RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Concerto Delaborde en Nienke van der Meulen: Prima Platti

Muziek


Concerto Delaborde en Nienke van der Meulen: Prima Platti

Plaats

Utrecht

Datum

vrijdag 25 juni 2021

Samenvatting

Kleurrijke instrumentcombinaties in Prima Platti.

Beschrijving

Ensemble Concerto Delaborde en barokhoboďste Nienke van der Meulen nemen het publiek mee van het 18e-eeuwse Venetië naar het Duitse hof. In Prima Platti voeren zij de triosonates voor hobo en fagot uit van de Italiaanse componist Giovanni Battista Platti. Zijn Venetiaanse achtergrond in combinatie met de Duitse muzikale invloeden die hij later opdeed, resulteerde onder meer in de triosonates voor kleurrijke instrumentcombinaties als hobo en fagot. Prima Platti wordt op 24 juni (Amsterdam), 25 juni (Utrecht) en 26 juni (Den Haag) uitgevoerd.

Opgegroeid in Venetië, waar Platti zijn muzikale opleiding kreeg van leermeesters als Vivaldi en Albinoni, vertrok hij in 1722 naar het Duitse Würzburg. Hij werd aan het hof aangesteld als hobovirtuoos en violist. Daar bleek hij uiteindelijk de best betaalde musicus te zijn en leermeester van andere musici. Platti’s stijl is galant, melodisch aantrekkelijk en sensitief. In langzame delen heeft hij voorkeur voor het gebruik van grote, ongebruikelijke intervallen met een dramatische uitwerking.

Wouter Verschuren (Concerto Delaborde): “Platti is voor mij Italiaans temperament in een Duits jasje, een feest om te mogen uitvoeren!”

Naast de werken van Platti speelt Concerto Delaborde werken van Platti’s tijdgenoten. De imposante Fantasie & Fuga in a, BWV 904, is een werk dat Bach schreef in 1725 toen hij in Leipzig werkzaam was als Thomaskantor. Even verderop in Dresden werkte Johann David Heinichen aan het hof van August der Starke als Kapellmeister. Evenals Platti was Heinichen, die zijn jonge jaren ook in Venetië doorbracht, belangrijk voor het brengen van de Italiaanse stijl naar Duitsland.

Over de uitvoerenden
Concerto Delaborde dankt zijn naam aan Essai sur la musique ancienne et moderne geschreven door Jean Benjamin Delaborde. In dit uitgebreide traktaat staat een beroemde afbeelding van een fagottist en een dame achter het klavecimbel, zeer toepasselijk voor dit ensemble dat is opgericht door de fagottist Wouter Verschuren en zijn echtgenote Kathryn Cok, klavecimbel. Concerto Delaborde richt zich op kamermuziek met een prominente rol voor de fagot.
Nienke van der Meulen speelt als barokhoboďst bij het Amsterdam Baroque Orchestra, Concerto Copenhagen, B'rock en de Nederlandse Bachvereniging.


Toegangsprijzen

Kosten volwassenen: 20
Kosten volwassenen: 5Organisatie & locatie

Hamburgerstraat 9
3512NN  Utrecht
website »

Openingstijden: 19.45 tot 20.45
Agendatips

 Heeft u een agendatip? Gebruik het formulier om uw agendatip te plaatsen.
Varen op de Kromme Rijn

Varen op de Kromme Rijn

Genieten van de natuur en van de kersen...

Zeister Muziekdagen

Zeister Muziekdagen

Internationaal Kamermuziekfestival & Masterclasses...

Nationale Orgeldag

Nationale Orgeldag

Feestelijk concert...