Column Jaap Huibers


Column voor 3 september 2017 – Begin nieuw schooljaar, keel en neusprobleempjes en de heilzame werking van Pau d’arco, Echinacea en Melissa.

Column voor 3 september 2017 – Begin nieuw schooljaar, keel en neusprobleempjes en de heilzame werking van Pau d’arco, Echinacea en Melissa.

 

Goedemorgen luisteraars,

 

De scholen zijn weer begonnen, veel opa’s en oma’s kunnen zich weer verblijden in het hun toebedachte dagtaakje en moeders en vaders kunnen zich weer wat ongestoorder richten op hun werk en carrièreontwikkeling… Welnu, dat lijkt allemaal prima geregeld, maar…vandaag ook nog even aandacht voor de kinderen zelf.

Het is al heel lang bekend, dat schoolkinderen en zelfs leerkrachten, zo direct nadat de scholen weer begonnen zijn, te maken kunnen krijgen met een scala aan kleine keel en neusprobleempjes. Wat verkoudheidsverschijnselen, wat keelpijn, kortom, keel en neus blijken, meestal kortdurend, even te maken hebben met enig viraal of bacterieel ongenoegen. Op zich is dat niet zo heel vreemd, want kinderen, en dan met name kleine kinderen (dagverblijf en laagste klassen van het basisonderwijs) zijn dikwijls erg ontvankelijk voor alles wat in zo’n klas rondwaart aan bacteriën en virussen. In de vakantie, zes weken buiten de invloed van alles, wat in zo’n klaslokaal en samen-spelend aanwezig kan zijn, en dan ineens, als de school weer begint, weer dicht op elkaar zittend, alle bacteriële gezelligs wat zo menselijk normaal aanwezig is.

Een oude huisarts, met wie ik lang geleden veel contact had over ziekte en gezondheid, had daar een bijzondere kijk op. Hij merkte eens op: ach jongen, als die kleintjes naar school gaan moeten hun hersens actief worden omdat ze iets gaan leren. Wel, dat leerproces geldt ook voor het afweersysteem. Door die plotselinge situatie van het weer bij elkaar zitten in een lokaal, het elkaar aanraken, kunnen de bacteriën zo heerlijk van de een op de ander springen. Dat is niet helemaal verkeerd voor het afweersysteem, want even een beetje verkouden of een lichte keelontsteking, het is allemaal ‘oefenmateriaal’ voor het actief houden van het afweersysteem van die kinderen.

Tja, het begin van het schooljaar… De hersenen krijgen dingen aangereikt om te leren en het afweersysteem krijgt dat ook, ook om weer iets bij te leren.

Ik heb dat altijd een prachtige visie gevonden omdat ik op logische gronden de samenhang er van zie, en ervaren heb. Nu iets aardigs: als het kind wat moeite heeft om mee te kunnen komen in het leren schrijven van de letters, het leren lezen en 2+2 = 4 niet altijd volgen kan, omdat lekker buiten spelen, met je blokken spelen e.d. nooit gericht is op zakelijke getallen, als wel het plezier van een hoge toren bouwen met je blokken, wel, als dat allemaal niet volgens het pedagogisch, didactische processen  verloopt, dan is er tegenwoordig al snel ‘leerproces-ondersteunende’ begeleiding voor de kinderen. Allemaal prima, maar nu weer even naar dat afweersysteem.

Als het afweersysteem het aan het begin van het schooljaar even wat moeilijk heeft, o.a. ten gevolge van de hernieuwde confrontatie met alle rondwarende virussen bacteriën, dan is er ook ‘afweersysteem-ondersteunende-hulp’. Vele jaren heb ik, vanuit mijn praktijk, ervaren, dat kinderen minder last hebben van de ‘na-de- vakantie’ neus en keelprobleempjes als ze dagelijks wat druppels Pau d’arco en Echinacea gebruiken, eventueel 1 tabletje vit. D van ongeveer 200 I.E. Met name die genoemde plantentincturen hebben een (bewezen) positief activerende werking op het afweersysteem. En voor het slapen, zeker bij de kleintjes: wat druppels Melissa tinctuur. Dat ontspant en bevordert de slaap van een kind dat weer gigantisch veel nieuwe indrukken moet verwerken, bij het begin van de nieuwe schooljaar.

Luisteraars, graag weer tot de volgende week.

copywright, 03-09-2017, Jaap Huibers, Amerongen 
Andere columns Jaap Huibers:

- ‘R’ in de maand –over levertraan, zonlicht, moderne kantoor- werk-plekken en vit,D.

- Melissa officinalis: een waardevolle hulp als de indrukken van ‘buitenaf’ iets teveel zijn.

- Column voor 3 september 2017 – Begin nieuw schooljaar, keel en neusprobleempjes en de heilzame werking van Pau d’arco, Echinacea en Melissa.

