Column Jaap Huibers


Meidoorn, een zonnetje voor het hart, en een weldaad voor de neus.

Goedemorgen luisteraars,

De aankomende weken kunnen we zo her en der weer genieten van de prachtige meidoorn struiken en hagen. De Amerongse Veerweg is wat dat betreft,  werkelijk een lust voor het oog en lopend langs die meidoornstruiken een weldaad voor de neus, want de geur van de meidoornbloemen is op zich al genezend. In het Latijn heet de plant: Crataegus oxyacantha. Als sinds het midden van de 19e eeuw wordt de meidoorn in de kruidengeneeskunde gebruikt bij tal van hartkwalen. En begin 20e eeuw toonden medisch-wetenschappelijke onderzoeken aan, dat patiënten met een verminderde doorbloeding ten gevolge van een slechte hartwerking, na 6 weken meidoorntinctuur gebruik aantoonbare verbeteringen in hun toestand te zien gaven. Maar ook in de oudheid was men bekend met de meidoorn.

De Griekse arts Dioscorides vermeldde, dat het eten van meidoornbessen diarree deed ophouden en ook beschreef hij de effecten van meidoorngebruik op de hartwerking.

Kortom, de meidoorn bezit een re-genererend vermogen op de hartspier. Nu ga ik u niet lastig vallen met al die stoffen in de meidoornbladeren die daar toe bijdragen, want dat zijn allemaal heel moeilijke namen. Dat is werk voor farmacologen en specialisten.

Wat wel interessant is? Eigenlijk iets heel eenvoudigs. Al bij de Germanen werden meidoornstruiken geplant rond hun zogenaamde Heilige Plaatsen. Dat waren de plaatsen waar de Goden in ere werden gehouden.  Heilige Plaatsen dat lijkt een wat vaag iets uit een ver, bijgelovig verleden. Toch is een Heilige Plaats nog altijd te ontdekken, niet alleen ergens in het land, als wel en ook, in jezelf. Hoe dat, zo zult u zich afvragen? Wel, de meest Heilige plaats van een mens, dat is…zijn hart. Door vele eeuwen heen is dat ook zo genoemd en in onze taal verwerkt. Het hart is de zetel van jouw eigen, diepste ‘zijn’, jouw onvervalsbare persoonlijke eigenheid. Met je hoofd (dus met de ‘denk’ hersenen) kun je van alles bedenken, en bekokstoven. Maar als het om de echte eerlijkheid, de echte waarheid gaat, dan zegt de taal: ‘In zijn hart wist hij het wel’. Je moet dus van je hart nooit een moordkuil maken, zoals de taal ook weer zo treffend aangeeft.

Alle menselijke gevoelens, emoties, vreugden, verdriet, woede, teleurstellingen en vernederingen hebben altijd hun weerslag op het hart. Als je je diepste wezen in liefde hebt geschonken aan een medemens en die liefde die je voor die ander hebt willen tonen wordt ontwricht of verbroken, dan zegt ook weer de taal: een gebroken hart.

Voor cardiologen is het hart een zuiver materieel, fysiek orgaan. Daarom kan een cardioloog geen ‘gebroken hart’ genezen.

Veel mensen, zeker op oudere leeftijd, kunnen te maken krijgen met een vermindering van de kwaliteit van hun hart-spier-werking. Als je, zoals ik, vele jaren hebt gepraktiseerd en met hartpatiënten wat dieper en persoonlijker doorpraatte, komt er altijd een ‘geschiedenis’ voorbij waar dan dikwijls veel verdriet, spanningen, teleurstellingen en het beschadigd zijn van het eigen enthousiasme, wat ooit vanuit het hart werd getoond, zichtbaar wordt. En dan komt de meidoorn, de Crataegus als de beschermer, de omhuller van jouw eigen, meest heilige plaats, jouw hart in beeld.

 Alle mensen met een wat verminderde hartwerking, een nerveus hart, dat onrustig wordt als de omgevings-invloeden hard en soms zo onpersoonlijk wreed kunnen zijn, kunnen steeds hun toevlucht zoeken bij dat al-oude geneesmiddel voor het hart: de meidoorn. Zeer lange tijd kun je dagelijks 2 tot 3 keer 20 druppels Crataegus tinctuur gebruiken. Het bevordert de doorbloeding van het hart en versterkt de hartspier. Letterlijk: een zonnetje voor dat kwetsbare hart.

Luisteraars, graag weer tot de volgende week.

 

Copyright, 23-04-2017, Jaap Huibers, Amerongen
Andere columns Jaap Huibers:

- ‘R’ in de maand –over levertraan, zonlicht, moderne kantoor- werk-plekken en vit,D.

- Melissa officinalis: een waardevolle hulp als de indrukken van ‘buitenaf’ iets teveel zijn.

