Column Jaap Huibers


Column voor 27 augustus 2017 – Een ‘vrije geest’ biedt ruimte om het lichaam zinvol en dus gezond te laten functioneren.

Goedemorgen luisteraars,

 

 

Hoe tragisch en bedroevend is het, dat steeds meer mensen grote moeite hebben om zich staande te kunnen houden in het dagelijks leven, de maatschappij waarin we leven.

Steeds meer mensen slikken antidepressiva, tranquilizers, slaapmiddelen en wat niet meer. Burn-out, overspannen zijn, het is waarschijnlijk een van de belangrijkste oorzaken van o.s. ziekteverzuim en moeite hebben met het dagelijks gebeuren. Het feit, dat nota bene ook steeds meer jonge mensen ‘onderuit’ gaan roept vele vragen op.

Is er iets mis met die jongere mensen, is er iets vreemds gaande in onze samenleving? Zulke vragen zijn nauwelijks te beantwoorden omdat het allemaal heel complex is. Maar… als je de ‘grote’ lijnen van de geschiedenis van de ontwikkeling van de menselijke soort wat nauwgezetter bestudeert, ja, dan zie je toch bepaalde patronen. We gaan even naar ‘heel lang geleden.’ Vanuit de evolutie wetenschap weten we dat de mens ooit een ‘zwerver was tussen hemel en aarde.’ De Savannemens, trekkend van plek naar plek in kleine groepjes. Op creatieve wijze wist men zich in leven te houden. Dan komt de eerste grote revolutie: de landbouw revolutie. Mensen gaan zich op één plek vestigen.

Steden en dorpen ontstaan. Er ontstaat een begin van plicht, van moeten voldoen aan, aan datgene wat binnen zo’n dorp of stad van je geëist wordt. Er komen ‘wetten en regels’. De van boven af georganiseerde samenleving (hiërarchieën) ontstaat.

Weer later in de tijd, de Middeleeuwen, spelen de Gilden een belangrijke rol in de sociale en economische samenleving. Bij de ‘meester’ , de baas leerde je een vak. Als je je best deed had je het als ‘gezel’ beslist niet slecht. Ja, zo werd de leerling genoemd: gezel. Wist u, dat ons woord ‘gezellig’ is ontstaan vanuit de manier waarop ‘gezellen’ destijds met elkaar omgingen? Het was nog gezellig, zo onderling, wel plicht, maar geen onmenselijke en mensonwaardige werk en leefsituaties. Burn-out bestond toen beslist niet omdat de ‘menselijke maat’ niet werd overschreden!

Dan ontstaat, in de 19e eeuw de tweede grote revolutie, de industriële revolutie. Fabrieken ontstaan en de mens wordt ingeschakeld als een ‘ding’, een onpersoonlijke robot die soms 10 tot 12 uur per dag onder de dikwijls meest bizarre omstandigheden moet voldoen-aan, aan de eisen die de baas van de fabriek stelt. Die baas is uitsluitend gericht op geld, verdienen en dikwijls weinig sociaal voelend. Charles Dickens (1812 – 1870) heeft in tal van zijn boeken, deze diep treurige omstandigheden indringend beschreven.

Nu de stap naar het heden. En weer speelt er een grote revolutie, de derde: de digitale revolutie. Werknemers zitten en werken niet meer in die vreselijke 19e eeuwse fabrieken, maar werken in hoge gebouwen, voorzien van airco en klimaatregeling, en biologisch dubieuze ademlucht, 8 uur per dag achter hun beeldscherm. Heel onnatuurlijk, heel ver afstaand van wat eigenlijk bij de biologische en psychologische hoedanigheden van de mens past, bezien vanuit de evolutie. Maar ja, plicht is plicht, je moet beslist voldoen aan, want anders verdien je geen geld om te leven, kom je niet meer mee in de gedigitaliseerde maatschappij en ben je al snel een ‘outcast’. Plichtsbetrachting en moeten voldoen aan, zoals in deze tijd wordt geëist, staat erg ver af, van hetgeen ooit was. De oorsprong van de mens, in zijn genen nog steeds aanwezig, was een vrije geest, een creatief levende mens. Zou het kunnen zijn, dat een ‘vrije geest, veel meer levensruimte biedt om o.a. het lichaam ontspannen en zinvol te laten functioneren? De toekomst zal het uitwijzen, want dan zal het gebruik van antidepressivum en tranquilizers beslist afnemen en de mens zal zich gelukkiger voelen.

Luisteraars, graag tot de volgende week.

Copyright 27-08-2017 Jaap Huibers, Amerongen

 

 

 
Andere columns Jaap Huibers:

- ‘R’ in de maand –over levertraan, zonlicht, moderne kantoor- werk-plekken en vit,D.

- Melissa officinalis: een waardevolle hulp als de indrukken van ‘buitenaf’ iets teveel zijn.

