RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Drie generaties Joden in Nederland

Tentoonstellingen, kunstroutes


Drie generaties Joden in Nederland

Plaats

Doorn

Datum

zaterdag 19 december 2020 - zondag 28 februari 2021

Samenvatting

Het betreft een rondreizende audiovisuele tentoonstelling met foto’s, tekeningen, sculpturen en gesproken teksten, gemaakt in het kader van 75 jaar vrijheid.

Beschrijving

In september en oktober 2020 exposeerde Jehuda de Jong van der Tak met deze tentoonstelling in Borne in de voormalige synagoge. 75 jaar vrijheid en de oorspronkelijke functie van dit gebouw, Joden een onderkomen bieden tijdens hun samenzijn, maakten dat Jehuda het heel bijzonder vond om speciaal voor deze locatie beeldend werk te maken, en daarmee Joden terug te brengen naar deze plek.

De tentoonstelling trok binnen de COVID-19 mogelijkheden veel bezoekers en was een groot succes.

De expositie wordt daarom nu van medio december 2020 tot en met februari 2021 - uitsluitend op afspraak - getoond in de gewelven van Ridderhofstad Moersbergen in Doorn.

Als beeldend kunstenaar maakt Jehuda gebruik van verschillende materialen en technieken, waaronder fotografie en gesproken teksten. De QR-codes zijn af te luisteren met eigen telefoon en koptelefoon/oortjes.

Voor en tijdens COVID-19 fotografeerde zij - eerst in haar (mobiele) studio en later buiten - een aantal Joodse families. Hierbij legde zij zichzelf een paar spelregels op: de geportretteerde families bestonden uit drie of zelfs vier opvolgende generaties grootouder/ouder/kind/kleinkind; elke generatie diende Joods te zijn, dus naar de Joodse traditie geboren uit een Joodse moeder; elke generatie moest willen meewerken en in Nederland wonen.

Jehuda de Jong van der Tak (1975) woont en werkt als kunstenaar in Doorn. Zij werd geboren in Enschede, volgde haar opleiding aan de Hoge School voor de Kunsten Arnhem (HKA, nu ArtEZ) en is naast beeldend kunstenaar en moeder ook kunstdocent op het Cals College in Nieuwegein.

Telefonische aanmelding is in verband met de spreiding van bezoekersaantallen verplicht: 06 54 677 303 of 06 33 666 555.
Toegangsprijzen
Organisatie & locatie

OP AFSPRAAK Moersbergselaan 17
3941BW  Doorn
Openingstijden: 0000 tot 0000
Agendatips

 Heeft u een agendatip? Gebruik het formulier om uw agendatip te plaatsen.
Na de zomer of in de zomer 2021 nog een keer. Joep Beliën

Na de zomer of in de zomer 2021 nog een keer. Joep Beliën

Optreden...