Column Jaap Huibers


Andijvie, een heerlijke groente, met bitterstoffen die erg heilzaam zijn voor de reiniging van de lever.

Goedemorgen luisteraars,

Vorige week heb ik één en ander verteld over die heerlijke zomerse kropsla. Vandaag gaat het over een neefje van de sla: andijvie. Ook zo’n echte, heerlijke zomergroente en tot ver in de herfst niet te versmaden. Andijvie, evenals sla, cichorei en witlof, behoren tot de grote plantenfamilie der Composieten. Een afgeleide tak van die composietenfamilie kun je de Lactucea noemen, ofwel, de planten die melksap in hun stammetje bezitten. Lactucea is afgeleid van het Latijnse woord Lac, dat melk betekent. Lees de column over sla nog even na, want daarin heb ik e.e.a. nader toegelicht.

Evenals de sla, werd andijvie gekweekt door,en heel hoog gewaardeerd bij de Romeinen, de Grieken en waarschijnlijk ook bij de Egyptenaren. Het melksap van andijvie, zeker die oude rassen, is bitter van smaak. Dat kan er wellicht de reden van zijn, dat andijvie, als een soort ‘bitterkruid’ gebruikt is tijdens het oorspronkelijke Joodse Pesach-feest, waarbij men o.a. de uittocht uit Egypte vierde. Cichorei en andijvie zijn heel nauw verwant, evenals witlof. Andijvie is een eenjarig gewas en cichorei is een overblijvende plant, die je nog steeds royaal in wegbermen, met name die van de typisch Hollandse dijken, kunt aantreffen. Andijvie is zowel rauw als gekookt een heerlijke en zeer gezonde groente. Juist die bitterstoffen in het melksap en de bladeren van de andijvie zijn bewezen waardevol voor de leverfunctie. Al eeuwen is het gebruik van cichoriumthee en tinctuur in gebruik bij lever- en gal-aandoeningen. De bitterstoffen in andijvie en cichorium bevorderen de aanmaak en afscheiding van gele gal in de lever, met als gevolg dat de lever zich kan reinigen van vele ongezonde ballaststoffen. Veel moderne medicijnen moeten via de lever omgezet worden en afgevoerd. Die medicijnen hebben bijna allemaal een hoog moleculair gewicht, hetgeen betekent, dat de resten ervan, via de gal uit de lever komend, afgevoerd moeten worden. Medicijn ‘veel-gebruikers’, doen er beslist goed aan, zeer regelmatig andijvie te eten, of eens een likje te plegen aan het stammetje van de vers afgesneden andijvie-stronk. Of, zoals een oude huisarts in Veenendaal ooit eens vertelde: ‘Het witte melksap van de andijviestronk, laat je lever opspringen van vreugde.’ Vanouds her werd andijvie in de landen van haar oorsprong, dus rond de Middellandse Zee, vooral rauw, als een soort salade gegeten. Altijd met de toevoeging van een heel klein beetje olijfolie uit de eerste persing. In mijn jeugd heb ik, zeker bij mijn grootouders, dikwijls in het zout ingemaakte andijvie gegeten. Dat heeft een bepaalde geur en smaak. Zij waren er dol op, ik vond het niet te eten. Ingemaakte andijvie bevat beslist een hoeveelheid mineralen, zoals kalium en magnesium. Maar gedurende dat verblijf van de andijvie in het zout, in zo’n Keulse pot, gaat er wel erg veel van de vitaminen verloren. Verse andijvie, zeker als andijviestamppot is van veel grotere waarde. Witlof en andijvie zijn echte familieleden, met dien verstande dat witlof gekweekt wordt op de wortels van de cichorium. De uitlopers, de latere kropjes, worden in het zand onder gehouden, waardoor het zich ontwikkelend blad geen bladgroen, chlorofyl, kan vormen. Vandaar de naam: witlof. Kinderen lusten dikwijls geen andijvie. Maar… als je gekookte andijvie met aardappels prakt en ieder hapje verpakt in een zelf gemaakt appelmoes omhulseltje… Míjn kinderen zijn nog steeds erg gek op andijvie, want het ging er in als koek.

Luisteraars, graag weer tot de volgende week.

Copyright 06-08-2017, Jaap Huibers, Amerongen.
Andere columns Jaap Huibers:

- ‘R’ in de maand –over levertraan, zonlicht, moderne kantoor- werk-plekken en vit,D.

- Melissa officinalis: een waardevolle hulp als de indrukken van ‘buitenaf’ iets teveel zijn.

- Column voor 3 september 2017 – Begin nieuw schooljaar, keel en neusprobleempjes en de heilzame werking van Pau d’arco, Echinacea en Melissa.

