Column Jaap Huibers


Column voor 25 juni 2017 - Hoge temperaturen, snelle temperatuurverschillen, transpiratie-vochtverlies en een glas andijviekookwater.

Goedemorgen luisteraars,

 

De afgelopen week was het op sommige dagen heel erg warm. De kracht van de zon was heftig en sommige weervoorspellers, of wel, de ‘toekomstgerichte meteorologen’, vertellen dat we deze zomer rekening moeten houden met zulke heftige temperatuur en regen uitschieters.

Hoge temperaturen hoeft op zich niet tot problemen te leiden, want ons lichaam bezit het vermogen om zulke klimatologische omstandigheden op te vangen en te compenseren. Het wordt, zeker voort de wat oudere medemens en mensen die qua gezondheid kwetsbaar zijn, absoluut wat moeilijker als die temperatuurpieken en dalen elkaar snel afwisselen, want daar zijn de aanpassingsmogelijkheden van ons lichaam, biologisch, evolutionair bezien, eigenlijk niet op berekend en toe in staat.

Al weer lang geleden reed ik met een vriendin in  24 uur van Utrecht naar Spanje. Vakantie, ha, ha. In Utrecht was het al weken regenachtig kwakkelweer met temperaturen tussen de 16 a 18 graden. In Spanje was het 32, 33 graden. Na drie dagen ‘Spanje’ lag ik uitgeput in mijn tent. Mijn lichaam had er grote moeite mee, dat grote verschil, zo plotseling, wat betreft temperatuur te compenseren.

Ons lichaam is een levend organisme. Een van de grootste vijanden van dat lichaam is o.a. een heel snelle wisseling in de leefomstandigheden, bijvoorbeeld, plotselinge, sociale of privé veranderingen, regelmatig heel vreemd eten en…grote temperatuurwisselingen in heel korte tijd. Ons lichaam is zeer gebaat bij ‘geleidelijkheid’ en saaie regelmaat. Vliegreizen en verre vakantiebestemmingen, dikwijls met tal van inentingen, kunnen een ‘aanslag’ betekenen op het normale en zinvol functioneren van de (fysiologische) lichaamsfuncties. Maar ook de tegenwoordig in bijna alle supermarkten aanwezige ‘airco’s’ kunnen een klein ‘aanslagje’ betekenen op je  gezondheid. Buiten 29, 30 graden en dan in je T-shirtje de winkel in, waar het 17 graden is. Zo’n groot verschil in temperatuur, van de ene minuut op de andere is veel te groot. Veel mensen ervaren dat ook, zeker de wat allergische personen, met gevoelige neus, bijholten en keelslijmvliezen. Zelf neem ik, bij het bezoek aan een supermarkt, zeker op heel warme dagen, altijd een dun wollen trui mee, die ik bij binnenkomst dan even aantrekt…Dan komt de temperatuur-verschil-klap wat minder hard aan.

Oudere mensen…tja, die kunnen het heel moeilijk hebben met zulke hoge temperaturen, zeker als het hart niet 100% oké functioneert. Hartpatiënten doen er wijs aan, nooit in de volle zon te gaan wandelen of zitten. Hoge temperaturen vragen om een aanpassing, die met name in de bloedvaten gerealiseerd moet worden. En dat kan het hart dan net even niet voor elkaar ‘stoven’.

Nog een belangrijk aspect van hoge temperaturen: we raken t.g.v. die hoge temperaturen veel lichaamsvocht kwijt, o.a. door transpiratievocht. Transpiratievocht, zeg maar: zweet, bevat veel mineralen en sommige spoorelementen die voor een goede en evenwichtige lichaamsfunctie van levensbelang zijn. Ik denk hier specifiek aan Natrium, Kalium en Magnesium. Dat zijn, o.a. ook nog met Calcium, de vier belangrijkste mineralen voor de lichaamscellen en omgeving.

Mijn grootmoeder Huibers, had op dit alles een bijzondere, misschien wel heel verstandige visie. Op zeer warme dagen kookte ze royaal andijvie, met een heel klein beetje keukenzout in het kookwater. De andijvie werd als warme maaltijd gegeten, maar het kookwater werd opgevangen en soms wel enkele dagen bewaard op een koele plaats. En wat zei oma, als ik bezweet uit school kwam, op zulke erg warme dagen: jochie toch, wat is het bar warm. Drink maar een glaasje andijviewater van oma….Ik vond dat erg bitter en een beetje brr, niet lekker, maar toch…

Later ontdekte ik, dat oma’s andijviewater heel wijs en zinvol was en is, want het kookwater van andijvie bevat veel van de genoemde mineralen, die we tgv die extreme warmte zo royaal verliezen.

Ach, zonder veel te ‘weten’ (in wetenschappelijk opzicht) …maar desondanks. Hoe wijs en zinvol waren die oudere mensen destijds dikwijls bezig. Een glas andijviekookwater, als de zon heftig brandt en de temperatuur eigen veel te hoog is. Hoe kom je er op….

Luisteraars, graag weer tot de volgende week.

Copyright 25-06-2017, Jaap Huibers, Amerongen.
Andere columns Jaap Huibers:

- ‘R’ in de maand –over levertraan, zonlicht, moderne kantoor- werk-plekken en vit,D.

