•  
  •  
  • vandaag 16 °C
  • morgen 11 °C

Column Jaap Huibers


Voorjaarsmoeheid en brandnetelsoep

Goedemorgen luisteraars,

Met het voorjaar in het verschiet, want het gaat allemaal sneller dan we misschien denken, blijken ieder jaar weer heel veel mensen te lijden aan dat bekende probleem: voorjaarsmoeheid. Voorjaarsmoeheid is in de strikte zin geen ziekte, als wel een tijdelijk verlaagd energie niveau. Het kost even wat meer moeite, we zijn wat sneller futloos en hebben moeite om sprankelend initiatiefvol bezig te zijn.


Voorjaarsmoeheid heeft wellicht te maken met de winter die op zijn einde loopt. Gedurende de wintertijd is de biologie van het menselijk en dierlijk lichaam vooral ‘naar binnen’ gericht. Evenals de planten gedurende de wintertijd even onderduiken onder de grond, even geen uiterlijke manifestatie behoeven te tonen, zo behoort een mens gedurende de wintertijd even wat meer in zijn ‘binnenwereld’ te keren. Niet het uiterlijk gedrag, het op uiterlijk gericht initiatief, maar meer het beschouwende, het meer introverte gedrag.
Daar komt in deze tijd natuurlijk geen barst van terecht, want onze moderne samenleving en vooral onze economie houdt nu eenmaal op geen enkele wijze meer rekening met die natuurlijke wetmatigheden. In die zin zijn we als mens al veel meer verworden tot robots, die mee moeten draaien in een maatschappelijk gekkenhuis, dan we ons bewust zijn. Het natuurlijke, dat bij de natuur, dus ook bij de mens behorende patroon van in-ademing en uit-ademing, van activiteit naar ‘buiten gericht’ en anderzijds bezinning naar ‘binnen gericht’, ach, daar houdt niemand meer rekening mee. Steeds meer mensen blazen zichzelf 365 dagen en wel zestien uur per dag op tot prestatie-moeten-leveren ‘mens-robots’. En, zoals mijn goede grootvader me altijd voorhield (hij was zo’n heel ouderwetse boer in hart en nieren): als je de natuurwetten met voeten gaat treden, dan krijg je vroeg of laat de kous op de kop.


Voorjaarsmoeheid was in vroeger tijd dus een natuurlijke reactie van het lichaam op de overgang van de winterperiode naar de voorjaar/zomer periode van het jaar. De rust die tijdens de winterperiode heerste, moet omgezet worden in een meer actief, meer op uiterlijk doen en laten gericht handelen. Anders gezegd: in februari en maart ben jij als het ware een auto die maanden nauwelijks gebruikt is en nu weer opgestart moet worden omdat er fiks mee gereden moet gaan worden. Dat opstarten verloopt zonder problemen als de accu in goede conditie is. O.a. ten gevolge van erg waardeloos voedsel, is de accu van steeds neer mensen niet echt in goede conditie. Dus hebben enig ‘bijladen’ , een beetje hulp nodig.
Ik zal een aantal tips geven: Eet in de overgangsfase van winter naar voorjaar niet al te zwaar, te vet en te koolhydraatrijk. Wel heel erg veel groenten, vooral de voorjaarsgroenten, ook rauwe lof en niet te vergeten de voorjaarsraapsteeltjes. Dan, thee zetten van jonge brandnetel scheuten die in deze tijd zo rijkelijk boven de grond komen. Die thee is reinigend en levert veel energie. Laat ik deze keer eens een echt recept geven tegen voorjaarsmoeheid: Pluk flink wat heel jonge brandnetels, dus die jonge scheuten. Maak een bouillon van heel weinig rundvlees. Voeg daar de fijngesneden brandneteltoppen aan toe, samen met flink wat gesneden selderieblad en peterselie. Dat alles even aan de kook brengen en een takje rozemarijn in die soep leggen, gedurende een minuutje, nadat het vuur onder de soep is gedoofd. Mag ik u, op grond van deze voedzame en vooral zeer reinigend heilzame, en ook erg eenvoudige soepmaaltijd een helder en initiatief vol voorjaar toewensen? Graag weer tot de volgende week.


© 2012, Jaap Huibers, Amerongen
Andere columns Jaap Huibers:

- Veel groente en magnesium voor de hersenen

- Houtrook bevat levensgevaarlijke stoffen (deel 2)

- Peterselie, geneesmiddel en onmisbaar keukenkruid. Goedemorgen luisteraars, PeterselieÖ.een kruid dat in geen tuin of keuken mag ontbreken. Door alle eeuwen heen, ja, eigenlijk al vele millennia heeft peterselie steeds in hoog aanzien gestaan. De oude G

- Houtrook: milieu-onvriendelijk en zeer ongezond voor omwonenden

- Een visie van neuroloog Oliver Sacks

- Grote Voorjaarsschoonmaak..., een zegen voor lichaam en ziel

- Haaruitval en paracetamol

- Kalium Phos. D6 bij lichamelijke en geestelijke uitputting

- De geheimen van de kruidnagel

- Stemverlies (aphonie) en de zilverlinde

- Slapeloosheid, haver, hop en zilverlinde

- Borstvoeding en gamma-linoleenzuur.

- PMS en Teunisbloemolie.

- Veroudering, chronisch moe en Co-enzym Q10

- Gelukkig Nieuwjaar met medicijnvrij drinkwater

- Valeriaan en de filosofie van oudejaarsavond

- Kerstsymboliek en gezondheid.

- Maculadegeneratie, gele paprika en goudsbloemen

- Thymus vulgaris (tijm) en het afweersysteem

- Jicht, urinezuur en helpende kruiden.

- Ongezond eetgedrag (deel 2)

- Ongezond eetgedrag (deel 1)

- Luchtvervuiling en luchtwegaandoeningen

- Vit. D: zinvol of rage?

- Toename van huidaandoeningen.

- Vegetatieve dystonie: mogelijke oplossingen (deel 2)

- Vegetatieve dystonie zit niet Ďtussen de orení.(deel 1)

- Foliumzuur en de bloedvaten.

- Antibiotica of huismiddeltjes bij luchtweginfecties.

- Middenoorontsteking, buisjes en anders eten.


Radio M Utrecht

De Week van de Seventies
Deze week is het De Week van de Seventies. De hele dag geniet van de beste muziek uit de jaren 70! En elke werkdag tussen 14:00 en 17:00 uur draait Edwin Meerman uw hits op verzoek. Wat is uw favoriete nummer en waarom? Laat het ons weten!

lees verder »


-advertentie-Actie

Oud speelgoed?
RTV Utrecht viert dit jaar zijn 25ste verjaardag! En wie jarig is viert feest! Maar wist u dat er tienduizenden kinderen hun verjaardag niet vieren omdat er geen geld voor is? Daar willen wij wat aan doen! Samen met u ťn Stichting Jarige Job.

lees verder »


RTV Utrecht

Vermiste Dieren
Dieren zijn een belangrijk onderdeel van een huishouden en als het huisdier vermist is geeft dat veel verdriet. RTV Utrecht wil graag een bijdrage leveren aan het terugvinden van vermiste huisdieren.

lees verder »

-advertentie2-(inter)nationaal nieuws


Nieuws uit andere regio's-advertentie-