Column Jaap Huibers


Column voor 11 juni 2017 – Voedingssupplementen… zin of onzin? Moet altijd ‘maatwerk’ zijn!

Goedemorgen luisteraars,

 

Om in vrede en enigszins gezond te kunnen leven, heeft een mens eigenlijk maar weinig nodig. Een dak boven je hoofd, kleding, voedsel en….misschien wel het belangrijkste, een leefsituatie waar liefde en genegenheid jegens elkander uitstraalt en voelbaar is, als warm cement, dat de soms bikkelharde stenen van het leven toch wat bij elkaar kan houden.

Wat betreft een van die basis-noodzakelijkheden, het voedsel, kunnen we vaststellen dat er de afgelopen vijftig jaar een bizarre ontwikkeling heeft plaatsgevonden. We eten niet meer datgene wat (primair) voor ons lichamelijk welzijn het beste is, nee, er is een soort eet-cultus ontstaan die gekenmerkt wordt door overdaad en het willen bevredigen van bepaalde (eet en smaak) lusten en begeerten…En, zoals onze taal  al vele eeuwen leert: Overdaad Schaadt!!

Wat betreft ons lichamelijk welzijn, onze gezondheid, bestaat er al enige jaren (en dat in toenemende mate) een soort ‘rage’, die ik zou willen aanmerken als de vitaminen, zeg maar de voedingssupplementen ‘vreterij’. De moderne mens wil vooral overal aan mee kunnen doen, dus is een gezond en vooral vitaal lichaam van groot belang. Er is een soort ‘Ziek-zijn mag niet-zijn’ cultuurtje ontstaan. Omdat de reguliere medische wetenschap in feite nooit echt inzet op gezondheid, als wel op het bestrijden van vervelende symptomen, met alle medicijngebruik van dien, ontdekte slimme jongens van de vitaminen/voedingssupplementen branche een zeer winstgevend groot ‘angst-gat’ in de merkt, dat met veel pillen en mooie verhalen gedicht bleek te kunnen worden. Heel veel mensen slikken dagelijks erg veel voedingssupplementen omdat ze het (m.i. misplaatste) idee hebben dat ze hiermee die fel begeerde perfecte gezondheid kunnen verwerven.

Maar ook in dit geval geldt weer dat oude gezegde: Overdaad schaadt. Suppletie van vitaminen, mineralen en tal van gezondheid bevorderende ‘uitvindingen’ van de vitaminebranche, het lijkt allemaal zo vreselijk gezond, maar de kernvraag is en blijft:

Heeft ons lichaam al die aanvullen echt nodig? Als we normaal. Basaal en zonder al te veel gekkigheid eten, hebben we meestal niet zo erg veel extra’s nodig.  Maar, is dan alle gebruik van vitaminen en mineralen etc., als extra aanvulling, onzin? Nee, maar, extra aanvullingen van vitaminen, mineralen etc. behoort te gebeuren op basis van voorafgaand, deskundig onderzoek. Suppletie van voedingssupplementen is maatwerk.

Een voorbeeld ter vergelijk: er bestaan vele soorten motorolie voor het goed laten functioneren van die motor. Gooit u nu al die soorten olie in uw motor vanuit de gedachte of opvatting, dat de motor dan alles ‘binnen krijgt’ wat (door fabrikanten aangeprezen) goed zou zijn? Nee dus, want de olie die voor de motor zinvol is, wordt bepaald door de kenmerken van die motor en de omstandigheden waaronder hij moet functioneren. En dat kan van motor tot motor verschillen.

Zo is het in wezen eigenlijk ook met mensen. Sommige mensen kunnen wat extra behoefte hebben aan bijv. vooral magnesium, soms iets Vit. B complex, soms wat extra kalk of een kleine suppletie Vit. D… Een arts of bonafide werkend natuurgeneeskundig therapeut kan die behoefte vaststellen op basis van bloed- en (vooral ook) urine onderzoek, in combinatie met een degelijke analyse van het klachtenpatroon, de ziektegeschiedenis van de persoon. Pas dan kan echt ‘maatwerk’ worden geleverd, wordt er gecontroleerd en ontstaat er geen overdaad. Want, beste luisteraars, wat moet je lichaam met al die vitaminen, mineralen, spoorelementen en tal van aminozuren, zoals die royaal aanwezig zijn in zo’n (peperdure) mega-multi-vitaminepil?

Een van de eigenschappen van ons biologisch lichaam is, dat het steeds (letterlijk) alles wil verwijderen wat niet functioneel is of bijdraagt tot een zinvolle instandhouding van de vele fysiologische functies en processen.

Mijn conclusie: eet heel basaal, sober en wat bij ‘jouw’ lijf past en wees heel voorzichtig met het zomaar, luk-raak slikken van als die schitterend aangeprezen vitaminepillen. Dat is en blijft echt…maatwerk.

Graag weer tot de volgende week,

 

 
Andere columns Jaap Huibers:

- ‘R’ in de maand –over levertraan, zonlicht, moderne kantoor- werk-plekken en vit,D.