- Melissa officinalis: een waardevolle hulp als de indrukken van ‘buitenaf’ iets teveel zijn.

- Column voor 3 september 2017 – Begin nieuw schooljaar, keel en neusprobleempjes en de heilzame werking van Pau d’arco, Echinacea en Melissa.

- Column voor 27 augustus 2017 – Een ‘vrije geest’ biedt ruimte om het lichaam zinvol en dus gezond te laten functioneren.

- Koolsoorten, heerlijke groenten en vol geneeskrachtige kwaliteiten.

- Sperziebonen, een heel oude groente, waarvan de peulenschillen een bijzondere medicinale werking bezitten, o.a. bij diabetes II.

- Andijvie, een heerlijke groente, met bitterstoffen die erg heilzaam zijn voor de reiniging van de lever.

- Kropsla, de Romeinen kweekten het al, en het witte melksap heeft een rustgevende werking, met name bij een ‘nerveuze maag’

- Obstipatie, het spijverteringstreintje en de vakantie als oorzaak van verstopping. Russische rabarber kan helpen.

- Zwarte bessen: heerlijk voor bessensap en jam, maar ook vol medicinale kwaliteiten bij allergieën en een verzwakt afweersysteem.

- Column voor 9 juli 2017 – Zijn er verschillen tussen natuurlijke en synthetische vitaminen en mineralen?

- Column voor 2 juli 2017 – Feest van de zon: St. Jan en de helende werking van het kruid, dat naar St. Jan vernoemd is.

- Column voor 25 juni 2017 - Hoge temperaturen, snelle temperatuurverschillen, transpiratie-vochtverlies en een glas andijviekookwater.

- Venkel, midzomernacht, dieven en boze geesten als ook een weldaad bij maag en darm ongenoegens.

- Column voor 11 juni 2017 – Voedingssupplementen… zin of onzin? Moet altijd ‘maatwerk’ zijn!

- Column voor 4 juni 2017- Hooikoorts en drie kruiden die enige verlichting kunnen bieden.

- Column voor 25 juni 2017 - Hoge temperaturen, snelle temperatuurverschillen, transpiratie-vochtverlies en een glas andijviekookwater.

- Column voor 28 mei 2017 – Wierook, een heel oud geneesmiddel bij artritis, spierreuma, artrose en jicht.

- Over een zeer bijzonder medicijn, dat ‘niets’ kost….

- Column voor 14 mei 2017 – Moederdag en de geneeskrachtige werking van Kamille, de bloemen met een ‘gouden’ moederhart.

- Column voor 7 mei 2017 – E-nummers….hulpstoffen in het voedsel, die soms erg vervelende ‘bijwerkingen’ kunnen hebben.

- Column voor 30 april 2017 – De waarde van Valeriaan in een wereld die een gekkenhuisje aan het worden is.

- Meidoorn, een zonnetje voor het hart, en een weldaad voor de neus.

- Pasen: eieren, nieuw leven, voorjaar en het belang van cholesterol.

- Column voor 9 april 2017 – Moederkruid (Tanacetum parthenium), een klein geschenkje uit de hemel bij hoofdpijn en migraine.

- Column voor 2 april 2017 – Hoe het ‘maagdeliefje’ het Madeliefje werd, dat bloedzuiverend kwaliteiten bezit.

- Column voor 26 maart 2017 - Lavas (maggiplant), monniken lusten er graag soep van en zeer bruikbaar bij vocht vasthouden, en darmkoliekjes bij kinderen.

- Maarts viooltje (Viola odorata) en de winterse slijm en hoest ‘restjes’…

- Column voor 12 maart 2017 – Middeleeuwse ‘standen’, ogen, oren, spiergevoel en de kwaliteit van het evenwicht.

- Maagzuurremmers kunnen (ernstige) bijwerkingen hebben. Plantago en Tormentilla zijn dikwijls bruikbare alternatieven.


Dit weekend

Mijn stad Nieuwegein
Nieuwegein, u kent het als nieuwbouw-stad, maar kent u ook de oude boerderijen en havens? De 12-jarige Esmee Koene, geboren en getogen in Nieuwegein, neemt presentator Margreet van Gils (uit Utrecht) mee op een ontdekkingstocht door haar stad Nieuwegein.-advertentie-RTV Utrecht

Evenement aanmelden op RTV Utrecht
Iedereen die een evenement (of iets anders voor publiek) in onze provincie organiseert, kan die uploaden in de evenementenagenda op onze website. Meld hier uw evenement aan en deze verschijnt in onze rubriek "agendatips".

lees verder »


Doe mee

RTV Utrecht Panel
Via dit online panel vragen wij naar uw ervaringen met onze radio- en televisieprogramma’s, websites, reclamecampagnes en nog veel meer.

lees verder »-advertentie-


Energie vergelijken: heel eenvoudig de voordeligste leverancier van stroom en gas in Utrecht vinden en in drie klikken overstappen.
Vergelijk nu op Gaslicht.com


Nieuws uit andere regio's


(inter)nationaal nieuws
-advertentie-