Column Jaap Huibers


Melissa officinalis: een waardevolle hulp als de indrukken van ‘buitenaf’ iets teveel zijn.

Goedemorgen luisteraars,

Vorige week vertelde ik aan het slot van mijn verhaal dat Melissa tinctuur een prima en vooral onschuldig middel is, om kinderen aan het begin van het nieuwe schooljaar wat te ontspannen en de slaap te bevorderen.

Nee, wees niet bang, want Melissa is absoluut geen slaapmiddel uit de chemiedoos van Big Farma. Integendeel.

In de alleroudste kruidenboeken wordt Melissa als geroemd en geprezen om… ‘ het hart vrolijk te maken’, zoals de beroemde Griekse geneesheer Dioscorides (40-90 na Chr.) opmerkte. De Duitse arts en kruidkundige dr. Weiss schreef in de vorige eeuw, na grondig onderzoek van de  werking van de Melissaplant in zijn uitgebreide boek over de fytotherapie (dat is de kruidengeneeskunde) dat Melissa vooral rustgevend en ontkrampend werkt. Vervolgens merkt hij iets interessants op. Hij zegt: Melissa brengt wat rust en vooral evenwicht in de functies van het vegetatief zenuwstelsel, dus het zenuwstelsel dat alle orgaanfuncties in je lichaam regelt en waar we met ons bewuste denken geen invloed op kunnen uitoefenen, want, Melissa blijkt de grote hersenen, waar ons bewuste zenuwstelsel zetelt, wat te beschermen tegen teveel, te overdreven en te heftige prikkels van buitenaf. Kijk, dat is heel boeiend, want juist al die prikkels van buitenaf, ook bij de kinderen, bijvoorbeeld aan het begin van het schooljaar, kunnen de functies van dat vegetatief zenuwstelsel nogal negatief, ‘stresserig’ beïnvloeden. Met name kinderen zijn heel ontvankelijk en gevoelig voor die vele, tegenwoordig, mega hoeveelheid prikkels, indrukken en informatie van buitenaf.

Melissa is een heerlijke plant in de tuin, groeit heel makkelijk op de meeste grondsoorten en van een paar eetlepels verse Melissa blaadjes kun je een pot heerlijke thee zetten, die op een mooie zomer, of na-zomerdag gedronken kan worden. Bijen zijn dol op de bloempjes van de Melissa plant. Die bevatten erg veel nectar, waar bijen erg gek op zijn. De naam Melissa zegt het al, want Melissa betekent letterlijk ‘honingbij’, van ‘meli’, wat honing betekent. En even in je tuin lopend, met je hand strelend langs de Melissablaadjes, o, wat een heerlijke, frisse, citroenachtige geur.

In het Latijn heet de plant: Melissa officinalis. Melissa betekent dus honingbij en officinalis…tja, dat is nu zo aardig, want alle planten hebben een dubbele naam. Als de tweede naam van een plant ‘officinalis’ is, dan wil dat zeggen, dat die plant ooit, destijds, is aangemerkt als een officiële plant, of wel, een plant die voor medicinale doeleinden werd gebruikt, en als zodanig nog steeds gebruikt kan worden!

Die heerlijke geur die vrijkomt uit de blaadjes van de Melissa wordt veroorzaakt door het hoge gehalte aan zogenaamde etherische olie in de plant. Lavendel, tijm, rozemarijn, marjolein, dat zijn ook planten die erg veel etherische olie bevatten. Heerlijke ‘geur-planten’.

Er bestaan vele soorten etherische oliën. En juist de etherische olie in de Melissaplant blijkt van invloed te zijn op dat deel van het vegetatief zenuwstelsel, dat er aan bijdraagt, dat we ons kunnen ontspannen (het betreft het z.g. parasympatisch deel van het veg. zenuwstelsel).

Bij nervositeit, en dientengevolge slapeloosheid, nerveuze hartkloppingen, met dikwijls iets te snelle hartslag, licht verhoogde bloeddruk, spanningshoofdpijn en kindertjes die toch een beetje er druk kunnen zijn, werkt Melissatinctuur als een troostrijke hulp, als een wijze grootmoeder die haar hand op je hoofd legt en je met een begrijpende, warme, blik in haar ogen aankijkt en zegt: ach, lieverd toch, onthoudt nu maar van oma: de soep wordt nooit zo heet gegeten zoals ze wordt opgediend…

Luisteraars, graag weer tot de volgende week.

Copyright 10-09-2017, Jaap Huibers, Amerongen
Andere columns Jaap Huibers:

- ‘R’ in de maand –over levertraan, zonlicht, moderne kantoor- werk-plekken en vit,D.

- Melissa officinalis: een waardevolle hulp als de indrukken van ‘buitenaf’ iets teveel zijn.

- Column voor 3 september 2017 – Begin nieuw schooljaar, keel en neusprobleempjes en de heilzame werking van Pau d’arco, Echinacea en Melissa.

