Column Jaap Huibers


Zwarte bessen: heerlijk voor bessensap en jam, maar ook vol medicinale kwaliteiten bij allergieën en een verzwakt afweersysteem.

Goedemorgen luisteraars,

Als kind keek ik ieder jaar weer uit naar het moment dat de bessen rijp waren. Rode bessen, kruisbessen en zwarte bessen. Met name de rode- en vooral de zwarte bessen zijn bij uitstek geschikt om bessensap van te maken. Er werd dan een heerlijke custardpudding gemaakt en daarover heen kwam de bessensap, ja, van die pas geplukte zwarte en rode bessen uit de eigen tuin. We vonden dat vroeger een echte zondagse traktatie.

Maar, dierbare luisteraars, met name de zwarte bessen zijn niet alleen heel geschikt om sap en jam van te maken. Zwarte bessen, en zelfs het blad en de bladknoppen ervan bezitten zeer bijzondere medicinale kwaliteiten. Veel mensen zijn daar niet of nauwelijks van op de hoogte, dus, een reden om u er iets meer over te gaan vertellen.

Zwarte bessen bevatten van alle fruit waarschijnlijk het hoogste gehalte vit. C, zelfs het dubbele van hetgeen je in sinaasappels en citroenen aantreft. Niet voor niets stonden vroeger vele flesjes  zwart bessensap op de kelderplank, voor de barre wintertijd, als de griep en verkoudheid rond waarde en het eigen afweersysteem er even flink van langs kreeg.

Als je analyses bestudeert van hetgeen zich allemaal in de zwarte bes bevindt, dan ontstaat er in mijzelf altijd een gevoel va  grote verwondering en respect voor hetgeen zich in de natuur allemaal aan geneeskracht kan ontwikkelen. Bijna alle vitaminen, mineralen, spoorelementen, voor de gezondheid belangrijke zuren zoals citroenzuur en mierenzuur, gezonde suikers en die heel belangrijke bio flavonoïden….Je treft het allemaal aan in de zwarte bes. Kan geen multi-vitaminepil aan tippen.

De thee van het gedroogde zwarte bessen blad werd al in de Middeleeuwen gebruikt al urinedrijvend middel. Ook bij een te hoog urinezuurgehalte in het bloed, waardoor jicht en reumatische klachten op de loer liggen, werd het blad van de zwarte bes met dikwijls prima resultaten gebruikt.

Al weer zo’n 50, 60 jaar geleden ontdekten Franse onderzoekers dat de blad ‘knoppen’ van de zwarte bes  bijzondere medicinale kwaliteit bezitten. Niet zo vreemd dat dit juist in Frankrijk werd ontdekt, want in de Bourgognestreek wordt de zwarte bes al heel lang op grote schaal geteeld. Van die bijna ontluikende bladknoppen maakte men een zogenaamde glycerine maceratie. Dat wil zeggen dat de bladknoppen getrokken worden in een combinatie van alcohol en glycerol. Je kunt dat nog steeds in de apotheek verkrijgen als Ribes Nigrum Gemmo 1D. Ribes nigrum is de Latijnse naam van de zwarte bes en Gemmo is het Latijnse woord voor knop.

Ribes Nigrum Gemmo blijkt een goed werkend middel bij alle situaties waar het eigen afweersysteem wat verzwakt is. Het stimuleert namelijk de bijnieren die zo belangrijk zijn bij het overwinnen van bepaalde ontstekingen en bepaalde auto-immuun reacties (ziekten). Het werkt in ieder geval ontsteking werend, met name ook wat betreft de gewrichten, urinewegen en slijmvliezen, en uit eigen ervaring heb ik waargenomen dat, mits je het langdurig gebruikt, vele vormen van allergieën vermindert. Met name bij hooikoorts en huisstofmijt heb ik er dikwijls goede resultaten van gezien.

Soms kunnen mensen last hebben van een medisch onverklaarbare vermoeidheid. Dat kan dan het gevolg zijn van een wat verzwakt afweersysteem. Juist dan werkt het gebruik van Ribes Nigrum Gemmo, al dan niet in combinatie met de oude klooster Trigonella Wijntonicum dikwijls erg positief. Gebruik Ribes nigrum gemmo altijd 2 keer daag 50 druppels op iets water en dat lange tijd (2 tot 4 maanden) achtereen.

Kortom, de zwarte bes is een juweel, stralend van medicinale kwaliteiten als het eigen lijf ‘de kar even niet kan trekken’.

Luisteraars, graag weer tot de volgende week.

Copyright 16-07-2017, Jaap Huibers, Amerongen.

 

 
Andere columns Jaap Huibers:

- ‘R’ in de maand –over levertraan, zonlicht, moderne kantoor- werk-plekken en vit,D.

- Melissa officinalis: een waardevolle hulp als de indrukken van ‘buitenaf’ iets teveel zijn.

