Emotionele training marathonschaatsers

UTRECHT - Ploeggenoten van marathonschaatser Martin van de Pol uit Amerongen hebben dinsdagavond hun eerste training sinds het ongeluk gehad. Het was een emotionele avond in de Vechtsebanen in Utrecht. De val van Martin in Thialf heeft diepe indruk op zijn ploeggenoten gemaakt.
Martin van de Pol viel zaterdag waarna zijn been bijna werd doorgesneden door de schaats van een ander. De Ameronger is inmiddels geopereerd, maar volgens zijn broer Peter uit Overberg is hij er mentaal slecht aan toe. Peter, die ook marathonschaatser is, ging eveneens voor het eerst weer het ijs op.
"Ik zal kijken hoe het gaat tijdens de training. Je ziet alle jongens weer voor het eerst sinds zaterdag. Ik ben benieuwd hoe het gaat", zei hij voorafgaand aan de training. "Je merkt dat het heel emotioneel is bij veel jongens. De één zal wel al weer kunnen trainen en de ander niet".
Leider Martin Mijnten van de ploeg van Martin van de Pol beaamt dat het een moeilijke avond is. "Het is zwaar voor de jongens die alles hebben gezien. Het is een hele stap om het ijs weer op te gaan. Er waren jongens die zaterdagavond bijna wilden stoppen met marathonschaatsen. Die er echt geen zin meer in hadden."

PAKKEN

Kampioen shorttrack Niels Kerstholt uit Bunnik raadt de marathonschaatsers aan snijvaste pakken te gaan dragen. De shorttrackers gebruiken de beschermende pakken al langer. "Ik vind het perfect. Als je een ongeluk hebt en je wordt met een schaats gesneden dan komt die door deze pakken niet heen".
Onder marathonschaatsers gaan nu ook stemmen om die snijvaste kleding en meer bescherming te gaan dragen. Broer Peter testte tijdens de training een helm uit. Ploegleider Mijnten is voor beschermende pakken als iedereen die draagt. Volgens hem zijn de pakken warmer waardoor een schaatser nadeel heeft als hij de kleding als enige draagt.
De eerste keer weer op het ijs valt Peter van de Pol niet tegen. "Het ijs is goed en dat is altijd prettig. Op zich gaat het wel". De operatie van zijn broer Martin is zo goed verlopen dat hij voorlopig niet meer onder het mes hoeft. Maar mentaal heeft hij het zwaar, zegt zijn broer.

Emotionele training marathonschaatsers

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.