Column Jaap Huibers


Column voor 9 april 2017 – Moederkruid (Tanacetum parthenium), een klein geschenkje uit de hemel bij hoofdpijn en migraine.

Goedemorgen luisteraars,

 

Hoofdpijn en zeker migraine….wie het zelf heeft ervaren weet, hoe deze diep ellendige pijn je dagelijks leven kan ontregelen. Als er geen andere oorzaken aanwijsbaar zijn, zoals nekwervel-, kaakgewricht problemen, aangezicht zenuwontsteking, late gevolgen van een hersenschudding en zelfs hormonale invloeden, bijv. bij pilgebruiksters, welnu, als daar niet de oorzaak van de optredende hoofdpijn of migraine gevonden kan worden, dan heeft het dikwijls te maken een heftige kramptoestand van de bloedvaten naar en in het hoofd. Met name over dit laatste wil ik van daag iets vertellen en een kruid bespreken, dat ter genezing of verlichting, heel hoog blijkt te scoren.

Hoofdpijn ten gevolge van vaatkrampen in de bloedvaten in en naar het hoofd kun je bijvoorbeeld vergelijken met pijn in de benen, die dikwijls ook het gevolg is van vaatkramp. Het eerste wat je je dan behoort af te vragen: hoe kan vaatkramp ontstaan en optreden? Ook daar kunnen weer verschillende oorzaken voor gevonden worden, maar dikwijls ontstaat vaatkramp ten gevolgen van een langdurig magnesium tekort ‘in’ de weefselcellen. De magnesiumwaarden in het bloed zijn dan meestal normaal. Zie het zo: de bloedvaten zijn in wezen ‘kanalen’, kleine slangen, waar het bloed door stroomt en die hoofdzakelijk bestaan uit zogenaamd ‘glad’ spierweefsel. Een goede functie van sperweefsel is mede afhankelijk van drie mineralen: kalium, calcium en magnesium. Als je normaal, basaal en gezond eet, zul je niet snel een tekort aan kalium of calcium hebben. Maar…met magnesium is dat een heel ander verhaal, want magnesium is voor de darmen een heel moeilijk mineraal om goed omgezet te krijgen in een lichaamseigen magnesium. Dus, bij migraine en hoofdpijn altijd ook wat extra magnesium gebruiken, bijvoorbeeld als magnesiumorotaat 500mg of als magnesiumcitraat 500 mg. Dat ontkrampt de bloedvaten.

Hoofdpijn en zeker migraine, kunnen ook het gevolg zijn van het vrijkomen van twee stoffen, te weten: histamine en tyramine. Vooral die laatste, tyramine, kan bij sommige personen zeer heftige hoofdpijn, als ook hartkloppingen en hoge bloeddruk veroorzaken. In het geval van hoofdpijn en vooral migraine, direct zoveel mogelijk tyramine vrij of arm voedsel gebruiken. Dus o.a. geen kaas, en zeker geen oude kaas, geen alcohol, kruiden en specerijen, vleeswaren en zeker bepaalde worstsoorten. Ik heb patiënten meegemaakt, die na het eten van een broodje oude kaas, of een broodje met royaal salami belegd, binnen een uur een aanval van migraine meemaakten, daar in die genoemde voedingsmiddelen erg veel tyramine aanwezig is.

En dan dat al eeuwen bekende, oude en onvolprezen kruid, dat beroemd is geworden vanwege het zinvolle effect ervan bij hoofdpijn en migraine: Het Moederkruid. In het Latijn: Tanacetum parthenium. In de apotheek kun je het bestellen als Partenium tinctuur (soms ook wel Pyrethrum tinctuur genoemd). Uit tal van onderzoeken is gebleken, dat Moederkruid een krampwerende werking bezit, en dan met name op het gladde spierweefsel (dus o.a. van de bloedvaten). Het werkt ook enigszins bloedvat verwijdend. De oude Egyptenaren gebruikten dit kruid al bij hoofdpijn. Ook in de beroemde The British Herbal (ongeveer 1755), wordt moederkruid geroemd vanwege zijn werking, juist en vooral bij hoofdpijn. Uit een officieel klinisch onderzoek van de Universiteit van Nottingham in 1988, bleek, dat Moederkruid de ernst en de frequentie van migraine aanvallen vermindert bij, jawel, 70% van de patiënten. Kortom, een kruid om serieus te baat te nemen bij hoofdpijn en migraine. Bij opkomende migraine kun je het beste de tinctuur gebruiken, zelfs ieder half uur 5 tot 10 druppels op iets water, tot 6x achtereen. Bij gewone hoofdpijn is 3x daags 20 druppels dikwijls verlichting gevend en zelfs volledig genezend, als je het 4 tot 6 weken dagelijks gebruikt. Zwangere vrouwen en zogende moeders moeten dit kruid niet gebruiken omdat het de bloedvaten van en naar de baarmoeder kan activeren (verwijden). Voor het overige: een zeer veilig kruid waarvan geen bijwerkingen bekend zijn. Zeker de moeite waard om zelf eens te onderzoeken of het bij ‘jouw hoofdpijn’ past en wat verlichting kan bieden.

Luisteraars, graag weer tot de volgende week.

 

Copyright, 09-04-1017, Jaap Huibers, Amerongen.