- Column voor 3 september 2017 – Begin nieuw schooljaar, keel en neusprobleempjes en de heilzame werking van Pau d’arco, Echinacea en Melissa.

- Column voor 27 augustus 2017 – Een ‘vrije geest’ biedt ruimte om het lichaam zinvol en dus gezond te laten functioneren.

- Koolsoorten, heerlijke groenten en vol geneeskrachtige kwaliteiten.

- Sperziebonen, een heel oude groente, waarvan de peulenschillen een bijzondere medicinale werking bezitten, o.a. bij diabetes II.

- Andijvie, een heerlijke groente, met bitterstoffen die erg heilzaam zijn voor de reiniging van de lever.

- Kropsla, de Romeinen kweekten het al, en het witte melksap heeft een rustgevende werking, met name bij een ‘nerveuze maag’

- Obstipatie, het spijverteringstreintje en de vakantie als oorzaak van verstopping. Russische rabarber kan helpen.

- Zwarte bessen: heerlijk voor bessensap en jam, maar ook vol medicinale kwaliteiten bij allergieën en een verzwakt afweersysteem.

- Column voor 9 juli 2017 – Zijn er verschillen tussen natuurlijke en synthetische vitaminen en mineralen?

- Column voor 2 juli 2017 – Feest van de zon: St. Jan en de helende werking van het kruid, dat naar St. Jan vernoemd is.

- Column voor 25 juni 2017 - Hoge temperaturen, snelle temperatuurverschillen, transpiratie-vochtverlies en een glas andijviekookwater.

- Venkel, midzomernacht, dieven en boze geesten als ook een weldaad bij maag en darm ongenoegens.

- Column voor 11 juni 2017 – Voedingssupplementen… zin of onzin? Moet altijd ‘maatwerk’ zijn!

- Column voor 4 juni 2017- Hooikoorts en drie kruiden die enige verlichting kunnen bieden.

- Column voor 25 juni 2017 - Hoge temperaturen, snelle temperatuurverschillen, transpiratie-vochtverlies en een glas andijviekookwater.

- Column voor 28 mei 2017 – Wierook, een heel oud geneesmiddel bij artritis, spierreuma, artrose en jicht.

- Over een zeer bijzonder medicijn, dat ‘niets’ kost….

- Column voor 14 mei 2017 – Moederdag en de geneeskrachtige werking van Kamille, de bloemen met een ‘gouden’ moederhart.

- Column voor 7 mei 2017 – E-nummers….hulpstoffen in het voedsel, die soms erg vervelende ‘bijwerkingen’ kunnen hebben.

- Column voor 30 april 2017 – De waarde van Valeriaan in een wereld die een gekkenhuisje aan het worden is.

- Meidoorn, een zonnetje voor het hart, en een weldaad voor de neus.

- Pasen: eieren, nieuw leven, voorjaar en het belang van cholesterol.

- Column voor 9 april 2017 – Moederkruid (Tanacetum parthenium), een klein geschenkje uit de hemel bij hoofdpijn en migraine.

- Column voor 2 april 2017 – Hoe het ‘maagdeliefje’ het Madeliefje werd, dat bloedzuiverend kwaliteiten bezit.

- Column voor 26 maart 2017 - Lavas (maggiplant), monniken lusten er graag soep van en zeer bruikbaar bij vocht vasthouden, en darmkoliekjes bij kinderen.

- Maarts viooltje (Viola odorata) en de winterse slijm en hoest ‘restjes’…

- Column voor 12 maart 2017 – Middeleeuwse ‘standen’, ogen, oren, spiergevoel en de kwaliteit van het evenwicht.

- Maagzuurremmers kunnen (ernstige) bijwerkingen hebben. Plantago en Tormentilla zijn dikwijls bruikbare alternatieven.


Dit weekend

Mijn stad Nieuwegein
Nieuwegein, u kent het als nieuwbouw-stad, maar kent u ook de oude boerderijen en havens? De 12-jarige Esmee Koene, geboren en getogen in Nieuwegein, neemt presentator Margreet van Gils (uit Utrecht) mee op een ontdekkingstocht door haar stad Nieuwegein.-advertentie-RTV Utrecht

Evenement aanmelden op RTV Utrecht
Iedereen die een evenement (of iets anders voor publiek) in onze provincie organiseert, kan die uploaden in de evenementenagenda op onze website. Meld hier uw evenement aan en deze verschijnt in onze rubriek "agendatips".

lees verder »


Doe mee

RTV Utrecht Panel
Via dit online panel vragen wij naar uw ervaringen met onze radio- en televisieprogramma’s, websites, reclamecampagnes en nog veel meer.

lees verder »-advertentie-


Energie vergelijken: heel eenvoudig de voordeligste leverancier van stroom en gas in Utrecht vinden en in drie klikken overstappen.
Vergelijk nu op Gaslicht.com


Nieuws uit andere regio's


(inter)nationaal nieuws
-advertentie-