Column Jaap Huibers


Voorjaarsmoeheid en brandnetelsoep

Goedemorgen luisteraars,

Met het voorjaar in het verschiet, want het gaat allemaal sneller dan we misschien denken, blijken ieder jaar weer heel veel mensen te lijden aan dat bekende probleem: voorjaarsmoeheid. Voorjaarsmoeheid is in de strikte zin geen ziekte, als wel een tijdelijk verlaagd energie niveau. Het kost even wat meer moeite, we zijn wat sneller futloos en hebben moeite om sprankelend initiatiefvol bezig te zijn.


Voorjaarsmoeheid heeft wellicht te maken met de winter die op zijn einde loopt. Gedurende de wintertijd is de biologie van het menselijk en dierlijk lichaam vooral ‘naar binnen’ gericht. Evenals de planten gedurende de wintertijd even onderduiken onder de grond, even geen uiterlijke manifestatie behoeven te tonen, zo behoort een mens gedurende de wintertijd even wat meer in zijn ‘binnenwereld’ te keren. Niet het uiterlijk gedrag, het op uiterlijk gericht initiatief, maar meer het beschouwende, het meer introverte gedrag.
Daar komt in deze tijd natuurlijk geen barst van terecht, want onze moderne samenleving en vooral onze economie houdt nu eenmaal op geen enkele wijze meer rekening met die natuurlijke wetmatigheden. In die zin zijn we als mens al veel meer verworden tot robots, die mee moeten draaien in een maatschappelijk gekkenhuis, dan we ons bewust zijn. Het natuurlijke, dat bij de natuur, dus ook bij de mens behorende patroon van in-ademing en uit-ademing, van activiteit naar ‘buiten gericht’ en anderzijds bezinning naar ‘binnen gericht’, ach, daar houdt niemand meer rekening mee. Steeds meer mensen blazen zichzelf 365 dagen en wel zestien uur per dag op tot prestatie-moeten-leveren ‘mens-robots’. En, zoals mijn goede grootvader me altijd voorhield (hij was zo’n heel ouderwetse boer in hart en nieren): als je de natuurwetten met voeten gaat treden, dan krijg je vroeg of laat de kous op de kop.


Voorjaarsmoeheid was in vroeger tijd dus een natuurlijke reactie van het lichaam op de overgang van de winterperiode naar de voorjaar/zomer periode van het jaar. De rust die tijdens de winterperiode heerste, moet omgezet worden in een meer actief, meer op uiterlijk doen en laten gericht handelen. Anders gezegd: in februari en maart ben jij als het ware een auto die maanden nauwelijks gebruikt is en nu weer opgestart moet worden omdat er fiks mee gereden moet gaan worden. Dat opstarten verloopt zonder problemen als de accu in goede conditie is. O.a. ten gevolge van erg waardeloos voedsel, is de accu van steeds neer mensen niet echt in goede conditie. Dus hebben enig ‘bijladen’ , een beetje hulp nodig.
Ik zal een aantal tips geven: Eet in de overgangsfase van winter naar voorjaar niet al te zwaar, te vet en te koolhydraatrijk. Wel heel erg veel groenten, vooral de voorjaarsgroenten, ook rauwe lof en niet te vergeten de voorjaarsraapsteeltjes. Dan, thee zetten van jonge brandnetel scheuten die in deze tijd zo rijkelijk boven de grond komen. Die thee is reinigend en levert veel energie. Laat ik deze keer eens een echt recept geven tegen voorjaarsmoeheid: Pluk flink wat heel jonge brandnetels, dus die jonge scheuten. Maak een bouillon van heel weinig rundvlees. Voeg daar de fijngesneden brandneteltoppen aan toe, samen met flink wat gesneden selderieblad en peterselie. Dat alles even aan de kook brengen en een takje rozemarijn in die soep leggen, gedurende een minuutje, nadat het vuur onder de soep is gedoofd. Mag ik u, op grond van deze voedzame en vooral zeer reinigend heilzame, en ook erg eenvoudige soepmaaltijd een helder en initiatief vol voorjaar toewensen? Graag weer tot de volgende week.


© 2012, Jaap Huibers, Amerongen
Andere columns Jaap Huibers:

- Teunisbloemolie en de vitaliteit van de huid.

- Kiezelzuur voor huid, nagels en glanzend haar.

- Het vallen van de blaadjes en lichtkracht uit Goud.

- Oorontsteking, darmflora, Pulsatilla D6 en Weegbree

- Nitrosaminen in condooms

- Zinvolle voeding: eten wat bij jou past (dl.2).

- Eet wat bij jouw spijsverteringsmogelijkheden past

- Bekkeninstabiliteit (2), postnataal en Vrouwenmantel.

- Oppassen met maagzuurremmers

- Geneeskruiden langs de dijk

- Bekkeninstabiliteit en het ‘zand van het strand’

- Lindebloesem, bij griep en verkoudheid

- Kwetsbare ogen en de Ogentroost (Euphrasia)

- De gezonde kracht van andijvie

- Kropsla, broom en schone dromen

- Ouderdomsduizeligheid en de Gevlekte Scheerling

- Column 29 juni 2014 – Lage rugpijn, ‘mens-zijn’ en de Kolokwint.

- St.Janskruid en de energie van het levenslicht

- Darmdivertikels, nootjes en weegbree

- Pinksteren en de geïnspireerde ademhaling…

- E250, Nitrosaminen en hartoverslagen

- Madeliefjes, jicht en cholesterol.

- Lofzang op de Asperge

- Column voor 11 mei 2014 – Het afweersysteem, basis voor gezondheid (deel 2).

- 4 mei en de kracht van twee minuten stilte...

- Het afweersysteem, basis voor goede gezondheid

- Paaseieren, cholesterol en een vruchtbaar nieuw begin

- Veel groente en magnesium voor de hersenen

- Houtrook bevat levensgevaarlijke stoffen (deel 2)

- Peterselie, geneesmiddel en onmisbaar keukenkruid. Goedemorgen luisteraars, Peterselie….een kruid dat in geen tuin of keuken mag ontbreken. Door alle eeuwen heen, ja, eigenlijk al vele millennia heeft peterselie steeds in hoog aanzien gestaan. De oude G


Radio M Utrecht

Donderdag in Aan Tafel!
‘Mooie waanzinnige wereld’ is de titel van de dertiende album van Stef Bos. Over dit nieuwe album en zijn theatertoer komt hij praten in Aan Tafel!


-advertentie-RTV Utrecht

Donderdag op RTV Utrecht
Zendt RTV Utrecht het televisieprogramma Gouden Tijden uit. Het programma maakt een reis door de Utrechtse geschiedenis met muziek als leidraad. Deze week: Nederpop

lees verder »


RTV Utrecht

Vermiste Dieren
Dieren zijn een belangrijk onderdeel van een huishouden en als het huisdier vermist is geeft dat veel verdriet. RTV Utrecht wil graag een bijdrage leveren aan het terugvinden van vermiste huisdieren.

lees verder »

-advertentie2-(inter)nationaal nieuws


Nieuws uit andere regio's-advertentie-