Column Jaap Huibers


Column voor 14 mei 2017 – Moederdag en de geneeskrachtige werking van Kamille, de bloemen met een ‘gouden’ moederhart.

Goedemorgen luisteraars,

 

Al sinds de oudheid wordt die zo lieflijk bloeiende Kamille geroemd en geprezen vanwege haar geneeskrachtige eigenschappen. Op dit moment begint de kamille zo hier en daar te bloeien. Kijkend naar zo’n veld kamillebloemen, die tere, witte bloemblaadjes en het ‘gouden’ hart, kan ik me voorstellen, dat, heel lang geleden de naam Matricaria voor de kamille bedacht is, want matricaria, de Latijnse naam voor kamille is afgeleid van de Latijnse woorden Mater en Matrix. Mater betekent moeder en matrix is een naam voor baarmoeder. Het is dus beslist geen toeval, dat ik u vandaag iets ga vertellen over de kamille, want… het is moederdag. Geen beter moment om de kamille, de Matricaria chamomilla, zoals de kamille voluit heet in het Latijn, in het zonnetje te zetten, want al vele eeuwen is bekend dat dit kruid een hulpje kan zijn bij tal van moeder- en vrouwenkwaaltjes.

De belangrijkste eigenschappen en werkingsgebieden van de kamille kun je verdelen in twee terreinen. Ten eerste werkt de kamille (bewezen) ontsteking werend, met name waar het de slijmvliezen van mond, keel, maag en darmen betreft. In mijn jeugd had ik nogal eens last van keelontsteking. Dan werd er kamillethee gezet, getrokken, afgezeefd en na afkoeling moest ik daar 3 tot 4 keer daags mee gorgelen en het laatste slokje steeds doorslikken. Dat gorgelen met kamillethee werkte absoluut verzachtend, want die nare, stekende pijn achter in de keel, verminderde al na zo’n 15 tot 20 minuten. Ook bij ontstekingen van maag en darmslijmvliezen is kamillethee steeds erg bruikbaar en zinvol. Tegenwoordig zie je niet meer zo erg veel gevallen van een maagzweer, wellicht omdat veel mensen fors aan de maagzuurremmers zijn. Vroeger trad de maagzweer frequenter op. Dat was dikwijls het gevolg van een langdurig ontstoken maagslijmvlies. Kamille beschermt dikwijls prima tegen het ontstaan en optreden van die maagellende.

Het tweede terrein waar kamille goede diensten kan bewijzen is het kramp opheffend effect er van. Kamille werkt licht kalmerend, enigszins rustgevend op het zenuwstelsel. Een kopje kamillethee voor het slapen gaan, wordt al eeuwen aangeraden bij slapeloosheid en dan met name bij personen die met een te ‘vol’ hoofd van dagelijkse beslommering de slaap maar moeilijk kunnen vatten.

En nu komen we bij wellicht de belangrijkste werking van kamille: het is beslist een echt kruid voor ‘moeder’, want het is een van de beste middelen bij menstruatiekrampen, als ook blaaskrampen en onregelmatigheden met de baarmoeder, met name als enige tijd na de bevalling de menstruatie maar niet in een normaal, natuurlijk ritme wil komen. Ga ik wat nader uitleggen: de baarmoeder wordt, qua werking en functie, ‘bestuurd’ door twee systemen in het lichaam, te weten, het hormonale systeem en het vegetatief zenuwstelsel. Met name dit tweede systeem, het vegetatief zenuwstelsel, bestaat weer uit twee componenten, of wel, een zenuwtak die heel actief is bij stress en ‘op je hoede moeten zijn’ situaties. Dat noem je het ‘sympathisch’ deel van het vegetatief zenuwstelsel.

De baarmoeder functioneert echter veel beter en vooral ontspannener, als die andere tak van het vegetatief zenuwstelsel met de naam para-sympaticus, wat actiever is. En nu het bijzondere: juist kamille stimuleert de activiteit van die para-sympaticus, of wel, het zorgt er voor dat er in je lichaam wat meer ontspanning kan zijn, met name in de orgaanfuncties. En dat is erg goed tijdens de menstruatie, maar ook voor maag en darmen. Ongesteld zijn vraagt, als je puur biologisch kijkt, altijd om enige rust en ontspannen. En ook de spijsvertering is nooit optimaal als de stress jou te pakken heeft.

En Moederdag? Ach, een tante vertelde me destijds eens, dat ze een fantastische Moederdag had beleefd. Er was niemand geweest!! O, wat heerlijk, kon ik even helemaal ontspannen mezelf zijn en hoefde ik, als moeder nu een even niet te zorgen.

 

Luisteraars, graag weer tot de volgende week.

Copyright, 14-05-2017, Jaap Huibers, Amerongen
Andere columns Jaap Huibers:

- ‘R’ in de maand –over levertraan, zonlicht, moderne kantoor- werk-plekken en vit,D.

- Melissa officinalis: een waardevolle hulp als de indrukken van ‘buitenaf’ iets teveel zijn.

