Column Jaap Huibers


Zwarte bes en het afweersysteem

Goedemorgen luisteraars,

Met de plantenwereld is het eigenlijk net als in de mensenwereld: je hebt vroegbloeiers en laatbloeiers. Je hebt haantjes de voorsten en rustige aankijkers die zich wat achteraf ophouden. In die unieke tijd van het vroege voorjaar, als in de plantenwereld alles weer tot leven, tot groei, tot uitbotten en bloeien komt, zijn de ribessoorten van die echte haantjes de voorsten. De ribesfamilie wordt in oudere flora’s ook wel de aalbessenfamilie genoemd. Tot die familie behoren de rode aalbes, de zwarte bes, de kruisbes, alsook de rode ribes en de gele ribes. Echter, de twee laatstgenoemden zijn sierplanten.De ribessoorten zijn zeer honingrijk, vandaar ook, dat ze een menigte insecten, hommels en honingbijen trekkken. Van alle ribessoorten is de zwarte bes de krachtigste, het meest ‘haantje de voorste’.
Een paar opmerkelijke eigenschappen van deze unieke plant: hoe je hem ook snoeit of afhakt, hij loopt altijd weer uit en in het najaar zie je de bladknoppen al zwellen, veel meer dan gebruikelijk bij andere planten. Ze lopen nog net niet uit, maar een heel klein tipje groen is er al, alsof de plant wil zeggen: oké winter, jij denkt met de gure kou en krakende vorst mij klein te krijgen, maar ik laat je alvast even zien dat ik er ben. En als de zon in het voorjaar ook maar even haar warme krachten uitstraalt, dan zie je, als ware het ondeugende haantjes de voorsten, die groene beginnetjes van de bladeren uit de bladknoppen uitbotten. Aan alles kun je waarnemen, dat er in die bladknoppen van de zwarte bes, in het Latijn Ribes Nigrum geheten, een gigantische levenskracht besloten ligt. Wrijf eens zo’n bladknopje fijn tussen vinger en duim en zelfs aan het eind van de winter komen die typische zwarte bessengeuren je tegemoet. Die geuren zijn het resultaat van tal van z.g.n. etherische oliën die aanwezig zijn in de zwarte bes, met name in de bladknoppen.
Ongeveer 30 jaar geleden ontdekte een Franse farmaceut die overigens ook natuurgeneeskundige was, dat de bladknoppen van de zwarte bes een schat aan stoffen bevat, die juist op het afweersysteem van grote invloed zijn, in helpende,positieve zin. Het probleem was echter, hoe krijgt je dat alles zodanig uit die bladknoppen, dat het als werkzame stof in het lichaam van de mens affect heeft. Het is en was net zo iets als het opvoeden-van, en leerprocessen bij kinderen. Het kan er in aanleg allemaal wel inzitten, maar het is de grote kunst om het zodanig te begeleiden, bejegenen, stimuleren, dat het er ook uitkomt, je, tot ontwikkeling kan komen.
Die franse farmaceut nam tal van proeven, Thee zetten van de knoppen, een oplossing in alcohol, zoals bij de gewone kruidentincturen wordt gedaan. Maar dat alles leverde niet het gewenste resultaat op. Tot hij ontdekte dat de verse bladknoppen, getrokken in een oplossing van glycerol en wat alcohol, alle geheimen bloot gaven. Zo ontstond een voor de tijd nieuwe vorm van tinctuur: de glycerine maceratie van de verse knoppen van de zwarte bes, sindsdien benoemd als: Ribes nigrum, gemmo 1D. Gemmo betekent knop. Deze Ribes nigrum, gemmo 1D tinctuur is zeer bruikbaar gebleken bij tal van ontregelingen en hiaten in het afweersysteem, zoals allergieën, auto-immuunziekten en zelfs bij chronische vormen van verkoudheid, sinusitis (bijholteontsteking) etc.
Je moet het wel heel langdurig blijven gebruiken en steeds minimaal een tot twee keer daags zeker 50 druppels op iets water. Het is geen korte termijneffect middel. Pas bij langdurig gebruik zie je de gunstige effecten, zoals bijv. ook bij hooikoorts. Je ervaart dan dat de hooikoorts ieder seizoen in heftigheid afneemt. Er zou nou uren versteld kunnen worden over die unieke zwarte bes, maar voor vandaag moet ik het er bij laten.
Graag weer tot de volgende week. Dan gaan we het hebben over de mei-bloeier bij uitstek: de Meidoorn.
© 2012, Jaap Huibers, Amerongen.

RTV Utrecht

Kerstavond en eerste Kerstdag: Nieuwe Philharmonie
De Utrechtse kerstconcerttraditie is in 2012 gestart en is niet meer weg te denken. Dit jaar op Kerstavond het Concert Messiah van de NPU/MediaFris en op Kerstdag het Slotconcert Festival Oude Muziek door de NPU. Kijk op: www.nputrecht.nl


-advertentie-RTV Utrecht

Vermiste Dieren
Dieren zijn een belangrijk onderdeel van een huishouden en als het huisdier vermist is geeft dat veel verdriet. RTV Utrecht wil graag een bijdrage leveren aan het terugvinden van vermiste huisdieren.

lees verder »


RTV Utrecht

Evenement aanmelden op RTV Utrecht
Iedereen die een evenement (of iets anders voor publiek) in onze provincie organiseert, kan die uploaden in de evenementenagenda op onze website. Meld hier uw evenement aan en deze verschijnt in onze rubriek "agendatips".

lees verder »

-advertentie2-(inter)nationaal nieuws


Nieuws uit andere regio's-advertentie-