- Column voor 27 augustus 2017 – Een ‘vrije geest’ biedt ruimte om het lichaam zinvol en dus gezond te laten functioneren.

- Koolsoorten, heerlijke groenten en vol geneeskrachtige kwaliteiten.

- Sperziebonen, een heel oude groente, waarvan de peulenschillen een bijzondere medicinale werking bezitten, o.a. bij diabetes II.

- Andijvie, een heerlijke groente, met bitterstoffen die erg heilzaam zijn voor de reiniging van de lever.

- Kropsla, de Romeinen kweekten het al, en het witte melksap heeft een rustgevende werking, met name bij een ‘nerveuze maag’

- Obstipatie, het spijverteringstreintje en de vakantie als oorzaak van verstopping. Russische rabarber kan helpen.

- Zwarte bessen: heerlijk voor bessensap en jam, maar ook vol medicinale kwaliteiten bij allergieën en een verzwakt afweersysteem.

- Column voor 9 juli 2017 – Zijn er verschillen tussen natuurlijke en synthetische vitaminen en mineralen?

- Column voor 2 juli 2017 – Feest van de zon: St. Jan en de helende werking van het kruid, dat naar St. Jan vernoemd is.

- Column voor 25 juni 2017 - Hoge temperaturen, snelle temperatuurverschillen, transpiratie-vochtverlies en een glas andijviekookwater.

- Venkel, midzomernacht, dieven en boze geesten als ook een weldaad bij maag en darm ongenoegens.

- Column voor 11 juni 2017 – Voedingssupplementen… zin of onzin? Moet altijd ‘maatwerk’ zijn!

- Column voor 4 juni 2017- Hooikoorts en drie kruiden die enige verlichting kunnen bieden.

- Column voor 25 juni 2017 - Hoge temperaturen, snelle temperatuurverschillen, transpiratie-vochtverlies en een glas andijviekookwater.

- Column voor 28 mei 2017 – Wierook, een heel oud geneesmiddel bij artritis, spierreuma, artrose en jicht.

- Over een zeer bijzonder medicijn, dat ‘niets’ kost….

- Column voor 14 mei 2017 – Moederdag en de geneeskrachtige werking van Kamille, de bloemen met een ‘gouden’ moederhart.

- Column voor 7 mei 2017 – E-nummers….hulpstoffen in het voedsel, die soms erg vervelende ‘bijwerkingen’ kunnen hebben.

- Column voor 30 april 2017 – De waarde van Valeriaan in een wereld die een gekkenhuisje aan het worden is.

- Meidoorn, een zonnetje voor het hart, en een weldaad voor de neus.

- Pasen: eieren, nieuw leven, voorjaar en het belang van cholesterol.

- Column voor 9 april 2017 – Moederkruid (Tanacetum parthenium), een klein geschenkje uit de hemel bij hoofdpijn en migraine.

- Column voor 2 april 2017 – Hoe het ‘maagdeliefje’ het Madeliefje werd, dat bloedzuiverend kwaliteiten bezit.

- Column voor 26 maart 2017 - Lavas (maggiplant), monniken lusten er graag soep van en zeer bruikbaar bij vocht vasthouden, en darmkoliekjes bij kinderen.

- Maarts viooltje (Viola odorata) en de winterse slijm en hoest ‘restjes’…

- Column voor 12 maart 2017 – Middeleeuwse ‘standen’, ogen, oren, spiergevoel en de kwaliteit van het evenwicht.

- Maagzuurremmers kunnen (ernstige) bijwerkingen hebben. Plantago en Tormentilla zijn dikwijls bruikbare alternatieven.


Dit weekend

Mijn stad Nieuwegein
Nieuwegein, u kent het als nieuwbouw-stad, maar kent u ook de oude boerderijen en havens? De 12-jarige Esmee Koene, geboren en getogen in Nieuwegein, neemt presentator Margreet van Gils (uit Utrecht) mee op een ontdekkingstocht door haar stad Nieuwegein.-advertentie-RTV Utrecht

Evenement aanmelden op RTV Utrecht
Iedereen die een evenement (of iets anders voor publiek) in onze provincie organiseert, kan die uploaden in de evenementenagenda op onze website. Meld hier uw evenement aan en deze verschijnt in onze rubriek "agendatips".

lees verder »


Doe mee

RTV Utrecht Panel
Via dit online panel vragen wij naar uw ervaringen met onze radio- en televisieprogramma’s, websites, reclamecampagnes en nog veel meer.

lees verder »-advertentie-


Energie vergelijken: heel eenvoudig de voordeligste leverancier van stroom en gas in Utrecht vinden en in drie klikken overstappen.
Vergelijk nu op Gaslicht.com


Nieuws uit andere regio's


(inter)nationaal nieuws
-advertentie-