht.

Welnu, Madeliefjestinctuur is, als je even zoekt, nog altijd wel verkrijgbaar. Een prima kruid om het bloed te reinigen en een teveel aan urinezuren af te voeren, waardoor het bloed in een wat ‘maagdelijker’ conditie belandt, of wel zuiver en eerlijk van habitus.

Je kunt de tinctuur rustig 40 dagen achtereen gebruiken, steeds 2 x daags 25 druppels op iets water.

Want, het Madeliefje, ja, het Maagde-liefje, het Meizoentje, het plantje van Maria, kan je lichaam reinigen van narigheid die er niet in thuis hoort.

Luisteraars, graag weer tot de volgende week.

 

Copyright, 02-04-2017, Jaap Huibers, Amerongen
Andere columns Jaap Huibers:

- ‘R’ in de maand –over levertraan, zonlicht, moderne kantoor- werk-plekken en vit,D.

- Melissa officinalis: een waardevolle hulp als de indrukken van ‘buitenaf’ iets teveel zijn.

- Column voor 3 september 2017 – Begin nieuw schooljaar, keel en neusprobleempjes en de heilzame werking van Pau d’arco, Echinacea en Melissa.

- Column voor 27 augustus 2017 – Een ‘vrije geest’ biedt ruimte om het lichaam zinvol en dus gezond te laten functioneren.

- Koolsoorten, heerlijke groenten en vol geneeskrachtige kwaliteiten.

- Sperziebonen, een heel oude groente, waarvan de peulenschillen een bijzondere medicinale werking bezitten, o.a. bij diabetes II.

- Andijvie, een heerlijke groente, met bitterstoffen die erg heilzaam zijn voor de reiniging van de lever.

- Kropsla, de Romeinen kweekten het al, en het witte melksap heeft een rustgevende werking, met name bij een ‘nerveuze maag’

- Obstipatie, het spijverteringstreintje en de vakantie als oorzaak van verstopping. Russische rabarber kan helpen.

- Zwarte bessen: heerlijk voor bessensap en jam, maar ook vol medicinale kwaliteiten bij allergieën en een verzwakt afweersysteem.

- Column voor 9 juli 2017 – Zijn er verschillen tussen natuurlijke en synthetische vitaminen en mineralen?

- Column voor 2 juli 2017 – Feest van de zon: St. Jan en de helende werking van het kruid, dat naar St. Jan vernoemd is.

- Column voor 25 juni 2017 - Hoge temperaturen, snelle temperatuurverschillen, transpiratie-vochtverlies en een glas andijviekookwater.

- Venkel, midzomernacht, dieven en boze geesten als ook een weldaad bij maag en darm ongenoegens.

- Column voor 11 juni 2017 – Voedingssupplementen… zin of onzin? Moet altijd ‘maatwerk’ zijn!

- Column voor 4 juni 2017- Hooikoorts en drie kruiden die enige verlichting kunnen bieden.

- Column voor 25 juni 2017 - Hoge temperaturen, snelle temperatuurverschillen, transpiratie-vochtverlies en een glas andijviekookwater.

- Column voor 28 mei 2017 – Wierook, een heel oud geneesmiddel bij artritis, spierreuma, artrose en jicht.

- Over een zeer bijzonder medicijn, dat ‘niets’ kost….

- Column voor 14 mei 2017 – Moederdag en de geneeskrachtige werking van Kamille, de bloemen met een ‘gouden’ moederhart.

- Column voor 7 mei 2017 – E-nummers….hulpstoffen in het voedsel, die soms erg vervelende ‘bijwerkingen’ kunnen hebben.

- Column voor 30 april 2017 – De waarde van Valeriaan in een wereld die een gekkenhuisje aan het worden is.

- Meidoorn, een zonnetje voor het hart, en een weldaad voor de neus.

- Pasen: eieren, nieuw leven, voorjaar en het belang van cholesterol.

- Column voor 9 april 2017 – Moederkruid (Tanacetum parthenium), een klein geschenkje uit de hemel bij hoofdpijn en migraine.

- Column voor 2 april 2017 – Hoe het ‘maagdeliefje’ het Madeliefje werd, dat bloedzuiverend kwaliteiten bezit.

- Column voor 26 maart 2017 - Lavas (maggiplant), monniken lusten er graag soep van en zeer bruikbaar bij vocht vasthouden, en darmkoliekjes bij kinderen.

- Maarts viooltje (Viola odorata) en de winterse slijm en hoest ‘restjes’…

- Column voor 12 maart 2017 – Middeleeuwse ‘standen’, ogen, oren, spiergevoel en de kwaliteit van het evenwicht.

- Maagzuurremmers kunnen (ernstige) bijwerkingen hebben. Plantago en Tormentilla zijn dikwijls bruikbare alternatieven.


Dit weekend

Mijn stad Nieuwegein
Nieuwegein, u kent het als nieuwbouw-stad, maar kent u ook de oude boerderijen en havens? De 12-jarige Esmee Koene, geboren en getogen in Nieuwegein, neemt presentator Margreet van Gils (uit Utrecht) mee op een ontdekkingstocht door haar stad Nieuwegein.-advertentie-RTV Utrecht

Evenement aanmelden op RTV Utrecht
Iedereen die een evenement (of iets anders voor publiek) in onze provincie organiseert, kan die uploaden in de evenementenagenda op onze website. Meld hier uw evenement aan en deze verschijnt in onze rubriek "agendatips".

lees verder »


Doe mee

RTV Utrecht Panel
Via dit online panel vragen wij naar uw ervaringen met onze radio- en televisieprogramma’s, websites, reclamecampagnes en nog veel meer.

lees verder »-advertentie-


Energie vergelijken: heel eenvoudig de voordeligste leverancier van stroom en gas in Utrecht vinden en in drie klikken overstappen.
Vergelijk nu op Gaslicht.com


Nieuws uit andere regio's


(inter)nationaal nieuws
-advertentie-