- Column voor 3 september 2017 – Begin nieuw schooljaar, keel en neusprobleempjes en de heilzame werking van Pau d’arco, Echinacea en Melissa.

- Column voor 27 augustus 2017 – Een ‘vrije geest’ biedt ruimte om het lichaam zinvol en dus gezond te laten functioneren.

- Koolsoorten, heerlijke groenten en vol geneeskrachtige kwaliteiten.

- Sperziebonen, een heel oude groente, waarvan de peulenschillen een bijzondere medicinale werking bezitten, o.a. bij diabetes II.

- Andijvie, een heerlijke groente, met bitterstoffen die erg heilzaam zijn voor de reiniging van de lever.

- Kropsla, de Romeinen kweekten het al, en het witte melksap heeft een rustgevende werking, met name bij een ‘nerveuze maag’

- Obstipatie, het spijverteringstreintje en de vakantie als oorzaak van verstopping. Russische rabarber kan helpen.

- Zwarte bessen: heerlijk voor bessensap en jam, maar ook vol medicinale kwaliteiten bij allergieën en een verzwakt afweersysteem.

- Column voor 9 juli 2017 – Zijn er verschillen tussen natuurlijke en synthetische vitaminen en mineralen?

- Column voor 2 juli 2017 – Feest van de zon: St. Jan en de helende werking van het kruid, dat naar St. Jan vernoemd is.

- Column voor 25 juni 2017 - Hoge temperaturen, snelle temperatuurverschillen, transpiratie-vochtverlies en een glas andijviekookwater.

- Venkel, midzomernacht, dieven en boze geesten als ook een weldaad bij maag en darm ongenoegens.

- Column voor 11 juni 2017 – Voedingssupplementen… zin of onzin? Moet altijd ‘maatwerk’ zijn!

- Column voor 4 juni 2017- Hooikoorts en drie kruiden die enige verlichting kunnen bieden.

- Column voor 25 juni 2017 - Hoge temperaturen, snelle temperatuurverschillen, transpiratie-vochtverlies en een glas andijviekookwater.

- Column voor 28 mei 2017 – Wierook, een heel oud geneesmiddel bij artritis, spierreuma, artrose en jicht.

- Over een zeer bijzonder medicijn, dat ‘niets’ kost….

- Column voor 14 mei 2017 – Moederdag en de geneeskrachtige werking van Kamille, de bloemen met een ‘gouden’ moederhart.

- Column voor 7 mei 2017 – E-nummers….hulpstoffen in het voedsel, die soms erg vervelende ‘bijwerkingen’ kunnen hebben.

- Column voor 30 april 2017 – De waarde van Valeriaan in een wereld die een gekkenhuisje aan het worden is.

- Meidoorn, een zonnetje voor het hart, en een weldaad voor de neus.

- Pasen: eieren, nieuw leven, voorjaar en het belang van cholesterol.

- Column voor 9 april 2017 – Moederkruid (Tanacetum parthenium), een klein geschenkje uit de hemel bij hoofdpijn en migraine.

- Column voor 2 april 2017 – Hoe het ‘maagdeliefje’ het Madeliefje werd, dat bloedzuiverend kwaliteiten bezit.

- Column voor 26 maart 2017 - Lavas (maggiplant), monniken lusten er graag soep van en zeer bruikbaar bij vocht vasthouden, en darmkoliekjes bij kinderen.

- Maarts viooltje (Viola odorata) en de winterse slijm en hoest ‘restjes’…

- Column voor 12 maart 2017 – Middeleeuwse ‘standen’, ogen, oren, spiergevoel en de kwaliteit van het evenwicht.

- Maagzuurremmers kunnen (ernstige) bijwerkingen hebben. Plantago en Tormentilla zijn dikwijls bruikbare alternatieven.


Dit weekend

Mijn stad Nieuwegein
Nieuwegein, u kent het als nieuwbouw-stad, maar kent u ook de oude boerderijen en havens? De 12-jarige Esmee Koene, geboren en getogen in Nieuwegein, neemt presentator Margreet van Gils (uit Utrecht) mee op een ontdekkingstocht door haar stad Nieuwegein.-advertentie-RTV Utrecht

Evenement aanmelden op RTV Utrecht
Iedereen die een evenement (of iets anders voor publiek) in onze provincie organiseert, kan die uploaden in de evenementenagenda op onze website. Meld hier uw evenement aan en deze verschijnt in onze rubriek "agendatips".

lees verder »


Doe mee

RTV Utrecht Panel
Via dit online panel vragen wij naar uw ervaringen met onze radio- en televisieprogramma’s, websites, reclamecampagnes en nog veel meer.

lees verder »-advertentie-


Energie vergelijken: heel eenvoudig de voordeligste leverancier van stroom en gas in Utrecht vinden en in drie klikken overstappen.
Vergelijk nu op Gaslicht.com


Nieuws uit andere regio's


(inter)nationaal nieuws
-advertentie-