Column Jaap Huibers


Column voor 9 juli 2017 – Zijn er verschillen tussen natuurlijke en synthetische vitaminen en mineralen?

Goedemorgen luisteraars,

 

In ons lichaam spelen 24 uur per etmaal onnoemelijk veel biologische activiteiten een rol van levensbelang. Al die miljarden lichaamscellen, organen en zenuwweefsel moeten gevoed worden, bijgestuurd als iets ontspoort en onderling op elkaar afgestemd worden. Kortom, ons lichaam is, wat betreft de binnenkant ervan, een wonder van biochemische, of wel, levensprocessen.

Een van de redenen waarom we zinvol voedsel moeten gebruiken is het feit, dat voedsel de noodzakelijke stoffen kan bevatten die voor die levensprocessen essentieel, dus, van levensbelang zijn. En denk dan bijvoorbeeld aan vitaminen, mineralen en spoorelementen.

Welnu, zo kan een rationeel denkende wetenschapper en iemand die niet of weinig geïnteresseerd is in gezonde voeding bedenken: hoezo dat (meestal veel tijd kostende) gedoe met iedere dag een zinvolle, waardevolle maaltijd bereiden met natuurlijke en verse ingrediënten? Slik iedere dag een Multi-vitaminepil en je krijgt alles binnen wat, wetenschappelijk bezien, noodzakelijk is. Maar is dat nu wel zo en werkt dat wel echt?

Vandaag ga ik iets vertellen over enkele verschillen tussen ‘synthetisch en natuurlijk’ wat betreft die noodzakelijke voedingsstoffen?

Synthetische wil zeggen, dat een bepaalde vitamine chemisch/industrieel vervaardigd wordt. Een voorbeeld: Ascorbinezuur heeft de naam vit .C gekregen. De chemische formule van ascorbinezuur is bekend, dus kan vit. C ‘chemisch’ geproduceerd worden. Rozenbottels en veel ander fruit bevatten ook veel vit. C. De belangrijke vraag is dan: bestaat er een verschil tussen dat chemisch vervaardigde ascorbinezuur, het vit. C, en het natuurlijke vit. C , zoals dat dus in rozenbottels en fruit aanwezig is?

Biochemici, voedingswetenschappers en medisch opgeleide vak beoefenaars zullen direct zeggen dat er geen verschil bestaat tussen een vit. C pil, dus dat chemisch vervaardigde ascorbinezuur en het vit. C zoals dat in fruit en bepaalde groeten aanwezig is. Strikt wetenschappelijk, puur chemisch bezien hebben die eenzijdig en ‘plat’ denkende wetenschappers gelijk. Ascorbinezuur is ascorbinezuur. Punt uit. Maar, luisteraars, en daar gaat het nu eigenlijk om, vit. C komt in de natuur nooit voor als dat chemisch ‘geïsoleerde’ ascorbinezuur. Vit. C als synthetische vervaardigde ascorbinezuur- tablet is een heel ander vitamine C dan hetgeen in fruit of groeten aanwezig is. Hoe zit dat dan?

Vit. C, bijvoorbeeld in een sinaasappel of in boerenkool, bevat weliswaar het chemisch detecteerbare ‘stofje’ ascorbinezuur, maar het is altijd aanwezig in samenhang met andere stoffen en verbindingen. Vit. C in groenten en fruit is altijd ‘ingebed’ in een verbinding met o.a. zogenaamde ‘bio flavonoïden’ Daardoor werkt het natuurlijk vit. C, zoals aanwezig in groenten en fruit, echt anders dan een chemisch vervaardigd vit. C tabletje.

Vitaminen en mineralen, allemaal zo noodzakelijk voor het welzijn van ons lichaam, komen in de natuur, dus in onze ‘natuurlijke’ voeding,  nooit ‘geïsoleerd’ voor. Tussen al die noodzakelijke voedingsstoffen die we met de voeding binnen kunnen krijgen, bestaat een nauwelijks te bevatten ‘samenhang’. Ik heb wel eens opgemerkt: tussen al die mineralen, vitaminen en spoorelementen is eigenlijk sprake van een heel ‘intieme relatie’. Bij synthetische vervaardigde vitaminen en mineralen is dat dus niet het geval. En het bijzondere: synthetische gemaakte vitaminen en mineralen kunnen soms toxische reacties veroorzaken. Bij natuurlijke vitaminen, dus zoals ze in de natuurlijke vorm aanwezig zijn, zelfs in hoge doses, is dat nooit het geval.

Conclusie: eet heel natuurlijk, basaal en zinvol en laat de suppletie van vitaminen en mineralen, als je die dan zo nodig wilt slikken, over aan een deskundige, die het voor u juiste kan zoeken.

Luisteraars, graag weer tot de volgende week.

Copyright 09-07-2017, Jaap Huibers, Amerongen.

 
Andere columns Jaap Huibers:

- ‘R’ in de maand –over levertraan, zonlicht, moderne kantoor- werk-plekken en vit,D.

