EK in Frankrijk ver weg voor Oranje

MAARSSEN/UTRECHT - Het Nederlands elftal moet nog serieuzer vrezen voor deelname aan het EK van volgend jaar in Frankrijk. Oranje ging donderdagavond voor eigen publiek onderuit tegen IJsland: 0-1.
Oranje heeft in het vervolg van het kwalificatietoernooi alleen nog zelf in de hand of het derde wordt. Die klassering geeft recht op het spelen van play-offs voor een plaats in de Europese eindronde. Oranje heeft nog een punt meer dan nummer vier Turkije, zondag tegenstander in Konya. De Turken speelden donderdag gelijk tegen Letland (1-1).
Gylfi Sigurdsson maakte de enige treffer van IJsland. Hij benutte in de 51e minuut een strafschop, die werd toegekend na een overtreding van Gregory van der Wiel op Birkir Bjarnason.
Utrechter Wesley Sneijder erkende dat Oranje donderdag tegen IJsland aan eigen fouten ten onder is gegaan. De middenvelder zag Bruno Martins Indi voor rust rood krijgen en Gregory van der Wiel in de tweede helft een strafschop veroorzaken. Die werd ook benut (0-1). "Tot die rode kaart was er niets aan de hand. Als je dan nog een penalty weggeeft, is het om moedeloos van te worden", verzuchtte hij bij de NOS.
Vlak voor de rode kaart van Martins Indi viel Arjen Robben weg met een blessure. Volgens Sneijder was het na de daaropvolgende rode kaart hopen op "een balletje dat goed valt". "In plaats daarvan krijgen we een tegengoal. Ik weet niet of het een penalty was, maar je moet zorgen dat je nooit in zo'n situatie terechtkomt", zo was hij kritisch over Van der Wiel.
Om het EK in Frankrijk te halen, moet Oranje ten minste Turkije achter zich houden. ,,We moeten drie keer winnen. Ik hoop dat Robben er dan bij is. Hij brengt een hoop extra's.''

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.