RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Ludwigs Serenade


Plaats

UTRECHT

Datum

maandag 9 december 2019

Beschrijving

Ludwigs Serenade

Aan het begin van de 19e eeuw werd muziek een eerste levensbehoefte voor de goede burgerij in Wenen. Naast piano en harp was de gitaar het enige instrument dat voor dames geschikt werd gevonden: in 1801 schreef het Modetijdschrift ‘Journal des Luxus und der Moden’ over de gitaar als ‘een nieuw modeartikel’.
Behalve de bevallige houding die dames bij het spelen in moesten nemen werd ‘de rijkdom aan gevoelsnuancen’ geprezen; het handzame formaat maakte het geschikt om mee te nemen naar het park.
Maar snel na 1800 brachten Weense gitaristen als Diabelli en Matiegka en bezoekers als Giuliani de gitaar van de huiskamer naar het podium. Beethoven schreef nooit iets voor gitaar, maar zijn immens populaire werken vonden binnen enkele dagen al hun weg naar de talloze enthousiaste gitaristen in Wenen. Samen met prachtige, originele werken van tijdgenoten met een iets grotere antenne voor de ‘mode’.
De Van Swieten Society wijdt zich al 22 jaar aan klassieke en romantische kamermuziek uit de periode 1760-1850. De leden van het ensemble behoren tot de internationale top van het muziekleven. Ze zoeken met hun rijke podiumervaring en grote kennis van de uitvoeringspraktijk naar het originele geluid en de speelwijze van toen. De musici spelen op historische instrumenten of kopieën daarvan, en zij maken veel studie van de uitvoeringspraktijken uit de tijd waarin het repertoire geschreven is. Dat leidt tot verrassingen, die de Van Swieten Society de bijnaam ‘cold-case team in de muziek’ heeft opgeleverd.
De programma's zijn altijd een combinatie van bekend en onbekend, van all-time meesterwerken en onterecht vergeten meesters.
in 2020 zal de Van Swieten Society het Beethoven-jaar groots vieren met maar liefst 4 programma’s én een nieuwe CD met de pianokwartetten van Beethoven.

Programma:
Beethoven/Matiegka Serenade opus 8
Beethoven Sonatine in c klein WoO 43a voor mandoline en fortepiano
Beethoven Sonatine in C groot WoO 44a voor mandoline en fortepiano
Hummel Adagio, Variationen und Rondo über ein Russisches Thema, opus 78
Matiegka/Schubert Variaties uit gitaarkwartet in G groot
Schubert Ständchen
Hummel Serenade nr 2 opus 66

Van Swieten Society
Izhar Elias gitaar, Kate Clark fluit, Heleen Hulst viool, Anneke van Haaften, altviool, Diederik van Dijk, cello, Bart van Oort, fortepianoMa 9 december 2019 20:00 Utrecht Tivoli Vredenburg
https://www.tivolivredenburg.nl/agenda/van-swieten-society-09-12-2019/


Noot voor de redactie: voor meer informatie over het concert en over de Van Swieten Society kunt u contact opnemen met Bart van Oort: 06 4810 6308 / bart@bartvanoort.nl


Toegangsprijzen

€ 23,- € 27,- € 31,-

Website

https://www.vanswietensociety.nl/


Organisatie

Vredenburgkade 11
3511WC  UTRECHT
Website: https://www.vanswietensociety.nl/
Agendatips

 Heeft u een agendatip? Gebruik het formulier om uw agendatip te plaatsen.