RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Het Kyoto Protocol: Goede voornemens, maar geen bereidheid door te zetten

Media, letteren, lezing, informatieve bijeenkomst


Het Kyoto Protocol: Goede voornemens, maar geen bereidheid door te zetten

Plaats

Utrecht

Datum

zondag 27 september 2020

Samenvatting

Presentatie door dr. Tinus Pulles waarin hij vooral aandacht geeft aan de interactie tussen wat wetenschappelijk bekend is over hoe CO₂ het klimaat beïnvloedt en de manier waarop overheden, onderhandelaars én burgers met die wetenschap omgaan.

Beschrijving

Dit jaar zou de jaarlijkse vergadering van de partijen bij het klimaatverdrag (COP26, de 26ste Conference Ofthe Parties) plaatsvinden in Glasgow van 9 tot 19 november. Ook hier heeft Corona roet in het eten gegooid. Deze conferentie is nu een jaar uitgesteld. Tijdens deze conferentie zouden de laatste details worden afgesproken van het Akkoord van Parijs, vastgesteld in 2014 op COP21. Verwachting 30 000 deelnemers, waarvan een deel onderhandelaars, een deel wetenschappers en een deel belangenorganisaties.
Terwijl de tijd doortikt, de CO₂-concentratie in de atmosfeer blijft toenemen en het steeds duidelijker wordt dat het klimaat nu écht aan het opwarmen is, vergaderen de landen door en komen moeizaam tot concrete afspraken. Dit wordt gedeeltelijk verklaard doordat een groep luidruchtige “sceptici” de wetenschap blijven ontkennen. Op dat punt zie je vergelijkbare controverses op het gebied van stikstof, van vaccinaties en van de corona pandemie. Mede daarom duurt het zo lang voordat de wereld in staat is effectief maatregelen te nemen om klimaatopwarming te beperken tot maximaal twee graden, maar liefst daar flink onder, zoals in Parijs is afgesproken.

Tinus Pulles is natuurkundige en heeft o.a. vanuit TNO zo’n 25 jaar bijgedragen aan de technisch-wetenschappelijke ondersteuning van het klimaatverdrag. Hij houdt een kritisch en uitdagend verhaal. Daarbij zal hij vooral aandacht geven aan de interactie tussen wat wetenschappelijk bekend is over hoe CO₂ het klimaat beïnvloedt en de manier waarop overheden, onderhandelaars én burgers met die wetenschap omgaan. Waar relevant zal hij paralellen met wat er op andere controversiële beleidsterreinen gebeurt. Met zijn lezing zal hij proberen inzicht te geven hoe in het klimaatverdrag de verschillende processen, zoals wetenschap, beleid en handhaving elkaar niet altijd goed begrijpen en zelfs in de weg zitten.

Dr. Tinus Pulles zal het relatief succesvolle Kyoto Protocol als kapstok gebruiken, maar ook aandacht geven aan vergelijkbare problemen, zoals bijvoorbeeld het stikstofprobleem en het protest door de boeren.

Let op: Ivm beperkte plaatsen opgeven via de balie, telefoon 030-2581994 of geef je op via dit contactformulier info@podiumoostutrecht.nl
Wanneer: zondag 27 september
Tijd: 15.00 – 17.00 uur
Toegang: € 5,00

Toegangsprijzen

Kosten volwassenen: 5,00Organisatie & locatie

Oudwijkerdwarsstraat 148
3581LJ  Utrecht
website »

Openingstijden: 15.00 tot 17.00
Agendatips

 Heeft u een agendatip? Gebruik het formulier om uw agendatip te plaatsen.