RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Lezing over Utrechters in Kamp Amersfoort

Media, letteren, lezing, informatieve bijeenkomst


Lezing over Utrechters in Kamp Amersfoort

Plaats

Utrecht

Datum

woensdag 23 september 2020

Samenvatting

Lezing door Edie Brouwer (gids en vrijwilliger) over de meer dan vijfhonderd Utrechtenaren die in Kamp Amersfoort gevangen zaten.

Beschrijving

Lezing door Edie Brouwer (gids en vrijwilliger) over de meer dan vijfhonderd Utrechters die in Kamp Amersfoort gevangen zaten. Dit jaar herdenken we het einde van de Tweede Wereldoorlog en vieren we de bevrijding. In vrijheid leven lijkt vanzelfsprekend in onze democratische rechtstaat maar hoe was dat vijfenzeventig jaar geleden?

Edie Brouwer staat in deze lezing stil bij de meer dan vijfhonderd Utrechtenaren die in de Tweede Wereldoorlog gevangen zaten in Kamp Amersfoort. Hij licht vijf Utrechtenaren uit: John Dons (1915-1942), Antonius Cornelis Theodorus van Rijn (1913-1943), Hieronymus Alphonsus Gerardus van Schaik (1912-1945) en Aart van Triest (1921-1945).

‘Het is gebeurd, dus het kan weer gebeuren’ is de titel van de lezing. Het is een quote uit het boek ‘Is dit een mens’ (1986) van Primo Levi dat algemeen wordt beschouwd als één van de klassieke getuigenissen over de Jodenvervolging. ‘Is dit een mens’ is een indrukwekkende en huiveringwekkende getuigenis die al zestig jaar tot de top van de wereldliteratuur behoort.

In de lezing staat Brouwer stil bij de vraag ‘wat is de mens?’ En wat maakt dat onder de vaak zware omstandigheden in Kamp Amersfoort tijdens WOII, de ‘volslagen hel’ volgens een oud-gevangene, het beste maar soms ook het slechtste in de mens naar boven komt? In zijn meeslepende betoog laat de gids en vrijwilliger van Kamp Amersfoort zijn publiek zien hoe dit kon gebeuren. Ook gaat hij in op nepnieuws, gekrenkte trots na de Eerste Wereldoorlog én zet hij uiteen hoe de economische crisis van de jaren twintig en dertig de voedingsbodem vormde voor het nazisme. Edie Brouwer bespreekt dilemma’s over alleen durven staan of meegaan in groepsdruk, over vergelding of vergeving na de oorlog en of we van de geschiedenis kunnen leren. Een inspirerende lezing dus die stemt tot nadenken.

Datum: 23 september. Aanvang: 19:30 uur. Toegang: €8,50 inclusief consumptie in de pauze. Vooraf reserveren is verplicht. Dit kan vanaf 8 september om 10:00. Bij reservering moet u ook uw drankje voor de pauze aangeven. Ga daarvoor naar de agenda op www.oud-utrecht.nl

De lezingen van Oud Utrecht vinden ook dit seizoen plaats in de Smeezaal van het Bartholomeusgasthuis. Voor de lezingen in het Bartholomeusgasthuis moet u zich van tevoren aanmelden via de website van Oud Utrecht. Zonder aanmelding vooraf wordt u niet toegelaten. Bij uw aanmelding moet u ook aangeven wat u wilt drinken in de pauze. De toegangsprijs is tijdelijk verhoogd naar €8,50. Dit is dus inclusief uw consumptie. Wilt u met gepast geld betalen. Het is niet mogelijk om vooraf koffie of thee te drinken. De lezingen beginnen om 19:30 uur. Kom niet eerder dan 15 minuten voor aanvang van de lezing naar het Bartholomeus gasthuis. Er is een plaats voor u gereserveerd. Het maximum aantal bezoekers voor de lezingen is momenteel 40.

Toegangsprijzen

Kosten volwassenen: 8,50Organisatie & locatie

Lange Smeestraat 40
3511PZ  Utrecht
website »

Openingstijden: 19.30 tot 21.30
Agendatips

 Heeft u een agendatip? Gebruik het formulier om uw agendatip te plaatsen.