RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Salomonsoordeel

Theater


Salomonsoordeel

Plaats

Utrecht

Datum

woensdag 30 juni 2021 - zondag 11 juli 2021

Samenvatting

Nadat Hassan, een vriend van regisseur Ilay den Boer, wordt afgewezen door de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND), besluit hij te willen leren over de asielprocedure en te zoeken naar de logica erachter. Hij kreeg toestemming om zeven maanden zelf aan de slag te gaan als hoor- en beslismedewerker van de IND en maakte er een voorstelling over.

Beschrijving

Waar halen wij de wijsheid vandaan voor een Salomonsoordeel?
Maak op onontkoombare wijze deel uit van het theaterproject over de Nederlandse asielprocedure

Doordrongen van de verantwoordelijkheid die op zijn schouders rustte deed koning Salomon iets volstrekt onverwachts. Om te kunnen besluiten wie van de twee vrouwen tegenover hem de echte moeder van de baby was, kondigde hij aan de baby in tweeŽn te snijden in de wetenschap dat de echte moeder instinctief zou reageren. Hij zocht naar een alternatieve, niet rationale strategie, waarschijnlijk omdat er binnen zijn wet en procedure geen manier was om te beslissen in zoín cruciale zaak.

Wanneer de asielaanvraag van Hassan, een goede vriend van Ilay uit Gaza, wordt afgewezen door de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND), besluit Ilay te willen leren over de asielprocedure en te zoeken naar de logica erachter. Na zeven maanden werken bij de IND leert hij de Nederlandse asielprocedure te begrijpen en waarderen. Anderzijds bevinden zich, tussen alle kennis die hij opdoet om het systeem te doorgronden, niet altijd de antwoorden. Net zoals de baby in de mythe van het Salomonsoordeel, dreigt Ilay verscheurd te worden: als een goede vriend van Hassan weet hij dat het leven van zijn vriend in gevaar zal zijn in Gaza. Als een opgeleide hoor- en beslismedewerker realiseert hij zich dat hij Hassanís asielrelaas ongeloofwaardig zou hebben verklaard en ook zou hebben afgewezen.

De drive om de asielprocedure volledig te doorgronden voerde Ilay langs het asielzoekerscentrum, de IND ťn de Rechtbank Amsterdam waar hij als griffier in opleiding de beroepsfase van afgewezen asielzoekers bijzat. Daarna bezocht hij burgers, illegalen, experts en politici in hun huiskamers om zijn verhaal te vertellen en hen uit te nodigen om samen na te denken.
En nu, als eindbestemming van dit proces, nodigt Ilay zijn vriend Hassan uit op het toneel om samen met zijn IND-mentor Peter ťn het publiek zich af te vragen waar wij met elkaar de wijsheid vandaan moeten halen voor een Salomonsoordeel. Hoe pakken wij met elkaar de verantwoordelijkheid?


Toegangsprijzen

Kosten volwassenen: 26,50
Kosten volwassenen: 21,50Organisatie & locatie

Neude 11
3512AE  Utrecht
website »

Openingstijden: 19.30 tot 22.30
Agendatips

 Heeft u een agendatip? Gebruik het formulier om uw agendatip te plaatsen.
Na de zomer of in de zomer 2021 nog een keer. Joep BeliŽn

Na de zomer of in de zomer 2021 nog een keer. Joep BeliŽn

Optreden...