RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Quink vocaal ensemble in Westerkerkmuziek met J.P. Sweelinck

Muziek


Quink vocaal ensemble in Westerkerkmuziek met J.P. Sweelinck

Plaats

Veenendaal

Datum

zaterdag 18 september 2021

Samenvatting

Concert in het kader van de 400-ste sterfdag van Jan Pieterszoon Sweelinck.

Beschrijving

Sinds de uitbraak van het coronavirus zijn de concerten van de Stichting Westerkerkmuziek Veenendaal noodgedwongen geannuleerd. Maar dankzij de versoepeling van de coronamaatregelen kunnen de concerten weer doorgang vinden zonder bovengemiddeld besmettingsgevaar. In de Westerkerk kunnen ongeveer 150 bezoekers plaatsnemen binnen de 1,5 meterregel. In de hele organisatie van de concerten worden de regels van het RIVM gehanteerd. Zo moet er vooraf plaats gereserveerd worden via de website van de Stichting Westerkerkmuziek Veenendaal (www.westerkerkmuziekveenendaal.nl).
Op 18 september, 16.00 uur, vindt in de Westerkerk, Goudvink 2 te Veenendaal, het eerste concert plaats door Quink, een vocaal ensemble van internationale allure. De groep heeft een vaste kern van vier professionele zangers (Marjon Strijk. Elsbeth Gerritsen, Harry van Berne en Kees Jan de Koning) en wordt uitgebreid tot maximaal acht zangers, afhankelijk van het repertoire. Quink mag worden gerekend tot de beste a capella ensembles ter wereld. Voor dit concert is tenor William Knight aangetrokken als extra zanger, maar tevens als componist. U kunt getuige zijn van de wereldpremière van zijn “Magnificat en Nunc Dimittis."
Het programma met als thema ‘In te, Domine, speravi (op U Heer, hoop ik)’, is opgebouwd rondom werken van Nederlands grootste componist, Jan Pieterszoon Sweelinck. Deze Amsterdamse componist, organist van de Oude Kerk aldaar, overleed 400 jaar geleden in 1621. 2021 is dus bij uitstek een Sweelinckjaar. Hij componeerde een groot oeuvre aan instrumentale en vocale werken en werd beroemd door zijn orgel- en klavecimbelwerken, maar vooral ook door zijn psalmbewerkingen. Alle 150 psalmen wist hij op een kunstzinnige manier te bewerken in vier- tot achtstemmige zettingen. In het programma van 18 september zijn enkele psalmen van hem opgenomen, maar ook een Magnificat (Lofzang van Maria). De werken van Sweelinck worden afgewisseld met geestelijke koormuziek uit de 19e en 20e eeuw van onder anderen Mendelssohn, Poulenc, Duruflé en Gjeilo. En dus ook de wereldpremiere van een compositie, geschreven door een van de zangers uit het ensemble.
Aanmelden kan via de website van de Westerkerkmuziek (www.westerkerkmuziekveenendaal.nl). De entree is gratis. Aan de uitgang wordt een collecte gehouden.

Toegangsprijzen

GratisOrganisatie & locatie

Goudvink 2
3906AL  Veenendaal
website »

Openingstijden: 16.00 tot 17.00
Agendatips

 Heeft u een agendatip? Gebruik het formulier om uw agendatip te plaatsen.
KBO spellenmiddag

KBO spellenmiddag

KBO spellenmiddag...

Eddie''s  Discoparty

Eddie''s Discoparty

Eddie's Discoparty...

B.O.O.M.

B.O.O.M.

Bold Opera On The Move...