•  
  •  
  • vandaag 11 °C
  • morgen 16 °C

Column Jaap Huibers


Vakantiereis-adviesjes

Vandaag enkele praktische tips voor de aanstaande vakantie, met name waar het de reis betreft.
Ten eerste iets over het probleem wagenziekte. Met name veel meer kinderen dan algemeen bekend is, hebben last van wagenziekte. Na een kwartier tot een half uur rijden, vooral op binnenwegen en als het bedompt en warm is in de auto, kunnen kinderen erg wit wegtrekken en zich beroerd gaan voelen. Het eind van het liedje is niet zelden overgeven. Heel erg naar voor die kinderen, want je voelt je echt helemaal ziek en beroerd.
Een van de meest effectieve middelen is het homeopathisch middel Cocculus D6. Cocculus met allemaal c’s van Carel, die zijn naam heel deftig geschreven wil zien…Geef het kind een uurtje voor de aanvang van de reis enkele korrels van dit middel en herhaal dat na een paar uur. De korrels niet met de vingers aanraken, als wel in het plastic dopje van het kokertje laten of op een plastic lepeltje doen en rechtstreeks op de tong leggen. Dan langzaam opzuigen. Als het wagenziekte onheil toch toeslaat en er misselijkheid met overgeven nadert of zelfs optreedt, dan is de tinctuur, getrokken uit de wortel van die hele, doodgewone Paardenbloem een probaat middel. Geef steeds het aantal druppels dat overeenstemt met de leeftijd en wel op een lepel water. Dit kan tot vier keer herhaald worden, maar dan wel steeds om het half uur. Paardenbloemtinctuur is bitter. Dat komt omdat er in het witte melksap van de Paardenbloem veel z.g.n. bitterstoffen aanwezig zijn, alsook de stof choline. Dat choline is een vitamine B-achtige stof die weer de basis is voor de aanmaak van acetylcholine. Dat stofje is de zenuwprikkel-overdrachtstof van een van de twee takken van het vegetatief zenuwstelsel, en wel het para-sympathische deel. En nu zijn we weer rond, want bij wagenziekte is dat ene aspect van het vegetatief zenuwstelsel sterk ontregeld. Een van mijn kinderen had gedurende de kleuterleeftijd ook veel last van wagenziekte. Als het probleem zich onderweg aandiende, zochten we in de berm van de weg of in een weiland, meestal even naar een paardenbloem. Dan braken we de bloemstengel of de bladstengel bij de rozet af. Het witte melksap loopt daar vrij snel uit. Een minimaal klein beetje van dat witte melksap stipten we aan op zijn tong en meestal was het leed na een kwartiertje tot een half uurtje volledig opgelost. Ik zeg er wel bij: de kleine, wagenzieke rakker vond het allemaal niet lekker, maar na een paar minuten na het aanstippen met het witte melksap uit de paardenbloem stengel, deed een slokje mineraal water weer wonderen.
Nog enkele adviezen voor onderweg:
Gebruik vooral geen ijs of frisdranken. Ten eerste kan de gigantische hoeveelheid suiker in ijs en frisdranken bij veel kinderen tot erg druk en vervelend gedrag leiden. Ik neem aan, dat u daar niet op zit te wachten, met misschien nog 1000 km voor de boeg. Rauwe, geschrapte bosworteltjes zijn, samen met radijs, komkommer of een zak heerlijke kersen, prima lekkernijen voor onderweg. Als drank is thee in thermosflessen en mineraalwater, al dan of niet met iets koolzuur daarin, heel verfrissend en dorstlessend.
Tenslotte een heel praktisch ‘rij-advies’: Houdt altijd ruim afstand van je voorligger. Dat is niet alleen erg veel veiliger, maar het is ook gigantisch veel gezonder, omdat je erg veel minder smerige uitlaatgassen binnenkrijgt. En dat draagt er toe bij, dat de zuurstofvoorziening beter is, dus voel je je fitter. Ik wens u een goede reis en graag weer tot de volgende week.
© 2012, Jaap Huibers, Amerongen.
Andere columns Jaap Huibers:

- Veel groente en magnesium voor de hersenen

- Houtrook bevat levensgevaarlijke stoffen (deel 2)

- Peterselie, geneesmiddel en onmisbaar keukenkruid. Goedemorgen luisteraars, Peterselie….een kruid dat in geen tuin of keuken mag ontbreken. Door alle eeuwen heen, ja, eigenlijk al vele millennia heeft peterselie steeds in hoog aanzien gestaan. De oude G

- Houtrook: milieu-onvriendelijk en zeer ongezond voor omwonenden

- Een visie van neuroloog Oliver Sacks

- Grote Voorjaarsschoonmaak..., een zegen voor lichaam en ziel

- Haaruitval en paracetamol

- Kalium Phos. D6 bij lichamelijke en geestelijke uitputting

- De geheimen van de kruidnagel

- Stemverlies (aphonie) en de zilverlinde

- Slapeloosheid, haver, hop en zilverlinde

- Borstvoeding en gamma-linoleenzuur.

- PMS en Teunisbloemolie.

- Veroudering, chronisch moe en Co-enzym Q10

- Gelukkig Nieuwjaar met medicijnvrij drinkwater

- Valeriaan en de filosofie van oudejaarsavond

- Kerstsymboliek en gezondheid.

- Maculadegeneratie, gele paprika en goudsbloemen

- Thymus vulgaris (tijm) en het afweersysteem

- Jicht, urinezuur en helpende kruiden.

- Ongezond eetgedrag (deel 2)

- Ongezond eetgedrag (deel 1)

- Luchtvervuiling en luchtwegaandoeningen

- Vit. D: zinvol of rage?

- Toename van huidaandoeningen.

- Vegetatieve dystonie: mogelijke oplossingen (deel 2)

- Vegetatieve dystonie zit niet ‘tussen de oren’.(deel 1)

- Foliumzuur en de bloedvaten.

- Antibiotica of huismiddeltjes bij luchtweginfecties.

- Middenoorontsteking, buisjes en anders eten.


RTV Utrecht

Tweede Paasdag DocU: Enkele reis Utrecht
Tientallen jaren lang was de Demka een begrip in Utrecht. Deze staalfabriek in Zuilen was ook een belangrijke werkgever voor arbeiders uit het buitenland. Veel migranten kwamen via de Demka in Utrecht terecht.


-advertentie-RTV Utrecht

Tweede paasdag: Mattheus Passie
Tweede Paasdag zendt RTV Utrecht de hoogtepunten van de Mattheus Passie van de Nieuwe Philharmonie Utrecht uit. De Mattheus Passie is een muziekstuk van Bach gewijd aan de kruisiging van Christus. Het passieconcert is ook te zien op UStad.

lees verder »


Radio M Utrecht

De Week van de Seventies
Deze week is het De Week van de Seventies. De hele dag geniet van de beste muziek uit de jaren 70! En elke werkdag tussen 14:00 en 17:00 uur draait Edwin Meerman uw hits op verzoek. Wat is uw favoriete nummer en waarom? Laat het ons weten!

lees verder »

-advertentie2-(inter)nationaal nieuws


Nieuws uit andere regio's-advertentie-