- Melissa officinalis: een waardevolle hulp als de indrukken van ‘buitenaf’ iets teveel zijn.

- Column voor 3 september 2017 – Begin nieuw schooljaar, keel en neusprobleempjes en de heilzame werking van Pau d’arco, Echinacea en Melissa.

- Column voor 27 augustus 2017 – Een ‘vrije geest’ biedt ruimte om het lichaam zinvol en dus gezond te laten functioneren.

- Koolsoorten, heerlijke groenten en vol geneeskrachtige kwaliteiten.

- Sperziebonen, een heel oude groente, waarvan de peulenschillen een bijzondere medicinale werking bezitten, o.a. bij diabetes II.

- Andijvie, een heerlijke groente, met bitterstoffen die erg heilzaam zijn voor de reiniging van de lever.

- Kropsla, de Romeinen kweekten het al, en het witte melksap heeft een rustgevende werking, met name bij een ‘nerveuze maag’

- Obstipatie, het spijverteringstreintje en de vakantie als oorzaak van verstopping. Russische rabarber kan helpen.

- Zwarte bessen: heerlijk voor bessensap en jam, maar ook vol medicinale kwaliteiten bij allergieën en een verzwakt afweersysteem.

- Column voor 9 juli 2017 – Zijn er verschillen tussen natuurlijke en synthetische vitaminen en mineralen?

- Column voor 2 juli 2017 – Feest van de zon: St. Jan en de helende werking van het kruid, dat naar St. Jan vernoemd is.

- Column voor 25 juni 2017 - Hoge temperaturen, snelle temperatuurverschillen, transpiratie-vochtverlies en een glas andijviekookwater.

- Venkel, midzomernacht, dieven en boze geesten als ook een weldaad bij maag en darm ongenoegens.

- Column voor 11 juni 2017 – Voedingssupplementen… zin of onzin? Moet altijd ‘maatwerk’ zijn!

- Column voor 4 juni 2017- Hooikoorts en drie kruiden die enige verlichting kunnen bieden.

- Column voor 25 juni 2017 - Hoge temperaturen, snelle temperatuurverschillen, transpiratie-vochtverlies en een glas andijviekookwater.

- Column voor 28 mei 2017 – Wierook, een heel oud geneesmiddel bij artritis, spierreuma, artrose en jicht.

- Over een zeer bijzonder medicijn, dat ‘niets’ kost….

- Column voor 14 mei 2017 – Moederdag en de geneeskrachtige werking van Kamille, de bloemen met een ‘gouden’ moederhart.

- Column voor 7 mei 2017 – E-nummers….hulpstoffen in het voedsel, die soms erg vervelende ‘bijwerkingen’ kunnen hebben.

- Column voor 30 april 2017 – De waarde van Valeriaan in een wereld die een gekkenhuisje aan het worden is.

- Meidoorn, een zonnetje voor het hart, en een weldaad voor de neus.

- Pasen: eieren, nieuw leven, voorjaar en het belang van cholesterol.

- Column voor 9 april 2017 – Moederkruid (Tanacetum parthenium), een klein geschenkje uit de hemel bij hoofdpijn en migraine.

- Column voor 2 april 2017 – Hoe het ‘maagdeliefje’ het Madeliefje werd, dat bloedzuiverend kwaliteiten bezit.

- Column voor 26 maart 2017 - Lavas (maggiplant), monniken lusten er graag soep van en zeer bruikbaar bij vocht vasthouden, en darmkoliekjes bij kinderen.

- Maarts viooltje (Viola odorata) en de winterse slijm en hoest ‘restjes’…

- Column voor 12 maart 2017 – Middeleeuwse ‘standen’, ogen, oren, spiergevoel en de kwaliteit van het evenwicht.

- Maagzuurremmers kunnen (ernstige) bijwerkingen hebben. Plantago en Tormentilla zijn dikwijls bruikbare alternatieven.


Dit weekend

Mijn stad Nieuwegein
Nieuwegein, u kent het als nieuwbouw-stad, maar kent u ook de oude boerderijen en havens? De 12-jarige Esmee Koene, geboren en getogen in Nieuwegein, neemt presentator Margreet van Gils (uit Utrecht) mee op een ontdekkingstocht door haar stad Nieuwegein.-advertentie-RTV Utrecht

Evenement aanmelden op RTV Utrecht
Iedereen die een evenement (of iets anders voor publiek) in onze provincie organiseert, kan die uploaden in de evenementenagenda op onze website. Meld hier uw evenement aan en deze verschijnt in onze rubriek "agendatips".

lees verder »


Doe mee

RTV Utrecht Panel
Via dit online panel vragen wij naar uw ervaringen met onze radio- en televisieprogramma’s, websites, reclamecampagnes en nog veel meer.

lees verder »-advertentie-


Energie vergelijken: heel eenvoudig de voordeligste leverancier van stroom en gas in Utrecht vinden en in drie klikken overstappen.
Vergelijk nu op Gaslicht.com


Nieuws uit andere regio's


(inter)nationaal nieuws
-advertentie-