Column Jaap Huibers


Pasen: eieren, nieuw leven, voorjaar en het belang van cholesterol.

Goedemorgen luisteraars,

Vandaag  eerste paasdag… Een feestdag met een unieke, heel oude achtergrond en historie. Het paasfeest heeft zijn oorsprong in de Christelijke cultuur. Immers, op eerste paasdag vieren we het feit dat Jezus Christus, na zijn kruisiging, uit de dood is opgestaan. Of wel, het leven heeft de dood overwonnen. Of dat nu allemaal concreet en daadwerkelijk zo heeft plaatsgevonden? Wie zal het zeggen, want er zijn eigenlijk geen echt betrouwbare historische bronnen. Wat wel belangrijk is gaat in de kern over de symbolische waarde van die opstanding uit de dood. Nieuw leven dat een kans krijgt. Dat is wellicht de reden dat ooit, heel lang geleden, de datum voor het paasfeest is vastgesteld op de eerste zondag na Volle Maan, nadat de Zon op 21 maart in het Dierenriemteken Ram is gekomen. Nieuw leven, nieuwe lente, nieuw geluid. Boeiend, dat men zich vroeger op zijn ‘paasbest’ kleedde, of wel, in nieuwe, mooie frisse en aantrekkelijke kleding wilde verschijnen.

De oorsprong van Pasen heeft ook te maken met vruchtbaarheid, want nieuw leven kan alleen geboren worden bij de gratie van vruchtbaarheid, waardoor nieuw leven letterlijk tot ontwikkeling kan komen. Vandaar ook, dat het paasfeest in de meest ‘vruchtbare’ periode van het jaar valt: de lente, waar de natuur een en al vruchtbaarheid vertoont en veel energie gebruikt om nieuw leven te realiseren.

Met Pasen ging men vroeger niet alleen op zijn ‘paasbest’, maar bij Pasen hoorden ook de eieren, de paaseieren. Een zoektocht in de tuin om de verstopte paaseieren, die we eerst mooi beschilderd hebben, te vinden, om vervolgens heerlijk en erg lekker te kunnen genieten van zo’n zelf gemaakte eiersalade, of gevulde eieren met veel jong peterselieblad. Eieren bevatten nogal wat cholesterol, Dus staat het eitje bij huisarts en cardioloog in een heel kwaad daglicht, want cholesterol is volgend de medische deskundigen bedreigender en gevaarlijker dan de ‘duivel’ in de Middeleeuwen. De angst voor een iets te hoog cholesterol waart nu al zo’n 40 jaar rond met als gevolg dat heel veel mensen cholesterol verlagende pillen moeten slikken. Maar toch, beste luisteraars, is cholesterol een heel, heel belangrijke stof in ons lichaam. Zonder cholesterol zouden we ons niet kunnen voortplanten, zou er zelfs geen nieuw leven mogelijk zijn, omdat cholesterol de basisstof is voor…..de geslachtshormonen. Tja, als die geslachtshormonen zich wegens gebrek aan cholesterol maar moeizaam kunnen vormen, dan is er beslist minder kans op vruchtbaarheid en dus, op nieuw leven.

Leuke samenhang: Pasen, opstanding uit de dood, nieuw leven, en de paaseieren die het cholesterol bevatten om de geslachtshormonen te kunnen vormen….

De vraag is en blijft: hoe betrouwbaar is dat officiële medische verhaal over cholesterol? De Deense/Zweedse onderzoeker, Uffe Ravnskov, hij is direct betrokken geweest hij het grootste cholesterolonderzoek van destijds, zegt er in zijn boek: “Feiten en fabels over cholesterol”, erg interessante en zelfs onthutsende  dingen over. Is cholesterol wel de echte oorzaak van het dichtslibben van slagaderen? Het zou zomaar kunnen zijn dat er heel andere oorzaken spelen, maar die worden niet onderzocht of erkend, omdat er geen rooie cent aan valt te verdienen!!

Het zou zomaar kunnen zijn, dat het in de zestiger jaren royaal geïntroduceerde fluor, met name in de tandpasta’s en de speciale fluor behandeling bij de tandarts, ook, of zelfs van meer invloed is geweest op de conditie van de slagaderen, dan cholesterol. Fluor bezit namelijk de eigenschap weefsels sterk te ‘verharden’, dus ook het tandglazuur en dus mogelijk ook andere lichaamsweefsels. Daar zou nu eens echt onderzoek naar gedaan moeten worden…

Welnu, eet met Pasen met grote vreugde uw paaseieren, vier het nieuwe leven, ervaar dat de natuur de kracht bezit om nieuw leven te beginnen en mijmer een klein momentje, over hetgeen een paar duizend jaar geleden op die  paasmorgen beleefd is:

De symbolische waarde van ‘Christus is opgestaan’, het nieuwe leven!

Luisteraars, graag weer tot de volgende week.

Copyright, 16-04-2017,. Jaap Huibers, Amerongen.
Andere columns Jaap Huibers:

- ‘R’ in de maand –over levertraan, zonlicht, moderne kantoor- werk-plekken en vit,D.

