Column Jaap Huibers


Column voor 30 april 2017 – De waarde van Valeriaan in een wereld die een gekkenhuisje aan het worden is.

Goedemorgen luisteraars,

 

De wereld, zo vol met allerhande mensen, is, op zijn zachts gezegd, een heel merkwaardige wereld. Misschien zou je beter kunnen zeggen: het lijkt soms wel een gekkenhuisje geworden te zijn. Dat is waarschijnlijk altijd wel enigszins zo geweest en het zal vermoedelijk ook nooit anders worden, want als ik zelf wat terug kijk in mijn vroegste herinneringen, zo’n kleine zeventig jaar geleden, dan zie ik in die tijd ‘poldermolens’ draaien en tal van mensen die, ook toen al, soms een tikje van de molen’ hadden opgelopen.

De menselijke soort is een heel aparte soort. Enerzijds een levend wezen dat ontstaan is uit puur biologische hoedanigheden, zoals ook andere hogere zoogdieren, maar anderzijds is de mens ook een wezen met een rationeel denkvermogen, dat zich soms heel erg verwijdert en onttrekt van en aan die biologische wetmatigheden. Kortom, met dat rationele denken, de verstandelijke vermogens en wat daar allemaal ook mee bekokstoofd kan worden, kunnen  we onszelf, ja, ons lichaam en zelfs onze gezondheid, veel narigheid en schade berokkenen. Welke narigheden of ongezonde toestanden, zo zult u zich afvragen? Dat heeft meestal erg veel met ons zenuwstelsel te maken. Enkele recente cijfers:

Bijna een miljoen mensen in Nederland slikken antidepressiva. Ruim een miljoen mensen slikken z.gn tranquilizers. Zeg maar, angst en paniek onderdrukkers, zoals oxazepam e.d. Minister Schippers van Volksgezondheid maakte enige maanden geleden bekend, dat in Nederland zo’n 28.000 mensen rondlopen die ernstig, tot zeer ernstig verward zijn, maar zich niet willen laten behandelen. Dit alles betreft niet uitsluitend oudere mensen, nee, ook jeugdige mensen, kinderen, slikken medicijnen om rustig te blijven en psychisch niet te ontsporen. Kijk maar eens naar de aanzienlijke aantallen, als hyperactief aangemerkte kinderen, die bijv., ritalin slikken.

Tja, misschien is onze wereld, vol mensen, in deze tijd toch wel een klein gekkenhuis aan het worden.

Luisteraars, nu iets interessants. Als je zorgvuldig probeert waar te nemen en analyseren, zie je, dat erg veel mensen en met name in de leeftijd puberteit tot en met de jonge volwassenheid, tegenwoordig steeds meer actief bezig zijn om ‘zichzelf’ te profileren, hun eigen ‘ego’ waar te maken en zichzelf steeds maar weer willen vertonen en presenteren in de zin van ‘ik hoor er bij, ik ben ook belangrijk’. De sociale netwerken, o.a. via internet, staan er dagelijks barstens bol van. Als je daar, als jong mens, niet volledig aan meedoet, ontstaat al snel het gevoel en beleven in hen zelf: hoor ik er eigenlijk wel helemaal bij? Je zou dit erg ‘neurotische’ internetgedoe kunnen aanmerken als een bepaalde vorm van….jawel…een gebrek aan eigen ‘waardigheid’, waardigheid vanuit jouw diepste, eigen innerlijk, dat wat jij zelf, als mens, eigenlijk best wel kunt zijn. Ik vermoed, dat voor heel veel tieners en jong volwassenen echt de ‘pleuris’ uitbreekt, als de mobiele telefoon, en alle internet-communicatie –netwerk gedoe, daarbij horend, een week onmogelijk zou zijn.

Maar let op!! Nu is er zo’n oud geneeskruid, dat juist op het zenuwstelsel een heel waardevolle uitwerking kan hebben. Dat is: die onvolprezen Valeriaan. In het Latijn: Valeriana officinalis.

De naam Valeriaan stamt van het Latijnse werkwoord Valére. Dat woord betekent: waardig-zijn. In vroeger tijd wisten mensen, dat het gebruik van Valeriaan dikwijls rustgevend was en enige orden en rust in het hoofd en het gevoel kon brengen. Door het gebruik van Valeriaan krijgt de ‘eigen’ waardigheid wat meer kans en ruimte om er te ‘zijn’.

Mijn grootmoeder Huibers, die beslist een zwaar en moeilijk leven moest ervaren en desondanks in opmerkelijk goede gezondheid 96 jaar werd, slikte een groot deel van haar leven zeer regelmatig ‘Valeriaan droppeltjes’.  Oma, waarom doe je dat altijd?, zo vroeg ik haar ooit eens. Ach jong, dan raakte je hoofd niet overstuur en dat is nodig om het verschil tussen onzin en echt waardevolle dingen op te kunnen merken…..

 

Luisteraars, graag weer tot de volgende week.

Copyright, 30-04-2017, Jaap Huibers, Amerongen
Andere columns Jaap Huibers:

- ‘R’ in de maand –over levertraan, zonlicht, moderne kantoor- werk-plekken en vit,D.