- Melissa officinalis: een waardevolle hulp als de indrukken van ‘buitenaf’ iets teveel zijn.

- Column voor 3 september 2017 – Begin nieuw schooljaar, keel en neusprobleempjes en de heilzame werking van Pau d’arco, Echinacea en Melissa.

- Column voor 27 augustus 2017 – Een ‘vrije geest’ biedt ruimte om het lichaam zinvol en dus gezond te laten functioneren.

- Koolsoorten, heerlijke groenten en vol geneeskrachtige kwaliteiten.

- Sperziebonen, een heel oude groente, waarvan de peulenschillen een bijzondere medicinale werking bezitten, o.a. bij diabetes II.

- Andijvie, een heerlijke groente, met bitterstoffen die erg heilzaam zijn voor de reiniging van de lever.

- Kropsla, de Romeinen kweekten het al, en het witte melksap heeft een rustgevende werking, met name bij een ‘nerveuze maag’

- Obstipatie, het spijverteringstreintje en de vakantie als oorzaak van verstopping. Russische rabarber kan helpen.

- Zwarte bessen: heerlijk voor bessensap en jam, maar ook vol medicinale kwaliteiten bij allergieën en een verzwakt afweersysteem.

- Column voor 9 juli 2017 – Zijn er verschillen tussen natuurlijke en synthetische vitaminen en mineralen?

- Column voor 2 juli 2017 – Feest van de zon: St. Jan en de helende werking van het kruid, dat naar St. Jan vernoemd is.

- Column voor 25 juni 2017 - Hoge temperaturen, snelle temperatuurverschillen, transpiratie-vochtverlies en een glas andijviekookwater.

- Venkel, midzomernacht, dieven en boze geesten als ook een weldaad bij maag en darm ongenoegens.

- Column voor 11 juni 2017 – Voedingssupplementen… zin of onzin? Moet altijd ‘maatwerk’ zijn!

- Column voor 4 juni 2017- Hooikoorts en drie kruiden die enige verlichting kunnen bieden.

- Column voor 25 juni 2017 - Hoge temperaturen, snelle temperatuurverschillen, transpiratie-vochtverlies en een glas andijviekookwater.

- Column voor 28 mei 2017 – Wierook, een heel oud geneesmiddel bij artritis, spierreuma, artrose en jicht.

- Over een zeer bijzonder medicijn, dat ‘niets’ kost….

- Column voor 14 mei 2017 – Moederdag en de geneeskrachtige werking van Kamille, de bloemen met een ‘gouden’ moederhart.

- Column voor 7 mei 2017 – E-nummers….hulpstoffen in het voedsel, die soms erg vervelende ‘bijwerkingen’ kunnen hebben.

- Column voor 30 april 2017 – De waarde van Valeriaan in een wereld die een gekkenhuisje aan het worden is.

- Meidoorn, een zonnetje voor het hart, en een weldaad voor de neus.

- Pasen: eieren, nieuw leven, voorjaar en het belang van cholesterol.

- Column voor 9 april 2017 – Moederkruid (Tanacetum parthenium), een klein geschenkje uit de hemel bij hoofdpijn en migraine.

- Column voor 2 april 2017 – Hoe het ‘maagdeliefje’ het Madeliefje werd, dat bloedzuiverend kwaliteiten bezit.

- Column voor 26 maart 2017 - Lavas (maggiplant), monniken lusten er graag soep van en zeer bruikbaar bij vocht vasthouden, en darmkoliekjes bij kinderen.

- Maarts viooltje (Viola odorata) en de winterse slijm en hoest ‘restjes’…

- Column voor 12 maart 2017 – Middeleeuwse ‘standen’, ogen, oren, spiergevoel en de kwaliteit van het evenwicht.

- Maagzuurremmers kunnen (ernstige) bijwerkingen hebben. Plantago en Tormentilla zijn dikwijls bruikbare alternatieven.


Dit weekend

Mijn stad Nieuwegein
Nieuwegein, u kent het als nieuwbouw-stad, maar kent u ook de oude boerderijen en havens? De 12-jarige Esmee Koene, geboren en getogen in Nieuwegein, neemt presentator Margreet van Gils (uit Utrecht) mee op een ontdekkingstocht door haar stad Nieuwegein.-advertentie-RTV Utrecht

Evenement aanmelden op RTV Utrecht
Iedereen die een evenement (of iets anders voor publiek) in onze provincie organiseert, kan die uploaden in de evenementenagenda op onze website. Meld hier uw evenement aan en deze verschijnt in onze rubriek "agendatips".

lees verder »


Doe mee

RTV Utrecht Panel
Via dit online panel vragen wij naar uw ervaringen met onze radio- en televisieprogramma’s, websites, reclamecampagnes en nog veel meer.

lees verder »-advertentie-


Energie vergelijken: heel eenvoudig de voordeligste leverancier van stroom en gas in Utrecht vinden en in drie klikken overstappen.
Vergelijk nu op Gaslicht.com


Nieuws uit andere regio's


(inter)nationaal nieuws
-advertentie-