- Column voor 27 augustus 2017 – Een ‘vrije geest’ biedt ruimte om het lichaam zinvol en dus gezond te laten functioneren.

- Koolsoorten, heerlijke groenten en vol geneeskrachtige kwaliteiten.

- Sperziebonen, een heel oude groente, waarvan de peulenschillen een bijzondere medicinale werking bezitten, o.a. bij diabetes II.

- Andijvie, een heerlijke groente, met bitterstoffen die erg heilzaam zijn voor de reiniging van de lever.

- Kropsla, de Romeinen kweekten het al, en het witte melksap heeft een rustgevende werking, met name bij een ‘nerveuze maag’

- Obstipatie, het spijverteringstreintje en de vakantie als oorzaak van verstopping. Russische rabarber kan helpen.

- Zwarte bessen: heerlijk voor bessensap en jam, maar ook vol medicinale kwaliteiten bij allergieën en een verzwakt afweersysteem.

- Column voor 9 juli 2017 – Zijn er verschillen tussen natuurlijke en synthetische vitaminen en mineralen?

- Column voor 2 juli 2017 – Feest van de zon: St. Jan en de helende werking van het kruid, dat naar St. Jan vernoemd is.

- Column voor 25 juni 2017 - Hoge temperaturen, snelle temperatuurverschillen, transpiratie-vochtverlies en een glas andijviekookwater.

- Venkel, midzomernacht, dieven en boze geesten als ook een weldaad bij maag en darm ongenoegens.

- Column voor 11 juni 2017 – Voedingssupplementen… zin of onzin? Moet altijd ‘maatwerk’ zijn!

- Column voor 4 juni 2017- Hooikoorts en drie kruiden die enige verlichting kunnen bieden.

- Column voor 25 juni 2017 - Hoge temperaturen, snelle temperatuurverschillen, transpiratie-vochtverlies en een glas andijviekookwater.

- Column voor 28 mei 2017 – Wierook, een heel oud geneesmiddel bij artritis, spierreuma, artrose en jicht.

- Over een zeer bijzonder medicijn, dat ‘niets’ kost….

- Column voor 14 mei 2017 – Moederdag en de geneeskrachtige werking van Kamille, de bloemen met een ‘gouden’ moederhart.

- Column voor 7 mei 2017 – E-nummers….hulpstoffen in het voedsel, die soms erg vervelende ‘bijwerkingen’ kunnen hebben.

- Column voor 30 april 2017 – De waarde van Valeriaan in een wereld die een gekkenhuisje aan het worden is.

- Meidoorn, een zonnetje voor het hart, en een weldaad voor de neus.

- Pasen: eieren, nieuw leven, voorjaar en het belang van cholesterol.

- Column voor 9 april 2017 – Moederkruid (Tanacetum parthenium), een klein geschenkje uit de hemel bij hoofdpijn en migraine.

- Column voor 2 april 2017 – Hoe het ‘maagdeliefje’ het Madeliefje werd, dat bloedzuiverend kwaliteiten bezit.

- Column voor 26 maart 2017 - Lavas (maggiplant), monniken lusten er graag soep van en zeer bruikbaar bij vocht vasthouden, en darmkoliekjes bij kinderen.

- Maarts viooltje (Viola odorata) en de winterse slijm en hoest ‘restjes’…

- Column voor 12 maart 2017 – Middeleeuwse ‘standen’, ogen, oren, spiergevoel en de kwaliteit van het evenwicht.

- Maagzuurremmers kunnen (ernstige) bijwerkingen hebben. Plantago en Tormentilla zijn dikwijls bruikbare alternatieven.


Dit weekend

Mijn stad Nieuwegein
Nieuwegein, u kent het als nieuwbouw-stad, maar kent u ook de oude boerderijen en havens? De 12-jarige Esmee Koene, geboren en getogen in Nieuwegein, neemt presentator Margreet van Gils (uit Utrecht) mee op een ontdekkingstocht door haar stad Nieuwegein.-advertentie-Radio M Utrecht

Stem hier op de Sixties Top 100
Van 9 tot en met 13 oktober is het de Week van de Sixties op Radio M Utrecht. Op vrijdag 13 oktober zenden we de Sixties Top 100 uit. Stem hier op uw favoriet en win een leuke prijs!

lees verder »


Radio M Utrecht

Donderdag in Aan Tafel!
Welke dag is het vandaag? Het is Wereld Alzheimer Dag. ANSU is een organisatie van vrijwilligers die willen dat de stad Utrecht dementievriendelijk wordt.-advertentie-


Energie vergelijken: heel eenvoudig de voordeligste leverancier van stroom en gas in Utrecht vinden en in drie klikken overstappen.
Vergelijk nu op Gaslicht.com


Nieuws uit andere regio's


(inter)nationaal nieuws
-advertentie-