RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Belle, vertel!

Muziek


Belle, vertel!

Plaats

Oud-Zuilen

Datum

donderdag 17 juni 2021 - zondag 4 juli 2021

Samenvatting

Belle van Zuylen komt tot leven in theatrale muziekvoorstelling.

Beschrijving

De voorstelling Belle, vertel! beschrijft het leven van Belle van Zuylen vanuit haar eigen huis: Slot Zuylen, het prachtige kasteel aan de Vecht. Deze getalenteerde en soms rebelse jonge dame is haar tijd ver vooruit. Haar ideeën en opvattingen botsen regelmatig met die van haar 18e-eeuwse tijdgenoten. Het meisje Nora uit Oud-Zuilen vindt het leven van Belle, 270 jaar later, verrassend herkenbaar. In deze muziekvoorstelling van Camerata Trajectina gaan Belle en Nora met elkaar in gesprek. Door middel van een audiotour door slot en tuin wordt duidelijk dat veel thema’s uit Belle haar tijd nog steeds actueel zijn. Belle, vertel! is van 17 juni t/m 4 juli te zien op Slot Zuylen en is geschikt voor iedereen vanaf 10 jaar.

In de vertrekken van het kasteel, in de tuin, op de slotgracht: overal klinkt de muziek van Belle zelf of uit haar directe omgeving, afgewisseld met theatrale scènes. Camerata Trajectina maakte voor de voorstelling een selectie van werken die Belle zelf componeerde, maar ook van muziek die ze graag speelde en beluisterde. Het publiek wandelt in kleine groepjes langs verschillende plekken in en om Slot Zuylen. Livemuziek wordt afgewisseld met audiofragmenten waarin Belle en Nora met elkaar kennismaken. Ze praten over hoe ingewikkeld het kan zijn om je eigen pad te volgen en jezelf te blijven. Schaamte, onafhankelijkheid en maatschappelijke privileges zijn thema’s die op luchtige wijze aan de orde komen.

“Ik heb geen talent voor ondergeschiktheid!” – Belle van Zuylen

Belle, vertel! is een samenwerking tussen Camerata Trajectina en Slot Zuylen. In 2021 is het 350 jaar geleden dat Belle van Zuylen, na vele aanzoeken te hebben afgeslagen, eindelijk deed wat van haar werd verwacht: trouwen. Met Emanuel de Charrière trouwde ze beneden haar stand, maar wel met een man die beloofde haar relatief vrij te laten. Ter gelegenheid van dit jubileum koppelt Slot Zuylen de familiegeschiedenis en de verlichte idealen van Belle van Zuylen aan grote discussies in onze tijd, zoals het hebben van een bevoorrechte positie in tijden van systematische ongelijkheid. In de voorstelling van Camerata Trajectina staat de persoon van Belle centraal; welke overwegingen had zij, welke twijfels, hoe ging ze om met de sociale mores van haar tijd die zo indruisten tegen haar eigen opvattingen? In hoeverre kan Belle fungeren als rolmodel voor meisjes van nu? Kiezen voor je eigen levenspad, tegen de wens van je familie in, is voor niemand gemakkelijk.

Belle, vertel!
Speeldata: 17 t/m 20 en 25 t/m 27 juni en van 1 t/m 4 juli
Vanaf 17.00 of 19.30 uur vertrekt om het kwartier een groep van maximaal 20 personen. De voorstelling duurt ongeveer 60 minuten.


Toegangsprijzen

Kosten volwassenen: 25
Kosten volwassenen: 10
Kosten volwassenen: 12,50Organisatie & locatie

Tournooiveld 1
3611AS  Oud-Zuilen
website »

Openingstijden: 17.00 tot 18.00
Agendatips

 Heeft u een agendatip? Gebruik het formulier om uw agendatip te plaatsen.
Na de zomer of in de zomer 2021 nog een keer. Joep Beliën

Na de zomer of in de zomer 2021 nog een keer. Joep Beliën

Optreden...