Column Jaap Huibers


Zwarte bes en het afweersysteem

Goedemorgen luisteraars,

Met de plantenwereld is het eigenlijk net als in de mensenwereld: je hebt vroegbloeiers en laatbloeiers. Je hebt haantjes de voorsten en rustige aankijkers die zich wat achteraf ophouden. In die unieke tijd van het vroege voorjaar, als in de plantenwereld alles weer tot leven, tot groei, tot uitbotten en bloeien komt, zijn de ribessoorten van die echte haantjes de voorsten. De ribesfamilie wordt in oudere flora’s ook wel de aalbessenfamilie genoemd. Tot die familie behoren de rode aalbes, de zwarte bes, de kruisbes, alsook de rode ribes en de gele ribes. Echter, de twee laatstgenoemden zijn sierplanten.De ribessoorten zijn zeer honingrijk, vandaar ook, dat ze een menigte insecten, hommels en honingbijen trekkken. Van alle ribessoorten is de zwarte bes de krachtigste, het meest ‘haantje de voorste’.
Een paar opmerkelijke eigenschappen van deze unieke plant: hoe je hem ook snoeit of afhakt, hij loopt altijd weer uit en in het najaar zie je de bladknoppen al zwellen, veel meer dan gebruikelijk bij andere planten. Ze lopen nog net niet uit, maar een heel klein tipje groen is er al, alsof de plant wil zeggen: oké winter, jij denkt met de gure kou en krakende vorst mij klein te krijgen, maar ik laat je alvast even zien dat ik er ben. En als de zon in het voorjaar ook maar even haar warme krachten uitstraalt, dan zie je, als ware het ondeugende haantjes de voorsten, die groene beginnetjes van de bladeren uit de bladknoppen uitbotten. Aan alles kun je waarnemen, dat er in die bladknoppen van de zwarte bes, in het Latijn Ribes Nigrum geheten, een gigantische levenskracht besloten ligt. Wrijf eens zo’n bladknopje fijn tussen vinger en duim en zelfs aan het eind van de winter komen die typische zwarte bessengeuren je tegemoet. Die geuren zijn het resultaat van tal van z.g.n. etherische oliën die aanwezig zijn in de zwarte bes, met name in de bladknoppen.
Ongeveer 30 jaar geleden ontdekte een Franse farmaceut die overigens ook natuurgeneeskundige was, dat de bladknoppen van de zwarte bes een schat aan stoffen bevat, die juist op het afweersysteem van grote invloed zijn, in helpende,positieve zin. Het probleem was echter, hoe krijgt je dat alles zodanig uit die bladknoppen, dat het als werkzame stof in het lichaam van de mens affect heeft. Het is en was net zo iets als het opvoeden-van, en leerprocessen bij kinderen. Het kan er in aanleg allemaal wel inzitten, maar het is de grote kunst om het zodanig te begeleiden, bejegenen, stimuleren, dat het er ook uitkomt, je, tot ontwikkeling kan komen.
Die franse farmaceut nam tal van proeven, Thee zetten van de knoppen, een oplossing in alcohol, zoals bij de gewone kruidentincturen wordt gedaan. Maar dat alles leverde niet het gewenste resultaat op. Tot hij ontdekte dat de verse bladknoppen, getrokken in een oplossing van glycerol en wat alcohol, alle geheimen bloot gaven. Zo ontstond een voor de tijd nieuwe vorm van tinctuur: de glycerine maceratie van de verse knoppen van de zwarte bes, sindsdien benoemd als: Ribes nigrum, gemmo 1D. Gemmo betekent knop. Deze Ribes nigrum, gemmo 1D tinctuur is zeer bruikbaar gebleken bij tal van ontregelingen en hiaten in het afweersysteem, zoals allergieën, auto-immuunziekten en zelfs bij chronische vormen van verkoudheid, sinusitis (bijholteontsteking) etc.
Je moet het wel heel langdurig blijven gebruiken en steeds minimaal een tot twee keer daags zeker 50 druppels op iets water. Het is geen korte termijneffect middel. Pas bij langdurig gebruik zie je de gunstige effecten, zoals bijv. ook bij hooikoorts. Je ervaart dan dat de hooikoorts ieder seizoen in heftigheid afneemt. Er zou nou uren versteld kunnen worden over die unieke zwarte bes, maar voor vandaag moet ik het er bij laten.
Graag weer tot de volgende week. Dan gaan we het hebben over de mei-bloeier bij uitstek: de Meidoorn.
© 2012, Jaap Huibers, Amerongen.
Andere columns Jaap Huibers:

- Teunisbloemolie en de vitaliteit van de huid.

- Kiezelzuur voor huid, nagels en glanzend haar.

- Het vallen van de blaadjes en lichtkracht uit Goud.

- Oorontsteking, darmflora, Pulsatilla D6 en Weegbree

- Nitrosaminen in condooms

- Zinvolle voeding: eten wat bij jou past (dl.2).

- Eet wat bij jouw spijsverteringsmogelijkheden past

- Bekkeninstabiliteit (2), postnataal en Vrouwenmantel.

- Oppassen met maagzuurremmers

- Geneeskruiden langs de dijk

- Bekkeninstabiliteit en het ‘zand van het strand’

- Lindebloesem, bij griep en verkoudheid

- Kwetsbare ogen en de Ogentroost (Euphrasia)

- De gezonde kracht van andijvie

- Kropsla, broom en schone dromen

- Ouderdomsduizeligheid en de Gevlekte Scheerling

- Column 29 juni 2014 – Lage rugpijn, ‘mens-zijn’ en de Kolokwint.

- St.Janskruid en de energie van het levenslicht

- Darmdivertikels, nootjes en weegbree

- Pinksteren en de geïnspireerde ademhaling…

- E250, Nitrosaminen en hartoverslagen

- Madeliefjes, jicht en cholesterol.

- Lofzang op de Asperge

- Column voor 11 mei 2014 – Het afweersysteem, basis voor gezondheid (deel 2).

- 4 mei en de kracht van twee minuten stilte...

- Het afweersysteem, basis voor goede gezondheid

- Paaseieren, cholesterol en een vruchtbaar nieuw begin

- Veel groente en magnesium voor de hersenen

- Houtrook bevat levensgevaarlijke stoffen (deel 2)

- Peterselie, geneesmiddel en onmisbaar keukenkruid. Goedemorgen luisteraars, Peterselie….een kruid dat in geen tuin of keuken mag ontbreken. Door alle eeuwen heen, ja, eigenlijk al vele millennia heeft peterselie steeds in hoog aanzien gestaan. De oude G


Westbroek!
Ook wel eens afgevraagd waarom iets er uitziet zoals het er uitziet? Hoe het is ontstaan? Of sinds wanneer we het gebruiken? Volg Henk op zijn zoektocht naar de wereld achter alledaagse dingen.


-advertentie-Binnenkort

Taxatiedagen De Utrechtse Schatkamer
RTV Utrecht is op 9 en 30 november weer op zoek naar nieuwe kunstschatten voor het programma De Utrechtse Schatkamer. Heeft u nog een voorwerp in huis waarvan u altijd al de waarde heeft willen weten? Bezoek dan een gratis taxatiedag.

lees verder »


RTV Utrecht

RTV Utrecht op Facebook
Like onze Facebookpagina met dagelijks het nieuws, leuke tips en spelletjes. Nieuwsgierig? Klik hier.

lees verder »

-advertentie2-(inter)nationaal nieuws


Nieuws uit andere regio's-advertentie-