Column Jaap Huibers


Sperziebonen, een heel oude groente, waarvan de peulenschillen een bijzondere medicinale werking bezitten, o.a. bij diabetes II.

Goedemorgen luisteraars,

Op dit moment kan er weer royaal sperzie-en snijbonen geoogst worden. En als dat dan uit de eigen tuin kan, dan is het helemaal een feest. Bonen bestaan er in vele soorten en variëteiten. Zelf kan ik altijd heel erg genieten van de stoksperziebonen. Die kun je tegenwoordig nauwelijks meer in een groentewinkel kopen, en zo ja, dan betaal je je scheel. Sperzie-en snijbonen behoren tot de plantenfamilie der Vlinderbloemigen. De Latijnse naam is Phaseolus vulgaris. Die Phaseolus-soorten stammen van oorsprong allemaal uit Zuid- en Midden Amerika. In grotten in het Noorden van Zuid-Amerika zijn bonen gevonden die tussen de 6000 en 4000 jaar oud bleken te zijn. Met andere woorden, het heerlijke boontje behoort tot de zeer oude groenten. De Spaanse ontdekkingsreizigers brachten de boon naar Europa en Azië. Dat was begin 16e eeuw.

Van de verschillende bonensoorten gebruiken we of de hele, groene boon (zoals in het geval van de sperzie- en snijboon), of we gebruiken de boon die in de peul tot groei en ontwikkeling komt (zoals bij de bruine boon, witte boon en de kapucijner). De bonenpeul, van sperzie- en snijboon, bevat heel waardevolle voedingsstoffen, zoals vezels, pectine, flavonoïden, eiwitten, bêta-caroteen, vitamine C, vitamine B, kalium en kiezelzuur. Maar let wel, ongekookte groene bonen of rauwe bonen mag je nooit eten, want dat kan leiden tot bloederige maagontstekingen en maag- en darmkrampen. Bonen, zeker de groene, moet je altijd minimaal 20 tot 30 minuten koken. Na het afgieten van het restje kookwater, altijd even na-stoven met een klontje roomboter. Het bevordert niet alleen de smaak, maar het zorgt er ook voor, dat de genoemde voedingsstoffen in het lichaam veel beter opgenomen kunnen worden. En dan weer de verrassing: wat de meesten niet weten is dat de sperzieboon ook bijzondere medicinale kwaliteiten bezit. In de kruidengeneeskunde, die overigens ook door de huisartsen van lang geleden werd gepraktiseerd, is de thee of de tinctuur van de bonenschil al lang in gebruik. Naast de hiervoor genoemde voedingsstoffen, bevat de bonenschil, de peul, ook nog tal van bijzondere stoffen die medicinaal aangewend kunnen worden. Zo bevat de bonenpeul een stof, faseoline genaamd, die de groei en ontwikkeling van schimmels in het lichaam enigszins kan tegenhouden. Ook bevat de bonenpeul z.g. vocht afdrijvende kwaliteiten en werd ze vroeger dikwijls toegevoegd aan theemengsel voor reuma en jicht. Interessant is ook, dat tinctuur van de bonenpeul, verkrijgbaar als Phaseolus tinctuur, enig effect blijkt te hebben bij de lichtere vormen van suikerziekte, met name bij diabetes type 2, de ouderdomssuikerziekte. Bonenpeulen hebben geen directe uitwerking op de alvleesklier of de insulinehuishouding, maar bonenschillen bevatten stoffen die de opname van koolhydraten en zetmeel in de darm verminderen. Met name bij een sterke verhoging van het bloedsuiker, direct na de maaltijd, is het gebruik van Phaseolus tinctuur soms heel verrassend zinvol. Ook is het gebleken dat de z.g. hypo ‘s, een te laag bloedsuiker, beslist verminderen. Kortom, zo’n eenvoudig groente gewas als het sperzieboontje blijkt toch weer heel waardevolle kwaliteiten te bezitten, wat oude huisartsen nog wisten en in een kant-en-klaar-magnetron maagvullinkje niet meer aanwezig is. Luisteraars, graag tot de volgende week.

Copyright 13-08-2017, Jaap Huibers, Amerongen.
Andere columns Jaap Huibers:

- ‘R’ in de maand –over levertraan, zonlicht, moderne kantoor- werk-plekken en vit,D.

- Melissa officinalis: een waardevolle hulp als de indrukken van ‘buitenaf’ iets teveel zijn.

- Column voor 3 september 2017 – Begin nieuw schooljaar, keel en neusprobleempjes en de heilzame werking van Pau d’arco, Echinacea en Melissa.

- Column voor 27 augustus 2017 – Een ‘vrije geest’ biedt ruimte om het lichaam zinvol en dus gezond te laten functioneren.