- Column voor 27 augustus 2017 – Een ‘vrije geest’ biedt ruimte om het lichaam zinvol en dus gezond te laten functioneren.

- Koolsoorten, heerlijke groenten en vol geneeskrachtige kwaliteiten.

- Sperziebonen, een heel oude groente, waarvan de peulenschillen een bijzondere medicinale werking bezitten, o.a. bij diabetes II.

- Andijvie, een heerlijke groente, met bitterstoffen die erg heilzaam zijn voor de reiniging van de lever.

- Kropsla, de Romeinen kweekten het al, en het witte melksap heeft een rustgevende werking, met name bij een ‘nerveuze maag’

- Obstipatie, het spijverteringstreintje en de vakantie als oorzaak van verstopping. Russische rabarber kan helpen.

- Zwarte bessen: heerlijk voor bessensap en jam, maar ook vol medicinale kwaliteiten bij allergieën en een verzwakt afweersysteem.

- Column voor 9 juli 2017 – Zijn er verschillen tussen natuurlijke en synthetische vitaminen en mineralen?

- Column voor 2 juli 2017 – Feest van de zon: St. Jan en de helende werking van het kruid, dat naar St. Jan vernoemd is.

- Column voor 25 juni 2017 - Hoge temperaturen, snelle temperatuurverschillen, transpiratie-vochtverlies en een glas andijviekookwater.

- Venkel, midzomernacht, dieven en boze geesten als ook een weldaad bij maag en darm ongenoegens.

- Column voor 11 juni 2017 – Voedingssupplementen… zin of onzin? Moet altijd ‘maatwerk’ zijn!

- Column voor 4 juni 2017- Hooikoorts en drie kruiden die enige verlichting kunnen bieden.

- Column voor 25 juni 2017 - Hoge temperaturen, snelle temperatuurverschillen, transpiratie-vochtverlies en een glas andijviekookwater.

- Column voor 28 mei 2017 – Wierook, een heel oud geneesmiddel bij artritis, spierreuma, artrose en jicht.

- Over een zeer bijzonder medicijn, dat ‘niets’ kost….

- Column voor 14 mei 2017 – Moederdag en de geneeskrachtige werking van Kamille, de bloemen met een ‘gouden’ moederhart.

- Column voor 7 mei 2017 – E-nummers….hulpstoffen in het voedsel, die soms erg vervelende ‘bijwerkingen’ kunnen hebben.

- Column voor 30 april 2017 – De waarde van Valeriaan in een wereld die een gekkenhuisje aan het worden is.

- Meidoorn, een zonnetje voor het hart, en een weldaad voor de neus.

- Pasen: eieren, nieuw leven, voorjaar en het belang van cholesterol.

- Column voor 9 april 2017 – Moederkruid (Tanacetum parthenium), een klein geschenkje uit de hemel bij hoofdpijn en migraine.

- Column voor 2 april 2017 – Hoe het ‘maagdeliefje’ het Madeliefje werd, dat bloedzuiverend kwaliteiten bezit.

- Column voor 26 maart 2017 - Lavas (maggiplant), monniken lusten er graag soep van en zeer bruikbaar bij vocht vasthouden, en darmkoliekjes bij kinderen.

- Maarts viooltje (Viola odorata) en de winterse slijm en hoest ‘restjes’…

- Column voor 12 maart 2017 – Middeleeuwse ‘standen’, ogen, oren, spiergevoel en de kwaliteit van het evenwicht.

- Maagzuurremmers kunnen (ernstige) bijwerkingen hebben. Plantago en Tormentilla zijn dikwijls bruikbare alternatieven.


Dit weekend

Mijn stad Nieuwegein
Nieuwegein, u kent het als nieuwbouw-stad, maar kent u ook de oude boerderijen en havens? De 12-jarige Esmee Koene, geboren en getogen in Nieuwegein, neemt presentator Margreet van Gils (uit Utrecht) mee op een ontdekkingstocht door haar stad Nieuwegein.-advertentie-RTV Utrecht

Evenement aanmelden op RTV Utrecht
Iedereen die een evenement (of iets anders voor publiek) in onze provincie organiseert, kan die uploaden in de evenementenagenda op onze website. Meld hier uw evenement aan en deze verschijnt in onze rubriek "agendatips".

lees verder »


Doe mee

RTV Utrecht Panel
Via dit online panel vragen wij naar uw ervaringen met onze radio- en televisieprogramma’s, websites, reclamecampagnes en nog veel meer.

lees verder »-advertentie-


Energie vergelijken: heel eenvoudig de voordeligste leverancier van stroom en gas in Utrecht vinden en in drie klikken overstappen.
Vergelijk nu op Gaslicht.com


Nieuws uit andere regio's


(inter)nationaal nieuws
-advertentie-