RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

De keizer en het Derde Rijk. De familie Hohenzollern en het nationaalsocialisme

Tentoonstellingen, kunstroutes


De keizer en het Derde Rijk. De familie Hohenzollern en het nationaalsocialisme

Plaats

Doorn

Datum

vrijdag 2 oktober 2020 - zondag 21 maart 2021

Samenvatting

Tegen de achtergrond van de twee wereldoorlogen die de 20ste eeuw hebben getekend wordt het verhaal verteld van de voormalige keizerlijke familie van Duitsland en hun contacten met de ‘nieuwe’ nationaalsocialistische machthebbers. De tentoonstelling belicht de rol van verschillende leden van de familie Hohenzollern in het Interbellum en de Tweede Wereldoorlog.

Beschrijving

Tegen de achtergrond van de twee wereldoorlogen die de 20ste eeuw hebben getekend wordt het verhaal verteld van de voormalige keizerlijke familie van Duitsland en hun contacten met de ‘nieuwe’ nationaalsocialistische machthebbers. De tentoonstelling belicht de rol van verschillende leden van de familie Hohenzollern in het Interbellum en de Tweede Wereldoorlog. Iconische foto’s, filmpjes en een tijdlijn met objecten maken duidelijk hoe de ‘oude’ keizerlijke familie worstelde met het verlies van de macht en bleef hopen op een terugkeer op de troon.

75 Jaar bevrijding

In 2019-2020 wordt herdacht dat Nederland 75 jaar geleden is bevrijd en de Tweede Wereldoorlog ten einde kwam. Museum Huis Doorn - het ballingsoord van de laatste Duitse keizer Wilhelm II en plaats van herinnering voor de Eerste Wereldoorlog - is de enige plek in Nederland waar de twee wereldoorlogen samenkomen. 75 Jaar bevrijding betekent ook 75 jaar Huis Doorn als Nederlands cultureel bezit. Het landgoed van de Duitse ex-keizer wordt in 1945 als vijandelijk eigendom door de Nederlandse staat in beslag genomen.

Museum Huis Doorn

Museum Huis Doorn krijgt regelmatig vragen over de positie van de familie Hohenzollern in aanloop naar en tijdens de Tweede Wereldoorlog. Met deze tentoonstelling presenteert het museum de historische gebeurtenissen, en voorziet ze van een kader en context, zodat de bezoeker hierover zelf zijn mening kan vormen.

Bij de tentoonstelling verschijnt een publicatie. Beiden zijn tot stand gekomen in samenwerking met de Universiteit Utrecht.

Toegangsprijzen

Kosten volwassenen: 12
Kosten volwassenen: 6
Kosten volwassenen: 8Organisatie & locatie

Langbroekerweg 10
3941MT  Doorn
website »

Openingstijden: 13.00 tot 16.00
Agendatips

 Heeft u een agendatip? Gebruik het formulier om uw agendatip te plaatsen.
Na de zomer of in de zomer 2021 nog een keer. Joep Beliën

Na de zomer of in de zomer 2021 nog een keer. Joep Beliën

Optreden...