Column Jaap Huibers


Koolsoorten, heerlijke groenten en vol geneeskrachtige kwaliteiten.

Goedemorgen luisteraars,

Koolsoorten…Die zijn er in vele kleuren, afmetingen en smaken. Spitskool, groene kool, rode kool, spruitkool, boerenkool en vooral ook broccoli, om er maar een aantal te noemen. De voorouder van al deze koolsoorten is de ‘Wilde kool’, met de Latijnse naam Brassica oleracea. In Zuid Engeland, West Frankrijk en het Noordwesten van Spanje kun je deze ‘oerkool’ nog steeds in het wild aantreffen. Uit deze Wilde Kool zijn al die genoemde koolvormen en variëteiten, die we als groenten kennen, door selectie en zorgvuldige teeltmethoden ontstaan.


De koolsoorten behoren tot de familie der Kruisbloemigen en bevatten van de vele groenten die we kennen, misschien wel de meeste, voor de gezondheid waardevolle ‘inhoud stoffen’. Veel vitaminen, veel mineralen, veel spoorelementen, aminozuren en flavonoïden, kortom, je zou een aanzienlijk boek kunnen schrijven met de uitleg en betekenis van al die in de koolsoorten aanwezige stoffen.
Een heel belangrijke vertegenwoordiger van de koolfamilie is de Broccoli. Broccoli werd al in de Romeinse Oudheid ontwikkeld uit een wilde koolsoort. Tot ongeveer 1750 werd Broccoli eigenlijk alleen gekweekt en gegeten in Italië en Frankrijk. In de rest van Europa was deze groente nog nauwelijks bekend. Omstreeks 1920 werd er in Amerika met een grootschaliger teel van broccoli begonnen. Broccoli is door wetenschappers uitvoerig onder de loep genomen, mede omdat men redenen had te veronderstellen dat broccoli, evenals andere (vooral groene) koolsoorten, een beschermend effect zou kunnen hebben tegen het ontstaan van kankercellen.
Onderzoekers van de John Hopkins Universiteit ontdekten begin jaren negentig van de vorige eeuw, waar die bescherming (wellicht) aan te danken is, namelijk aan de stof met de moeilijke naam: sulfarofaan-glucosilaat. Uit die onderzoeken bleek, dat 2 keer per week een royale portie broccoli eten, eventueel gecombineerd met andere, vooral de groene koolsoorten, inderdaad een verlaagd risico bleek te geven op met name prostaat- long-, en blaaskanker. Let wel (voor alle zorgvuldigheid en betrouwbaarheid): deze koolsoorten zullen bestaande vormen van kanker niet genezen, maar blijken dus wel te kunnen bij dragen aan een verlaagd risico wat betreft het ontstaan er van. Ook is uit wetenschappelijk onderzoek gebleken, dat minstens 2 keer per week broccoli eten, de kans op het ontstaan van ‘grijze staar’ (cataract), aanzienlijk verlaagt.


Samenvattend zou je, in zijn algemeenheid kunnen stellen, dat het eten van broccoli en andere (groene) koolsoorten van waarde is om de bekende degeneratie en welvaart ziekten en de verouderingsprocessen in de lichaamscellen, enigszins tegen te kunnen gaan.
Vanuit mijn jeugd herinner ik me de ‘omslagen’ met verse koolbladeren bij wondjes die slecht genazen en soms gingen ontsteken. Toen ik op 5 jarige leeftijd een smerig, zwerend wondje opliep aan mijn been dat ik fiks had gestoten aan een kruiwagen met mest er op, adviseerde de huisarts wikkels met lauw sodawater, want…antibiotica waren er eigenlijk nog niet. Maar, grootmoeder Huibers had er weer een eigenzinnige visie op. Twee keer per dag wikkelde zij mijn zwerende- een-plek in groene koolbladeren en, o wonder, na drie dagen was de plek weer redelijk schoon en geheeld. Ik kreeg alleen even op m’n duvel van oma.
Jochie, als opa mest aan het kruien is, mot jij daar niet als een kleine wijsneus op die kruiwagen heen en weer springen. Laat het je gezegd zijn!.
Tja, dat was nog ouderwets opvoeden.

Luisteraars, graag weer tot de volgende week.
Copyright 20-08-2017, Jaap Huibers, Amerongen.
Andere columns Jaap Huibers:

- ‘R’ in de maand –over levertraan, zonlicht, moderne kantoor- werk-plekken en vit,D.

- Melissa officinalis: een waardevolle hulp als de indrukken van ‘buitenaf’ iets teveel zijn.

- Column voor 3 september 2017 – Begin nieuw schooljaar, keel en neusprobleempjes en de heilzame werking van Pau d’arco, Echinacea en Melissa.

