Estafettezwemmers naar finale 4x200 vrij in Rio

AMERSFOORT - De estafetteploeg op de 4x200 meter vrije slag heeft de geplaagde Nederlandse zwemploeg dinsdag weer eens een broodnodig succesje bezorgd. De mannen plaatsten zich voor de finale, die aan het einde van de dag op het programma staat.
Dion Dreesens, Kyle Stolk, Ben Schwietert (ZPC Amersfoort) en Maarten Brzoskowski klokten 7.09,16, net genoeg om als nummer acht van de series naar de eindstrijd te gaan.
Oranje heeft daarin met Sebastiaan Verschuren een troef achter de hand. De Europees kampioen op de 200 vrij bleef in de series aan de kant, omdat hij individueel in actie kwam op de 100 vrij. Verschuren zwemt dinsdagavond eerst de halve finales van de 100 vrij en komt dan 1,5 uur later vermoedelijk de estafetteploeg versterken.
Dreesens opende namens Nederland in 1.47,86, waarna Stolk de vier baantjes in het Estádio Aquático Olimpico van Rio aflegde in 1.47,13. Nadat Schwietert 1.47,92 had geklokt, lag Oranje vierde. Brzoskowski rukte als slotzwemmer op naar de tweede plaats. In de baan naast de Amerikaanse vedette Ryan Lochte tikte de twintigjarige Brabander als tweede aan in een splittijd van 1.46,25.
Brzoskowski bleef de Italianen net voor, een verschil van vier honderdsten, wat even later cruciaal bleek. In de tweede heat waren zes landen sneller, maar als nummer acht staat Oranje wel in de finale. Bij de Spelen van 2000 pakte Nederland, met Pieter van den Hoogenband in de gelederen, brons op de 4x200 vrij.
Eerder dit jaar veroverde de mannenploeg, een hecht vriendenteam met Verschuren als ervaren gangmaker, de Europese titel in Londen. Dreesens, Brzoskowski, Stolk en Verschuren wonnen toen het goud in 7.07,82.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.