Column Jaap Huibers


Column voor 7 mei 2017 – E-nummers….hulpstoffen in het voedsel, die soms erg vervelende ‘bijwerkingen’ kunnen hebben.

Goedemorgen luisteraars,

 

De afgelopen dertig jaar is er met enige regelmaat een discussie over de zogenaamde E-nummers gaande. E-nummers zijn hulpstoffen die aan het voedsel, bij de fabricage er van, worden toegevoegd om de smaak, de houdbaarheid, de kleur en de geur en het prettig eetbare er van te manipuleren en beïnvloeden. Op zich is dat niets nieuws, want al vele eeuwen zijn er ‘hulpstoffen’ gebruikt bij de voedselbereiding. Maar let op: naarmate de chemische wetenschap en industrie zich steeds verder ontwikkelde, zo eind 19e en begin 20e eeuw, werden er stofjes ontwikkeld en gemaakt, die voor de voedingsindustrie heel bruikbaar waren, maar voor ons lichamelijk welbevinden niet altijd zinvol bleken te zijn.

In december 1982 kwam er een eind aan het ‘zomaar’ en willekeurig toevoegen van hulpstoffen aan het voedsel. Er werd toen een wet van kracht, die de voedingsproducent verplichtte alle gebruikte hulpstoffen op het etiket te vermelden. Dat werden de bekende zogenaamde E-nummers.

Om de discussie over de E-nummers zuiver en verantwoord te houden, is het van groot belang, dat je heel genuanceerd en vooral ter zake kundig naar de E-nummers, dus die hulpstoffen, kijkt. Er zijn namelijk E-nummers, waar je nooit vervelende of de gezondheid kwalijk beïnvloedende ‘bijwerkingen’ van zult ervaren. Ik noem er enkele: E 330 (citroenzuur), E 485 (gelatine), E 440 (pectine), E 551 (kiezelzuur  -siliciumdioxide) en anderen.

Maar, en daar gaat het nu in feite om, er zijn ook E-nummers, met name die welke behoren tot de groep der kleurstoffen, de conserveermiddelen en de smaakverbeteraars, die beslist wat extra aandacht vragen ter beoordeling van de gezondheid beïnvloedende effecten er van.

E-nummers zijn, officieel bezien, veilig verklaard. Maar….op welke onderzoeken is die ‘zogenaamde’ veiligheid gebaseerd? Het onderzoek naar de veiligheid van een E-nummers werd destijds dikwijls uitgevoerd met behulp van proefdieren. Dat bleek al snel zeer kostbaar te zijn en dat leidde er destijds weer toe, dat het onderzoek naar de eventuele schadelijkheid van een E-nummer beperkt werd tot het vaststellen of de hulpstof, dus het betreffende E-nummer, wel of geen kankerverwekkende eigenschappen bezit. Op zich prima, maar dat laatste zegt natuurlijk niet ‘alles’ over de mogelijke andere ‘bijwerkingen’ van bepaalde E-nummers. Uit de dagelijkse medische praktijk is al vele jaren bekend en gebleken, dat veel mensen een individuele overgevoeligheid reactie kunnen vertonen na het binnenkrijgen van bepaalde E-nummers. Zo is bekend, dat met name E 102 (tartrazine, een kleurstof), E 621 (glutamaten, smaakversterkers) en E 250 (nitriet . conserveermiddelen) en nog tal van andere E-nummers, concreet en aantoonbaar de oorzaak kunnen zijn van tal van lichamelijke klachten zoals: huidproblemen (eczeem), astmatische klachten, allergische reacties, hartoverslagen, hoge bloeddruk, opgeblazen gevoel in de buik, ja, zelfs angst en paniek ervaren en lichte depressiviteit belevingen..

 Op grond van deze bewezen bevindingen kun je niet meer volhouden en beweren dat hulpstoffen (E-nummers) 100% veilig en, zoals sommige wetenschappelijk opgeleide personen menen te moeten zeggen, zelfs gezond zijn. Het enige wat je er over het gebruik van E-nummers kunt zeggen is: je gaat er niet acuut dood aan, de soms optredende, heftige lichamelijke reacties gaan na enige tijd meestal wel weer over en je krijgt er volgens de wetenschappelijk onderzoeken geen kanker van.

Maar, en dat acht ik van groot belang, ook het lange termijn effect van de E-nummers op de gezondheid is nog steeds onduidelijk, simpel, omdat het wetenschappelijk bezien nauwelijks te onderzoeken valt!

In 1986 schreven Dr. J. Kamsteeg en Ir. Baas, een zeer informatief boek over de E-nummers, met als titel: E-is eetbaar. Deze Wageningen wetenschappers beschrijven in dat boek  objectief en wetenschappelijk degelijk onderbouwd, de mogelijke bijwerkingen en gezondheidseffecten van de E-nummers.

Conclusie: E-nummers moet je wat betreft de veiligheid en het gezondheid effect er van, steeds proberen te beoordelen op jouw eigen, individuele reactie er op.

 

Luisteraars, graag weer tot de volgende week.

Copyright, 07-05-2017 Jaap Huibers, Amerongen.
Andere columns Jaap Huibers:

- ‘R’ in de maand –over levertraan, zonlicht, moderne kantoor- werk-plekken en vit,D.