 
Andere columns Jaap Huibers:

- ‘R’ in de maand –over levertraan, zonlicht, moderne kantoor- werk-plekken en vit,D.

- Melissa officinalis: een waardevolle hulp als de indrukken van ‘buitenaf’ iets teveel zijn.

- Column voor 3 september 2017 – Begin nieuw schooljaar, keel en neusprobleempjes en de heilzame werking van Pau d’arco, Echinacea en Melissa.

- Column voor 27 augustus 2017 – Een ‘vrije geest’ biedt ruimte om het lichaam zinvol en dus gezond te laten functioneren.

- Koolsoorten, heerlijke groenten en vol geneeskrachtige kwaliteiten.

- Sperziebonen, een heel oude groente, waarvan de peulenschillen een bijzondere medicinale werking bezitten, o.a. bij diabetes II.

- Andijvie, een heerlijke groente, met bitterstoffen die erg heilzaam zijn voor de reiniging van de lever.

- Kropsla, de Romeinen kweekten het al, en het witte melksap heeft een rustgevende werking, met name bij een ‘nerveuze maag’

- Obstipatie, het spijverteringstreintje en de vakantie als oorzaak van verstopping. Russische rabarber kan helpen.

- Zwarte bessen: heerlijk voor bessensap en jam, maar ook vol medicinale kwaliteiten bij allergieën en een verzwakt afweersysteem.

- Column voor 9 juli 2017 – Zijn er verschillen tussen natuurlijke en synthetische vitaminen en mineralen?

- Column voor 2 juli 2017 – Feest van de zon: St. Jan en de helende werking van het kruid, dat naar St. Jan vernoemd is.

- Column voor 25 juni 2017 - Hoge temperaturen, snelle temperatuurverschillen, transpiratie-vochtverlies en een glas andijviekookwater.

- Venkel, midzomernacht, dieven en boze geesten als ook een weldaad bij maag en darm ongenoegens.

- Column voor 11 juni 2017 – Voedingssupplementen… zin of onzin? Moet altijd ‘maatwerk’ zijn!

- Column voor 4 juni 2017- Hooikoorts en drie kruiden die enige verlichting kunnen bieden.

- Column voor 25 juni 2017 - Hoge temperaturen, snelle temperatuurverschillen, transpiratie-vochtverlies en een glas andijviekookwater.

- Column voor 28 mei 2017 – Wierook, een heel oud geneesmiddel bij artritis, spierreuma, artrose en jicht.

- Over een zeer bijzonder medicijn, dat ‘niets’ kost….

- Column voor 14 mei 2017 – Moederdag en de geneeskrachtige werking van Kamille, de bloemen met een ‘gouden’ moederhart.

- Column voor 7 mei 2017 – E-nummers….hulpstoffen in het voedsel, die soms erg vervelende ‘bijwerkingen’ kunnen hebben.

- Column voor 30 april 2017 – De waarde van Valeriaan in een wereld die een gekkenhuisje aan het worden is.

- Meidoorn, een zonnetje voor het hart, en een weldaad voor de neus.

- Pasen: eieren, nieuw leven, voorjaar en het belang van cholesterol.

- Column voor 9 april 2017 – Moederkruid (Tanacetum parthenium), een klein geschenkje uit de hemel bij hoofdpijn en migraine.

- Column voor 2 april 2017 – Hoe het ‘maagdeliefje’ het Madeliefje werd, dat bloedzuiverend kwaliteiten bezit.

- Column voor 26 maart 2017 - Lavas (maggiplant), monniken lusten er graag soep van en zeer bruikbaar bij vocht vasthouden, en darmkoliekjes bij kinderen.

- Maarts viooltje (Viola odorata) en de winterse slijm en hoest ‘restjes’…

- Column voor 12 maart 2017 – Middeleeuwse ‘standen’, ogen, oren, spiergevoel en de kwaliteit van het evenwicht.

- Maagzuurremmers kunnen (ernstige) bijwerkingen hebben. Plantago en Tormentilla zijn dikwijls bruikbare alternatieven.


Dit weekend

Mijn stad Nieuwegein
Nieuwegein, u kent het als nieuwbouw-stad, maar kent u ook de oude boerderijen en havens? De 12-jarige Esmee Koene, geboren en getogen in Nieuwegein, neemt presentator Margreet van Gils (uit Utrecht) mee op een ontdekkingstocht door haar stad Nieuwegein.-advertentie-RTV Utrecht

Evenement aanmelden op RTV Utrecht
Iedereen die een evenement (of iets anders voor publiek) in onze provincie organiseert, kan die uploaden in de evenementenagenda op onze website. Meld hier uw evenement aan en deze verschijnt in onze rubriek "agendatips".

lees verder »


Doe mee

RTV Utrecht Panel
Via dit online panel vragen wij naar uw ervaringen met onze radio- en televisieprogramma’s, websites, reclamecampagnes en nog veel meer.

lees verder »-advertentie-


Energie vergelijken: heel eenvoudig de voordeligste leverancier van stroom en gas in Utrecht vinden en in drie klikken overstappen.
Vergelijk nu op Gaslicht.com


Nieuws uit andere regio's


(inter)nationaal nieuws
-advertentie-