Column Jaap Huibers


Column voor 4 juni 2017- Hooikoorts en drie kruiden die enige verlichting kunnen bieden.

Goedemorgen luisteraars,

 

Het zonnige en erg warme-temperaturen-weer van de afgelopen twee weken is enerzijds een feestje, want bezig zijn in een zonovergoten tuin tussen al die heerlijk geurende  (genees)kruiden, is letterlijk een weldaad, zowel fysiek al voor ons psychisch welbevinden. Maar….en dat is dan weer de keerzijde van al dat zonnige moois, mensen met een allergie voor pollen  maken zware dagen door. Tranende ogen, een permanente ‘loopneus’, soms zelfs een benauwdheid vanuit de bronchiën. We noemen deze verschijnselen: hooikoorts.

Wat is hooikoorts nu eigenlijk? Wel, juist tijdens die zeer zonnige en warme dagen is de lucht dus vol met pollen. Pollen zijn de stuifmeelkorrels van bloeiende planten en bomen. Stuifmeelkorrels bestaan voor een deel uit bepaalde eiwitten en tal van andere chemische structuren. Voor de mens zijn dat allemaal vreemde, of wel, niet lichaams ‘eigen’ eiwitten. Die vreemde eiwitten moeten lichaamseigen gemaakt worden of geëlimineerd, want anders kunnen er erg vervelende problemen en klachten ontstaan.

Een voorbeeld: onze voeding bestaat, waar het de eiwitten betreft, uit lichaams ‘vreemde’ eiwitten. Maar tijdens de verwerking van ons voedsel, zo gedurende de ‘reis’ ervan door het spijsverteringskanaal (o.a. maag en darmen), worden die lichaamsvreemde eiwitten letterlijk ‘omgebouwd’ tot lichaamseigen eiwitten. Dat alles wordt voor het grootste deel met behulp van enzymen gerealiseerd. Gelukkig maar, want dan kunnen we ons voedsel op een zinvolle wijze gebruiken, zonder al te veel vreemde of ongewenste reacties er op.

Maar, luisteraars, en daar gaat het nu in dit geval om: pollen eten we niet, pollen kunnen we dus niet in ons spijsverteringsorgaan ombouwen tot lichaamseigen substanties, o.a. die lichaams-eigen eiwitstructuren, pollen komen via de neus en de ademhaling bij ons binnen, als ook op onze oogbol terecht. Normaal gesproken hoeft dat niet tot hooikoortsnarigheid te leiden, want ons lichaam bezit een mogelijkheid om de invloed van die vreemde pollen-eiwitten te elimineren, of wel, ongedaan te maken.

Nog iets dat u moet weten: pollen en dan met name die vreemde eiwitstructuren, kunnen de stof ‘histamine’ vrijmaken. Even uitleggen: histamine bevindt zich bij ieder mens in de zogenaamde ‘mestcellen’. Die bevinden zich zo net onder de huid en onder de slijmvliezen (in het z.g. epitheelweefsel). Vandaar uit heeft histamine soms een taak, bijv. bij ontstekingen en verwondingen. Als nu pollen de histamine uit de mestcellen vrijmaak, krijg je de bekende hooikoortsverschijnselen. De ogen, de keel, de neus en zelfs de bronchiën komen in een soort ontstekingstoestand, zonder dat er sprake is van een virus of bacterie als oorzaak daar voor. Dit histamine overgevoeligheids- ‘gedoe’ heeft dan weer te maken met het feit dat sommige mensen net even te weinig aanmaken van het enzym Mono-Amino-Oxidase. Want juist dat enzym is instaat om de vrijgekomen histamine te elimineren, zeg maar, uit te schakelen. In feite kun je hooikoorts en alle daarmee samenhangende verschijnselen dus beschouwen als een ‘enzymprobleem’.

Laten we nu nog even kijken, wat we kunnen doen, als de neus heftig loopt, de ogen rood worden en de bronchiën tot ‘piepen’ neigen…

Er bestaan heel specifieke, natuurlijke middelen bij hooikoorts, die ik hier niet kan en mag noemen, omdat het namen van bepaalde merken betreft. Maar wel mag ik drie kruiden noemen die bij hooikoorts dikwijls een behoorlijke verlichting kunnen bieden:

Pelargonium Sidoides (een geraniumsoort), dan de Cistus Incana (de Cistusroos) en tenslotte de Althaea Officinalis, die aloude Heemst.

Je kunt van deze 3 kruidentincturen een mix maken: gelijke delen van iedere kruidentinctuur en daar 3 tot 4 keer daags 25 tot 30 druppels op iets water van gebruiken. De overgevoeligheid voor het vrij gekomen histamine neemt  af en de slijmvliezen zullen er enigszins van slinken. Zeker de moeite van het proberen waard. Ook bij langdurig gebruik zijn deze kruiden veilig bevonden.

 

Luisteraars, graag weer tot de volgende week.

Copyright, 04-06-2017, Jaap Huibers, Amerongen.
Andere columns Jaap Huibers:

- ‘R’ in de maand –over levertraan, zonlicht, moderne kantoor- werk-plekken en vit,D.