- Column voor 27 augustus 2017 – Een ‘vrije geest’ biedt ruimte om het lichaam zinvol en dus gezond te laten functioneren.

- Koolsoorten, heerlijke groenten en vol geneeskrachtige kwaliteiten.

- Sperziebonen, een heel oude groente, waarvan de peulenschillen een bijzondere medicinale werking bezitten, o.a. bij diabetes II.

- Andijvie, een heerlijke groente, met bitterstoffen die erg heilzaam zijn voor de reiniging van de lever.

- Kropsla, de Romeinen kweekten het al, en het witte melksap heeft een rustgevende werking, met name bij een ‘nerveuze maag’

- Obstipatie, het spijverteringstreintje en de vakantie als oorzaak van verstopping. Russische rabarber kan helpen.

- Zwarte bessen: heerlijk voor bessensap en jam, maar ook vol medicinale kwaliteiten bij allergieën en een verzwakt afweersysteem.

- Column voor 9 juli 2017 – Zijn er verschillen tussen natuurlijke en synthetische vitaminen en mineralen?

- Column voor 2 juli 2017 – Feest van de zon: St. Jan en de helende werking van het kruid, dat naar St. Jan vernoemd is.

- Column voor 25 juni 2017 - Hoge temperaturen, snelle temperatuurverschillen, transpiratie-vochtverlies en een glas andijviekookwater.

- Venkel, midzomernacht, dieven en boze geesten als ook een weldaad bij maag en darm ongenoegens.

- Column voor 11 juni 2017 – Voedingssupplementen… zin of onzin? Moet altijd ‘maatwerk’ zijn!

- Column voor 4 juni 2017- Hooikoorts en drie kruiden die enige verlichting kunnen bieden.

- Column voor 25 juni 2017 - Hoge temperaturen, snelle temperatuurverschillen, transpiratie-vochtverlies en een glas andijviekookwater.

- Column voor 28 mei 2017 – Wierook, een heel oud geneesmiddel bij artritis, spierreuma, artrose en jicht.

- Over een zeer bijzonder medicijn, dat ‘niets’ kost….

- Column voor 14 mei 2017 – Moederdag en de geneeskrachtige werking van Kamille, de bloemen met een ‘gouden’ moederhart.

- Column voor 7 mei 2017 – E-nummers….hulpstoffen in het voedsel, die soms erg vervelende ‘bijwerkingen’ kunnen hebben.

- Column voor 30 april 2017 – De waarde van Valeriaan in een wereld die een gekkenhuisje aan het worden is.

- Meidoorn, een zonnetje voor het hart, en een weldaad voor de neus.

- Pasen: eieren, nieuw leven, voorjaar en het belang van cholesterol.

- Column voor 9 april 2017 – Moederkruid (Tanacetum parthenium), een klein geschenkje uit de hemel bij hoofdpijn en migraine.

- Column voor 2 april 2017 – Hoe het ‘maagdeliefje’ het Madeliefje werd, dat bloedzuiverend kwaliteiten bezit.

- Column voor 26 maart 2017 - Lavas (maggiplant), monniken lusten er graag soep van en zeer bruikbaar bij vocht vasthouden, en darmkoliekjes bij kinderen.

- Maarts viooltje (Viola odorata) en de winterse slijm en hoest ‘restjes’…

- Column voor 12 maart 2017 – Middeleeuwse ‘standen’, ogen, oren, spiergevoel en de kwaliteit van het evenwicht.

- Maagzuurremmers kunnen (ernstige) bijwerkingen hebben. Plantago en Tormentilla zijn dikwijls bruikbare alternatieven.


Dit weekend

Mijn stad Nieuwegein
Nieuwegein, u kent het als nieuwbouw-stad, maar kent u ook de oude boerderijen en havens? De 12-jarige Esmee Koene, geboren en getogen in Nieuwegein, neemt presentator Margreet van Gils (uit Utrecht) mee op een ontdekkingstocht door haar stad Nieuwegein.-advertentie-RTV Utrecht

Evenement aanmelden op RTV Utrecht
Iedereen die een evenement (of iets anders voor publiek) in onze provincie organiseert, kan die uploaden in de evenementenagenda op onze website. Meld hier uw evenement aan en deze verschijnt in onze rubriek "agendatips".

lees verder »


Doe mee

RTV Utrecht Panel
Via dit online panel vragen wij naar uw ervaringen met onze radio- en televisieprogramma’s, websites, reclamecampagnes en nog veel meer.

lees verder »-advertentie-


Energie vergelijken: heel eenvoudig de voordeligste leverancier van stroom en gas in Utrecht vinden en in drie klikken overstappen.
Vergelijk nu op Gaslicht.com


Nieuws uit andere regio's


(inter)nationaal nieuws
-advertentie-