Column Jaap Huibers


Het geheim van kersenstelen

Goedemorgen luisteraars,

De tijd van de over heerlijke rode kersen is weer aangebroken. In tal van stalletjes in het zuiden en zuidoosten van de provincie Utrecht en natuurlijk in de Betuwe, kunnen we op mooie zaterdag of zondagmiddagen heerlijk een pondjes kersen in de boomgaard eten. De kers is een erg gezonde vrucht. Vooral kinderen met allergieën kunnen verrassend probleemloos reageren op kersen, terwijl andere vruchten juist problemen kunnen geven. Als je in de Nederlandse Voedingsmiddelentabel kijkt, ontdek je dat kersen voor bijna 90% uit water bestaan. Die overige 10% bestaat voor het grootste deel uit kalium. Kalium is goed voor je spieren, met name ook de hartspier. Ook is kalium erg zinvol voor de hersenen, omdat het betrokken is bij het zuurstoftransport naar de hersenen. En let nu weer eens op zo’n unieke samenhang: Kersen zijn het ‘kindertjesfruit’ bij uitstek. Met kersen kon je als kind zo heerlijk spelen. Een trosje kersen om de oren gehangen en je had oorbellen. Met de pitten kon je prachtig schieten en de meisjes wisten hun mond prachtig rood te maken met kersen. Ja, zo herinner ik me het jaarlijkse feest van de kersen-eet-tijd in juni, eigenlijk al weer lang geleden, omdat het lang geleden is, dat ik vijf jaar was. Kersen…Kindertjes….Fruit. En wat bezit die kers? Water en vooral kalium. Water is nodig voor de instandhouding van het leven en kalium, dat is erg belangrijk voor het jonge kind. Spieren moeten zich nog ontwikkelen en de hersenen hebben veel zuurstof nodig, omdat een kind nog heel veel moet leren en moet waarnemen in zijn beginnend leven. En daar helpt die kers bij. Ja, maar, zo hoor ik de ouder wordende mens verzuchten…Is die kers dan alleen maar goed voor kindertjes? Nee, zij getroost. Als we ouder worden en onze organen wat minder vitaal in hun functie worden, met name de nieren, dan kan het voorkomen, dat we wat vocht gaan vasthouden. Dikke voeten, dikke enkels, vochtwallen onder de ogen. Dus: al snel aan de plaspillen van de dokter.
Mijn grootmoeder leerde ons, als kinderen, dat we nooit kersenstelen mochten weggooien. Zij bewaarde ze, gedroogd en in de kersentijd gebruikte ze de kersenstelen vers. Waarvoor? Nu dan het kersenstelen geheim: Om thee te zetten die uitstekend diuretisch, dus vochtafdrijvend werkzaam is. Een eetlepel van 1 cm. Geknipte kersensteelstukjes op driekwart liter gekookt water, een kwartier laten trekken en dan afzeven. Door de dag heen drie glazen van die thee drinken en u zult ervaren dat het vochtafdrijvend werkt.
Nog iets unieks omtrent de kers: mensen die lijden aan hypoglycemie, dus te laag bloedsuiker, blijken daar nauwelijks of geen last meet van te hebben, als ze in de kersenpluktijd, twee maal daags een half pondje kersen eten, en wel om tien uur ’s morgens en ongeveer drie uur ’s middags. Ook dat heeft weer te maken met die belangrijke kaliumhuishouding in het lichaam.
Kortom, de kers is niet alleen ultiem lekker, maar het is eigenlijk ook een geweldig geneeskruid.
Ach, en is een kersenrode mond niet om te zoenen? En wat dat dan, binnen in uzelf bewerkstelligt, dat moet u zelf maar ervaren. Volgens mij kan dat gezonde tintelingen en pippelingen geven. Luisteraars, geniet met volle teugen van die heerlijke gezonde kersen en graag weer tot de volgende week.
© 2012 – Jaap Huibers, Amerongen.
Andere columns Jaap Huibers:

- Teunisbloemolie en de vitaliteit van de huid.

- Kiezelzuur voor huid, nagels en glanzend haar.

- Het vallen van de blaadjes en lichtkracht uit Goud.

- Oorontsteking, darmflora, Pulsatilla D6 en Weegbree

- Nitrosaminen in condooms

- Zinvolle voeding: eten wat bij jou past (dl.2).

- Eet wat bij jouw spijsverteringsmogelijkheden past

- Bekkeninstabiliteit (2), postnataal en Vrouwenmantel.

- Oppassen met maagzuurremmers

- Geneeskruiden langs de dijk

- Bekkeninstabiliteit en het ‘zand van het strand’

- Lindebloesem, bij griep en verkoudheid

- Kwetsbare ogen en de Ogentroost (Euphrasia)

- De gezonde kracht van andijvie

- Kropsla, broom en schone dromen

- Ouderdomsduizeligheid en de Gevlekte Scheerling

- Column 29 juni 2014 – Lage rugpijn, ‘mens-zijn’ en de Kolokwint.

- St.Janskruid en de energie van het levenslicht

- Darmdivertikels, nootjes en weegbree

- Pinksteren en de geïnspireerde ademhaling…

- E250, Nitrosaminen en hartoverslagen

- Madeliefjes, jicht en cholesterol.

- Lofzang op de Asperge

- Column voor 11 mei 2014 – Het afweersysteem, basis voor gezondheid (deel 2).

- 4 mei en de kracht van twee minuten stilte...

- Het afweersysteem, basis voor goede gezondheid

- Paaseieren, cholesterol en een vruchtbaar nieuw begin

- Veel groente en magnesium voor de hersenen

- Houtrook bevat levensgevaarlijke stoffen (deel 2)

- Peterselie, geneesmiddel en onmisbaar keukenkruid. Goedemorgen luisteraars, Peterselie….een kruid dat in geen tuin of keuken mag ontbreken. Door alle eeuwen heen, ja, eigenlijk al vele millennia heeft peterselie steeds in hoog aanzien gestaan. De oude G


Radio M Utrecht

Donderdag in Aan Tafel!
‘Mooie waanzinnige wereld’ is de titel van de dertiende album van Stef Bos. Over dit nieuwe album en zijn theatertoer komt hij praten in Aan Tafel!


-advertentie-RTV Utrecht

Donderdag op RTV Utrecht
Zendt RTV Utrecht het televisieprogramma Gouden Tijden uit. Het programma maakt een reis door de Utrechtse geschiedenis met muziek als leidraad. Deze week: Nederpop

lees verder »


RTV Utrecht

Vermiste Dieren
Dieren zijn een belangrijk onderdeel van een huishouden en als het huisdier vermist is geeft dat veel verdriet. RTV Utrecht wil graag een bijdrage leveren aan het terugvinden van vermiste huisdieren.

lees verder »

-advertentie2-(inter)nationaal nieuws


Nieuws uit andere regio's-advertentie-