- Melissa officinalis: een waardevolle hulp als de indrukken van ‘buitenaf’ iets teveel zijn.

- Column voor 3 september 2017 – Begin nieuw schooljaar, keel en neusprobleempjes en de heilzame werking van Pau d’arco, Echinacea en Melissa.

- Column voor 27 augustus 2017 – Een ‘vrije geest’ biedt ruimte om het lichaam zinvol en dus gezond te laten functioneren.

- Koolsoorten, heerlijke groenten en vol geneeskrachtige kwaliteiten.

- Sperziebonen, een heel oude groente, waarvan de peulenschillen een bijzondere medicinale werking bezitten, o.a. bij diabetes II.

- Andijvie, een heerlijke groente, met bitterstoffen die erg heilzaam zijn voor de reiniging van de lever.

- Kropsla, de Romeinen kweekten het al, en het witte melksap heeft een rustgevende werking, met name bij een ‘nerveuze maag’

- Obstipatie, het spijverteringstreintje en de vakantie als oorzaak van verstopping. Russische rabarber kan helpen.

- Zwarte bessen: heerlijk voor bessensap en jam, maar ook vol medicinale kwaliteiten bij allergieën en een verzwakt afweersysteem.

- Column voor 9 juli 2017 – Zijn er verschillen tussen natuurlijke en synthetische vitaminen en mineralen?

- Column voor 2 juli 2017 – Feest van de zon: St. Jan en de helende werking van het kruid, dat naar St. Jan vernoemd is.

- Column voor 25 juni 2017 - Hoge temperaturen, snelle temperatuurverschillen, transpiratie-vochtverlies en een glas andijviekookwater.

- Venkel, midzomernacht, dieven en boze geesten als ook een weldaad bij maag en darm ongenoegens.

- Column voor 11 juni 2017 – Voedingssupplementen… zin of onzin? Moet altijd ‘maatwerk’ zijn!

- Column voor 4 juni 2017- Hooikoorts en drie kruiden die enige verlichting kunnen bieden.

- Column voor 25 juni 2017 - Hoge temperaturen, snelle temperatuurverschillen, transpiratie-vochtverlies en een glas andijviekookwater.

- Column voor 28 mei 2017 – Wierook, een heel oud geneesmiddel bij artritis, spierreuma, artrose en jicht.

- Over een zeer bijzonder medicijn, dat ‘niets’ kost….

- Column voor 14 mei 2017 – Moederdag en de geneeskrachtige werking van Kamille, de bloemen met een ‘gouden’ moederhart.

- Column voor 7 mei 2017 – E-nummers….hulpstoffen in het voedsel, die soms erg vervelende ‘bijwerkingen’ kunnen hebben.

- Column voor 30 april 2017 – De waarde van Valeriaan in een wereld die een gekkenhuisje aan het worden is.

- Meidoorn, een zonnetje voor het hart, en een weldaad voor de neus.

- Pasen: eieren, nieuw leven, voorjaar en het belang van cholesterol.

- Column voor 9 april 2017 – Moederkruid (Tanacetum parthenium), een klein geschenkje uit de hemel bij hoofdpijn en migraine.

- Column voor 2 april 2017 – Hoe het ‘maagdeliefje’ het Madeliefje werd, dat bloedzuiverend kwaliteiten bezit.

- Column voor 26 maart 2017 - Lavas (maggiplant), monniken lusten er graag soep van en zeer bruikbaar bij vocht vasthouden, en darmkoliekjes bij kinderen.

- Maarts viooltje (Viola odorata) en de winterse slijm en hoest ‘restjes’…

- Column voor 12 maart 2017 – Middeleeuwse ‘standen’, ogen, oren, spiergevoel en de kwaliteit van het evenwicht.

- Maagzuurremmers kunnen (ernstige) bijwerkingen hebben. Plantago en Tormentilla zijn dikwijls bruikbare alternatieven.


Dit weekend

Mijn stad Nieuwegein
Nieuwegein, u kent het als nieuwbouw-stad, maar kent u ook de oude boerderijen en havens? De 12-jarige Esmee Koene, geboren en getogen in Nieuwegein, neemt presentator Margreet van Gils (uit Utrecht) mee op een ontdekkingstocht door haar stad Nieuwegein.-advertentie-Radio M Utrecht

Stem hier op de Sixties Top 100
Van 9 tot en met 13 oktober is het de Week van de Sixties op Radio M Utrecht. Op vrijdag 13 oktober zenden we de Sixties Top 100 uit. Stem hier op uw favoriet en win een leuke prijs!

lees verder »


Radio M Utrecht

Donderdag in Aan Tafel!
Welke dag is het vandaag? Het is Wereld Alzheimer Dag. ANSU is een organisatie van vrijwilligers die willen dat de stad Utrecht dementievriendelijk wordt.-advertentie-


Energie vergelijken: heel eenvoudig de voordeligste leverancier van stroom en gas in Utrecht vinden en in drie klikken overstappen.
Vergelijk nu op Gaslicht.com


Nieuws uit andere regio's


(inter)nationaal nieuws
-advertentie-