RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Wenen 1787, het jaar van Don Giovanni


Plaats

UTRECHT

Datum

maandag 14 oktober 2019

Beschrijving

Mozarts theatrale gift kwam tot het absolute hoogtepunt in het jaar 1787, waarin hij voor een uitzinnig Praags publiek zelf zijn Don Giovanni dirigeerde. In datzelfde jaar werd Mozart door de muziekminnende Koning-Keizer Jozef II aangesteld als Königlich und Kaiserlich Kammerkompositeur. Mozart had de hoogste status bereikt en schreef aan een vriend: “Nu sta ik voor de poorten van het geluk”. Het geld stroomde binnen en hij kon maar nauwelijks voldoen aan de enorme vraag naar zijn muziek.Geïnspireerd door Mozarts vernieuwende eerste pianokwartetten uit 1785 had het jonge genie Ludwig van Beethoven ook drie pianokwartetten geschreven. Beethoven reisde in 1787 naar Wenen om les te krijgen van Mozart, maar of de lessen ook plaatsvonden is niet bekend. Dit programma onderzoekt de context van Mozarts meesterwerk. Wat voor muziek zou Beethoven in de Weense concertzalen hebben kunnen horen?

De Van Swieten Society wijdt zich al 22 jaar aan klassieke en romantische kamermuziek uit de periode 1760-1850. De leden van het ensemble behoren tot de internationale top van het muziekleven. Ze zoeken met hun rijke podiumervaring en grote kennis van de uitvoeringspraktijk naar het originele geluid en de speelwijze van toen. De musici spelen op oude instrumenten of kopieën daarvan, en zij maken veel studie van de uitvoeringspraktijken uit de tijd waarin het repertoire geschreven is. Dat leidt tot verrassingen, die de Van Swieten Society de bijnaam ‘cold-case team in de muziek’ heeft opgeleverd.
De programma's zijn altijd een combinatie van bekend en onbekend, van all-time meesterwerken en onterecht vergeten meesters.
In 2018, ter gelegenheid van het 20-jarig jubileum organiseerde de Van Swieten Society samen met TivoliVredenburg het succesvolle Mini Mozart Festival.

Programma:
Wolfgang Amadeus Mozart Ouverture uit Don Giovanni (versie strijkkwartet )
Ignace Pleyel Strijktrio nr. 1 in Es B401
Ludwig van Beethoven Pianokwartet in D WOo 36 nr 2
Joseph Haydn Pruissisch Strijkkwartet in Es opus 50 nr. 3
W.A. Mozart Pianotrio in E KV542

Van Swieten Society
Heleen Hulst en Sara DeCorso, viool, Manuel Visser, altviool, Diederik van Dijk, cello, Bart van Oort, fortepiano

Concertdata en locaties:
Zo 13 oktober 2019 15:30 Amsterdam Waalse Kerk
https://dewaalsekerk.nl/agenda/2019-2020/wenen-1787-het-jaar-van-don-giovanni/swieten/

Ma 14 oktober 2019 20:00 Utrecht Tivoli Vredenburg
https://dewaalsekerk.nl/agenda/2019-2020/wenen-1787-het-jaar-van-don-giovanni/swieten/


Toegangsprijzen

vanaf € 23,-

Website

https://www.vanswietensociety.nl/


Organisatie

Vredenburgkade 11
3511WC  UTRECHT
Website: https://www.vanswietensociety.nl/
Agendatips

 Heeft u een agendatip? Gebruik het formulier om uw agendatip te plaatsen.