Column Jaap Huibers


Vakantiereis-adviesjes

Vandaag enkele praktische tips voor de aanstaande vakantie, met name waar het de reis betreft.
Ten eerste iets over het probleem wagenziekte. Met name veel meer kinderen dan algemeen bekend is, hebben last van wagenziekte. Na een kwartier tot een half uur rijden, vooral op binnenwegen en als het bedompt en warm is in de auto, kunnen kinderen erg wit wegtrekken en zich beroerd gaan voelen. Het eind van het liedje is niet zelden overgeven. Heel erg naar voor die kinderen, want je voelt je echt helemaal ziek en beroerd.
Een van de meest effectieve middelen is het homeopathisch middel Cocculus D6. Cocculus met allemaal c’s van Carel, die zijn naam heel deftig geschreven wil zien…Geef het kind een uurtje voor de aanvang van de reis enkele korrels van dit middel en herhaal dat na een paar uur. De korrels niet met de vingers aanraken, als wel in het plastic dopje van het kokertje laten of op een plastic lepeltje doen en rechtstreeks op de tong leggen. Dan langzaam opzuigen. Als het wagenziekte onheil toch toeslaat en er misselijkheid met overgeven nadert of zelfs optreedt, dan is de tinctuur, getrokken uit de wortel van die hele, doodgewone Paardenbloem een probaat middel. Geef steeds het aantal druppels dat overeenstemt met de leeftijd en wel op een lepel water. Dit kan tot vier keer herhaald worden, maar dan wel steeds om het half uur. Paardenbloemtinctuur is bitter. Dat komt omdat er in het witte melksap van de Paardenbloem veel z.g.n. bitterstoffen aanwezig zijn, alsook de stof choline. Dat choline is een vitamine B-achtige stof die weer de basis is voor de aanmaak van acetylcholine. Dat stofje is de zenuwprikkel-overdrachtstof van een van de twee takken van het vegetatief zenuwstelsel, en wel het para-sympathische deel. En nu zijn we weer rond, want bij wagenziekte is dat ene aspect van het vegetatief zenuwstelsel sterk ontregeld. Een van mijn kinderen had gedurende de kleuterleeftijd ook veel last van wagenziekte. Als het probleem zich onderweg aandiende, zochten we in de berm van de weg of in een weiland, meestal even naar een paardenbloem. Dan braken we de bloemstengel of de bladstengel bij de rozet af. Het witte melksap loopt daar vrij snel uit. Een minimaal klein beetje van dat witte melksap stipten we aan op zijn tong en meestal was het leed na een kwartiertje tot een half uurtje volledig opgelost. Ik zeg er wel bij: de kleine, wagenzieke rakker vond het allemaal niet lekker, maar na een paar minuten na het aanstippen met het witte melksap uit de paardenbloem stengel, deed een slokje mineraal water weer wonderen.
Nog enkele adviezen voor onderweg:
Gebruik vooral geen ijs of frisdranken. Ten eerste kan de gigantische hoeveelheid suiker in ijs en frisdranken bij veel kinderen tot erg druk en vervelend gedrag leiden. Ik neem aan, dat u daar niet op zit te wachten, met misschien nog 1000 km voor de boeg. Rauwe, geschrapte bosworteltjes zijn, samen met radijs, komkommer of een zak heerlijke kersen, prima lekkernijen voor onderweg. Als drank is thee in thermosflessen en mineraalwater, al dan of niet met iets koolzuur daarin, heel verfrissend en dorstlessend.
Tenslotte een heel praktisch ‘rij-advies’: Houdt altijd ruim afstand van je voorligger. Dat is niet alleen erg veel veiliger, maar het is ook gigantisch veel gezonder, omdat je erg veel minder smerige uitlaatgassen binnenkrijgt. En dat draagt er toe bij, dat de zuurstofvoorziening beter is, dus voel je je fitter. Ik wens u een goede reis en graag weer tot de volgende week.
© 2012, Jaap Huibers, Amerongen.
Andere columns Jaap Huibers:

- Teunisbloemolie en de vitaliteit van de huid.

- Kiezelzuur voor huid, nagels en glanzend haar.

- Het vallen van de blaadjes en lichtkracht uit Goud.

- Oorontsteking, darmflora, Pulsatilla D6 en Weegbree

- Nitrosaminen in condooms

- Zinvolle voeding: eten wat bij jou past (dl.2).

- Eet wat bij jouw spijsverteringsmogelijkheden past

- Bekkeninstabiliteit (2), postnataal en Vrouwenmantel.

- Oppassen met maagzuurremmers

- Geneeskruiden langs de dijk

- Bekkeninstabiliteit en het ‘zand van het strand’

- Lindebloesem, bij griep en verkoudheid

- Kwetsbare ogen en de Ogentroost (Euphrasia)

- De gezonde kracht van andijvie

- Kropsla, broom en schone dromen

- Ouderdomsduizeligheid en de Gevlekte Scheerling

- Column 29 juni 2014 – Lage rugpijn, ‘mens-zijn’ en de Kolokwint.

- St.Janskruid en de energie van het levenslicht

- Darmdivertikels, nootjes en weegbree

- Pinksteren en de geďnspireerde ademhaling…

- E250, Nitrosaminen en hartoverslagen

- Madeliefjes, jicht en cholesterol.

- Lofzang op de Asperge

- Column voor 11 mei 2014 – Het afweersysteem, basis voor gezondheid (deel 2).

- 4 mei en de kracht van twee minuten stilte...

- Het afweersysteem, basis voor goede gezondheid

- Paaseieren, cholesterol en een vruchtbaar nieuw begin

- Veel groente en magnesium voor de hersenen

- Houtrook bevat levensgevaarlijke stoffen (deel 2)

- Peterselie, geneesmiddel en onmisbaar keukenkruid. Goedemorgen luisteraars, Peterselie….een kruid dat in geen tuin of keuken mag ontbreken. Door alle eeuwen heen, ja, eigenlijk al vele millennia heeft peterselie steeds in hoog aanzien gestaan. De oude G


Westbroek!
Ook wel eens afgevraagd waarom iets er uitziet zoals het er uitziet? Hoe het is ontstaan? Of sinds wanneer we het gebruiken? Volg Henk op zijn zoektocht naar de wereld achter alledaagse dingen.


-advertentie-Binnenkort

Taxatiedagen De Utrechtse Schatkamer
RTV Utrecht is op 9 en 30 november weer op zoek naar nieuwe kunstschatten voor het programma De Utrechtse Schatkamer. Heeft u nog een voorwerp in huis waarvan u altijd al de waarde heeft willen weten? Bezoek dan een gratis taxatiedag.

lees verder »


RTV Utrecht

RTV Utrecht op Facebook
Like onze Facebookpagina met dagelijks het nieuws, leuke tips en spelletjes. Nieuwsgierig? Klik hier.

lees verder »

-advertentie2-(inter)nationaal nieuws


Nieuws uit andere regio's-advertentie-