RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Fokker! Onbegrensd in leven en werk


Plaats

DOORN

Datum

vrijdag 29 november 2019 - zondag 22 maart 2020

Beschrijving

Honderd jaar geleden herstelt de wereld van een vier jaar durende wereldoorlog met miljoenen slachtoffers. De tentoonstelling Fokker! gaat over twee mensen die de impact van die oorlog op verschillende manieren hebben verwerkt; vliegtuigpionier Anthony Fokker en Wilhelm II, de gevallen Duitse keizer. Uitgelicht wordt het grenzeloze en avontuurlijke leven van Anthony: van een jongen die op de middelbare school mislukt maar uitgroeit tot een succesvol Duits wapenindustrieel in ‘14-‘18.
De Duitse nederlaag staat een succesvolle vervolgcarrière Fokker echter niet in de weg. In de roerige jaren twintig bouwt hij zijn vliegtuigimperium uit tot het belangrijkste ter wereld. De pioniersgeest van Anthony leeft ook nu nog bij Fokker Aerostructures voort.

De tentoonstelling belicht de verrassende parallellen tussen keizer Wilhelm II en luchtvaartpionier Anthony Fokker; beide in 1918 - 1919 uitgeweken naar Nederland, beide gevolgd door treinwagons met bezittingen, beide genoemd in het Verdrag van Versailles.

In het paviljoen worden grote modellen, vliegtuigonderdelen, foto’ s en unieke voorwerpen getoond, onder andere uit het bezit van de nazaten Fokker. Bijzonder zijn de originele onderdelen van de Fokker DR-1 van Manfred von Richthoven, bijgenaamd de Rode Baron, waarmee hij tijdens de WOI maar liefst 80 geallieerde vliegtuigen heeft neergehaald. In de Maarschalkskamer van Huis Doorn belichten voorwerpen, spotprenten, foto’s en een groot diorama Wilhelms vlucht.

29 november 2019 t/m 22 maart 2020
Openingstijden: dinsdag t/m zondag van 13.00 tot 17.00 uur
www.huisdoorn.nl


Toegangsprijzen

Zie voor toegangsprijzen www.huisdoorn.nl

Website

www.huisdoorn.nl


Organisatie

Langbroekerweg 10
3941MT  DOORN
Website: www.huisdoorn.nl
Agendatips

 Heeft u een agendatip? Gebruik het formulier om uw agendatip te plaatsen.