Column Jaap Huibers


Column voor 28 mei 2017 – Wierook, een heel oud geneesmiddel bij artritis, spierreuma, artrose en jicht.

Goedemorgen luisteraars,

 

Alhoewel ik er al eens eerder over heb verteld, ga ik vandaag nog een keer de aandacht vestigen op een m.i. heel belangrijk, natuurlijk geneesmiddel, en wel Wierook.

He, zult u denken, Wierook een geneesmiddel? Dat wordt toch door de pastoor gebruikt op het altaar van de kerk en wierookstokjes werden toch gebrand door de hippies van weleer om de sfeer “high” en wat spiritueler te laten geuren, eventueel met een hashpeukje en wat oersap van transcendent gemeste kweeperen?

Wierook is beslist een bijzonder geneesmiddel. In het Latijn wordt de Wierook Boswellia Serrata genoemd. Het is een forse stuik tot middel grote boom die inheems is in Centraal en West India en Pakistan. De bast van de Wierook boom bevat een soort ‘gomhars’, ook wel de wierookhars genoemd, dat door verticale inkepingen in de bast naar buiten stroomt en verzameld wordt.

In de Ayurvedische geneeskunde wordt wierookhars al vele eeuwen gebruikt. De beroemde Griekse arts Hippokrates (hij leefde van 460-377 voor Chr.) vond Boswellia, Wierook een van de belangrijkste geneesmiddelen en de Romeinse geschiedenis schrijver Plutarchus schreef rond 100 na Chr. dat de geur van de wierookhars rust en kalmte schenkt aan wie het inademt, de slaap bevordert en de dagelijkse zorg doet vergeten. Kortom, Wierook heeft een boeiende en lange geschiedenis en het is niet zomaar, dat Wierook in heel veel godsdiensten een rol heeft gespeeld.

Nu even heel praktisch. Bij welke aandoeningen is Boswellia, dus Wierook, dikwijls zeer bruikbaar gebleken? Twee soorten aandoeningen. Ten eerste bij artritis, artrose en reumatische aandoeningen van de gewrichten, bij spierreuma en fibromyalgie (weke delen reuma). Ook jicht patiënten blijken soms een significante verbetering in hun toestand te ervaren.

Waarom is dit zo? Wel, wierookhars bevat stoffen die aantoonbaar ontsteking remmend werken. De namen van die stoffen, allemaal moeilijke wetenschappelijke termen, zijn bekend en onderzocht. Wierookhars blijkt ook de aanmaak van z.g. antistoffen te verminderen. En dat is van belang, want reuma, artritis en spierreuma behoren bij de groep de auto-immuunziekten. Dat zijn aandoeningen waarbij in het lichaam antistoffen worden gemaakt tegen de eigen weefsels. Een auto-immuun ziekte kun je opvatten als een ernstige ontregeling van het eigen afweersysteem. Het afweersysteem behoort er op gericht te zijn alle ‘vijanden’ van het lichaam de nek om te draaien. Als het afweersysteem echter de ‘kluts’ kwijt is, kan het zich richten tegen de eigen weefsels en organen. Dat is een proces wat meestal heel langzaam verloopt. Maar ineens treden de verschijnselen op. Artritis, weke delen reuma, spierreuma en jicht.

In zulke gevallen blijkt het gebruik van Boswellia tabletten dikwijls verrassende resultaten te leveren. Boswellia tabletten van Indische wierook zijn in de apotheek verkrijgbaar. De eerste week 2 keer daags 1 tablet en vervolgens 2 maanden 3 keer daags 1 tablet. Langdurig gebruik is veilig bevonden. Wierook kan ook gebruikt worden bij chronische ontstekingen van de dikke darm, de ziekte van Crohn. Een heel waardevol geneesmiddel wat zeker het proberen waard is, alvorens aan de “prednison ellende” van medische wetenschap te beginnen(noodsituaties uitgezonderd).

Overtuig u er wel van dat u Boswellia tabletten van een goed en betrouwbaar merk koopt. Dus de echt, Indische wierook.

 

Luisteraars, graag tot de volgende week.

Copyright 28-05-2017, Jaap Huibers, Amerongen
Andere columns Jaap Huibers:

- ‘R’ in de maand –over levertraan, zonlicht, moderne kantoor- werk-plekken en vit,D.

- Melissa officinalis: een waardevolle hulp als de indrukken van ‘buitenaf’ iets teveel zijn.

- Column voor 3 september 2017 – Begin nieuw schooljaar, keel en neusprobleempjes en de heilzame werking van Pau d’arco, Echinacea en Melissa.

- Column voor 27 augustus 2017 – Een ‘vrije geest’ biedt ruimte om het lichaam zinvol en dus gezond te laten functioneren.