- Column voor 3 september 2017 – Begin nieuw schooljaar, keel en neusprobleempjes en de heilzame werking van Pau d’arco, Echinacea en Melissa.

- Column voor 27 augustus 2017 – Een ‘vrije geest’ biedt ruimte om het lichaam zinvol en dus gezond te laten functioneren.

- Koolsoorten, heerlijke groenten en vol geneeskrachtige kwaliteiten.

- Sperziebonen, een heel oude groente, waarvan de peulenschillen een bijzondere medicinale werking bezitten, o.a. bij diabetes II.

- Andijvie, een heerlijke groente, met bitterstoffen die erg heilzaam zijn voor de reiniging van de lever.

- Kropsla, de Romeinen kweekten het al, en het witte melksap heeft een rustgevende werking, met name bij een ‘nerveuze maag’

- Obstipatie, het spijverteringstreintje en de vakantie als oorzaak van verstopping. Russische rabarber kan helpen.

- Zwarte bessen: heerlijk voor bessensap en jam, maar ook vol medicinale kwaliteiten bij allergieën en een verzwakt afweersysteem.

- Column voor 9 juli 2017 – Zijn er verschillen tussen natuurlijke en synthetische vitaminen en mineralen?

- Column voor 2 juli 2017 – Feest van de zon: St. Jan en de helende werking van het kruid, dat naar St. Jan vernoemd is.

- Column voor 25 juni 2017 - Hoge temperaturen, snelle temperatuurverschillen, transpiratie-vochtverlies en een glas andijviekookwater.

- Venkel, midzomernacht, dieven en boze geesten als ook een weldaad bij maag en darm ongenoegens.

- Column voor 11 juni 2017 – Voedingssupplementen… zin of onzin? Moet altijd ‘maatwerk’ zijn!

- Column voor 4 juni 2017- Hooikoorts en drie kruiden die enige verlichting kunnen bieden.

- Column voor 25 juni 2017 - Hoge temperaturen, snelle temperatuurverschillen, transpiratie-vochtverlies en een glas andijviekookwater.

- Column voor 28 mei 2017 – Wierook, een heel oud geneesmiddel bij artritis, spierreuma, artrose en jicht.

- Over een zeer bijzonder medicijn, dat ‘niets’ kost….

- Column voor 14 mei 2017 – Moederdag en de geneeskrachtige werking van Kamille, de bloemen met een ‘gouden’ moederhart.

- Column voor 7 mei 2017 – E-nummers….hulpstoffen in het voedsel, die soms erg vervelende ‘bijwerkingen’ kunnen hebben.

- Column voor 30 april 2017 – De waarde van Valeriaan in een wereld die een gekkenhuisje aan het worden is.

- Meidoorn, een zonnetje voor het hart, en een weldaad voor de neus.

- Pasen: eieren, nieuw leven, voorjaar en het belang van cholesterol.

- Column voor 9 april 2017 – Moederkruid (Tanacetum parthenium), een klein geschenkje uit de hemel bij hoofdpijn en migraine.

- Column voor 2 april 2017 – Hoe het ‘maagdeliefje’ het Madeliefje werd, dat bloedzuiverend kwaliteiten bezit.

- Column voor 26 maart 2017 - Lavas (maggiplant), monniken lusten er graag soep van en zeer bruikbaar bij vocht vasthouden, en darmkoliekjes bij kinderen.

- Maarts viooltje (Viola odorata) en de winterse slijm en hoest ‘restjes’…

- Column voor 12 maart 2017 – Middeleeuwse ‘standen’, ogen, oren, spiergevoel en de kwaliteit van het evenwicht.

- Maagzuurremmers kunnen (ernstige) bijwerkingen hebben. Plantago en Tormentilla zijn dikwijls bruikbare alternatieven.


Dit weekend

Mijn stad Nieuwegein
Nieuwegein, u kent het als nieuwbouw-stad, maar kent u ook de oude boerderijen en havens? De 12-jarige Esmee Koene, geboren en getogen in Nieuwegein, neemt presentator Margreet van Gils (uit Utrecht) mee op een ontdekkingstocht door haar stad Nieuwegein.-advertentie-Radio M Utrecht

Stem hier op de Sixties Top 100
Van 9 tot en met 13 oktober is het de Week van de Sixties op Radio M Utrecht. Op vrijdag 13 oktober zenden we de Sixties Top 100 uit. Stem hier op uw favoriet en win een leuke prijs!

lees verder »


Radio M Utrecht

Donderdag in Aan Tafel!
Welke dag is het vandaag? Het is Wereld Alzheimer Dag. ANSU is een organisatie van vrijwilligers die willen dat de stad Utrecht dementievriendelijk wordt.-advertentie-


Energie vergelijken: heel eenvoudig de voordeligste leverancier van stroom en gas in Utrecht vinden en in drie klikken overstappen.
Vergelijk nu op Gaslicht.com


Nieuws uit andere regio's


(inter)nationaal nieuws
-advertentie-