Column Jaap Huibers


Column voor 2 juli 2017 – Feest van de zon: St. Jan en de helende werking van het kruid, dat naar St. Jan vernoemd is.

Goedemorgen luisteraars,

 

Ruim een week geleden, en wel op 24 juni, was het Sint Jan. Wie wel eens een keertje heeft gesnuffeld in boeken over ‘Heiligen’, die zal ontdekken, dat iedere Heilige een eigen ‘naamdag’ heeft. Zo wordt St. Jan dus jaarlijks gevierd op 24 juni.

Om meerdere reden is St. Jan, 24 juni, een heel bijzondere dag. De zon heeft dan zijn hoogste stand aan de hemel bereikt, zoals de zon, met kerst (25 december) in zijn laagste stand aan de hemel staat. In Engeland is het oeroude Stonehenge monument eigenlijk helemaal gedacht en ontworpen rond de stand van de zon op 24 juni. En dan is er ook nog een plant die de naam van deze 24-juni-Heilige draagt: Sint Janskruid, in het Latijn: Hypericum perforatum.

Het St. Janskruid was bij de Grieken, Romeinen, Kelten, Indianen en Azteken reeds bekend en een veel gebruikt kruid. Tijdens de Middeleeuwse Kruistochten werd St. Janskruid gebruikt bij, vooral, verwondingen. In de Late Middeleeuwen ontdekte men, om het maar met moderne woorden te zeggen, de ‘antidepressieve’ werking van Hypericum. St. Janskruid toont haar volle wasdom, haar volle bloemenglorie rond 24 juni, dus juist in die korte periode, dat de Zon in zijn hoogste stand aan de hemel staat en dus de ‘Krachten van het Licht’ het grootst zijn. En, zo moet men ooit gedacht en ervaren hebben, als een plant die juist rond die hoogste stand van de zon aan de hemel zijn grootste krachten toont, en optimaal bloeit, dan moet zo’n plant beslist veel ‘Lichtkracht’ bevatten. Op of rond 24 juni werd St. Janskruid geoogst en werden er preparaten van gemaakt, die dan weer gebruikt konden worden als de zon in zijn laagste stand aankwam: de midwintertijd, de donkere dagen van het jaar, waarin veel mensen de neiging hebben om alles erg zwart en somber te zien en geen lichtpuntjes in hun denken en beleven meer kunnen ervaren. Janskruid helpt dan, om zulke somberende mensen weer iets van de ‘zonnige’ kanten van het leven te kunnen laten beleven en ervaren.

Met name in de 19e eeuw ontwikkelde zich in Duitsland een ware Hypericum-gebruik-rage. Bij zwaarmoedigheid, vage angsten, lichte vormen van depressiviteit, psychische onevenwichtigheden tijdens de vrouwelijke menopauze, angstige dromen en vooral ook slapeloosheid, werd, als we de oude boeken en geschriften er op nalezen, dikwijls met succes St. Janskruid gebruikt. In Duitsland zijn in de zeventiger en tachtiger jaren van de vorige eeuw grote studies opgezet om de werking van Hypericum perforatum wetenschappelijk te onderzoeken. Conclusies: Hypericum werkt beslist bij lichte en middelzware depressies. Men ontdekte ook het hoe en het waarom ervan. In de kliertjes in de blaadjes van het St. Janskruid (kun je zelf zien als je een blaadje tegen het licht houdt, je ziet dan die doorschijnende witte stipjes in het blad) bevindt zich een stofje, “hypericine” genaamd, dat een heel positieve uitwerking heeft op bepaalde neurotransmitters (zenuwprikkel-overdracht-stoffen) in de hersenen.

Nog iets bijzonders: Als je in de nog niet open gegaan zijnde bloemknopjes van het St. Janskruid , tussen duim en wijsvinger, even heftig knijpt, dan verschijnt er een rode olie. De bloem ‘knoppen’ kun je plukken en in een jampotje doen, helemaal vol, en vervolgens overgieten met zonnebloemolie (tot de helft van het jampotje). Zet dat  in de vensterbank, liefst op het zuiden, zodat de zon zijn licht er op kan laten schijnen. Na twee tot drie maanden heeft zich een prachtig rode olie ontwikkeld. Even door een heel fijne zeef afzeven en de rode olie bewaren in bijvoorbeeld een flesje dat goed afsluitbaar is. Die rode janskruidolie een erg goed werkende olie bij eerste-graads-brandwonden, zonnebrand, schaafwondjes en ook kan de olie worden gebruikt bij spier en gewrichtspijnen. De pijnlijke plek dan inwrijven met deze olie, eventueel nog gecombineerd met een paar druppeltjes Olea. Spir. Rosmarinus (Rozemarijnolie).

Kortom, het aloude St. Janskruid is een belangrijk ‘puur natuur’ geneesmiddel bij de genoemde problemen.

In de Middeleeuwen werd St. Janskruid een ‘Fuga Demonum’ genoemd, of wel een ‘ Jaag den duvel’. Die doorzichtige plekjes in het  blad werden opgevat als plekjes waar de duivel zijn tanden in had gezet om het kruid te vernietigen. Dat was de Duivel dus niet gelukt, dus werd het janskruid ook gebruikt om boze geesten te weren en te verjagen.

Om van te smullen, al die heel oude verhalen en overleveringen.