- Koolsoorten, heerlijke groenten en vol geneeskrachtige kwaliteiten.

- Sperziebonen, een heel oude groente, waarvan de peulenschillen een bijzondere medicinale werking bezitten, o.a. bij diabetes II.

- Andijvie, een heerlijke groente, met bitterstoffen die erg heilzaam zijn voor de reiniging van de lever.

- Kropsla, de Romeinen kweekten het al, en het witte melksap heeft een rustgevende werking, met name bij een ‘nerveuze maag’

- Obstipatie, het spijverteringstreintje en de vakantie als oorzaak van verstopping. Russische rabarber kan helpen.

- Zwarte bessen: heerlijk voor bessensap en jam, maar ook vol medicinale kwaliteiten bij allergieën en een verzwakt afweersysteem.

- Column voor 9 juli 2017 – Zijn er verschillen tussen natuurlijke en synthetische vitaminen en mineralen?

- Column voor 2 juli 2017 – Feest van de zon: St. Jan en de helende werking van het kruid, dat naar St. Jan vernoemd is.

- Column voor 25 juni 2017 - Hoge temperaturen, snelle temperatuurverschillen, transpiratie-vochtverlies en een glas andijviekookwater.

- Venkel, midzomernacht, dieven en boze geesten als ook een weldaad bij maag en darm ongenoegens.

- Column voor 11 juni 2017 – Voedingssupplementen… zin of onzin? Moet altijd ‘maatwerk’ zijn!

- Column voor 4 juni 2017- Hooikoorts en drie kruiden die enige verlichting kunnen bieden.

- Column voor 25 juni 2017 - Hoge temperaturen, snelle temperatuurverschillen, transpiratie-vochtverlies en een glas andijviekookwater.

- Column voor 28 mei 2017 – Wierook, een heel oud geneesmiddel bij artritis, spierreuma, artrose en jicht.

- Over een zeer bijzonder medicijn, dat ‘niets’ kost….

- Column voor 14 mei 2017 – Moederdag en de geneeskrachtige werking van Kamille, de bloemen met een ‘gouden’ moederhart.

- Column voor 7 mei 2017 – E-nummers….hulpstoffen in het voedsel, die soms erg vervelende ‘bijwerkingen’ kunnen hebben.

- Column voor 30 april 2017 – De waarde van Valeriaan in een wereld die een gekkenhuisje aan het worden is.

- Meidoorn, een zonnetje voor het hart, en een weldaad voor de neus.

- Pasen: eieren, nieuw leven, voorjaar en het belang van cholesterol.

- Column voor 9 april 2017 – Moederkruid (Tanacetum parthenium), een klein geschenkje uit de hemel bij hoofdpijn en migraine.

- Column voor 2 april 2017 – Hoe het ‘maagdeliefje’ het Madeliefje werd, dat bloedzuiverend kwaliteiten bezit.

- Column voor 26 maart 2017 - Lavas (maggiplant), monniken lusten er graag soep van en zeer bruikbaar bij vocht vasthouden, en darmkoliekjes bij kinderen.

- Maarts viooltje (Viola odorata) en de winterse slijm en hoest ‘restjes’…

- Column voor 12 maart 2017 – Middeleeuwse ‘standen’, ogen, oren, spiergevoel en de kwaliteit van het evenwicht.

- Maagzuurremmers kunnen (ernstige) bijwerkingen hebben. Plantago en Tormentilla zijn dikwijls bruikbare alternatieven.


Dit weekend

Mijn stad Nieuwegein
Nieuwegein, u kent het als nieuwbouw-stad, maar kent u ook de oude boerderijen en havens? De 12-jarige Esmee Koene, geboren en getogen in Nieuwegein, neemt presentator Margreet van Gils (uit Utrecht) mee op een ontdekkingstocht door haar stad Nieuwegein.-advertentie-RTV Utrecht

Evenement aanmelden op RTV Utrecht
Iedereen die een evenement (of iets anders voor publiek) in onze provincie organiseert, kan die uploaden in de evenementenagenda op onze website. Meld hier uw evenement aan en deze verschijnt in onze rubriek "agendatips".

lees verder »


Doe mee

RTV Utrecht Panel
Via dit online panel vragen wij naar uw ervaringen met onze radio- en televisieprogramma’s, websites, reclamecampagnes en nog veel meer.

lees verder »-advertentie-


Energie vergelijken: heel eenvoudig de voordeligste leverancier van stroom en gas in Utrecht vinden en in drie klikken overstappen.
Vergelijk nu op Gaslicht.com


Nieuws uit andere regio's


(inter)nationaal nieuws
-advertentie-