- Column voor 3 september 2017 – Begin nieuw schooljaar, keel en neusprobleempjes en de heilzame werking van Pau d’arco, Echinacea en Melissa.

- Column voor 27 augustus 2017 – Een ‘vrije geest’ biedt ruimte om het lichaam zinvol en dus gezond te laten functioneren.

- Koolsoorten, heerlijke groenten en vol geneeskrachtige kwaliteiten.

- Sperziebonen, een heel oude groente, waarvan de peulenschillen een bijzondere medicinale werking bezitten, o.a. bij diabetes II.

- Andijvie, een heerlijke groente, met bitterstoffen die erg heilzaam zijn voor de reiniging van de lever.

- Kropsla, de Romeinen kweekten het al, en het witte melksap heeft een rustgevende werking, met name bij een ‘nerveuze maag’

- Obstipatie, het spijverteringstreintje en de vakantie als oorzaak van verstopping. Russische rabarber kan helpen.

- Zwarte bessen: heerlijk voor bessensap en jam, maar ook vol medicinale kwaliteiten bij allergieën en een verzwakt afweersysteem.

- Column voor 9 juli 2017 – Zijn er verschillen tussen natuurlijke en synthetische vitaminen en mineralen?

- Column voor 2 juli 2017 – Feest van de zon: St. Jan en de helende werking van het kruid, dat naar St. Jan vernoemd is.

- Column voor 25 juni 2017 - Hoge temperaturen, snelle temperatuurverschillen, transpiratie-vochtverlies en een glas andijviekookwater.

- Venkel, midzomernacht, dieven en boze geesten als ook een weldaad bij maag en darm ongenoegens.

- Column voor 11 juni 2017 – Voedingssupplementen… zin of onzin? Moet altijd ‘maatwerk’ zijn!

- Column voor 4 juni 2017- Hooikoorts en drie kruiden die enige verlichting kunnen bieden.

- Column voor 25 juni 2017 - Hoge temperaturen, snelle temperatuurverschillen, transpiratie-vochtverlies en een glas andijviekookwater.

- Column voor 28 mei 2017 – Wierook, een heel oud geneesmiddel bij artritis, spierreuma, artrose en jicht.

- Over een zeer bijzonder medicijn, dat ‘niets’ kost….

- Column voor 14 mei 2017 – Moederdag en de geneeskrachtige werking van Kamille, de bloemen met een ‘gouden’ moederhart.

- Column voor 7 mei 2017 – E-nummers….hulpstoffen in het voedsel, die soms erg vervelende ‘bijwerkingen’ kunnen hebben.

- Column voor 30 april 2017 – De waarde van Valeriaan in een wereld die een gekkenhuisje aan het worden is.

- Meidoorn, een zonnetje voor het hart, en een weldaad voor de neus.

- Pasen: eieren, nieuw leven, voorjaar en het belang van cholesterol.

- Column voor 9 april 2017 – Moederkruid (Tanacetum parthenium), een klein geschenkje uit de hemel bij hoofdpijn en migraine.

- Column voor 2 april 2017 – Hoe het ‘maagdeliefje’ het Madeliefje werd, dat bloedzuiverend kwaliteiten bezit.

- Column voor 26 maart 2017 - Lavas (maggiplant), monniken lusten er graag soep van en zeer bruikbaar bij vocht vasthouden, en darmkoliekjes bij kinderen.

- Maarts viooltje (Viola odorata) en de winterse slijm en hoest ‘restjes’…

- Column voor 12 maart 2017 – Middeleeuwse ‘standen’, ogen, oren, spiergevoel en de kwaliteit van het evenwicht.

- Maagzuurremmers kunnen (ernstige) bijwerkingen hebben. Plantago en Tormentilla zijn dikwijls bruikbare alternatieven.


Dit weekend

Mijn stad Nieuwegein
Nieuwegein, u kent het als nieuwbouw-stad, maar kent u ook de oude boerderijen en havens? De 12-jarige Esmee Koene, geboren en getogen in Nieuwegein, neemt presentator Margreet van Gils (uit Utrecht) mee op een ontdekkingstocht door haar stad Nieuwegein.-advertentie-RTV Utrecht

Evenement aanmelden op RTV Utrecht
Iedereen die een evenement (of iets anders voor publiek) in onze provincie organiseert, kan die uploaden in de evenementenagenda op onze website. Meld hier uw evenement aan en deze verschijnt in onze rubriek "agendatips".

lees verder »


Doe mee

RTV Utrecht Panel
Via dit online panel vragen wij naar uw ervaringen met onze radio- en televisieprogramma’s, websites, reclamecampagnes en nog veel meer.

lees verder »-advertentie-


Energie vergelijken: heel eenvoudig de voordeligste leverancier van stroom en gas in Utrecht vinden en in drie klikken overstappen.
Vergelijk nu op Gaslicht.com


Nieuws uit andere regio's


(inter)nationaal nieuws
-advertentie-