- Melissa officinalis: een waardevolle hulp als de indrukken van ‘buitenaf’ iets teveel zijn.

- Column voor 3 september 2017 – Begin nieuw schooljaar, keel en neusprobleempjes en de heilzame werking van Pau d’arco, Echinacea en Melissa.

- Column voor 27 augustus 2017 – Een ‘vrije geest’ biedt ruimte om het lichaam zinvol en dus gezond te laten functioneren.

- Koolsoorten, heerlijke groenten en vol geneeskrachtige kwaliteiten.

- Sperziebonen, een heel oude groente, waarvan de peulenschillen een bijzondere medicinale werking bezitten, o.a. bij diabetes II.

- Andijvie, een heerlijke groente, met bitterstoffen die erg heilzaam zijn voor de reiniging van de lever.

- Kropsla, de Romeinen kweekten het al, en het witte melksap heeft een rustgevende werking, met name bij een ‘nerveuze maag’

- Obstipatie, het spijverteringstreintje en de vakantie als oorzaak van verstopping. Russische rabarber kan helpen.

- Zwarte bessen: heerlijk voor bessensap en jam, maar ook vol medicinale kwaliteiten bij allergieën en een verzwakt afweersysteem.

- Column voor 9 juli 2017 – Zijn er verschillen tussen natuurlijke en synthetische vitaminen en mineralen?

- Column voor 2 juli 2017 – Feest van de zon: St. Jan en de helende werking van het kruid, dat naar St. Jan vernoemd is.

- Column voor 25 juni 2017 - Hoge temperaturen, snelle temperatuurverschillen, transpiratie-vochtverlies en een glas andijviekookwater.

- Venkel, midzomernacht, dieven en boze geesten als ook een weldaad bij maag en darm ongenoegens.

- Column voor 11 juni 2017 – Voedingssupplementen… zin of onzin? Moet altijd ‘maatwerk’ zijn!

- Column voor 4 juni 2017- Hooikoorts en drie kruiden die enige verlichting kunnen bieden.

- Column voor 25 juni 2017 - Hoge temperaturen, snelle temperatuurverschillen, transpiratie-vochtverlies en een glas andijviekookwater.

- Column voor 28 mei 2017 – Wierook, een heel oud geneesmiddel bij artritis, spierreuma, artrose en jicht.

- Over een zeer bijzonder medicijn, dat ‘niets’ kost….

- Column voor 14 mei 2017 – Moederdag en de geneeskrachtige werking van Kamille, de bloemen met een ‘gouden’ moederhart.

- Column voor 7 mei 2017 – E-nummers….hulpstoffen in het voedsel, die soms erg vervelende ‘bijwerkingen’ kunnen hebben.

- Column voor 30 april 2017 – De waarde van Valeriaan in een wereld die een gekkenhuisje aan het worden is.

- Meidoorn, een zonnetje voor het hart, en een weldaad voor de neus.

- Pasen: eieren, nieuw leven, voorjaar en het belang van cholesterol.

- Column voor 9 april 2017 – Moederkruid (Tanacetum parthenium), een klein geschenkje uit de hemel bij hoofdpijn en migraine.

- Column voor 2 april 2017 – Hoe het ‘maagdeliefje’ het Madeliefje werd, dat bloedzuiverend kwaliteiten bezit.

- Column voor 26 maart 2017 - Lavas (maggiplant), monniken lusten er graag soep van en zeer bruikbaar bij vocht vasthouden, en darmkoliekjes bij kinderen.

- Maarts viooltje (Viola odorata) en de winterse slijm en hoest ‘restjes’…

- Column voor 12 maart 2017 – Middeleeuwse ‘standen’, ogen, oren, spiergevoel en de kwaliteit van het evenwicht.

- Maagzuurremmers kunnen (ernstige) bijwerkingen hebben. Plantago en Tormentilla zijn dikwijls bruikbare alternatieven.


Dit weekend

Mijn stad Nieuwegein
Nieuwegein, u kent het als nieuwbouw-stad, maar kent u ook de oude boerderijen en havens? De 12-jarige Esmee Koene, geboren en getogen in Nieuwegein, neemt presentator Margreet van Gils (uit Utrecht) mee op een ontdekkingstocht door haar stad Nieuwegein.-advertentie-RTV Utrecht

Evenement aanmelden op RTV Utrecht
Iedereen die een evenement (of iets anders voor publiek) in onze provincie organiseert, kan die uploaden in de evenementenagenda op onze website. Meld hier uw evenement aan en deze verschijnt in onze rubriek "agendatips".

lees verder »


Doe mee

RTV Utrecht Panel
Via dit online panel vragen wij naar uw ervaringen met onze radio- en televisieprogramma’s, websites, reclamecampagnes en nog veel meer.

lees verder »-advertentie-


Energie vergelijken: heel eenvoudig de voordeligste leverancier van stroom en gas in Utrecht vinden en in drie klikken overstappen.
Vergelijk nu op Gaslicht.com


Nieuws uit andere regio's


(inter)nationaal nieuws
-advertentie-