- Melissa officinalis: een waardevolle hulp als de indrukken van ‘buitenaf’ iets teveel zijn.

- Column voor 3 september 2017 – Begin nieuw schooljaar, keel en neusprobleempjes en de heilzame werking van Pau d’arco, Echinacea en Melissa.

- Column voor 27 augustus 2017 – Een ‘vrije geest’ biedt ruimte om het lichaam zinvol en dus gezond te laten functioneren.

- Koolsoorten, heerlijke groenten en vol geneeskrachtige kwaliteiten.

- Sperziebonen, een heel oude groente, waarvan de peulenschillen een bijzondere medicinale werking bezitten, o.a. bij diabetes II.

- Andijvie, een heerlijke groente, met bitterstoffen die erg heilzaam zijn voor de reiniging van de lever.

- Kropsla, de Romeinen kweekten het al, en het witte melksap heeft een rustgevende werking, met name bij een ‘nerveuze maag’

- Obstipatie, het spijverteringstreintje en de vakantie als oorzaak van verstopping. Russische rabarber kan helpen.

- Zwarte bessen: heerlijk voor bessensap en jam, maar ook vol medicinale kwaliteiten bij allergieën en een verzwakt afweersysteem.

- Column voor 9 juli 2017 – Zijn er verschillen tussen natuurlijke en synthetische vitaminen en mineralen?

- Column voor 2 juli 2017 – Feest van de zon: St. Jan en de helende werking van het kruid, dat naar St. Jan vernoemd is.

- Column voor 25 juni 2017 - Hoge temperaturen, snelle temperatuurverschillen, transpiratie-vochtverlies en een glas andijviekookwater.

- Venkel, midzomernacht, dieven en boze geesten als ook een weldaad bij maag en darm ongenoegens.

- Column voor 11 juni 2017 – Voedingssupplementen… zin of onzin? Moet altijd ‘maatwerk’ zijn!

- Column voor 4 juni 2017- Hooikoorts en drie kruiden die enige verlichting kunnen bieden.

- Column voor 25 juni 2017 - Hoge temperaturen, snelle temperatuurverschillen, transpiratie-vochtverlies en een glas andijviekookwater.

- Column voor 28 mei 2017 – Wierook, een heel oud geneesmiddel bij artritis, spierreuma, artrose en jicht.

- Over een zeer bijzonder medicijn, dat ‘niets’ kost….

- Column voor 14 mei 2017 – Moederdag en de geneeskrachtige werking van Kamille, de bloemen met een ‘gouden’ moederhart.

- Column voor 7 mei 2017 – E-nummers….hulpstoffen in het voedsel, die soms erg vervelende ‘bijwerkingen’ kunnen hebben.

- Column voor 30 april 2017 – De waarde van Valeriaan in een wereld die een gekkenhuisje aan het worden is.

- Meidoorn, een zonnetje voor het hart, en een weldaad voor de neus.

- Pasen: eieren, nieuw leven, voorjaar en het belang van cholesterol.

- Column voor 9 april 2017 – Moederkruid (Tanacetum parthenium), een klein geschenkje uit de hemel bij hoofdpijn en migraine.

- Column voor 2 april 2017 – Hoe het ‘maagdeliefje’ het Madeliefje werd, dat bloedzuiverend kwaliteiten bezit.

- Column voor 26 maart 2017 - Lavas (maggiplant), monniken lusten er graag soep van en zeer bruikbaar bij vocht vasthouden, en darmkoliekjes bij kinderen.

- Maarts viooltje (Viola odorata) en de winterse slijm en hoest ‘restjes’…

- Column voor 12 maart 2017 – Middeleeuwse ‘standen’, ogen, oren, spiergevoel en de kwaliteit van het evenwicht.

- Maagzuurremmers kunnen (ernstige) bijwerkingen hebben. Plantago en Tormentilla zijn dikwijls bruikbare alternatieven.


Dit weekend

Mijn stad Nieuwegein
Nieuwegein, u kent het als nieuwbouw-stad, maar kent u ook de oude boerderijen en havens? De 12-jarige Esmee Koene, geboren en getogen in Nieuwegein, neemt presentator Margreet van Gils (uit Utrecht) mee op een ontdekkingstocht door haar stad Nieuwegein.-advertentie-RTV Utrecht

Evenement aanmelden op RTV Utrecht
Iedereen die een evenement (of iets anders voor publiek) in onze provincie organiseert, kan die uploaden in de evenementenagenda op onze website. Meld hier uw evenement aan en deze verschijnt in onze rubriek "agendatips".

lees verder »


Doe mee

RTV Utrecht Panel
Via dit online panel vragen wij naar uw ervaringen met onze radio- en televisieprogramma’s, websites, reclamecampagnes en nog veel meer.

lees verder »-advertentie-


Energie vergelijken: heel eenvoudig de voordeligste leverancier van stroom en gas in Utrecht vinden en in drie klikken overstappen.
Vergelijk nu op Gaslicht.com


Nieuws uit andere regio's


(inter)nationaal nieuws
-advertentie-