Luisteraars, graag weer tot volgende week.

Copyright 02-07-2017, Jaap Huibers, Amerongen.
Andere columns Jaap Huibers:

- ‘R’ in de maand –over levertraan, zonlicht, moderne kantoor- werk-plekken en vit,D.

- Melissa officinalis: een waardevolle hulp als de indrukken van ‘buitenaf’ iets teveel zijn.

- Column voor 3 september 2017 – Begin nieuw schooljaar, keel en neusprobleempjes en de heilzame werking van Pau d’arco, Echinacea en Melissa.

- Column voor 27 augustus 2017 – Een ‘vrije geest’ biedt ruimte om het lichaam zinvol en dus gezond te laten functioneren.

- Koolsoorten, heerlijke groenten en vol geneeskrachtige kwaliteiten.

- Sperziebonen, een heel oude groente, waarvan de peulenschillen een bijzondere medicinale werking bezitten, o.a. bij diabetes II.

- Andijvie, een heerlijke groente, met bitterstoffen die erg heilzaam zijn voor de reiniging van de lever.

- Kropsla, de Romeinen kweekten het al, en het witte melksap heeft een rustgevende werking, met name bij een ‘nerveuze maag’

- Obstipatie, het spijverteringstreintje en de vakantie als oorzaak van verstopping. Russische rabarber kan helpen.

- Zwarte bessen: heerlijk voor bessensap en jam, maar ook vol medicinale kwaliteiten bij allergieën en een verzwakt afweersysteem.

- Column voor 9 juli 2017 – Zijn er verschillen tussen natuurlijke en synthetische vitaminen en mineralen?

- Column voor 2 juli 2017 – Feest van de zon: St. Jan en de helende werking van het kruid, dat naar St. Jan vernoemd is.

- Column voor 25 juni 2017 - Hoge temperaturen, snelle temperatuurverschillen, transpiratie-vochtverlies en een glas andijviekookwater.

- Venkel, midzomernacht, dieven en boze geesten als ook een weldaad bij maag en darm ongenoegens.

- Column voor 11 juni 2017 – Voedingssupplementen… zin of onzin? Moet altijd ‘maatwerk’ zijn!

- Column voor 4 juni 2017- Hooikoorts en drie kruiden die enige verlichting kunnen bieden.

- Column voor 25 juni 2017 - Hoge temperaturen, snelle temperatuurverschillen, transpiratie-vochtverlies en een glas andijviekookwater.

- Column voor 28 mei 2017 – Wierook, een heel oud geneesmiddel bij artritis, spierreuma, artrose en jicht.

- Over een zeer bijzonder medicijn, dat ‘niets’ kost….

- Column voor 14 mei 2017 – Moederdag en de geneeskrachtige werking van Kamille, de bloemen met een ‘gouden’ moederhart.

- Column voor 7 mei 2017 – E-nummers….hulpstoffen in het voedsel, die soms erg vervelende ‘bijwerkingen’ kunnen hebben.

- Column voor 30 april 2017 – De waarde van Valeriaan in een wereld die een gekkenhuisje aan het worden is.

- Meidoorn, een zonnetje voor het hart, en een weldaad voor de neus.

- Pasen: eieren, nieuw leven, voorjaar en het belang van cholesterol.

- Column voor 9 april 2017 – Moederkruid (Tanacetum parthenium), een klein geschenkje uit de hemel bij hoofdpijn en migraine.

- Column voor 2 april 2017 – Hoe het ‘maagdeliefje’ het Madeliefje werd, dat bloedzuiverend kwaliteiten bezit.

- Column voor 26 maart 2017 - Lavas (maggiplant), monniken lusten er graag soep van en zeer bruikbaar bij vocht vasthouden, en darmkoliekjes bij kinderen.

- Maarts viooltje (Viola odorata) en de winterse slijm en hoest ‘restjes’…

- Column voor 12 maart 2017 – Middeleeuwse ‘standen’, ogen, oren, spiergevoel en de kwaliteit van het evenwicht.

- Maagzuurremmers kunnen (ernstige) bijwerkingen hebben. Plantago en Tormentilla zijn dikwijls bruikbare alternatieven.


Dit weekend

Mijn stad Nieuwegein
Nieuwegein, u kent het als nieuwbouw-stad, maar kent u ook de oude boerderijen en havens? De 12-jarige Esmee Koene, geboren en getogen in Nieuwegein, neemt presentator Margreet van Gils (uit Utrecht) mee op een ontdekkingstocht door haar stad Nieuwegein.-advertentie-RTV Utrecht

Evenement aanmelden op RTV Utrecht
Iedereen die een evenement (of iets anders voor publiek) in onze provincie organiseert, kan die uploaden in de evenementenagenda op onze website. Meld hier uw evenement aan en deze verschijnt in onze rubriek "agendatips".

lees verder »


Doe mee

RTV Utrecht Panel
Via dit online panel vragen wij naar uw ervaringen met onze radio- en televisieprogramma’s, websites, reclamecampagnes en nog veel meer.

lees verder »-advertentie-


Energie vergelijken: heel eenvoudig de voordeligste leverancier van stroom en gas in Utrecht vinden en in drie klikken overstappen.
Vergelijk nu op Gaslicht.com


Nieuws uit andere regio's


(inter)nationaal nieuws
-advertentie-