- Koolsoorten, heerlijke groenten en vol geneeskrachtige kwaliteiten.

- Sperziebonen, een heel oude groente, waarvan de peulenschillen een bijzondere medicinale werking bezitten, o.a. bij diabetes II.

- Andijvie, een heerlijke groente, met bitterstoffen die erg heilzaam zijn voor de reiniging van de lever.

- Kropsla, de Romeinen kweekten het al, en het witte melksap heeft een rustgevende werking, met name bij een ‘nerveuze maag’

- Obstipatie, het spijverteringstreintje en de vakantie als oorzaak van verstopping. Russische rabarber kan helpen.

- Zwarte bessen: heerlijk voor bessensap en jam, maar ook vol medicinale kwaliteiten bij allergieën en een verzwakt afweersysteem.

- Column voor 9 juli 2017 – Zijn er verschillen tussen natuurlijke en synthetische vitaminen en mineralen?

- Column voor 2 juli 2017 – Feest van de zon: St. Jan en de helende werking van het kruid, dat naar St. Jan vernoemd is.

- Column voor 25 juni 2017 - Hoge temperaturen, snelle temperatuurverschillen, transpiratie-vochtverlies en een glas andijviekookwater.

- Venkel, midzomernacht, dieven en boze geesten als ook een weldaad bij maag en darm ongenoegens.

- Column voor 11 juni 2017 – Voedingssupplementen… zin of onzin? Moet altijd ‘maatwerk’ zijn!

- Column voor 4 juni 2017- Hooikoorts en drie kruiden die enige verlichting kunnen bieden.

- Column voor 25 juni 2017 - Hoge temperaturen, snelle temperatuurverschillen, transpiratie-vochtverlies en een glas andijviekookwater.

- Column voor 28 mei 2017 – Wierook, een heel oud geneesmiddel bij artritis, spierreuma, artrose en jicht.

- Over een zeer bijzonder medicijn, dat ‘niets’ kost….

- Column voor 14 mei 2017 – Moederdag en de geneeskrachtige werking van Kamille, de bloemen met een ‘gouden’ moederhart.

- Column voor 7 mei 2017 – E-nummers….hulpstoffen in het voedsel, die soms erg vervelende ‘bijwerkingen’ kunnen hebben.

- Column voor 30 april 2017 – De waarde van Valeriaan in een wereld die een gekkenhuisje aan het worden is.

- Meidoorn, een zonnetje voor het hart, en een weldaad voor de neus.

- Pasen: eieren, nieuw leven, voorjaar en het belang van cholesterol.

- Column voor 9 april 2017 – Moederkruid (Tanacetum parthenium), een klein geschenkje uit de hemel bij hoofdpijn en migraine.

- Column voor 2 april 2017 – Hoe het ‘maagdeliefje’ het Madeliefje werd, dat bloedzuiverend kwaliteiten bezit.

- Column voor 26 maart 2017 - Lavas (maggiplant), monniken lusten er graag soep van en zeer bruikbaar bij vocht vasthouden, en darmkoliekjes bij kinderen.

- Maarts viooltje (Viola odorata) en de winterse slijm en hoest ‘restjes’…

- Column voor 12 maart 2017 – Middeleeuwse ‘standen’, ogen, oren, spiergevoel en de kwaliteit van het evenwicht.

- Maagzuurremmers kunnen (ernstige) bijwerkingen hebben. Plantago en Tormentilla zijn dikwijls bruikbare alternatieven.


Dit weekend

Mijn stad Nieuwegein
Nieuwegein, u kent het als nieuwbouw-stad, maar kent u ook de oude boerderijen en havens? De 12-jarige Esmee Koene, geboren en getogen in Nieuwegein, neemt presentator Margreet van Gils (uit Utrecht) mee op een ontdekkingstocht door haar stad Nieuwegein.-advertentie-RTV Utrecht

Evenement aanmelden op RTV Utrecht
Iedereen die een evenement (of iets anders voor publiek) in onze provincie organiseert, kan die uploaden in de evenementenagenda op onze website. Meld hier uw evenement aan en deze verschijnt in onze rubriek "agendatips".

lees verder »


Doe mee

RTV Utrecht Panel
Via dit online panel vragen wij naar uw ervaringen met onze radio- en televisieprogramma’s, websites, reclamecampagnes en nog veel meer.

lees verder »-advertentie-


Energie vergelijken: heel eenvoudig de voordeligste leverancier van stroom en gas in Utrecht vinden en in drie klikken overstappen.
Vergelijk nu op Gaslicht.com


Nieuws uit andere regio's


(inter)nationaal nieuws
-advertentie-