- Melissa officinalis: een waardevolle hulp als de indrukken van ‘buitenaf’ iets teveel zijn.

- Column voor 3 september 2017 – Begin nieuw schooljaar, keel en neusprobleempjes en de heilzame werking van Pau d’arco, Echinacea en Melissa.

- Column voor 27 augustus 2017 – Een ‘vrije geest’ biedt ruimte om het lichaam zinvol en dus gezond te laten functioneren.

- Koolsoorten, heerlijke groenten en vol geneeskrachtige kwaliteiten.

- Sperziebonen, een heel oude groente, waarvan de peulenschillen een bijzondere medicinale werking bezitten, o.a. bij diabetes II.

- Andijvie, een heerlijke groente, met bitterstoffen die erg heilzaam zijn voor de reiniging van de lever.

- Kropsla, de Romeinen kweekten het al, en het witte melksap heeft een rustgevende werking, met name bij een ‘nerveuze maag’

- Obstipatie, het spijverteringstreintje en de vakantie als oorzaak van verstopping. Russische rabarber kan helpen.

- Zwarte bessen: heerlijk voor bessensap en jam, maar ook vol medicinale kwaliteiten bij allergieën en een verzwakt afweersysteem.

- Column voor 9 juli 2017 – Zijn er verschillen tussen natuurlijke en synthetische vitaminen en mineralen?

- Column voor 2 juli 2017 – Feest van de zon: St. Jan en de helende werking van het kruid, dat naar St. Jan vernoemd is.

- Column voor 25 juni 2017 - Hoge temperaturen, snelle temperatuurverschillen, transpiratie-vochtverlies en een glas andijviekookwater.

- Venkel, midzomernacht, dieven en boze geesten als ook een weldaad bij maag en darm ongenoegens.

- Column voor 11 juni 2017 – Voedingssupplementen… zin of onzin? Moet altijd ‘maatwerk’ zijn!

- Column voor 4 juni 2017- Hooikoorts en drie kruiden die enige verlichting kunnen bieden.

- Column voor 25 juni 2017 - Hoge temperaturen, snelle temperatuurverschillen, transpiratie-vochtverlies en een glas andijviekookwater.

- Column voor 28 mei 2017 – Wierook, een heel oud geneesmiddel bij artritis, spierreuma, artrose en jicht.

- Over een zeer bijzonder medicijn, dat ‘niets’ kost….

- Column voor 14 mei 2017 – Moederdag en de geneeskrachtige werking van Kamille, de bloemen met een ‘gouden’ moederhart.

- Column voor 7 mei 2017 – E-nummers….hulpstoffen in het voedsel, die soms erg vervelende ‘bijwerkingen’ kunnen hebben.

- Column voor 30 april 2017 – De waarde van Valeriaan in een wereld die een gekkenhuisje aan het worden is.

- Meidoorn, een zonnetje voor het hart, en een weldaad voor de neus.

- Pasen: eieren, nieuw leven, voorjaar en het belang van cholesterol.

- Column voor 9 april 2017 – Moederkruid (Tanacetum parthenium), een klein geschenkje uit de hemel bij hoofdpijn en migraine.

- Column voor 2 april 2017 – Hoe het ‘maagdeliefje’ het Madeliefje werd, dat bloedzuiverend kwaliteiten bezit.

- Column voor 26 maart 2017 - Lavas (maggiplant), monniken lusten er graag soep van en zeer bruikbaar bij vocht vasthouden, en darmkoliekjes bij kinderen.

- Maarts viooltje (Viola odorata) en de winterse slijm en hoest ‘restjes’…

- Column voor 12 maart 2017 – Middeleeuwse ‘standen’, ogen, oren, spiergevoel en de kwaliteit van het evenwicht.

- Maagzuurremmers kunnen (ernstige) bijwerkingen hebben. Plantago en Tormentilla zijn dikwijls bruikbare alternatieven.


Dit weekend

Mijn stad Nieuwegein
Nieuwegein, u kent het als nieuwbouw-stad, maar kent u ook de oude boerderijen en havens? De 12-jarige Esmee Koene, geboren en getogen in Nieuwegein, neemt presentator Margreet van Gils (uit Utrecht) mee op een ontdekkingstocht door haar stad Nieuwegein.-advertentie-RTV Utrecht

Evenement aanmelden op RTV Utrecht
Iedereen die een evenement (of iets anders voor publiek) in onze provincie organiseert, kan die uploaden in de evenementenagenda op onze website. Meld hier uw evenement aan en deze verschijnt in onze rubriek "agendatips".

lees verder »


Doe mee

RTV Utrecht Panel
Via dit online panel vragen wij naar uw ervaringen met onze radio- en televisieprogramma’s, websites, reclamecampagnes en nog veel meer.

lees verder »-advertentie-


Energie vergelijken: heel eenvoudig de voordeligste leverancier van stroom en gas in Utrecht vinden en in drie klikken overstappen.
Vergelijk nu op Gaslicht.com


Nieuws uit andere regio's


(inter)nationaal nieuws
-advertentie-